mogę, ze względu na zęby uzbrojone w aparat , dlatego zbawieniem okazała się tarta z mielonymi orzechami :) Wykonanie bardzo proste, a efekt wizualny i smakowy rewelacyjny. Polecam oczywiście wszystkim :) Składniki: Ciasto kruche: (składniki na dużą formę 26-29 cm, lub na dwie mniejsze po 20 cm) 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu(...)miodu (może też być syrop kukurydziany lub Golden Syrup) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy 40 g dżemu z czarnej porzeczki (może być inny kwaskowaty, niskosłodzony) Przygotowanie: Ciasto kruche: Ręcznie : Posiekać masło z mąką i cukrem, Palcami rozetrzeć grudki, dodać żółtko i jogurt/ śmietanę. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce
Domowa Cookierenka AgiWariacja na temat tradycyjnej paschy wielkanocnej :D Kruche ciasto (forma do tarty około 18-20 cm): 75 g zmielonych na mączkę pistacji (kilka pistacji pozostawiamy w całości do dekoracji) 120 g mąki pszennej (110 g do kruchego ciasta, 10 g do podsypania ciasta podczas wałkowania) 90 g miękkiego masła 85 g cukru trzcinowego 2 żółtka(...)posiekane bakalie oraz rum. Wszystkie składniki mieszamy. Jeżeli masa będzie zbyt sucha i nie będzie miała gładkiej konsystencji, dodajemy do niej kwaśną śmietanę. Masę przekładamy do wystudzonego spodu z ciasta kruchego. Następnie wstawiamy do lodówki. Po wyjęciu z lodówki dekorujemy ją suszonymi morelami i daktylami, lub innymi dekoracjami . Wszystkie orzechy najpierw prażymy w piekarniku 160 stopni około 10 minut. SMACZNEGO
Malinowo w kuchniDzisiaj coś dla fanów tart i ciasta kruchego. Przepis jak zawsze jest niezwykle prosty i stanowi bazę zarówno dla słodkich, jak i wytrawnych wersji. Różnią się one tylko przyprawami i dodatkami, które dobieramy w zależności od rodzaju przygotowywanej tarty Składniki: 100 g mąki kokosowej 30 g mąki migdałowej 80 g oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła (LCHF(...)zioła prowansalskie, oregano, kminek, Wszystkie składniki wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera. Formę dokładnie wylepić gotowym ciastem dociskając je do spodu oraz brzegów. Sekretem ciasta kruchego jest jego nakłucie widelcem. Dzięki temu podczas pieczenia spod ciasta wydostaje się para i nie powstają wybrzuszenia. Polecam docisnąć widelcem również brzegi ciasta. Wylepioną formę umieścić w lodówce
Ola la LCHFSkładniki na tortownicę 24cm: 250-300 g mrożonych owoców leśnych z porzeczkami lub malin 6 łyżeczek powideł śliwkowych garść rodzynek obsypanych niewielką ilością mąki pszennej Ciasto kruche: 20 łyżek mąki pszennej tortowej (ok 200g) 4 kopiaste łyżeczki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 6 łyżek cukru ok. 100g zimnego masła lub dobrej margaryny (najlepsze jest masło(...)łyżki soku z cytryny 50 g roztopionego masła lub margaryny Przygotowanie: Masło/margarynę do pianki rozpuść w garnuszku na małym ogniu i pozostaw do ostudzenia. Składniki na ciasto kruche zagniatamy szybko ręcznie lub w malakserze do połączenia się. Pozostanie kruche i wręcz sypkie, ale nie przejmuj się tym. 1/3 ciasta rozwałkuj na papierze do pieczenia. Zwiń
Anioszek w kuchnipyszną kruszonką, tym razem w wersji bezglutenowej. Oczywiście jak zawsze u mnie kaszę mannę zastępuje pyszna i zdrowa kasza jaglana. Piekłam w ciemnej formie o śr.26cm. Składniki kruchego ciasta: - 300g mąk bezglutenowych, dałam: - 125g mąki ryżowej - 125g mąki kukurydzianej(...)zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 40g mielonych migdałów - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zagnieść (przy pomocy haka) kruche ciasto. Można oczywiście zagnieść ciasto ręcznie. Większą część ciasta przełożyć do przygotowanej wcześniej formy (boki przesmarowane, spód wyłożony papierem do pieczenia) i wygnieść kruchy spód. Drugą część przełożyć do mniejszej
