kruche ciasto - 11018 przepisów (strona:280/735)

Wigilijne propozycje 2954

najważniejsze kultywować 😇 Moje propozycje: Zakwas na wigilijny barszcz  http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/12/zakwas-na-wigilijny-barszcz.html Wigilijna kapusta z grochem http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/12/wigilijna-kapusta-z-grochem.html Wigilijny kompot z suszu http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/12/wigilijny-kompot-z-suszu.html Makowiec na cieście krucho- drożdżowym http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/makowiec-na-ciescie-krucho-drozdzowym.html   Wigilijne pierogi z kiszoną kapustą i grzybami http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/wigilijne-pierogi-z-kiszona-kapusta-i.html   Wigilijna kapusta z grzybami http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/wigilijna-kapusta-z-grzybami.html     Makownik drożdżowy http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/wigilijna-kapusta-z-grzybami.html

Kuchnia w czekoladzie
Tarta piernikowa z powidłami śliwkowymi 134

Nietypowa i oryginalna, ciekawa w smaku tarta z powidłami na piernikowym spodzie. Ma smak piernika przekładanego powidłami, z tą różnicą, że w tej wersji mamy kruche ciasto:).  Ciasto: 2 i 1/4 szklanki mąki 6 łyżek płynnego miodu 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki masła 1 jajko L 1 łyżka przyprawy do piernika Dodatkowo: 350g powideł śliwkowych

Szefowa kuchni
Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką 129

sernik to prawdziwy rarytas: spód z kruchego ciasta, na nim ułożona warstwa brzoskwiń z puszki przykryta serową masą, a na wierzchu kruszonka z masła, wiórek kokosowych i cukru. Zapach i smak tego serniczka nie mają sobie równych, dlatego doskonale nadaje się on na wyjątkowe okazje (jak np. zbliżające się Boże Narodzenie). Masa z twarogu jest wyjątkowo puszysta i lekka

MyCookBook.pl
Babeczki makowe - mini makowce 244

większości nie są to zasiadane przyjęcia. U mnie na takie okazje sprawdzają się wszelkiego rodzaju babeczki - zarówno wytrawne, jak i słodkie. Tak wpadłam na pomysł babeczek - makowców. Spody z kruchego ciasta wypełnia słodka masa makowa z rodzynkami i aromatem migdałowym. Nadzienie można zrobić samodzielnie - wiadomo, będzie najlepsze, albo oszczędzić czas i użyć gotowej masy makowej o przyzwoitym składzie. Odświętnego charakteru

Kulinarne Inspiracje
kruche z owocami 159

Blaszka (20 x 30 cm), Składniki na ciasto: 1 ½ szkl. (300g )mąki krupczatki 1 szkl. (200g) maki białej orkiszowej 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 200

w mojej kuchni
Sernik instruktora wg siostry Anastazji 211

najpyszniejszy sernik s. Anastazji z książki 100 nowych ciast. Piekłam w dużej tradycyjnej prostokątnej formie o wymiarach 41 cm x 25 cm. Ps warto zapisać sobie przepis na ciasto kruche bo wychodzi idealne! Czytaj więcej

Pychotkaaa
Ciasteczka na krupczatce 144

masła (ponad 1 kostka!) 1/2 szklanki cukru pudru 40 g cukru wanilinowego 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 żółtka Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę i przełożyć ją do woreczka. Wstawić do zamrażalnika na co najmniej 1 godzinę. Gdy ciasto będzie mocno schłodzone to podzielić je na 4 części i każdą część w miarę cienko

Ugotować
Tarta czekoladowa z malinami i dżemem z czarnych porzeczek 98

cukru pudru jajko szczypta soli dżem z czarnych porzeczek maliny Ganache 400 ml śmietanki 400 g czekolady deserowej 70 % łyżka miodu 100 g masła Przygotowanie Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść. Wyrobione ciasto włożyć do lodówki..Kiedy porządnie się schłodzi rozwałkować (inaczej będzie się mocno przyklejać do wałka)..Niektórzy wylepiają od razu formę ciastem i tak wkładają do schłodzenia

