Sprawdzony przepis na wyjątkową szarlotkę! Robiłam ją już kilka razy i zawsze wychodzi idealna. Półkruche ciasto, aromatyczne jabłka (w kostce lub w postaci plasterķów), delikatna jak
Nastoletnie WypiekanieApetyczna wytrawna tarta na kruchym cieście, której farsz to podsmażone z cebulką kurki i jak zwykle masa jajeczno - śmietanowa. Nie może zabraknąć w niej również Waszego ulubionego sera - u mnie dzisiaj to cheddar, ale równie smacznie będzie z pleśniowym, kozim a nawet z fetą. Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g masła szczypta soli jajko nadzienie: 200 g kurek
wyzwania kuchennestopni. * Jeżeli użyjecie słodzidła płynnego np. miodu, może się okazać, że ilość oleju kokosowego/masła należy odpowiednio zmniejszyć. Powinno Wam wyjść zbite ciasto, coś na wzór standardowego ciasta kruchego. **puree powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli używacie dyni mączystej np. hokkaido, dodajcie do puree 3 – 6 łyżek mleka (krowiego lub roślinnego). Aby uzyskać puree z dyni należy dynię pokroić
Fabryka pomysłówApetyczna wytrawna tarta na kruchym cieście, której farsz to podsmażone z cebulką kurki i jak zwykle masa jajeczno - śmietanowa. Nie może zabraknąć w niej również Waszego ulubionego sera - u mnie dzisiaj to cheddar, ale równie smacznie będzie z pleśniowym, kozim a nawet z fetą. Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g masła szczypta soli jajko nadzienie: 200 g kurek
wyzwania kuchennebędziecie potrzebować Kruchy spód 150 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów 30 g cukru pudru 100 g zimnego masła 1 całe jajko Z wszystkich składników szybko zagnieść kruche ciasto, owinąć folią i schować do lodówki na 40-60 minut Okrągłą formę posmarować masłem i obsypać mielonymi migdałami. Schłodzony spód rozwałkować i przenieść na formę. Ponownie schłodzić około
Piekarz-Kucharz-Garkotłukcebula ząbek czosnku oliwa z oliwek do smażenia 250 gram żółtego sera salami w plastrach sól, pieprz i majeranek Z podanych składników na kruche ciasto zagniatam jednolitą masę. Wałkuję ciasto i oblepiam nim wnętrza mini tart. Podpiekam spód w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 12-15 minut, aż się zarumieni. Na patelni smażę
Mango Papajawykorzystaniem pyszną wytrawną tartę. Tarta z dynia i szpinakiem doskonale smakuje na ciepło, jak i na zimno. Jeśli macie lenia możecie ją przygotować także z użyciem gotowego kruchego ciasta lub ciasta francuskiego. Parę słów o dyni Dynia to rodzaj roślin jednorocznych należących do rodziny dyniowatych. To warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk
Kulinarne przygody GatityMąż uraczył mnie 5 kg jabłek z nadzieją, że upiekę mu szarlotkę, najlepiej najprostszą na kruchym cieście z obowiązkowo z dużą ilością cynamonu. Mi z kolei zamarzyła się klasyczna sypana szarlotka, nie z lenistwa, tylko dlatego, że bardzo ją lubię. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie pokombinowała, by było choć trochę zdrowiej. Bałam się całkiem zrezygnować z białej mąki, żeby
Cynamonowe szczęściePrzygotowując ten sernik skorzystałam ze świetnego przepisu Jadłonomii na wegański sernik. Moje zmiany: spód to wegańskie kruche ciasto , niepieczona masa sernikowa na bazie orzechów włoskich zamiast nerkowców (podwojona ilość składników, pominęłam wanilię, dodałam 1 szklankę borówki amerykańskiej), na wierzchu kakao i owoce. Smakuje rewelacyjnie! Lady M. (2016, William Oldroyd): Katherine żyje w świecie mężczyzn, którzy traktują ją wyłącznie jako piękną
Qlinarnie i Qlinarnieprzepisów z tego regionu Dziś zapraszam Was na tarallucci – to niezwykle prosta przekąska, którą możemy wykonać w wersji słodkiej oraz słonej. Tarallucci to małutki, okrągłe pieczywo, przygotowane z kruchego ciasta, na bazie mąki pszennej, dobrej oliwy oraz białego, wytrawnego wina i aromatycznych przypraw. Koniecznie musicie spróbować Tarallucci 500 g mąki pszennej typ 00 125 ml oliwy extra vergine
365 dni dookoła kuchniKruche migdałowe ciasto i śliwki przykryte białą bezową pianką,tak mogę opisać to ciasto. Migdały i śliwki,jak dla mnie połączenie idealne. ciasto: 2 szkl. mąki tortowej 100 g zmielonych migdałów 250 g masła 60 g cukru 4 żółtka 1 łyżka cukru migdałowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli beza: 4 białka szczypta soli
Kolorowa kuchnia Elkiręku. Jesień to także czas na pyszne sezonowe owoce: jabłka, śliwki, gruszki czy brzoskwinie - teraz smakują najlepiej, dlatego warto je wykorzystać. Stąd właśnie przyszedł mi do głowy pomysł na kruche ciasto z owocami. Tradycyjna wersja jest pewnie wszystkim znana, moje ciasto powstało na bazie mąki kukurydzianej czyli jest bezglutenowe. Idealne nie tylko na podwieczorek ale i drugie śniadanie. Spróbujcie koniecznie
Health-Fit-LifeŚliwki po raz kolejny :) Ale cóż poradzę ,że lubię 😋 To ciasto dzisiejsze , robiłam już kilkakrotnie , bo jest tego warte i dlatego dzielę się
Malinowa KawiarenkaSpód: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao poł łyżeczki proszku do pieczenia 130 g masła, w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, przekładamy je do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 22 cm) i podpiekamy je ok 10 minut w 180 st. C Ser: 500 g twarogu (użyłam gotowego z wiaderka
Cynamonowe szczęścieciemnej czekolady oraz świeżo parzonego espresso, serwowane na ciepło z lodami waniliowymi, ciepłą polewą czekoladową i karmelową oraz kruszonymi orzechami New York cheescake - kremowy, domowy sernik na słodkim, kruchym cieście polany musem truskawkowym Moca mud pie - mrożony mus czekoladowo – migdałowy z lodami kawowymi w czekoladowym kruszonym cieście. Całość polana ciepłą polewą czekoladą i posypana prażonymi płatkami migdałów Na koniec
Kulinarne przygody Gatity