kruche ciasto - 11018 przepisów (strona:30/735)

Tarta z gruszkami w sosie jogurtowym 144

Tarta z gruszkami w sosie jogurtowym to pomysł na kruche ciasto z nadzieniem owocowym. Parę miesięcy temu pokazałam Wam przepis na tartę z jabłkami ( klik ), a dzisiaj zachęcam do przygotowania gruszkowej tarty. Idealna dla osób, które dbają o linię. Poniższa tarta z gruszkami najlepiej smakuje w dniu pieczenia.  Składniki na 1 dużą tartę: ciasto   250 g mąki pszennej(...)wgłębienie, wbić jajko, dodać posiekane masło. Za pomocą noża masło jeszcze bardziej rozdrobnić. Gdy składniki się ze sobą połączą to powoli dolewać wodę i za pomocą dłoni szybko wylepić kruche ciasto. Następnie włożyć je do worka i wstawić na pół godziny do lodówki. Na blat wysypać odrobinę mąki i rozwałkować kruche ciasto. Przełożyć je do formy na tartę i nakłuć

Ugotować
Sernik dyniowy na kruchym cieście 158

bardzo smaczne, jesienne ciasto, które cudownie pachnie i wygląda. Warto chociaż raz w roku przygotować taki deser, szczególnie w okresie Wszystkich Świętych. Jeżeli nie macie czasu na przygotowanie kruchego ciasta z powodzeniem można wykorzystać herbatniki. Składniki potrzebne na sernik dyniowy - mała porcja Kruche ciasto 100 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 1 żółtko 2 łyżki drobnego cukru lub cukru(...)budyniu waniliowego 1 cukier waniliowy lub łyżeczka esencji waniliowej 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 1 łyżeczka startej skórki z cytryny Ze schłodzonych składników zarobić kruche ciasto . Zimne masło posiekać z przesianą mąką i cukrem. Dodać żółtko i szybko zarobić ciasto, a następnie zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce. W tym czasie przygotować

Korniszonki
Tarta czekoladowa z truskawkami 633

Moja rodzina bardzo lubi tarty z owocami, w sezonie letnim dość często je przyrządzam. Tym razem przygotowałam ja z kruchego ciasta czekoladowego i masy śmietanowo-jogurtowej, wyszła przepyszna. Składniki: Ciasto kruche: 200 gram mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 łyżki konfitury z płatków róży Premium Rosa 70 gram cukru pudru 3 żółtka 100 gram masła Masa: 250 ml śmietany(...)jogurtu greckiego 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 śmietan fixy Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 300 gram truskawek Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, zawijamy w torebkę foliową i wstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, pozostawiamy

Bajeczna Kuchnia
Mazurek z powidłami śliwkowymi i migdałami 187

Mazurek z powidłami śliwkowymi i migdałami to kruche ciasto, które można przygotować spokojnie nawet 2-3 dni przed podaniem (i co ważne – można przechowywać je wtedy w temperaturze pokojowej – nie musi być w lodówce). Oczywiście, jeśli nie przepadacie za powidłami, w ich zastępstwie świetnie sprawdzi się dżem z czarnej porzeczki czy konfitura z malin. Spód jest bardzo cienki(...)potrzebne) 3/4 kostki zimnego masła (150 g) 1-2 łyżki lodowatej wody Mazurek z powidłami śliwkowymi – wierzch: 1 słoik powideł śliwkowych (ok. 250 g) 3 białka (pozostałe po kruchym cieście) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mielonych migdałów (można zmielić płatki migdałowe) szczypta soli posiekane migdały do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content

Poezja smaku
Kruche babeczki z porzeczkami i lekką budyniową pianką. 175

Kruche ciasto w połączeniu z puszystą budyniową pianką na bazie białek oraz kwaśnymi czerwonymi porzeczkami to połączenie idealne. Wszystkie smaki bardzo dobrze ze sobą współgrają i całość komponuje się znakomicie. Mamy sezon na czerwone porzeczki, dlatego nie pozostaje mi nic innego jak zacząć Was nimi kusić. To moje pierwsze karty z nimi związane, wyczekujcie kolejnych ;) Potrzebujemy: Kruche ciasto z przepisu(...)piany dodajemy po trochę proszku budyniowego i mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę.  Następnie cienką stróżką wlewamy olej, cały czas mieszając.  Na dno foremek silikonowych wsypujemy łyżeczkę ciasta kruchego (tartego na tarce, bądź z mojego przepisu), na ciasto kładziemy łyżkę piany i łyżkę owoców czerwonej porzeczki. Zasypujemy babeczkę łyżeczką ciasta kruchego.  Babeczki wstawiamy do piekarnika na 25 minut

