Sernik wilgotny, pięknie pachnący i delikatnie smakujący kawą - zapraszam do wykonania :-) SKŁADNIKI: kruche ciasto: - 200 gram mąki pszennej - 100 gram mąki orkiszowej - 100 gram cukru trzcinowego - 150 gram margaryny do pieczenia - 1 mały cukier waniliowy - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajko - szczypta soli masa serowa: - 500 gram twarogu półtłustego w kostce - 3 jajka - 1 filiżanka mocnej kawy
WielopokoleniowoSkładniki: Spód: 15 dag mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 dag cukru 75 g masła + niewielka ilość do wysmarowania formy 3 żółtka (białka zachować
Qchnia po prostupanna cotta czy tiramisu, ale mało kto wie, że Włosi mają także wyborny przepis na placek z jabłkami, czyli torta di mele. Nie jest to taka typowa szarlotka na kruchym cieście, z kruszonką, pianką czy budyniem. To raczej wilgotny biszkopt z cudownym aromatem cytryny, wanilii i jabłek. Bogaty smak, niezwykły aromat i nieziemski zapach podczas pieczenia - to charakteryzuje to ciasto
Cooking MonsterSkładniki: 20 dkg mąki pszennej + 30 dkg mąki razowej Młynomag 1 kostka margaryny 4 jaj 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka kakao 1 łyżka
czarrna od kuchniTarta na kruchym cieście z pieczarkami, cebulą, kiełbasą i kukurydzą. Z dodatkiem koperku i natki pietruszki. Bardzo sycąca. Tartę piekłam w formie o średnicy 26 cm. Ciasto: przepis znajdziecie tutaj Farsz: 100 g kiełbasy (użyłam drobiowej) 200 g śmietany 18% 100 g serka topionego (można użyć z serka ziołami) 2 gałązki koperku 1 średnia cebula 2-3 pieczarki 1/3 szklanki
BullioLa tarte au citron, czyli tarta cytrynowa to popularny francuski deser. Cechuje go prostota i jednocześnie urzeka swoim smakiem. Kiedy dowiedziałam się, że przed nami tydzień
zadanie-gotowanieobry początek zaczynam od truskawek,których sezon już się kończy. Oto kilka przepis ów na truskawkowe pyszności z mojego poprzedniego bloga TORCIK Z TRUSKAWKAMI http://elka72.bloog.pl/id,349236123,title,Torcik-z-truskawkami,index.html KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ http://elka72.bloog.pl/id,341467338,title,Kruche-ciasto-z-truskawkami-i-budyniowa-pianka,index.html SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI http://elka72.bloog.pl/id,341273417,title,Sernik-na-zimno-z-truskawkami,index.html SEROWE KNEDLE Z TRUSKAWKAMI http://elka72.bloog.pl/id,341341391,title,Serowe-knedle-z-truskawkami,index.html
Kolorowa kuchnia ElkiZapraszam dzisiaj na przepyszną szarlotkę z dużą ilością jabłek. Do jej przygotowania użyłam aż 3kg jabłek! Udała się, cudownie pachnąca, wilgotna i bardzo smaczna. Jabłka pokrojone
Mała Cukierenkaszna tarta serowa pachnąca latem:). Do jej wykonania nie są konieczne świeże maliny, użyłam ich jedynie do ozdoby. Podstawą jest kruche ciasto, masa serowa i konfitura malinowa, któ rą rozsmarowujemy na wierzchu masy. Ciasto: 100g zimnego masła 200g mąki 1 jajko L 3 łyżki cukru szczypta soli Masa serowa: 750g sera na serniki 75g masła 3 łyżki kaszy manny
Szefowa kuchniCiasto Napoleon jest pracochłonne, ale przyjemnie się je wykonuje. Polecam wszystkim, którzy lubią wyzwania. Na zachętę dodam, że ciasto jest plastyczne i bardzo łatwo się z
Kulinarna (nie)codziennośćRewelacyjna wytrawna, bezglutenowa tarta z szynką włoska i młodym zielonym groszkiem. Idealne, kruche ciasto i pyszne nadzienie. Koniecznie do wypróbowania w Waszej kuchni! SKŁADNIKI: ciasto: 180 g mieszanki chlebowej Nutri Free (klik) 125 g masła 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 600 g świeżego groszku 40 g startego Parmezanu 1 cebula 50 g szynki
Kuchnia bezglutenowaWitam Kochani, dziś bardzo wiosenny przepis-pyszne babeczki z owocami i kremem. Z babeczkami zawsze jest sporo roboty, ale warto. Babeczki składają się z kruchego ciasta, wypełnione są masą, następnie owocami i wszystko polane jest galaretką. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, zawsze wychodzą, ładnie wyglądają. Przepis jest bardzo wydajny, wychodzi z niego 24 babeczki :-) No to zaczynamy: SKŁADNIKI CIASTO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuskładniki: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru 150 g masła, schłodzone 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu 500 g śliwek 40 g posiekanych migdałów
Domowy Smak JedzeniaTa wersja szarlotki jest stanowczo jedną z moich ulubionych. Dziś w wersji trochę odbiegającej od oryginału , bo z budyniem lekko kokosowym. Idealna na ciepło, zimno, z
Czerwony Gupikbabeczki wyłożone fasolą Babeczki z orzechami 24 szt. Kruche ciasto 30 dkg mąki krupczatki 20 dkg zimnego masła 4 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany Masa: 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 10 dkg cukru pudru 10 dkg mielonych orzechów włoskich Ciasto: Zagnieść wszystkie składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć
Posadzone i zjedzone