Smaczne ZdrowePięć ważnych pytań dotyczących pieczenia, na które warto znać odpowiedź. Jaki tłuszcz najlepiej nadaje się do pieczenia ciast i ciasteczek? Zdecydowanie masło. Ale można je zastąpić margaryną. Ciasto kruche z dodatkiem margaryny nawet nieco łatwiej wyrobić, bo jest ona twardsza od masła. Kruche ciasto zagniecione z masłem trzeba dłużej chłodzić. Ważne: ten rodzaj ciasta należy wyrabiać energicznie(...)zachować duża ostrożność w przypadku wszelkich produktów do smarowania o obniżonej zawartości tłuszczu. Te w zasadzie nie nadają się do wypieków i mogą spowodować, że ciasto kruche będzie grudkowate. Ponadto zdecydowanie zmieniają smak wypieków. Masło czy margaryna co wybrać do pieczenia Czy do pieczenia można używać oleju? Olej można dodawać tylko do ciast ucieranych
Pomysłowa kuchniaJakiś czas temu zamieściłam przepis na tartę z pieczarkami , dziś zapraszam na pyszną tartę ze szparagami. Ich wspólny mianownik to uniwersalna baza - ten sam przepis na ciasto kruche i masę serowo-jajeczną. Zmienia się tylko główny składnik, no i oczywiście smak :) Polecam eksperymenty z tartą - modyfikujcie składniki wg własnych upodobań i odkrywajcie nowe smaki :) Składniki (na formę(...)Ciasto kruche: 250 g mąki pół łyżeczki soli 150 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżka zimnego mleka lub jogurtu naturalnego Nadzienie: 2 pęczki szparagów (1 kg) 12 szt. suszonych pomidorów (nie z zalewy) 1 cebula 4 jajka 2 opakowania (300 g) naturalnego serka o obniżonej zaw. tłuszczu (polecam ten ) kilka gałązek świeżego tymianku szczypta pieprzu cayenne (można pominąć
Domowa Cookierenka AgiNareszcie lato! Lato witam pysznym ciastem z bardzo letnim produktem - truskawkami. Nazwa tego ciasta dźwięczy bardzo lekko i apetycznie - Chmurka Truskawkowa! Chmurka truskawkowa składa się z czterech warstw: ciasta kruchego, truskawek w galaretce, kremu na bazie bitej śmietanki i bezy. Całość komponuje się ze sobą po prostu pysznie. Może ciasto i jest trochę trudne w przygotowaniu, ale napewno tego warte(...)sami je zrobić i poczuć ten magiczny smak lata! Do ciasta można użyć mrożonych truskawek, ale ze świeżymi wychodzi smaczniejsze i prezentuje się lepiej. Ciasto Chmurka Truskawkowa - przepis: Składniki: Ciasto kruche: 200 g mąki 100 g ziemnego masła 50 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 2 łyżki śmietany 18 % szczypta soli Truskawki z galaretką: 600 g truskawek
Kuchnia ŁukaszaPołączenie ciasta kruchego z brownie. Jak wcześniej pisałam moja rodzinka jest czekoholikami więc wszystko co związane z czekoladą jest przepyszne :) Składniki: 3 szklanki mąki 3/4 kostki masła 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko(...)szczypta soli 3 jajka 1 żółtko 1/4 szklanki mleka 1/2 szklanki drobno pokrojonego masła Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę siekamy z masłem dodajemy resztę składników i szybko wyrabiamy ciasto. Połowę ciasta wykładamy na dno tortownicy o średnicy 28 cm. Ja resztę ciasto zamroziłam sobie :) Nakłuwamy ciasto
Amatorka kuchennamleka 1/2 szklanki oleju 4 żółtka 2 jajka cukier waniliowy opakowanie budyniu śmietankowego beza kokosowa: 3/4 szklanki cukru 6 białek 20 dag wiórków kokosowych szczypta soli Sposób przygotowania: Przygotowujemy kruche ciasto. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypujemy cukier oraz szczyptę soli. Dodajemy jajko i żółtko oraz posiekaną margarynę. Zagniatamy szybko ciasto, formujemy kulkę i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy(...)lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie włączamy piekarnik na 180 stopni. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Na przygotowaną formę wykładamy rozwałkowane kruche ciasto. Jajka i żółtka zmiksować z cukrem. Dodać resztę składników i zmiksować wszystko dokładnie. Wylać masę na kruche ciasto i wstawić do piekarnika na około godzinę. Na 15 minut przed końcem pieczenia wyłożyć