MamaOskarka
puszysty sernik z pianką z białek na kruchym spodzie... 169

Składniki: CIASTO KRUCHE: mąka tortowa 2 szklanki, masło lub margaryna 15 dag, cukier 3/4 szklanki, żółtka 5 sztuk, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżeczka, sól - szczypta SERNIK: żółtka 5 sztuk, cukier 1/2 szklanki, masło lub margaryna 12 dag, kasza manna 10 dag, proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka, serek homogenizowany 1 kg/wiaderko PIANKA BEZOWA: białka(...)sztuk, cukier puder 3/4 szklanki, budyń czekoladowy 1 opakowanie ciasto kruche zrobiłam w robocie przesiana mąka z proszkiem, żółtka, cukier, sól, sok z cytryny i posiekana zimna palma wyrobić, gdy zacznie robić się kula zakończyć wyrabianie ciasto wyjąć z misy, włożyć do woreczka i schować do lodówki na około godzinę cukier, żółtka ubijać w robocie z 10 minut na kogel

W Mojej Kuchni Lubię
Quiche z jarmużem, anansem i orzechami nerkowca na azjatycką nutę 135

Quiche (czytaj: kisz) to rodzaj wypieku w formie placka składającego się ze słonego, kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nadzienie stanowi mięso, bądź warzywa z przyprawami. Quiche zawsze jest wytrawny, w odróżnieniu od tarty, która może być albo wytrawna albo słodka. Prezentuje się ciekawie i stanowi idealne danie przekąskowe, na ciepło i na zimno. Świetna(...)jest lekko pikantny, przyprawiony na azjatycką nutę: czosnkiem, imbirem, curry i papryczką chili. To znakomite "towarzystwo" dla jarmużu. Jeśli jeszcze nie oswoiłeś jarmużu, ta kombinacja smakowa jest wyjątkowo pyszna. Kruche ciasto przygotowałam z ciemnej mąki orkiszowej i choć jest mocno odtłuszczone nadal pozostaje chrupiące. Zapiekanka jest bardzo smaczna, polecam! Składniki na kruche ciasto: 200 g mąki orkiszowej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI, NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE, Z KRUSZONKĄ 270

Pyszny sernik z brzoskwiniami akurat na letnie wieczory. Idealnie smakuje również jako dodatek do porannej kawy, czy jako drugie śniadanie:) Kruche ciasto: - 3 szkl.mąki orkiszowej( lub pszennej) - 250g zimnego masła - 3 łyżki ksylitolu( lub cukru) - 5 żółtek - 1 mały proszek do pieczenia Z powyższych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta rozkruszyć na wyłożoną papierem(...)mniejsze kawałki( najlepiej na plastry) i wyłożyć na masę serową. Białka ubić na sztywna pianę razem z cukrem trzcinowym. Ubitymi białkami przykryć brzoskwinie. Na to wszystko rozkruszyć resztę kruchego ciasta. Powstanie z tego beza z kruszonką. Piec w nagrzanym do  180*C piekarniku ok.50 minut ( góra-dół).  Można lekko polukrować kruszonkę( nie trzeba). Smacznego

Smaczne Zdrowe
Tarta rustykalna z jabłkami 192

Tarta rustykalna z jabłkami to kruche ciasto pieczone bez użycia formy, wypełnione kawałkami owoców. Jest ona łagodna w smaku, wzbogacona tylko o dodatek domowego cukru waniliowego, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać do niej inny składnik, np. cynamon. Tartę pieczemy bez użycia formy do ciasta, zawijając nadzienie w ciasto kruche i układając na zwykłej blasze. Dzięki temu możemy(...)wykonać ją w dowolnym kształcie lub rozmiarze. Moja tarta ma średnicę około 25cm . Tarta rustykalna z jabłkami Składniki: CIASTO KRUCHE 220g mąki pszennej 110g masła 40g cukru pudru 3-4 łyżki zimnej wody szczypta soli NADZIENIE 500-600g jabłek (5 sztuk) 40g masła 2 łyżki domowego cukru waniliowego 1 łyżka bułki tartej lub mielonych migdałów DO POSMAROWANIA BRZEGU TARTY

Smakołyki Bereniki
Tarte tatin. 138

gorąco. Tyle z wikipedii. Ja mówię mniam!!! Składniki: ok 8 jabłek grójeckich ChOG 200 g cukru 50 ml wody 50 g masła pół łyżeczki grubej soli morskiej  Ciasto kruche: 2 żółtka 2 szkl mąki pszennej  1/4 szkl cukru 140 g masła Wykonanie: Ciasto kruche: Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, masło pokroić w kostkę i wszystko razem posiekać(...)Wszystko dokładnie wymieszać. Na gotowy karmel układać jabłka. Muszą dokładnie wypełnić całe naczynie. Ponownie naczynie umieścić na palniku i gotować przez ok 5 min. wyłączyć i zostawić do wystudzenia. Ciasto kruche rozwałkować i przykryć zimne jabłka dokładnie dopasowując i wciskając w brzegi. Na środku zrobić małe nacięcie, aby para mogła uchodzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i podnieść

