kruche ciasto - 11018 przepisów (strona:22/735)

Najważniejsza suknia w życiu kobiety i najprostsze ciasto z truskawkami. Galette 143

następny miesiąc będziemy jeść tylko chleb... Póki co jednak śmierć głodowa nam nie grozi, zapraszam więc na wyjątkowo pyszną tartę z truskawkami. Pomysłem na wspólne gotowanie było tym razem ciasto kruche w towarzystwie najpopularniejszych czerwcowych owoców. Nie miałam jednak zbyt dużo czasu, a i zawartość lodówki jest, powiedzmy, ciągle dość skromna (po wakacjach brakuje nam motywacji na porządne zakupy(...)pyszna. Ciasto pozostaje kruche, owoce są słodkie i miękkie, a całość oprószona cukrem pudrem wygląda nader zachęcająco. Brak większej ilości truskawek uzupełniłam rabarbarem - prosto z ogródka! Truskawkowe smakołyki na kruchym cieście znajdziecie też u Ani i Mirabelki . Galette z truskawkami i rabarbarem Składniki: (na niewielką tartę) kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 65 g cukru 150 g zimnego masła

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mocno czekoladowa tarta z prażonymi płatkami migdałów 131

Kruche ciasto z intensywnie czekoladowym kremem z nutą amaretto , posypane chrupiącymi prażonymi płatkami migdałów to świetna propozycja słodkiego deseru dla fanów czekolady. Składniki: Kruche ciasto: 180g mąki pszennej 100g masła ekstra 30g cukru pudru 3 żółtka szczypta soli masło do wysmarowania formy Krem czekoladowy: 300ml śmietanki 30% 200g czekolady mlecznej 100g czekolady gorzkiej 30ml likieru amaretto 50g masła extra(...)płatków migdałowych Wykonanie: 1. Kruche ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, szczyptę soli, kawałki pokrojonego masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy   o średnicy 23 cm wysmarowanej masłem. Tartę

Szalona Kuchnia Eweliny
Galette z porzeczkami i malinami – tarta rustykalna 124

blaszce do pieczenia. Spodu się nie podpieka. Cechą charakterystyczną są zawijane do środka boki. Galette robi się z różnych rodzajów mąk. Moja wersja jest na zwykłej mące pszennej. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 1/4 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej ) 50 g cukru pudru 125 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 jajo 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany(...)łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 2 łyżki soku z limonki skórka otarta z 1/2 limonki (dobrze wyszorowanej)     Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać zimne masło pokrojone w kawałki. Krótko zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego (lub posiekać nożem ręcznie

Moja Delicja
Galette z porzeczkami i malinami – tarta rustykalna 165

blaszce do pieczenia. Spodu się nie podpieka. Cechą charakterystyczną są zawijane do środka boki. Galette robi się z różnych rodzajów mąk. Moja wersja jest na zwykłej mące pszennej. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 1/4 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej ) 50 g cukru pudru 125 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 jajo 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany(...)łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 2 łyżki soku z limonki skórka otarta z 1/2 limonki (dobrze wyszorowanej)     Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać zimne masło pokrojone w kawałki. Krótko zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego (lub posiekać nożem ręcznie

Moja Delicja
Sernik chałwowy z porzeczkami 175

numer jeden wśród serników. Sernik o zniewalającym słodkim smaku chałwy, gdzie przełamaniem są czerwone porzeczki. Całość otulona kruchym   czekoladowym ciastem i udekorowana kajmakiem. Po prostu rewelacyjne i obłędne ciasto. Kruche ciasto: 150 g maki pszennej 100 g masła 82% 50 g cukru pudru 1,5 łyżeczki kakao 1 duże jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa(...)ziemniaczanej 100 g chałwy waniliowej 50 g chałwy waniliowo – kakowej 1 szklanka czerwonych porzeczek Dekoracja: 200 g kajmaku  HELIO Czekoladowe kuleczki do dekoracji 50 g chałwy do posypania Kruche ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Owijamy je folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie wylepiamy spód i boki tortownicy o średnicy

