kruche ciasto - 11018 przepisów (strona:34/735)

Tarta z brokułem i serem feta 162

słono lubię nie mniej :). Taka wytrawna tarta może być świetnym pomysłem na obiad lub kolację. Proponuję Wam dzisiaj tartę z brokułem i serem feta. Kruche, maślane ciasto ( bo jeśli kruche ciasto to tylko na prawdziwym maśle ) i wyraziste w smaku warzywno - serowe nadzienie. Tarta najlepiej smakuje na ciepło, ale i na zimno jest ok :). Polecam :). Kruche ciasto: 250 g mąki(...)kwaśnej śmietany 12% lub 18% pół łyżeczki ziół prowansalskich sól i pieprz olej do smażenia opcjonalnie - kilka plastrów pomidora opcjonalnie - około 150 g startego żółtego sera Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Dodać żółtka, pokrojone w kostkę zimne masło i szybko zagnieść ciasto, dodając w trakcie zimną wodę. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć

Opowieści z piekarnika
CIASTO CYTRYNOWE Z PIANĄ BEZOWĄ 494

ręku grzeje mnie kubek ulubionej kawy.Ciasto cytrynowe z kremem budyniowym uwielbiacie – wiem!Dziś mam dla Was przepis na równie pyszne ciasto cytrynowe … ale na kruchym cieście ala tarta … z fantastyczną pianą , które wręcz rozpływa się w ustach!Robi się je błyskawicznie … i tak samo błyskawicznie znika!Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:* mąka pszenna – 1,5 szkl* cukier(...)cytryny.Zagotowujmy cały czas mieszając, a następnie zdejmujemy z ognia.Dodajemy żółtka i masło , mieszamy, studzimy.PIANA BEZOWA:Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier.Wsypujemy mąkę , mieszamy.CAŁOŚĆ:Kruche ciasto smarujemy masą cytrynową i przykrywamy pianą bezową.Pieczemy 10 min / 210C.Dobrze studzimy!!!Smacznego

Ostra na Słodko
Kruche ciasto z brzoskwinią i budyniem 127

łyżki lodowatej wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto: 3 duże brzoskwinie 3 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 900 ml mleka    Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę , cukier puder i proszek do pieczenia przesiać i dobrze wymieszać. Zimne masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wszystkie składniki ucieramy na grubą kruszonkę. Następnie dodać żółtka, śmietanę(...)podzielić je na dwie równe części i wstawić do zamrażalnika na 1 - 2 godziny. Masa budyniowa: Ugotować 3 budynie waniliowe na 900 ml mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru. Kruche ciasto z brzoskwinią: Jedną część ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce na całej powierzchni blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiec sam spód

Różne smaki w kuchni
Makowiec z białym makiem na kruchym spodzie 152

orzechów włoskich Mak zalewam mlekiem i odstawiam na dobę do lodówki. Następnie gotuję w mleku przez 45 minut, studzę i mielę trzykrotnie lub rozdrabniam blenderem na gładko. Składniki na kruche ciasto zagniatam na jednolitą masę. Ciasto dzielę na dwie części (2/3 i 1/3). Większą częścią ciasta wylepiam spód formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Pozostałą część ciasta umieszczam w lodówce(...)mieszam z pozostałymi składnikami: śmietaną, dżemem, Amaretto, ekstraktem z wanilii, mąką, jajkami, cukrem pudrem. posiekanymi orzechami i kandyzowaną skórką z cytrusów. Masę makową wylewam na spód. Z lodówki wyciągam kruche ciasto, które wałkuje cienko i kroję w paski. Na masie makowej układam paski ciasta kruchego tworząc kratkę na wierzchu. Ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę

Mango Papaja
Czekoladowa tarta dyniowa 265

gdyż tworzy on tzw. "kropkę nad i" tego wypieku. Tartę upiekłam w dużej formie o średnicy 28cm, możecie też wykorzystać nieco mniejszą, a wyższą formę. Czekoladowa tarta dyniowa Składniki: ciasto kruche 200g mąki pszennej 100g masła 50g cukru pudru 5-6 łyżek zimnego soku wyciśniętego z pomarańczy (z około 1/2 owocu) skórka otarta z 1/2 pomarańczy 1 łyżka ekstraktu(...)łyżka cukru 5-6 łyżek zimnego soku wyciśniętego z pomarańczy (z około 1/2 owocu) 5-6 łyżek śmietanki 30% 1/2 łyżeczki żelatyny posiekana gorzka czekolada do dekoracji Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę przesiać, dodać cukier puder, pokrojone na małe kawałki zimne masło, ekstrakt z wanilii i skórkę pomarańczową, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto

Smakołyki Bereniki
Kruche babeczki z nadzieniem bananowym 238

Dziś kuchenne eksperymenty: korzenne smaki połączone z ciastem kruchym, a wszystko to ukryte w babeczkach z nadzieniem z banana, biszkoptów i mascarpone. Ponieważ klimat świąteczny powoli zaczyna wkraczać do kuchni, użyłam dziś przypraw korzennych do ciasta kruchego. Z niego w formie na muffiny utworzyłam babeczki, a w nich pyszne bananowo - biszkoptowe nadzienie. Kruche babeczki z nadzieniem bananowym Składniki: ciasto 100g(...)krążki z ciasta - sakiewki pieczemy w 200 stopniach przez 35minut, na koniec na każdym krążku na wierzchu babeczek kładziemy cienki plasterek banana  Moje babeczki mają delikatne lekko korzenne kruche ciasto i mocno bananowe nadzienie. Jak już wspomniałam w opisie wykonania, do masy można dodać jajko, wtedy będzie ona jeszcze bardziej zwarta. Lekko brązowy kolor i gęstą konsystencję nadzieniu nadają

Smakołyki Bereniki
Wiosenne tartaletki z cytrynowym kremem jogurtowym i truskawkami 179

szpinaku, to dodatek  mąki dyniowej zabarwił na wiosenny kolor dzisiejsze ciacho. Jak tylko wypatrzyłam mąkę dyniową na sklepowej półce od razu wiedziałam co upiekę z jej dodatkiem. Zielone kruche ciasto smakuje doskonale i jest super kruche dzięki dodatkowi nie całego jajka, a samego żółtka. Ciasto wypełnia cytrynowy krem na bazie jogurtu greckiego, aromatyzowany samodzielnie przygotowanym lemon curd. Całość wieńczą(...)czerwone słodkie truskawki pomalowane Tortengussem. Zamiast czterech tartaletek możesz zrobić jedną dużą tartę! Tak smakuje wiosna! Składniki na zielone kruche ciasto: 100 g mąki orkiszowej 1050 100 g mąki dyniowej 2 łyżki ksylitolu/cukru pudru 1 żółtko 100 g masła Składniki na krem cytrynowy: 400 ml jogurtu greckiego 3-4 łyżki ksylitolu/cukru 1 płaska łyżeczka agaru 100 ml wody

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto kruche i francuskie – jak je przygotować? 197

Niekiedy przepisy na ciasta i ciasteczka wydają się być skomplikowane. Nic bardziej mylnego, bo w łatwy sposób można przygotować efektywne ciasta. Nieważne czy zdecydujemy się na ciasto kruche czy francuskie, warto zrobić je w domu. Te z pozoru trudne ciasta naprawdę można łatwo przygotować, a efekty zaskoczą wszystkich, którzy ich skosztują. Artykuł Ciasto kruche i francuskie – jak je przygotować

COOKMAGAZINE
Szarlotka z pianką jogurtową 317

stołach wielu z nas. Moim również :) Lubię wariacje na jej temat, dlatego swoją szarlotkę tym razem wzbogaciłam pianką na bazie jogurtu naturalnego i tym samym wykorzystałam białka z kruchego ciasta :) 1 kg jabłek (waga po obraniu 25g masła parę goździków 1/2 łyżeczki cynamonu KRUCHE CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku(...)zetrzeć drugą połowę ciast. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez około 40min. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta przekładańce , Ciasta z owocami , Szarlotki , Tarty i kruche ciasta Tagged: budyń , jabłka , jogurt naturalny

https:KKuchniaMniam
Ciasto rabarbarowe na kruchym spodzie z pianką 111

Lato się zbliża, za oknem ciepło i kolorowo. Zaczynamy piec ciasta z owocami z ogródka. Jako pierwszy jest rabarbar Masa rabarbarowa – rabarbar pokroić w małe kawałki, obsypać cukrem. Odstawić aż cukier się rozpuści. Kilka razy potrząsnąć. Do garnka dodać masło, rabarbar z cukrem i sokiem który powstał. Gotować chwilkę, aż rabarbar lekko(...)się rozgotuje. W międzyczasie rozmieszać proszek budyniowy w mleku. Wlać dobrze rozmieszany proszek budyniowy do gotującego się rabarbaru. Cały czas mieszać i gotować, aż zgęstnieje. Wylać masę na podpieczone kruche ciasto. Ciasto kruche – mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Do miski wrzucić masło, wsypać cukier, żółtka i posiekać nożem. Wszystko powinno się wymieszać. Dodać sypkie składniki

