Tarta rustykalna z owocami lata to proste w wykonaniu ciasto kruche z dużą ilością różnorodnych owoców. Do jej przygotowania nie potrzeba formy do tarty, gdyż nadzienie zawija się w ciasto i piecze na dużej blasze. Ciasto dzięki zabezpieczeniu białkiem i bułką tartą oraz dodatkowi mąki ziemniaczanej do owoców, nie nasiąka sokiem i jest po upieczeniu idealnie kruche. Do mojej tarty(...)tarty powinien mieć średnicę około 30cm. Sprawdźcie też przepisy na inne tarty z owocami: śliwkową z orzechami i czekoladą lub kokosową z czereśniami . Tarta rustykalna z owocami lata Składniki: ciasto kruche 200g mąki pszennej 120g masła 50g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli nadzienie owocowe 400g owoców (u mnie czereśnie, truskawki, czerwona porzeczka i nektarynka) 2 łyżki domowego cukru
Smakołyki Berenikiciasta z sernikiem-mniam-wypróbowałam i jest pysznie,bo czego tu nie lubić,kruche ciacho,powidła śliwkowe,pianka,i kremowy,delikatny sernik-wszystko w jednym-pychotka polecam!! Składniki : na ciasto kruche: 480 g mąki orkiszowej lub pszennej 60 g cukru pudru 2 żółtka 250 g masła, schłodzonego 2 łyżeczki proszku do pieczenia: dodatkowo: 2 łyżki kakao 1 słoiczek powidła śliwkowego(...)mąki ziemniaczanej składniki na piankę: 2 białka z ciasta 2 białka z sera 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie kisielu Przygotowanie: Z wyżej podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na trzy części, do dwóch dodajemy po 1 łyżce kakao i zagniatamy aby równomiernie połączyło się z ciastami.schładzamy kulki ciasta w lodówce ok 1 godz. Ciasto jasne
Swojskie jedzonkonadzienie to połączenie dużej ilości jabłek, miodu, rodzynek i orzechów włoskich. Co ciekawe, nie ma w tym wypieku ani grama cukru, cała słodycz pochodzi od miodu i owoców. Ciasto kruche przygotowuje się z mąki pełnoziarnistej, co również spodoba się wielbicielom zdrowych smakołyków. Ciasto można przygotować w tortownicy o średnicy 21-22cm . Zakryty tort wiedeński (jabłecznik z orzechami i rodzynkami(...)Składniki: CIASTO KRUCHE 140g mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej 80g mąki żytniej pełnoziarnistej 100g masła 50g (2 łyżki) miodu 2 żółtka szczypta soli ewentualnie 1-2 łyżki zimnej wody NADZIENIE 1 i 1/2 kg jabłek (1kg po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych) 75g rodzynek 75g orzechów włoskich 30g (3 łyżeczki) miodu sok z 2/3 cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie
Smakołyki Berenikigdyż nie jest to „masa” jako taka, a ubite białka wymieszane z dodatkiem kaszy manny oraz budyniu i śmietany. „Masę” tą zapiekamy razem z pysznym, kruchym ciastem z dodatkiem cynamonu oraz ze śliwkami:) Ja jestem zachwycona i to już drugi rok z rzędu jak z przyjemnością wracam do tego przepisu:) Kruche ciasto: 2 i 1/2 szkl
Smaki Na TalerzuJeżeli, jak ja, uważacie, że nie ma świąt bez maku, może skusicie się na taki na chrupiącym kruchym cieście. Jest prosty i stosunkowo szybki, a jeśli mielenie maku nie należy do Waszych ulubionych zajęć, możecie nawet pójść na skróty i użyć gotowej masy makowej (chociaż osobiście uważam, że raz do roku można się trochę poświęcić… Continue reading Makowiec(...)kruchym cieście
brunetkawkuchnimazurek - zapraszam! :) Choć powiem szczerze, że mazurek nie zawsze obecny był na moim wielkanocnym stole. Ale od jakiegoś czasu jest już jego stałym elementem - zapraszam zatem do wykonania. Ciasto kruche: - 11 dag mąki - 7 dag masła - 1/2 szklanki drobnego cukru - 1 jajo - 1 łyżka mleka Ciasto maślane: - 7 dag mąki pszennej - 1/2 szklanki drobnego cukru - 5 dag masła(...)jaja Dodatkowo: - dżem z czerwonej porzeczki - 1 tabliczka czekolady +1 łyżka mleka + 1 łyżka kakao - orzechy włoskie - kokos - żurawina Przygotowuję kruche ciasto: Łączę ze sobą wszystkie składniki i powstałą kulę ciasta umieszczam w lodówce na minimum 1 godz. Przygotowuję maślane ciasto: Wszystkie elementy dokładnie łączę ze sobą. Wybraną formę wykładam schłodzonym kruchym ciastem, na to daję dżem, następnie