VioletoweKucharzenie
Szarlotka z kremem budyniowym 2117

Pieczone szarlotki na dwukolorowym, kruchym cieście przełożone cytrynowym kremem budyniowym. Składa się z kilku warstw, ale jest to proste i w miarę szybkie ciasto. Bardzo smaczne, niezbyt słodkie, owocowe ciasto w sam raz dla wielbicieli szarlotek :) 1 1/2 kg słodkich jabłek (waga po obraniu) 50 g masła 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1/3 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków(...)łyżeczka skórki otartej z cytryny CIASTO KRUCHE: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru drobnego 250 g masła 3 żółtka 2 jajka 2 łyżki śmietany 2 łyżki kakao KREM BUDYNIOWY: 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1/2 szklanki wody 1 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego

https:KKuchniaMniam
Kruchy placek z gruszkami, aronią i bezową pianką 202

zwykły placek z gruszkami, ale że akurat robiłam nalewkę z aronii, troszkę odsypałam, tak w razie czego :) I dobrze zrobiłam, bo zamiast mdłego gruszkowego placka, powstał słodko-kwaśny. Na kruchym cieście i cały pokryty cienką pierzynką z kokosowej bezy. Wyszło wybornie. Wszystkie smaki zrównoważyły się i powstał całkiem ciekawy placek. Składniki: kruche ciasto: 350 g mąki 100 g cukru(...)jednej cytryny 1,5 szklanki wody 4 łyżki cukru budyń waniliowy bezowa pianka: 2 białka pół szklanki cukru pół szklanki wiórek kokosowych szczypta soli Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść na jednolitą masę. Blaszkę (20x20) wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Wykleić dno foremki ciastem i podpiec przez 15 minut w 170 stopniach. Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić

na moim stole...
Parmezanowa tarta z pieczarkami, cebulką i boczkiem 150

Kruche ciasto jest wg mnie dość kapryśne i nie gości u mnie zbyt często, ale gdy już się pojawia, to najczęściej w wersji wytrawnej. Dziś propozycja na pyszny obiad lub kolację! :) Uwielbiam pieczarki i bardzo lubię przygotowywać je na to coraz nowsze sposoby, dziś moja propozycja na smaczną tartę. Do pieczarek obowiązkowo cebula i trochę boczku do smaku - pycha! Kruche(...)ciasto zagniotłam wraz z dodatkiem parmezanu, dzięki czemu jest aromatyczne i pyszne. Śmiało nada się do wielu innych tart z dodatkiem kurczaka lub innych warzyw. Polecam! :) Parmezanowe kruche ciasto: 180 g mąki pszennej (lub odrobinę więcej jeśli ciasto jest zbyt klejące) 50 g drobno startego parmezanu 1 łyżeczka soli drobnoziarnistej (np. himalajskiej) 1 jajko 150 g zimnego masła

Cooking Monster
Babeczki bakaliowe 249

połączenie bardzo słodkie, babeczki nie są przesłodzone i jeśli ktoś nie liczy kalorii, śmiało może zjeść na raz więcej niż jedną. Babeczki można przygotować jednego dnia lub etapami - zafoliowane ciasto kruche można przechować w lodówce przez 1-2 dni, a upieczone babeczki wytrzymają tyle samo, z tym że poza lodówką i pod przykryciem. Przyrządzenie kremu czekoladowego nie trwa długo(...)najdłuższą czynnością jest posiekanie wszystkich bakalii. Z podanego przepisu można przyrządzić 12 niedużych babeczek (moje foremki mają 7,5cm średnicy i 3cm wysokości). Babeczki bakaliowe Składniki: ciasto kruche 165g mąki pszennej 100g masła 50g cukru pudru 1-2 łyżki kwaśnej śmietany krem czekoladowy 2 jajka 70g czekolady deserowej 30g czekolady mlecznej 50ml soku wyciśniętego z pomarańczy skórka otarta z pomarańczy

Smakołyki Bereniki
Waniliowa szarlotka w kratkę 171

kratką, tak jak piekły nasze babcie J Gdyby nie kalorie mogłabym jeść ją codziennie, najlepiej smakuje jeszcze ciepła a podana z lodami czy bitą śmietaną to istna smakowa poezja! Ciasto kruche na okrągłą formę o Śr 26 cm 40 dag mąki pszennej Młynomag 30 dag masła 82% 15 dag cukru pudru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu(...)trzcinowego cukru z cynamonem Dr.Oetker 1-2 łyżki   mąki ziemniaczanej(zależy jak soczyste są jabłka) 2 łyżki płatków migdałowych 1 jajko+1 łyżka mleka do posmarowania Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem   i żółtkami, dodać zimne z lodówki, pokrojone na kawałki masło zagnieść szybko kruche, jednolite ciasto. Przekroić

