Tarta z zapiekanymi jajkami z szynką i papryką, to propozycja nie tylko na śniadanie. W zależności od czasu zapiekania decydujemy o tym jaką konsystencję będą miały
Przepisy Kulinarneszklanki dobrego masła orzechowego (100% orzechów) 2-3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 białka z jaj średniej wielkości (żółtka można wykorzystać do kruchego ciasta) szczypta soli Przygotowanie W misce wymieszać suche składniki: płatki owsiane, migdały, cynamon, cukier, sól i żurawinę, którą wcześniej warto posiekać na mniejsze kawałki. Masło orzechowe wymieszać z olejem. Białka
Kulinarne Inspiracjeowocami i ciągle szukam nowych możliwości.Tym razem zrobiłam ciasto bananowo-borówkowe pod kołderką z piany kokosowej 🙂 .Zestawienie kokosu z bananami i borówkami daje niesamowitą ucztę dla podniebienia.Polecam . Ciasto kruche blacha 25 x 20 cm 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 szklanki mąki krupczatki 230 g masła 5 żółtek 1 szklanki cukru pudru
Ugotujmy CośDzisiaj na blogu swoje pięć minut dostaje tarta, która jest idealnym połączeniem kruchego ciasta, kremowego, domowego budyniu, soczystych, aromatycznych brzoskwiń i orzeźwiającej mięty. Jednym słowem… iście letnie smaki, kuszące słonecznym wyglądem. Zróbcie, a na pewno zachwyci każdego i stanie się Waszym słodkim hitem tego lata. Składniki (forma o średnicy 26 cm): Spód (wszystkie składniki zimne, z lodówki): 2 szklanki
Fitsweet.meTarta z winnymi gruszkami i niebieskim serem jest świetną przekąską o niecodziennym smaku. Gruszki gotowane w winie nabierają winnego smaku, do tego zapieczone z kruchym ciastem i serem żółtym oraz pleśniowym. Połączenie wyszło bardzo smaczne a ser niebieski dodaje niepowtarzalnego smaku tarcie. SKŁADNIKI CIASTA : 250 g mąki pszennej 125 g masła naturalnego 2 żółtka 1 łyżka
Kulinarne Fantazje MarioliTarta cappuccino z morelami to pyszna tarta z nadzieniem na bazie jogurtu greckiego i dodatkiem w postaci proszku cappuccino. Całość smakuje kawowo, a kwaskowate i soczyste
Smakołyki BerenikiPorzeczki to owoce, które idealnie sprawdzą się do słodkich wypieków. Rok temu pokazałam Wam przepis na genialne kruche ciasto nadziane porzeczkami i przełożone budyniem oraz bezą , a dzisiaj zachęcam do upieczenia słodko-kwaśnych muffinek, które są miękkie, puszyste i bardzo smaczne :) Składniki na 18 sztuk: 300 g obranych porzeczek, np. czerwonych ponad 1/2 kostki masła (120 g) 1 kubek śmietany
Ugotowaćpopularne danie kuchni japońskiej Kolejną popularną potrawą, którą znamy z japońskiej kuchni jest tempura, a więc wybrane składniki, takie jak np. owoce morza lub warzywa, smażone w delikatnym i kruchym cieście na głębokim oleju. Doskonały smak tempury zawdzięczamy ciastu – Japończycy osiągnęli bowiem mistrzostwo w jego przygotowaniu. Aby skosztować prawdziwej tempury turyści przyjeżdżają do Japonii z całego świata. Soba – charakterystyczny makaron
Tradycyjna Kuchniafazie warto sprawdzić smak musu i ewentualnie go dosłodzić - mus można pozostawić w takiej postaci lub rozdrobnić blenderem, jeśli chcemy uzyskać gładką konsystencję - jeśli chcemy mieć bazę do ciasta kruchego, np. do tarty, można do gorącego musu dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody mąkę ziemniaczaną (1-2 łyżki na podaną ilość rozpuszczone w 2-3 łyżkach wody lub według upodobań
Smakołyki BerenikiProsta tarta rustykalna z dużą ilością owoców – Zapraszam na przepyszną tartę z mnóstwem świeżych, aromatycznych owoców. Szybka, prosta w przygotowaniu i wygląda fantastycznie. Na jednym
Mała CukierenkaBorówka amerykańska – kuzynka leśnej jagody – pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie przywędrowała najprawdopodobniej z Ameryki Południowej. W stanie dzikim roślina ta rozprzestrzeniła się również w Japonii
mojewypiekiinietylkowychodzi mi to całkiem nieźle :) Dziś mam dla Was dość klasyczne połączenie, czyli por i szynka, ale przełamane serem pleśniowym i cytrynowym tymiankiem, a do tego delikatne, idealnie kruche ciasto. Prawdziwa smakowa bomba! :) SKŁADNIKI (forma o średnicy ok 25 cm) ciasto 1 pełna szklanka mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 100g zimnego masła 2 żółtka 1/2 łyżeczki soli
DefinicjaSmakuOzdobiony jest kwiatem i liściem z czekolady. A tak nasze torty wyglądały w przekroju. Hitem kursu były kruche ciastka migdałowo – rumowe z bitą śmietaną, po prostu palce lizać! :). Delikatne, kruche ciasto, pyszny krem migdałowy, rum i polewa czekoladowa. Na koniec odbyło się wręczanie dyplomów i pamiątkowe zdjęcia. Kurs był świetny i polecam go każdemu, kto kocha przygotowywać słodkości. Szkoła robi
Mała Cukierenkasmacznego, a czasami, no cóż nie wychodzi i trzeba kombinować dalej Tym razem się poszczęściło i sami zobaczcie co z tego wyszło. Na pewno niejednokrotnie mieliście podobną sytuację. Robicie kruche ciasto, majonez, albo inny przepis do którego potrzeba Wam kilka żółtek. No ale co z białkami? Fakt, faktem można je z powodzeniem wykorzystać do panierowania na przykład kotletów
PatiGotujedzieci, jak i dorośli. Samo przygotowanie to około 10 minut, a później pozostaje tylko suszenie w piekarniku i oczekiwanie, kiedy wystygną i można będzie je schrupać. Po przygotowaniu np. ciasta kruchego lub faworków często zostają mi niewykorzystane białka, które po prostu zamrażam i później robię z nich kokosanki lub właśnie bezy. Mrożone niezbyt długo (7 - 14 dni) białka, po rozmrożeniu
Kuchcik gotuje