WielopokoleniowoTrzy warstwy kruchego ciasta przełożone masą jabłkową i masą orzechową na wierzchu. Ciasto określiłabym jako łagodne, delikatne w smaku. Zdecydowanie najlepsze na 2-3 dzień, gdy kruche blaty nieco zmiękną. Ciasto: 350 g mąki 250 g masła 90 g cukru pudru 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 galaretki(...)przestudzenia i lekkiego stężenia. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukier, miód, mleko oraz grubo siekane orzechy. Lekko zagotowujemy całość. Na pierwszy kruchy spód wykładamy połowę masy jabłkowej, przykrywamy drugim kruchym ciastem, rozprowadzamy resztę masy jabłkowej. Przykrywamy ostatnim blatem, na którym rozprowadzamy gorącą masę orzechową. Uwagi: Jabłka najlepiej zetrzeć tuż po wyrobieniu ciasta, by masa zdążyła szybciej ostygnąć. Ja użyłam słodkich
Smaki Na Talerzuwakacje, bardzo smakował. Uwielbiam takie ciasta, są jakby kwintesencją lata. Bardzo polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji POLKA DOT oraz White Rose . Składniki: Ciasto kruche: 400g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 100g cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g szczypta soli 1 jajko 1 żółtko 200g masła Krem: 800g(...)łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wody w temperaturze pokojowej Wierzch: około 1kg-1,2kg umytych, osączonych owoców jagodowych (użyłam malin i borówki) 2 galaretki (użyłam truskawkowej i agrestowej) Ciasto kruche: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem, solą, cukrem, cukrem wanilinowym. Dodać masło i posiekać nożem. Dodać jajko, żółtko i szybko zgnieść ciasto rękoma. Zawinąć je w folię i wstawić
Mała Cukierenkawakacje, bardzo smakował. Uwielbiam takie ciasta, są jakby kwintesencją lata. Bardzo polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji POLKA DOT oraz White Rose . Składniki: Ciasto kruche: 400g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 100g cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g szczypta soli 1 jajko 1 żółtko 200g masła Krem: 800g(...)łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wody w temperaturze pokojowej Wierzch: około 1kg-1,2kg umytych, osączonych owoców jagodowych (użyłam malin i borówki) 2 galaretki (użyłam truskawkowej i agrestowej) Ciasto kruche: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem, solą, cukrem, cukrem wanilinowym. Dodać masło i posiekać nożem. Dodać jajko, żółtko i szybko zgnieść ciasto rękoma. Zawinąć je w folię i wstawić
Mała CukierenkaCiasto kruche przypominające pleśniak. Zamiast powideł użyłam świeżych śliwek. Ciasto aromatyczne , niezwykle kruche z dodatkiem śliwek przykrytych puszystą pianką :) Składniki Ciasto kruche: 3 szkl. mąki pszennej 380 g margaryny ( ja użyłam 250 g margaryny i 125 g masła ) 6 żółtek 3 łyżki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. kisielu wiśniowego bądż truskawkowego 2 łyżki kakao Pianka(...)szkl. cukru 6 białek 2 łyżki mąki ziemniaczanej aromat migdałowy Ponadto: dowolne owoce ( użyłam śliwek ) papier do pieczenia Sposób przygotowania:Ciasto kruche: Z mąki , cukru, proszku do pieczenia , żółtek i margaryny z masłem wyrobic ciasto. Ciasto podzielic na trzy części. Do jednej dodac kakao, do drugiej kisiel. Włozyc do lodówki. Pianka: Ubic pianę z białek. Pod koniec ubijania dodac cukier