Wanilia i Kardamon
Torcik Gruszkowo-Jabłkowy 154

Ponieważ ma on dopiero roczek, mama musiała mu troszeczkę pomóc. Oboje stwierdziliśmy, że torcik powinien być wyjątkowy i inny niż wszystkie inne. Tata lubi gruszki i jabłka i uwielbia kruche ciasta,  więc stanęło na tym, że zrobimy kruche ciasto wypełnione owocami. Rezultat wyszedł fantastycznie. Torcik wygląda ciekawie, a gdy już się go rozkroi to mamy niespodziankę, mnóstwo owoców. Smakuje(...)też niesamowicie i na pewno jest wart wysiłku który trzeba włożyć by go przygotować. W przepisie ilości składników na tortownicę o średnicy 25 cm. Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g masła 4 łyżki kakao 100 g cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 żółtka szczypta soli Składniki na nadzienie: 1 kg  gruszek

Mama Gotuje
Łosoś zawijany w kruche ciasto z wkładką :) 127

położyć kawałki łososia. Smażyć dosłownie chwilkę, tylko lekko powinien się zarumienić i ciągle musi być surowy w środku. Kalafior ugotować w osolonej wodzie na pół twardo. Odcedzić. Użyłam gotowego ciasta kruchego, czasami trzeba sobie ułatwić. Był to płat ciasta kruchego, tylko trzeba go rozwinąć i jest gotowe do użytku. Żaroodporne naczynie posmarować cienko masłem i wyłożyć połową ciasta kruchego(...)widelcem. Następnie rozłożyć połowę potartej mozzarelli i cebulki. Na górę rozłożyć kawałki łososia, skropić go sokiem z cytryny. Teraz znowu mozzarella i cebulka i dodatkowo kwiatki kalafiora. Drugą częścią kruchego ciasta przykryć dokładnie wszystkie składniki i zlepić brzegi. Górę wysmarować rozmąconym żółtkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 40-45 minut. U góry ciasto musi być ładnie

Kuchnia Pokoleń
Orzechowiec z jabłkami 253

Masa jabłkowa galaretki cytrynowe - 2 szt jabłka - 2 kg Masa orzechowa : masło - 80 g miód - 3 łyżki orzechy pokrojone - 220 g cukier - 120 g Przygotowanie : Ciasto Wszystkie składniki na ciasto kruche , połączyć, zagnieść ciasto, podzielić na trzy części. Każdą część wyłożyć na blachę o  wymiarach 25x30 , wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem, piec w nagrzanym piekarniku do 185 stop(...)galaretki , dokładnie wymieszać. Masa orzechowa: Do rondla włożyć masło, roztopić, dodać cukier i miód, mieszać do rozpuszczenia się cukru. Na samym końcu wsypać pokrojone orzechy, dokładnie wymieszać. Składanie ciasta: Ciasto kruche, masa jabłkowa, ciasto kruche, masa jabłkowa, kruche ciasto i masa orzechowa. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement

Kuchnia Danusi
Sernik z rabarbarem 204

opada. Kwaskowaty rabarbar wspaniale harmonizuje ze słodką masą serową, a cynamonowy kruchy spód dodatkowo wzbogaca smak. Sernik można przygotować w tortownicy o średnicy 21cm . Sernik z rabarbarem Składniki: CIASTO KRUCHE 120g mąki pszennej 60g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka cynamonu MASA SEROWA 1kg tłustego twarogu 150g masła 120g cukru pudru 4 jajka 1 białko 3 łyżki domowego(...)cukru waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej NADZIENIE   300-350g rabarbaru 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być z lodówki - mąkę i cukier puder przesiać, dodać posiekane na mniejsze kawałki zimne masło oraz żółtko (białko pozostawić do masy serowej) i cynamon - składniki posiekać, zagnieść ciasto - ciasto

Smakołyki Bereniki
Tarta z budyniem i jabłkami 158

Proste połączenie składników, a jakie efektowne - tarta na cieście kruchych z budyniem waniliowym i różyczkami z jabłek. Poniższą tartę najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby kruche ciasto lekko namiękło. Jeżeli macie ochotę na inne słodkości z wykorzystaniem jabłek to zachęcam do przygotowania francuskich różyczek lub jabłecznika z bezą .  Składniki na formę o średnicy 26 cm: spód 180 g mąki pszennej(...)mąkę, cukier puder, uformować wgłębienie, wbić jajko, dodać posiekane masło. Za pomocą noża masło jeszcze bardziej rozdrobnić. Gdy składniki się ze sobą połączą to za pomocą dłoni szybko zagnieść kruche ciasto. Następnie umieścić je do worka i wstawić na pół godziny do lodówki. Na blat wysypać odrobinę mąki i rozwałkować kruche ciasto. Przełożyć je do formy na tartę i nakłuć

Ugotować