odskocznią od energicznych showmanów, którzy wszystko robią w 15 minut ;) Wracam, jednak, do kuchni francuskiej. Jak już kiedyś pisałam, to nie jest kuchnia dla osób na diecie . Masło, śmietana, ciasta kruche, francuskie, pełne cukru desery, konkretne kawałki mięs, sery i wina. Wino jest dodatkiem do posiłku, a jego odpowiednie dopasowanie do potraw to sztuka, której bardzo Francuzom zazdroszczę. Czytałam(...)wina, a na nasze potrzeby zdecydowanie wystarczające. Na co więc przygotować się w tym miesiącu? W lodówce polecam mieć zawsze co najmniej jedną kostkę masła, kilka jajek, wino i ciasto francuskie. Gulasze zazwyczaj zawierają dodatki warzywne u nas bardzo powszechne, czyli marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, cebulę, pieczarki. Ważne są zioła . W końcu zioła prowansalskie to ukłon w stronę Francuzów. Kupcie więc
W kuchni wieczoremorzechy włoskie – ok.50 g * płatki owsiane – ok. 80 g * suszone daktyle – ok. 100 g * olej kokosowy roztopiony – 3 łyżki Orzechowy spód możemy zastąpić biszkoptami lub kruchym ciastem. MASA SEROWA: * ser biały 3 x mielony – 600 g * masło orzechowe Firmowe 100% Primavika – 3 pelne łyżki * cukier puder – ok. 5 łyżek * wiórki kokosowe
Ostra na Słodkorodzaju matcha, której używamy. Mój krem ma lekki, seledynowy odcień i delikatny, orzeźwiający smak, używałam Green tea powder Matcha - najsmaczniejszej matcha jaką dotychczas piłam. Do tego szybki spód z kruchego ciasta, dwie figi pokrojone w plasterki i niedzielny podwieczorek gotowy. Smacznego :) Składniki - proporcje na formę o średnicy 24 cm Ciasto 200 g mąki pszennej 120 g zimnego masła 4 czubate
Kulinaria - potrawy z różnych stron światażółtka jaj- 4 szt mąka ziemniaczana - 30 g sok z 2 cytryn ok.200 ml sok z 1 pomarańczy skórka z cytryny listki mięty do dekoracji Etap I - Kruche ciasto Mąkę przesiej przez sito do miski lub na stolnice, dodaj pokrojone w kawałki zimne masło oraz cukier. Zagnieć ciasto przy użyciu robota (hak) lub ręcznie, jeżeli ciasto się nie klei
Wylizany Rondelsernikowej nie użyłam cukru - raz dlatego, że serek homogenizowany jest wystarczająco słodki, dwa - na masie i tak jest obłędnie słodki kajmak. Całość nie jest przesłodzona i fajnie się komponuje. Kruche ciasto, sernikowe wypełnienie, kajmak i orzechy... ;) Zobacz również inne przepisy na ----> tarteletki Tarteletki z serem, kajmakiem i orzechami - jak zrobić? Składniki: (z podanych proporcji wyszło mi 9 tarteletek
Moje QulinariaSkładniki / Ingredients: Spód / the underside of the cake:1,5 szklanki mąki pszennej do ciast / 1,5 cup of wheat flour to pie1 kostka (250 g) margaryny (Kasia) / 1 packet (250 g) margarine (Kasia)2 łyżki cukru / 2 tablespoons sugar2 żółtka / 2 egg yolks1 łyżeczka proszku do pieczenia / 1 taespoon of baking powder16 g cukru waniliowego(...)cytryny / juice of half a lemon szczypta soli / pinch of saltcukier puder / powdered sugar Sposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: 30 min, pieczenie: ok. 50 min, ilość porcji: 16Najpierw wyrabiamy kruche ciasto, czyli przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Potem mąkę i proszek drobno siekamy z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy
Projekty ze smakiemdomu to muszę coś upiec, nie zadowalają mnie już pierniki z dżemem ani szarlotki-choć jakby ktoś miał przepis na taką pyszną szarlotkę z kremem budyniowym i karmelem na kruchym cieście, taką aby te jabłka pozostały pyszne i twardziutkie to będę wdzięczna:-). Więc po długich poszukiwaniach postanowiłam upiec ciasto o nazwie Milky way, korciło mnie bounty ale nie chciało
sierotka maRysia w kuchniprzygotowanie sprawia mi jeszcze większą radość. W sobotę aura i tym samym nastrój mojej córeczki nie był najlepszy. Pomyślałam, że poprawię jej humor piekąc wraz z nią pyszne, kruche ciasteczka. „Upieczesz z mamą ciasteczka?” Już po tych słowach uśmiech pojawił się na jej ślicznej buzi. A gdy wyjęłam z szafki nowe foremki do ciasteczek od Protonik(...)Jeśli jednak chcemy zrobić większą porcję na raz polecam później włożyć wycięta ciasteczka na parę minut do lodówki w celu schłodzenia, aby wzory nie rozlały się nam podczas pieczenia. Ciasto kruche „lubi” chłód. Po upieczeniu ciasteczka można również dowolnie zdobić, np. barwnikiem w sprayu. … wraz z córeczką podążamy śladami słodkości Jeśli szukacie ciekawych foremek do wycinania ciasteczek