Gaździnka warzy
Najlepsze kokosanki 175

zjadłaby takie prawdziwe kokosanki, ale nie wie gdzie je kupić... to pomyślałam sobie: "po co kupować, skoro można samemu zrobić" :) Często przepis wymaga dodania samych żółtek (np. sernik, kruche ciasto) a białka zostają i nie wiadomo co z nimi zrobić, więc się wyrzuca. Od dzisiaj będziecie robić kokosanki z białek :) Pyszne- chrupiąca beza na zewnątrz, a  mięciutkie w środku

Aga w kuchni
Szarlotka królewska 141

Szarlotka nietypowa, bo na biszkopcie, a nie jak zwykle na kruchym cieście. Gorące, kwaskowe jabłka nasączają biszkopt dzięki czemu ciasto jest wilgotne. Jak na szarlotkę królewską przystało, dopełnieniem jest aksamitny krem mleczno-maślany i polewa czekoladowa. Przepis na to ciasto jest w mojej rodzinie od bardzo dawna. Ta szarlotka najczęściej króluje

To co kocham
Kruche imbirowe witrażyki 103

Kruche ciasteczka w formie gwiazdek z landrynkowym witrażykiem. Do upieczenia ciastek użyłam kruchego ciasta podstawowego, dosmaczonego imbirem, a do zrobienia szkiełka mentolowych landrynek. Jak wyszły – oceńcie sami. Składniki: • 300 g mąki pszennej • 200 g masła • 100 g cukru pudru • 1 jajko • 1 łyżeczka imbiru (suchej przyprawy) • 1 opakowanie niebieskich landrynek Wykonanie: • Mąkę pszenną wymieszać

To co kocham
CIASTO MARCHEWKOWE Z ORZECHAMI – najlepsze! 147

Lubella poznańska to mąka typ 500. Jest idealna nie tylko pierogów, jak wskazuje napis na opakowaniu, ale także ciast o bardziej zwartej strukturze czyli mokrych – ucieranych, jak marchewkowe, ciast kruchych, półkruchych i parzonych. Nadaje się do naleśników, omletów, makaronów oraz różnego rodzaju klusek , knedli i kopytek! Świetnie sprawdzi się również jako zagęszczacz do zup i sosów

Ostra na Słodko
Szarlotka 150

Przepis na tę szarlotkę znalazłam 15, może nawet 20 lat temu w Poradniku Domowym. Z innego przepisu, szarlotki na kruchym cieście, nie zrobię i już! :) Składniki: 3 szklanki mąki 4 jajka (oddzielnie żółtka i oddzielnie białka) kostka margaryny 2 łyżki śmietany łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki cukru  6 jabłek Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia

Szczęśliwa kuchnia
Rogaliki z nadzieniem serowym i orzechowym 151

włoskimi upiekłam, gdy wybieraliśmy się na obiad do teściów. W blogosferze kulinarnej panował akurat szał na rogale świętomarcińskie, więc zainspirowana formą wypieku zrobiłam krucho-drożdżowe rogaliki, z naciskiem na kruche :) Ciasto wyrabia się dość przyjemnie, nie klei się do rąk i stolnicy, ale jest mniej plastyczne niż typowo drożdżowe, więc trzeba uważać, żeby go nie przerwać podczas zawijania. Poza

Simply Food
Polski przewodnik Paleo - recenzja 130

wegetarian. Nie jestem w stanie streścić Wam wszystkich zawartych informacji, tak jest ich wiele. W części praktycznej znajdziemy przepisy podstawowe, które musimy znać przechodząc na dietę paleo - tj. bulion, ciasto kruche, czy naleśniki. W kolejnej części są zupy np bardzo apetycznie wyglądająca zupa po cygańsku, dania mięsne (znalazłam tu 2 pyszne przepisy na mój ulubiony boczuś), bez mięsne apetycznie wyglądający

Cynamonowe szczęście

Proponowane wyszukiwania