kroiłam mimo wszystko zwykłym, z ząbkami i też było w porządku. Moi drodzy, przed Wami przepis na iście słodki deser, idealny dla czoko i toffi holików :) "Składniki na kruche ciasto:200 g mąki150 g masła50 g cukruSkładniki na karmel :200 g cukru80 g masła80 g śmietanki 30%Dodatkowo:250 g czekolady mlecznejSposób przygotowania:Parę minut przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta, masło(...)poruszać garnuszkiem. Gdy cukier się rozpuści dodajemy śmietankę ( uwaga karmel się wzburzy!) i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Studzimy ( ja wkładam garnuszek do większej miski z zimną wodą).Kruche ciasto wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy. Gdy będzie już ostygnięte, wylewamy na nie pierwsza warstwę - karmel i odstawiamy do przestudzenia.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( na garnuszek z wodą
Słodkie Przyjemnościtutaj pasuje. Jeśli nie lubicie takich połączeń, zastąpcie skórkę cynamonem. Będzie równie aromatycznie, a dodatkowo rozgrzewająco. Czekoladowa tarta ze śliwkami Składniki: (na formę do tarty o średnicy 20 cm) ciasto kruche: 150 g mąki pszennej 25 g kakao 45 g cukru skórka otarta z 1 cytryny 80 g zimnego masła 1 jajko krem: 100 g ciemnej czekolady(...)łyżki budyniu czekoladowego (proszek) dodatkowo: 300 g śliwek Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z cukrem i skórką cytrynową. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść kruche ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy. Wyłożyć ciastem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeorzechowymi rozetkami i posypane uprażonymi orzechami laskowymi. Do ciasta dodałam ugotowane żółtka, dzięki którym spód jest bardziej kruchy i według zapisków mojej prababci „jest daleko smaczniejszy” Składniki: Kruche ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 180 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka 3 ugotowane żółtka 2 łyżki ciemnego kakao szczypta soli Rozetki orzechowe: 150 g masła(...)łyżki ciemnego kakao 1/2 szklanki orzechów laskowych 2 jajka 3 łyżki cukru pudru Nadzienie: 500 g masy krówkowej (kajmakowej) 50 g czekolady deserowej 1/2 szklanki orzechów laskowych Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier puder i kakao. Dokładnie mieszamy, dodajemy żółtka, szczyptę soli, ugotowane i starte na tarce żółtka i masło, które siekamy na malutkie kawałeczki (składniki można
Oryginalny smakSmaki świetnie się równoważą, a różowy lukier nadaje wypiekowi elegancji. Ciasto pozostaje kruche przez dobre kilka dni. Bardzo polecam! Składniki: (na tortownice o średnicy ok. 20 cm) Ciasto kruche: 150 g zimnego masła 2 żółtka 100 g cukru pudru 250-300 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 500 g czerwonej porzeczki(...)łyżki kaszy manny Różowy lukier: 3/4 szkl cukru pudru 1 łyżka wody 1 łyżka soku z czerwonej porzeczki (najlepiej świeżo wyciśnięty) Dodatkowo: czerwona porzeczka do dekoracji Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Uformować z ciasta kulę, a następnie podzielić na dwie części: większą i ciut mniejszą. Mniejszą owinąć w folię
Nastoletnie Wypiekaniesłono smakują doskonale. Takimi delicjami na jeden kęs z kremem karpatkowym i kwaśnym rabarbarem można mile zaskoczyć gości, smaku dopełniają prażone na suchej patelni płatki migdałowe. Składniki: Ciasto kruche: 2 czubate szklanki mąki pszennej Młynomag 25 dag masła 60 g cukru Szczypta proszku do pieczenia 1 żółtko Krem karpatkowy: 1/2 litra mleka 1 jajko 2 łyżki mąki(...)cukru 1/2 kostki masła kilka kropel aromatu cytrynowego Wierzch: ½ kg rabarbaru 10 dag malin 1 opakowanie żelfiksu 2:1 Dr.Oetker 1 szklanka cukru ½ szklanki płatków migdałowych Sposób przygotowania; Ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem i szczyptą proszku do pieczenia, dodać żółtko oraz pokrojone w kostkę zimne masło, zagnieść ciasto. Włożyć na 20 minut do lodówki, po czym rozwałkować