na moim stole...oryginalny słodko-kwaskowy smak. A najlepiej smakuje na kruchym spodzie, dodatek słodkiego biszkoptowego budyniu wspaniale przełamuje jego kwaśny smak. Klasyka która oczaruje domowników i gości ;) Składniki: Blaszka 25/30 cm Ciasto kruche: 3 czubate szklanki mąki pszennej 25 dag masła 3 żółtka 1 całe jajko 3 łyżki śmietany ¾ szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo(...)brązowego cukru z cynamonem Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukry, żółtka, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę i wiórki zimnego pokrojonego masła, zagniatamy ciasto kruche. ¾ części ciasta wylepiamy spód wyłożonej pergaminem blaszki, resztę owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki do zmrożenia. Łodygi rabarbaru, kroimy w kostkę, mieszamy z brązowym cukrem w misce
Wanilia i KardamonBardzo smaczna szarlotka w kratkę na kruchym cieście z dodatkiem orzechów i skórki pomarańczowej. Aromatyczna z cynamonem i odrobiną zmielonych goździków. Dosyć prosta w przygotowaniu, z piękną kratką na wierzchu prezentuje się wspaniale. Dzięki dodaniu smalcu ciasto jest bardziej wilgotne i miękkie, więc radzę go nie pomijać. Na chłodne wieczory z gorącą herbatą idealna, bardzo polecam… Zapraszam na FILM(...)Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szarlotka w kratkę na kruchym cieście Składniki: Ciasto: 600g mąki pszennej (użyłam tortowej) 300g schłodzonego masła 200g cukru 100g smalcu 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g Nadzienie: 2kg umytych jabłek 150g cukru 2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki goździków 50g poszatkowanych
Mała Cukierenkakiedy pojawią się na blogu jakieś amerykańskie przepisy. I oto prezentuję Salted Caramel Apple Pie prawie jak u sióstr Elsen z Four&Twenty Blackbirds na Brooklynie. Składniki:Kruche ciasto:300 g mąki pszennej200 g masła100 g cukru pudru2 żółtkaSolony karmel:1 szklanka cukru1/4 szklanki wody150 g masła150 g śmietany kremówki1 i 1/2 łyżeczki soli morskiejWypełnienie jabłkowe:3 cytryny6(...)szarlotka będzie mniej wodnista.Montaż ciasta: Na podpieczonym spodzie układamy połowę jabłek, pokrywamy je warstwą karmelu, następnie dajemy resztę jabłek i jeszcze jedną warstwę karmelu. Drugą część schłodzonego ciasta kruchego wałkujemy na koło wielkości wierzchu szarlotki i kroimy na paski. Z pasków ciasta układamy na szarlotce kratownicę. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i delikatnie posypujemy cukrem perlistym i płatkami
Smakowity Blog Kulinarnypyszne ciacho. Dostał mi się rano kawałek do kawy i chyba jeszcze raz się położę i zobaczymy czy historia się powtórzy :). Przepis podaję na tortownicę o średnicy 28 cm. Ciasto kruche: - 30 dag mąki pszennej - 3/4 kostki masła, ok 15 dag, masło powinno być dobrze schłodzone - 10 dag cukru - 3 żółtka - 3 łyżki naturalnego kakao 1. Energicznie i szybko zagnieść(...)kruche ciasto kruche z podanych składników. Ilość dodawanej mąki zależy od wilgotności ciasta, ma odchodzić od dłoni, więc dostosujcie ją indywidualnie. Gotowe ciasto zawijamy w folię do żywności i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie wałkujemy je na lekko omączonym blacie i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie wypełniamy spód i boki do pełnej wysokości formy
Apetyczna babeczkabyć kreatywnym nie tylko kulinarnie ale również wizualnie. Zapraszam Was serdecznie po przepis, niech i w Waszych kuchniach rozgości się jesień!. Składniki na formę keksową o długości 25 cm: Ciasto kruche: - 30 dag mąki pszennej - 3/4 kostki masła, ok 15 dag, masło powinno być dobrze schłodzone - 10 dag cukru - 3 żółtka - 3 łyżki naturalnego kakao 1. Energicznie i szybko zagnieść(...)kruche ciasto kruche z podanych składników. Ilość dodawanej mąki zależy od wilgotności ciasta, ma odchodzić od dłoni, więc dostosujcie ją indywidualnie. Gotowe ciasto zawijamy w folię do żywności i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie wałkujemy je na lekko omączonym blacie i przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Masa serowa: - 30 dag białego tłustego sera - 3 całe jaja
Apetyczna babeczka