Malinowe Pocałunki
Sernik z brzoskwiniami - klasyk! 277

Mój pierwszy pieczony sernik, przygotowany na wzór tradycyjnego przepisu  - na kruchym spodzie z intensywnie brzoskwiniową masą serową i resztą kruchego ciasta. Szybki w przygotowaniu i pyszny - nie może się nie udać! Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm.) :  kruche ciasto  - 400 g mąki (u mnie pół na pół krupczatka z pszenną pełnoziarnistą) - 200 g masła - 2 łyżki(...)gęstego greckiego jogurtu (u mnie waniliowy) - 5 białek - 4 łyżki cukru - kisiel brzoskwiniowy (40 g) - słoik dżemu brzoskwiniowego (u mnie 100 % owoców) - puszka (ok. 800 g) brzoskwiń Przygotowanie:  Kruche ciasto: Wszystkie składniki uformować na gładkie jednolite ciasto. 1/3 zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalki.Tortownicę natłuścić, podsypać bułką tartą i wylepić pozostałą częścią ciasta. Masa serowa: Białka

Kuchnia Ellie
Tarta z jabłkami i sosem śmietanowym 159

Ciasta z jabłkami to słodkości, które kojarzą mi się z jesiennym dniami. Uwielbiam jabłeczniki, szarlotki i wszelkie desery, które w swoim składzie zawierają jabłka. Poniższa tarta to kruche ciasto z bardzo dużą ilością jabłek, które są zalane w sosie jajeczno-śmietanowym. Naprawdę polecam przygotować poniższe ciasto, ponieważ smakuje rewelacyjnie - zarówno na ciepło jak i na zimno. Przepis dodaje do akcji(...)mąkę, cukier puder, uformować wgłębienie, wbić jajko, dodać posiekane masło. Za pomocą noża masło jeszcze bardziej rozdrobnić. Gdy składniki się ze sobą połączą to za pomocą dłoni szybko wylepić kruche ciasto. Następnie umieścić je do worka i wstawić na pół godziny do lodówki. Na blat wysypać odrobinę mąki i rozwałkować kruche ciasto. Przełożyć je do formy na tartę i nakłuć

Ugotować
Szarlotka ekspresowa 648

Dlaczego ekspresowa? Bo jej wykonanie zajmie Wam dosłownie chwilę...pod warunkiem, że macie pod ręką prażone jabłka w słoiku :). A jeśli kruche ciasto przygotujecie wieczór wcześniej, jak ja ;), to cała praca z tą pyszną szarlotką będzie naprawdę ekspresowa. Użyłam prażonych jabłek domowej roboty, ale te kupione w sklepie również nie będą gorsze ( trzeba jednak zawsze czytać listę składników na produkcie(...)kruchego ciasta dodałam troszkę smalcu - dzięki niemu ciasto jest tak kruchutkie, że wprost rozpływa się w ustach :). Nie będę już nic więcej dodawać, w końcu taka klasyka jaką jest szarlotka nie potrzebuje specjalnej rekomendacji...;).   Kruche ciasto: 450 g mąki pszennej tortowej 250 g masła, zimnego 50 g smalcu, zimnego 2 żółtka 100 g cukru pudru opakowanie cukru wanilinowego

Opowieści z piekarnika
tarta z jabłkami budyniowymi, galaretką i bitą śmietaną truskawkową... 168

Składniki: CIASTO KRUCHE: masło lub margaryna 15 dag, cukier 10 dag Polski Cukier, jajka 1 sztuka "L", sól - szczypta, mąka tortowa 250-300 gram, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki JABŁKA BUDYNIOWE: jabłka 6 sztuk, cukier 2 łyżki Polski Cukier, sok z cytryny 1 łyżeczka, budyń czekoladowy 1 opakowanie DODATKI: truskawki 1/2 kg, galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie, śmietana(...)galaretka truskawkowa 1 opakowanie ciasto kruche przygotowałam dwa dni wcześniej i schowałam w folii do zamrażarki i odmrożone, takie ciasto wg mnie jest lepsze po upieczeniu = obrane ze skórki jabłka zetrzeć na tarce grubsze oczka, wsypać cukier Polski Cukier - asortyment Cukier Polski "zobacz TUTAJ" , budyń czekoladowy, sok z cytryny dodać i wszystko wymieszać wsypać 250 gram mąki-jeśli trzeba

W Mojej Kuchni Lubię