Dzisiaj zapraszam na kruche ciasto z rabarbarem , budyniem i pianką . Ciasto jest pyszne o lekko kwaskowym smaku Składniki na ciasto kruche : około 3,5 szklanki mąki 1 kostka margaryny 2 cukry waniliowe 1 szklanka cukru 3 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa ; 1 l mleka 4 budynie(...)szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny około 9 pałek rabarbaru Wykonanie ciasta Do miski przełożyć wszystkie składniki podane na kruche ciasto , wyrobić mikserem na grudkowatą masę. Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 20 minut. Masa budyniowa : Połowę mleka wlać do garnka
Sama słodycz i szczypta chilimotylków i pisanek. Ciastka wyszły kruche, fajne i delikatne w smaku i sprawiły dużo radości dzieciom i nie tylko To co ciekawe w tym przepisie, po raz pierwszy do ciasta kruchego, dodawałam mieszankę tłuszczu – oleju i masła. Zawsze używam masła, a w tym przepisie mamy 1:1 udział oleju i masła. Uwaga co do mąki. Proponuję dodać najpierw 400g(...)potem jeśli zajdzie potrzeba, dosypywać partiami dalszą ilość. Chodzi o uzyskanie konsystencji zwartego, kruchego ciasta a w zależności od wielkości jajek i rodzaju użytej mąki, ciasto może zabrać inną ilość mąki. Tak więc uważajcie, aby nie przedobrzyć z mąką. Jeśli jednak mąki dosypiecie za dużo, to możecie uratować ciasto dodając 2 łyżki lodowatej wody albo 2 łyżki śmietany. Ciasto kruche
Mieszam w GarnkuSkładniki na kruche ciasto: 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szklanki cukru pudru200 g masła6 żółtekSkładniki na bezę:6 białek1,5 szklanki cukru pudru1 łyżka mąki ziemniaczanejDodatkowo:1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g) 120 g płatków migdałowychSkładniki na masę budyniową:500 ml mleka3 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej2 żółtka3 łyżki cukru16(...)teoretycznie praco chłonne, jakoś nie mogłam się do niego zabrać. Okazało się jednak, że nie taki diabeł straszny... ciasto nie jest trudne w wykonaniu - a efekt końcowy rewelacyjny. Kruche ciasto, delikatna słodka beza, krem budyniowy i dla przełamania słodyczy dżem porzeczkowy... Po prostu poezja :) Najpierw zagnieść kruche ciasto. Wszystkie składniki zagnieść razem. Powstałe ciasto podzielić na pół. Przygotować formę
Świat CiastaPrzepis do którego wracam co roku podczas sezonu dyniowego. My podwoiliśmy ilość składników na ciasto i z reszty zrobiliśmy "paluchy wiedźmy" :) Świetna zabawa dla dzieci. Polecam gorąco. SKŁADNIKI: kruche ciasto: ciasto: 25 0 g mieszanki Mix per Dolci Nutrifree 100 g cukru pudru 110 g masła 1 jajko 1 łyżeczka przypraw korzennych masa serowa: 140 g puree(...)cukru (dałam 60 g cukru brzozowego) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki mąki ryżowej drobnej 1 jajko 1 żółtko pisaki czekoladowe do dekoracji Ciasto: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wsadź na 45 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij i rozwałkuj na placek ok.0,5 cm i wylep nim formę do tarty czy tartaletki. Masa serowa: Puree z dyni
Kuchnia bezglutenowaskładniki na ciasto kruche: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru pudru 5 żółtek 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła, schłodzonego wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem dopieczenia na stolnicę, dodajemy cukier puder, żółtka, śmietanę oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Każde z osobna rozwałkowujemy(...)pozostawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na gładką masę. Dzielimy na 3 równe części. dodatkowo : polewa czekoladowa wykonanie ciasta: Na jednym cieście kruchym rozsmarowujemy 1/3 kemu, układamy ciasto kokosowe, rozsmarowujemy krem, układamy ciasto orzechowe, rozsmarowujemy krem i układamy ciasto kruche. Całość delikatnie obciążamy deseczką i odstawiamy na 3-4 godziny w chłodne miejsce