Wanilia i Kardamonprzepisu mojej teściowej – polecam. Składniki: Placek kruchy: 2,5 szkl mąki 4 żółtka 1 kostka margaryny 1 szkl cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę siekamy z cukrem pudrem i margaryną. Dodajemy żółtka i śmietanę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Szybko zagniatamy ciasto i wkładamy ciasto do lodówki na 2 godziny(...)łyżek wody 2-3 łyżek kakao Wszystko należy zagotować do czadu rozpuszczenia się masła i połączenia z kakao. Dodajemy do masy kakaowej pokruszoną tabliczkę czekolady gorzkiej. Układamy kolejno: kruche ciasto ciepłe jabłka kruche ciasto ciepłe jabłka (odstawiamy wszystko do wystudzenia) Gdy jabłka są już chłodne wykładamy bitą śmietanę, na chwilę wstawiamy placek do lodówki żeby bita śmietana stężała
MojaQchnia.plksięga ciast Siostry Anastazji" Ciasto zobaczyłam tutaj , potem znalazłam go u mamy w książce, której tytuł podaję wyżej :-) Ciasto dla mnie super, nie przesłodzone, jabłka idealnie komponują się z ciastem krucho - drożdżowym, masą budyniową i biszkoptem orzechowym. Ciasta Siostry Anastazji lubię robić jeszcze z jednego powodu, zawsze mi wychodzą. To najlepsze na drugi, trzeci, nawet czwarty dzień. Polecam i życzę(...)drewnianą łyżką, ja wolę mikserem na najniższych obrotach). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Po upieczeniu studzimy, przekrawamy na dwa blaty. Ciasto krucho - drożdżowe z jabłkami: 1 kg jabłek 4 żółtka 150 g masła lub margaryny (u mnie masło) 300 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka cukru pudru (można dać więcej
kruche babeczkiPołączenie ciastka kruchego z masą sernikową (na zimno) i dodatkiem karmelizowanych śliwek, to propozycja nie do odrzucenia. Może deser trochę pracochłonny, ale jak rozłożymy jego przygotowanie na raty, a jest to możliwe - ułatwimy sobie pracę i skrócimy ten czas. A potem… pozostanie nam już tylko delektowanie się smakiem tartaletek sernikowych ze śliwkami. Składniki na ciasto: - 500 g mąki tortowej(...)łyżki mleka w proszku (instant) - 1 galaretka cytrynowa - 200ml wrzątku do rozpuszczenia galaretki - ekstrakt waniliowy Dodatkowo : - 10 śliwek - 3 łyżki cukru brązowego - 3 łyżki wody - 1 łyżka masła Kruche ciasto zagniatamy zgodnie z przepisem, jak na jabłecznik z budyniem . Ponieważ miałam do zużycia 2 kostki margaryny, zarobiłam więcej ciasta. Dzielimy na porcje, przekładamy do woreczków na mrożonki i wkładamy
mojewypiekiinietylkoPrawdziwie letni sernik, na kruchym spodzie, masa serowa z marcepanem i czarnymi porzeczkami, smaku dopełnia słodko kwaśna pianka śmietanowa, a pokruszone bezy to kropka nad „i „ Początkowo obawiałam się połączenia marcepanu i porzeczek, okazało się, że niepotrzebnie. Doskonały wypiek na słodki poczęstunek, jest pyszny! Składniki: Duża blacha: 28/38 cm Ciasto: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła(...)Porzeczkowa pianka: ½ litra śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 szklanka czarnej porzeczki ½ szklanki cukru 100 ml wody 3 listki żelatyny Dr.Oetker 90 g małych bezików Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, wymieszać mikserem z mieszadłem do ciasta kruchego, przełożyć ciasto na wysypaną mąką stolnicę, szybko zagnieść, zawinąć w folię i odstawić