Kuchnia Pokoleń
Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką 153

Jedno z lepszych kruchych ciast z owocami jakie ostatnio jadłam. Z całą pewnością jest to w dużej mierze zasługa pianki, która jest fantastyczna i niepowtarzalna. Malin użyłam mrożonych i żałuję, że w sklepie nie było dostępnych tych najbardziej znanej firmy;) Po otwarciu opakowania, okazało się bowiem, że te moje są niestety masakrycznie pokruszone, co niekorzystnie wpłynęło na odbiór wizualny(...)smaku pychota:) Ciasto kruche: 2,5 szkl. mąki 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Pianka: 5 białek 1 szkl. drobnego cukru 1 op. cukru wanilinowego (16g) 2 op. budyniu waniliowego bez cukru 1/2 szkl. oleju Dodatkowo: 500 g malin (świeżych lub mrożonych) cukier puder do oprószenia wierzchu Mąkę razem z proszkiem

Smaki Na Talerzu
Kruche z budyniem i malinami 161

Łatwe ciasto w przygotowaniu i do tego jeszcze takie smaczne, ciasto jest bardzo kruche :) Ciasto podane na porcelanie od   Porcelana Bogucice  z kolekcji Diament Gold Kruche z budyniem i malinami Składniki: ciasto kruche mąka- 3 szkl cukier - 0,5 szkl margaryna -250 g żółtka jaj - 5 szt proszek do pieczenia -2 łyżeczki Przełożenie: mleko- 3 szkl budyń waniliowy(...)torebki cukier -2,5 łyżki cukier puder do posypania ciasta dodatkowo maliny Sposób przygotowania: Ciasto :  Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić ciasto na 2 części, jedną część , włożyć na 1 godz. do lodówki.  Jedną część ciasta wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, o wymiarach 25x36 cm  Masa budyniowa : Do garnka wlać 2 szkl mleka, dodać cukier, zagotować

Kuchnia Danusi
Tarta z kremem custard i gałką muszkatołową 137

Tarta na kruchym cieście z nadzieniem z przepisu z miesięcznika Good Food. Tarta mi smakowała i na pewno jeszcze kiedyś ją zrobię, jednak tym razem użyje ceramicznej lub metalowej formy, ponieważ z sylikonowej wylałam trochę nadzienia przy wstawianiu ciasta do pieca. forma: forma na tartę o średnicy ok. 25 cm. Składniki: kruche ciasto: 300 g mąki 120 g  cukru(...)mleka 4 duże jajka 30 g rodzynek skórka starta z 1 pomarańczy starta gałka muszkatołowa (ok. 1,5 łyżeczki lub więcej) olejek waniliowy lub ekstrakt z wanilii Wykonanie: Przygotować kruche ciasto: Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, skórkę z cytryny i wymieszać. Do mąki dodać masło wyciągnięte z lodówki około 15 minut wcześniej i rozetrzeć palcami z mąką. Następnie dodać

Mama Gotuje
ciasto jabłkowe z marcepanem 170

jajka 200 ml śmietany kremówki opakowanie budyniu waniliowego szczypta soli Przygotowanie: Mieszamy razem mąkę, proszek do pieczenia, 170 g cukru i cukier wanilinowy. Masło kroimy w kostkę i wyrabiamy kruche ciasto. Tak długo, aż składniki się połączą. Ciasto to różni się od innych rodzajów kruchych ciast. Będzie się ono mocno kruszyć, ale bez problemu wyłożycie nim blaszkę do pieczenia(...)jajeczną. Ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do jeszcze ciepłej masy mlecznej. Całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Na kruche ciasto układamy jabłka i polewamy masą marcepanową. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 ‚C (termoobieg 160 ‚C) na 45-50 minut. …Smacznego

KasiaiKrzysiu.pl
Tarta z kremem czekoladowym 132

podczas pieczenia, należy wykonać w cieście ( na dnie ) nakłucia przy pomocy widelca. Podpieczenie ciasta zapobiega jego rozmiękczeniu po dodaniu nadzienia, szczególnie wtedy jeśli nadzienie jest płynne. Aby temu zapobiec kruche ciasto należy podpiec metodą określaną ,, pieczenia na ślepo,, Polega ona na wyłożeniu ciasta papierem do pieczenia i jego obciążeniu, zazwyczaj ryżem. Dzięki temu ciasto nie podniesie się od dnia(...)zachowa swój kształt. Kruche ciasto podpiekamy 15 minut w 180 stopniach (góra-dół) z obciążeniem. Następnie należy zdjąć obciążenie i piec około 10 minut. W między czasie możemy zabrać się za nadzienie :) 100 ml zimnego mleka odlać i wymieszać z żółtkami, skrobią kukurydzianą i kakao. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym i masłem. Mleko z żółtkami i skrobią wlać

Kredowe Menu