Domowy Smak Jedzeniaciasto kruche 2/3 szkl mąki 7 łyżek cukru 1 jajko 1/4 kostki masła 1/4 cukru waniliowego ciasto owocowe 1/2 szkl mąki 4 łyżki cukru 1/4 kostki masła 1 jajko 1 żółtko 1/4 op cukru waniliowego 2 szkl siekanych bakalii (mieszanka) Ciasto kruche zagnieść szybko, rozklepać w formie i upiec na złoty kolor .. ok 15-20 min w temp(...)Białko ubić na pianę, dodać pozostały cukier i ubijać jeszcze kilka minut. Połączyć obie masy, dodać mąkę i bakalie, wymieszać. Ciasto rozsmarować na papierze w tej samej formie co ciasto kruche, piec ok 20-30 min . Ciasta przełożyć marmoladą polać polewą czekoladową i udekorować owocami. Polewa czekoladowa. 3/4 szkl cukru zalać niewielką ilością wody, ugotować syrop (do nitki) dodać
Gotowanie jest łatweKruche ciasto z kremem Składniki na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki ryżowej 0.5 szklanki mąki kokosowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g masła kokosowego BIO 5 łyżek oleju agawa Składniki na krem: 1 szklanka kaszy jaglanej mleko kokosowe (gęsta część) 10 łyżek wiórek kokosowych Kruchy spód: Składniki na kruche ciasto wymieszałam i wyrobiłam na jednolitą masę. Ciasto przełożyłam(...)ciasto jest zbyt mokre, należy dodać mąki. (spód należy wyjąć z piekarnika, kiedy lekko się zarumieni). Krem: Kaszę jaglaną wypłukałam pod wodą, przełożyłam do garnka i ugotowałam do miękkości. Po ugotowaniu przełożyłam do miski i wystudziłam. Do kaszy dodałam gęstą część mleka kokosowego, wiórki kokosowe oraz agawę. Wszystkie składniki zmiksowałam za pomocą blendera. Krem wstawiłam do lodówki. Na kruchy spód
nietadietajeżyn. Ale możecie użyć też spożywczego barwnika...albo zamienić kolor na różowy ;) stosując gęsty sok malinowy albo czysty sok buraczany bez dodatku octu i soli. Składniki na kruche ciasto:200 g mąki140 g zimnego masła70 g cukru 1 jajko + 1 żółtko Składniki na polewę:5 łyżek dżemu z jeżyn - (opcjonalnie malinowy)3 tabliczki czekolady białej150 ml śmietanki(...)kremówki2 łyżki masła1 garść fiołków Kruche ciasto: Zagniatamy składniki na kruche ciasto, zawijamy w folie spożywczą i odkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1 cm w kształcie kwadratu i zaginamy rogi .Nakłuwamy ciasto widelcem i chłodzimy w lodówce przez kolejne pół godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C i pieczemy spody
Bon Appetit MałgorzatyChyba smakowały, bo rozeszły się błyskawicznie. Jedliśmy je bez dodatków, ale z kulką lodów waniliowych i sosem czekoladowym będą jeszcze lepsze. Składniki na 20 babeczek: Ciasto kruche • 3 szklanki mąki pszennej • 250 g masła • 5 żółtek • 2 cukry waniliowe • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka • 1 kg jabłek • sok z 1/2 cytryny(...)łyżeczki cynamonu Jeśli jabłka są kwaśne, dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Beza • 5 białek • 1 szklanka cukru • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto kruche • Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia. • Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło do mąki. • Ucierać mąkę z masłem
To co kochamtyle dobry by mógł czekać prawie rok na publikację? Poniżej znajdziecie odpowiedź. Ten mazurek to gwiazda poprzednich Świąt Wielkiej Nocy. Niezbyt słodki, z dużą ilością bakalii i pysznym kruchym ciastem. Przepis nie tyle co czekał cały rok ale i dorobił się nowych zdjęć. Coś czuję, ze wykonam go jeszcze kolejny raz, gdyż jest przepyszny! Składniki: Ciasto kruche: 200 gram masła(...)mascarpone dwie łyżki masła Do ozdoby: suszone daktyle suszone figi migdały: w całości lub płatki suszone morele, śliwki, żurawina słodkie kuleczki ozdobne i inne dostępne w sklepach ozdoby Ciasto kruche: Ważne! Żółtko, śmietana i masło muszą być schłodzone wcześniej w lodówce. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą nożem, następnie zagniatamy dłonią, krótko lecz intensywnie aż wszystkie składniki się połączą. Masa
