Galette- kruche chrupiące ciasto , pieczone bez formy i dowolne owoce tym razem śliwki, jabłka, winogrona i maliny. Obsypana cukrem cynamonem. Poza czasem wyrobienia ciasta jest bardzo szybka i prosta do przygotowania, uwielbiam ją jeszcze ciepłą a podana z gałką lodów waniliowych to już poezja! Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła
Wanilia i Kardamonjest z czego! Grzyby, dynie, sezonowe owoce takie jak jabłka, gruszki, śliwki. Każdy znajdzie coś dla siebie. Ja sezon jesienny otwieram daniem wywodzącym się z kuchni francuskiej, tartą na kruchym cieście, okraszoną kurkami, boczkiem i cebulą. Nie taka jesień straszna, jak ją malują....:) Składniki: Spód tarty: 120 g masła + do posmarowania formy 250 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 0,5 kg mąki pszennej 30 dag masła 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 2 żółtka 2 czubate łyżki
Qchnia po prostuPaszteciki są dobre nie tylko do barszczu, ale i jako przegryzka na słono. Te są bardzo dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Ciasto powinno
Czerwony Gupikzwane duszonymi, smażonymi lub prażonymi. Żeby przygotować pyszne danie wystarczy ugotować tylko ryż, czy usmażyć kilka naleśników. Obiad gotowy w 15 min. Podobnie będzie ze zrobieniem szarlotki. Wystarczy zagnieść kruche ciasto i wyłożyć jabłka ze słoika. I niech mi nikt nie mówi, że po co się męczyć, przecież w sklepie można kupić gotowe jabłka prażone. Jedliście je kiedykolwiek
Mieszam w GarnkuNiezwykle proste i szybkie w wykonaniu ciasto. Przepis mam od mojej siostrzyczki Wszystkie składniki wrzucić do miski i siekać nożem. Wszystko musi się połączyć, tworząc tzw
Kuchnia PokoleńTarta z wiśniami na zimno jest szybka i prosta w wykonaniu, idealna jako deser w gorące letnie dni. Do jej przygotowania można wykorzystać inne owoce, choć
Smakołyki Berenikibloga - Kuchnia Marlenity Zapewne ciekawi Was, co tam smacznego upiekłam ? Powiem, że nie tylko piekłam ;) A na moim stole pojawiły się: * torcik brownie z malinami i tymiankiem * kruche ciasto z serem i porzeczkami * pomarańczowe muffiny z jagodami i kruszonką * francuskie tartaletki z karmelizowaną cebulą i tymiankiem * tarta z grzybami, rozmarynem i gorgonzolą * calzone z cukinią i gorgonzolą * sandwiche
kolorowotorcikowoKruche ciasta z owocami zawsze się udają, więc lubię z nimi eksperymentować
Ugotujmy Cośzamieszać, przelać całość do zupy, wymieszać, nie gotować. Zupę ogórkową ze świeżych ogórków podałam z grzankami natartymi czosnkiem. W oryginale należy podać z pasztecikami z ryżem i jajami, w cieście kruchym lub francuskim. *wywar z włoszczyzny pęczek włoszczyzny, listek laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, sól Włoszczyznę umyć, obrać, włożyć do garnka, dodać przyprawy, zalać wodą (tyle
królestwo garówskładniki na ciasto: 250 g mąki orkiszowej 40 g cukru pudru 150 g masła, schłodzonego 1 jajko 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy
Domowy Smak JedzeniaDżemy z porzeczek obowiązkowo muszą znaleźć się w mojej spiżarni. Nie wyobrażam sobie bez nich tortów oraz kruchych ciast. Doskonale sprawdzają się też na gofrach. Jeśli tylko natkniecie się na te owoce, kupcie choć kilogram i przygotujcie szybki dżem. Składniki: 1 kg oczyszczonych czerwonych porzeczek 1 opakowanie Żelfix 3:1 Dr.Oetker 350 g cukru Wykonanie: Porzeczki uprzednio oczyścić z gałązek
kolorowotorcikowoChyba nie ma nic lepszego niż po południowa kawka i szarlotka na ciepło. Dziś polecam pyszne połączenie jabłek i cynamonu. Szarlotka Składniki: Kruche ciasto (pochodzi z tego przepisu) 450 g mąki pszennej 250 g masła/margaryny 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo
Smaki NataliiSzarlotka na kruchym cieście Składniki: 2 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 150 g masła 3 łyżki mleka 2 jajka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 kg jabłek cynamon cukier waniliowy cukier puder Sposób wykonania: Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, posiekane masło, jajka i mleko. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie nierówne części
Smaki Nataliiprzygotowaną masę przekładam do foremek na babeczki. Kolejny krok to przygotowanie kruszonki. Do miski wrzucam masło, mąkę i cukry i wszystko rozcierać palcami albo można użyć siekacza do ciasta kruchego do momentu aż wszystkie składniki będą połączone tzn nie będzie widać gołym okiem oddzielnie ani masła ani mąki i cukru. Tak przygotowaną kruszonką posypuję babeczki i wstawiam do nagrzanego piekarnika
Kuchnia Viki