Wanilia i Kardamonjuż trzeci przepis na sernik, który podaję:) Były dwa z galaretkami, na zimno: z truskawkami i z brzoskwiniami i borówkami . Teraz sernik z gotowanego sera przekładany trzema plackami kruchego ciasta. Składniki: na kruche ciasto: 400 gramów mąki 200 gramów masła 150 gramów cukru pudru 3 jajka 1/2 proszku do pieczenia na ser: 1 kg sera waniliowego z wiaderka(...)cukier i jajka zagotowujemy ciągle mieszając Do mleka wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dobrze mieszamy i wlewamy do masy serowej Do gorącej masy dodajemy kilka kropel zapachu pomarańczowego Gorącym ciastem przekładamy kruche placki Można polać czekoladą lub po prostu posypać z wierzchu cukrem pudrem. Jeśli dla kogoś jedna i druga wersja podania będzie za słodka, to sernik jest też smaczny
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comArabesko uwielbiam Twoje przepisy. Ciasto idealnie kruche, pianka nie za słodka z delikatną nutą truskawek i kwaskowaty rabarbar - idealne połączenie na upalne niedzielne popołudnie. Składniki na ciasto kruche: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 250 gram zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 5 żółtek Zimną margarynę siekamy na drobne kawałki i ze wszystkich
Słodka Kraina WypiekówJestem wielką miłośniczką kruchego ciasta. Wszystko co jest przygotowane z tego wypieku jest cudowne. Szarlotka, kruchy spód do sernika, kruche babeczki czy ciasteczka. Jest to również ulubione ciasto moich małych kucharzy uczestniczących na warsztaty kulinarne. Zresztą będąc dzieckiem lubiłam to ciasto równie mocno. Prawdopodobnie za jego prostotę, konsystencje i uniwersalność. Dzisiejszy przepis jest dokładni taki sam! Prosty i uniwersalny(...)przy okazji przepyszny! Może się skusicie i podacie kawałek z gałką waniliowych lodów? Zapraszam na kruche ciasto z nektarynkami." Składniki:420 g mąki pszennej140 g maki kukurydzianej200 g masła150 g cukru3 jajka6 nektarynekłyżka ekstraktu waniliowegoew. 2 łyżki cukrukruszonka: 100 g masła, 120 g mąki, 100 g cukruSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kawałki masła i jajka, następnie
Słodkie PrzyjemnościKruche czekoladowe ciasto, masa serowo-śmietanowa i mnóstwo malin... Moja rodzinka bardzo lubi takie kruche ciasta z serem i dużą ilością świeżych owoców, dlatego często je robię;) Ale żeby nie było nudno, to zawsze staram się je zrobić nieco inaczej. Ciasto: 200 g maślanych herbatników, 100g gorzkiej czekolady, 2 łyżki masła lub margaryny. Czekoladę połamać
Z miłości do słodkościKolejne ciasto raczej kojarzące się z jesienią. Kocham tę porę roku i jej smaki :) Orzechy włoskie, jabłka i fantastyczne kruche ciasto o orzechowym smaku, skusisz się? Ciasto kruche: 5 żółtek 500 g mąki pszennej kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru 70 g zmielonych lub bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki kakao Mąkę, proszek
Słodka Kraina WypiekówUpieczcie je, bo jest po prostu RE-WE-LA-CYJ-NE! Kruchy spód, warstwa świeżych owoców w galaretce, na to krem śmietanowo-waniliowy, a całość przykryta czekoladową bezą. Polecam!!! Ciasto kruche: 3 żółtka 30 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia pół opakowania cukru wanilinowego, około 8g 150 g mąki pszennej 100 g masła Czekoladowa beza: 3 białka(...)popękana. W razie konieczności lekko przedłużamy (lub skracamy) czas pieczenia. Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklankach wrzącej wody. Odstawiamy. Osączonego ananasa kroimy na cząstki. Banany obieramy i wykładamy na kruche ciasto, jeden przy drugim, wolne miejsca uzupełniamy kawałkami ananasa. Owoce zalewamy tężejącą galaretką. Krem przygotowujemy bezpośrednio przed wyłożeniem na galaretkę. Schłodzoną kremówkę oraz mascarpone ubijamy wraz z cukrem pudrem
Smaki Na Talerzu