Mango PapajaNaszła mnie ochota na domowe, kruche ciasto. W szafce – słoik dżemu z czarnego bzu i orzechy włoskie pieczołowicie wyskubane z łupinek przez mamę. Idealne składniki na zimowego pleśniaka. Pleśniak z dżemem i orzechami to ciasto proste i nadające się niemal na każdą okazję (jak i bez okazji). Smak mojego dzieciństwa. Choć babcia robiła go bez orzechów, z kakao(...)pieczenia. Mieszamy. Dodajemy 6 żółtek, 2 łyżki śmietany oraz pokrojone na kawałki masło. Zagniatamy jednolite ciasto (gdyby nie chciało się zagnieść, można dodać 1-2 łyżki lodowatej wody). Kulę kruchego ciasta dzielimy na dwie części – mniejszą i większą. Mniejszą zawijamy w folię i chowamy do zamrażarki. Większą – wykładamy dno tortownicy o średnicy ok. 24-26 cm. Jeśli
Poezja smakuUczciwie przyznam, że nie przepadam za ciastami z dużą ilością maślanych mas, a w moim domu największą popularnością cieszą się ciasta drożdżowe, lub właśnie ciasta kruche w różnej konfiguracji. Dziś proponuję ciasto, które jest chyba naszym ulubionym. Klasyczny pleśniak na kruchym cieście, z powidłami, wzbogacony cynamonowymi jabłkami i pianką z białek – zawsze wszystkim smakuje. Znalazłam ten przepis dawno, dawno
karmelowypotrzebne listki. Więc mama zagniotła mi porcje ciasta z której wyciełam i upiekłam listki. Powiem wam że listki są też idealne tak to zjedzenia same, jako słodka przekąska. Składniki : Ciasto kruche: 350 g mąki krupczatki (jest najlepsza do ciasta kruchego) lub pszennej typ 500 250 g masła 100 g cukru 5 zółtek szczypta soli(...)Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i mieszamy nożem, posiekanie składniki zagniatamy i ciasto odkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy. Z ciasta wycinamy listki, różnych wielkości. Jeśli macie wykrawaczki (można je kupić) to pójdzie wam szybciej, jeśli nie wycięcie listtkó nożem nie jest trudne i dacie
Lili w kuchnijabłkami lub z makiem. U mnie zdecydowanie częściej pojawi się wersja z jabłkami, gdyż mak jest zbyt ciężko strawny. Takowy kołacz może być dobrą alternatywą dla typowych jabłeczników, oprócz ciasta kruchego, które zwieńcza wierzch ciasta (posypka), główną bazę stanowi ciasto drożdżowe, serdecznie polecam, szczególnie w okresach, gdy inne krajowe, świeże owoce są trudno osiągane. Składniki: (na dużą formę(...)ziemniaczaną rozpuścić w odrobinie wody i dodać do masy, chwilę przegotować. Odstawić do przestudzenia. Kruszonka (posypka): Przesianą mąkę posiekać z masłem i margaryną, dodać cukry, żółtko i zagnieść jak kruche ciasto, uformować kulę, przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce (do lodówki). Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na dwie części. Pierwszą połówkę wyrabiać przez chwilę (w razie konieczności
My sweet a lifeTarta z kremem i owocami Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki ryżowej 150 g masła kokosowego BIO miód Składniki na krem: śmietana ryżowa, deserowa pół szklanki mleka kokosowego (gęsta część) miód 3 listki żelatyny Owoce: borówki maliny winogron Składniki na kruche ciasto zmieszałam i wyrobiłam na jednolitą masę. Masę wstawiłam do lodówki na godzinę. Następnie ciasto wyłożyłam(...)lodówki aby stężał. Po kilku minutach krem wyłożyłam na ciasto. Owoce umyłam, pokroiłam i wyłożyłam na krem. Ciasto ponownie wstawiłam do lodówki. ps. Ciasto wyszło przepyszne. Pierwszego dnia kruche ciasto wyszło niestety troszkę za twarde:) być może dodałam za dużo miodu, może zabrakło śmietany lub siemienia lnianego. Następnego dnia ciasto zmiękło
nietadieta