Słodkie okruszkiproszku do pieczenia - 2 żółtka ( białek nie wyrzucaj) - 1 jajko całe - około 1,5 kg jabłek Masło powinno być zimne! Wrzuć wszystko do miski i wymieszaj dokładnie hakiem do ciast kruchych, jeżeli nie masz robota to wymieszaj wszystkie składniki sypkie, wysyp na stolnicę, dodaj resztę składników i nożem tak długo po nich ciachaj aż się połączą. Teraz szybko zagnieć(...)wyłącz palnik. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozwałkuj jedną z większych części i wyłóż nią spód blachy, poukładaj ciasno jabłka, wylej na nie gorący budyń. Rozwałkuj drugą część ciasta, połóż na budyń, ubij białka.Gdy białka sztywnieją dodaj 4 łyżki cukru pudru i jeszcze chwilę poubijaj, rozsmaruj na wierzchu ciasta. Najmniejszy kawałek ciasta z zamrażarki zetrzyj na tarce o dużych
Pasje Jolkiteż na nie liczę:)) A żeby nie było, że tak z pustymi rękami, mam w zamian słodką propozycję - kruche babeczki z kremem malinowym. Składniki (na 12 szt. babeczek) na kruche ciasto 225 g mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 jajko 100 g masła 2 łyżki cukru Krem malinowy 200 g śmietanki 30% 250 g sera mascarpone 3 łyżeczki soku malinowego
pink envelopeniestety sernik był trochę zwarty, ale i tak bardzo smaczny! Zapraszam na sernik z morelami i kruszonką. Sernik z morelami i kruszonką Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: Kruche ciasto: 150 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów bez skórki 100 g cukru 1 op. cukru waniliowego 1 jajko 125 g miękkiego masła Dodatkowo: 1 puszka moreli w syropie
UgotujmyTo.plPuszysty sernik klasyczny – taki wiejski, kremowy i pyszny. Bogaty – na śmietanie i jajach (do masy serowej idzie ich 10, a do całego ciasta 12!). Moja rodzina oszalała na jego punkcie. Jako, że składniki podane są na dużą blachę, idealnie sprawdza się na święta, imieniny, rodzinne spotkania czy parapetówki. Polewa czekoladowa jest dopełnieniem jego smaku – a jeśli lubimy(...)łyżki gęstej śmietany (np.18%) 3 łyżki gorzkiego kakao 1/2 szklanki cukru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Spód sernika: Ze wszystkich składników na spód zagniatamy kruche ciasto (białka pozostałego po żółtku nie wyrzucamy). Ja po prostu wszystkie składniki wkładam do malaksera i pulsacyjnie łączę w okruchy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia (piekę
Poezja smakuCzekoladowe ciasteczka dyniowe to małe słodkie krążki powstałe z ciasta kruchego z dodatkiem purée z dyni oraz gorzkiej czekolady. Ciasteczka tuż po upieczeniu są dość miękkie. Podczas stygnięcia ich konsystencja zmienia się, choć nawet po kilku dniach leżakowania w szczelnym pojemniku nie twardnieją. W smaku są intensywnie czekoladowe. Ciasteczka warto przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce ze względu(...)składniki utrzeć razem - do masy dodać ostudzoną ale ciągle płynną czekoladę, składniki wymieszać - składniki suche wymieszać razem (mąkę, sodę oczyszczona, kakao i sól), przesiać do masy - wszystko wymieszać, zagnieść ciasto - ciasto zafoliować i schłodzić lub od razu formować ciasteczka - blachę wyłożyć papierem do pieczenia - ciasto podzielić na 30 kawałków tej samej wielkości (można pomóc sobie wagą kuchenną) - każdy kawałek spłaszczyć
Smakołyki Berenikiobrócić i odkleić papier i wylepić nim formę do tarty(25 cm), wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia. Wysypać na nie fasolę, aby ciasto nie urosło znacznie. Piec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Po 15 minutach, usunąć papier i piec 15 - 20 minut. W misce(nie plastikowej) roztrzepać jajka, żółtka(...)syrop powoli, cienką strużką wlewać do ubijanych białek (na dużych obrotach), nie zaprzestając miksowania. Miksowanie kontynuować przez 5 - 8 minut. Beza powinna wyglądać na sztywną i pięknie błyszczeć. Na kruche ciasto wyłożyć delikatnie budyń i go rozsmarować. Bezę przed wyłożeniem zapiekłam w piekarniku przez 6 minut w 200stopniach i delikatnie łopatka przełożyłam na ciasto z budyniem. Przechowywać w lodówce. Smacznego
ChilliJemytakiego sernika jak dzisiaj , to jeszcze nie miałam przyjemności konsumować :)Jest po prostu przepyszny. Smak czekolady dodaje mu dodatkowego atutu. Muszę również dodać , że spód składa się z pysznego ciasta kruchego. Bardzo polecam go upiec z okazji zbliżających się świąt. Kto lubi blok czekoladowy temu sernik będzie smakował szczególnie , bo , że smakuje podobnie stwierdziła zgodnie cała moja rodzinka :) Wymiary(...)dodać pokruszoną czekoladę. Mieszać do czasu , aż masa zrobi się gładka.Zdjąć z ognia. Serek mascarpone zmiksować z cukrem i jajkami. Wsypać mąkę , dolać rum. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim tortownicę. Na ciasto wylać masę serowo-czekoladową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C i piec ok. 60 minut. Po wystudzeniu sernika wstawiamy
Słodkości i nie tylko