Słodkości i nie tylkoostatniego postu już wiecie jak przygotować perfekcyjne kruche ciasto . Teraz pokażemy Wam jak przygotować perfekcyjną tartę cytrynową: na maślanym, kruchym spodzie, z lekko kwaskowym, zwartym kremem cytrynowym, uwieńczoną, słodką, delikatną, kruchą bezą. Niebo w gębie! Tartę tę przygotowaliśmy na minioną niedzielę w ramach akcji “CIACHO ZA CIACHO” . Nie powstała ona w foremce do tarty, ale w zwykłej prostokątnej blasze(...)sprzedaży”. Mamy nadzieję, że smakowała! A jeśli Wy nie mieliście okazji skosztować, nic straconego - przepis poniżej :) SKŁADNIKI: Na foremkę do pieczenia tart o średnicy 25 - 28 cm. Kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru (najlepiej pudru) 1 żółtko Krem cytrynowy: 200 g masła 7 jajek 120 g cukru
W kuchni KatieKolejne połączenie masy makowej i serowej. Obiecane kruche tartaletki makowo serowe. Ponieważ jest to „załącznik” do seromakowca , więc ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Ciasto kruche już schłodzone, masa serowa i makowa gotowa, pozostało tylko poskładać składniki w całość. Składniki na 6 foremek o średnicy 12 cm: - ciasto kruche 1/3 porcji ( tu przepis ) - masa makowa 6 łyżek(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na 15 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z foremek odwracamy, nakładamy po łyżce masy makowej i serowej. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na ok. 25 minut. Gotowe polewamy lukrem. Kruche tartaletki makowo serowe są świetnym uzupełnieniem seromakowca. Gdy ten sobie spokojnie
mojewypiekiinietylkoTarta orkiszowa z rabarbarem to kolejny wypiek na moim blogu z wykorzystaniem tych pysznych, kwaśnych łodyg. Wykonałam ją na wzór tarty rustykalnej, czyli bez użycia formy. Do przygotowania ciasta kruchego użyłam pełnoziarnistej mąki orkiszowej, która wspaniale komponuje się z dodatkiem cynamonu. Samo ciasto jest dość mocno słodkie, żeby zrównoważyć kwaśną warstwę rabarbaru, ale możecie zmniejszyć ilość cukru. Ciasto kruche dzięki(...)migdałów oraz dodatkowi mąki ziemniaczanej do rabarbaru, pozostaje idealnie kruche i nie namaka od soku podczas pieczenia. Średnica tarty po upieczeniu to około 28cm . Tarta orkiszowa z rabarbarem Składniki: CIASTO KRUCHE 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 125g masła 60g cukru pudru 2-3 łyżeczki cynamonu 4-5 łyżek bardzo zimnej wody szczypta soli NADZIENIE 500g rabarbaru 2 łyżki cukru trzcinowego
Smakołyki BerenikiJeszcze mi się nie znudził, ten kwaskowaty jegomość i tak sobie wykombinowałam idealnie kruche ciasto z lekką jak chmurka bezą. Chyba nie wyszło najgorsze, bo już kilka godzin po upieczeniu zniknęło gdzieś pół blaszki ;) Ciasto kruche: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła, zimnego 1/4 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)żółtka Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto i wkładamy je do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia ( moja miała 23x33cm), wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 20 minut w 170 st. C Rabarbar: 600 g rabarbaru 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki mąki ziemniaczanej słoik dżemu malinowego Rabarbar obieramy i kroimy w drobne
Cynamonowe szczęściemasa makowa jest niesamowicie wilgotna i pozostaje taka przez cały czas. Makowiec jest bardzo prosty w wykonaniu; jedyne co nie wyszło mi tak samo jak w oryginalnym przepisie...to kruche ciasto, które po połączeniu składników miało być kruszonką, u mnie natomiast powstała zwarta kula, na kruszonkę nie było najmniejszych szans ;). Myślę, że coś jest nie tak z proporcjami masła(...)mąki, ale może akurat Wam wyjdzie tak jak trzeba ;). Jeżeli nie, to niżej podaję co zrobić w takim przypadku :). Całym serduchem polecam ten makowiec na świąteczny stół :). Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej tortowej 200 g zmielonych orzechów laskowych 2 żółtka 100 g cukru trzcinowego 200 g masła, w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowo - jabłkowa: około
Opowieści z piekarnika