gościom :) Składniki wystarczą na formę 26 x 26 cm. Łącznie potrzebne będzie 200 g masła, 6 żółtek i 8 białek. Poniżej znajdziecie składniki rozdzielone na poszczególne warstwy. Składniki na kruche ciasto: 75 g zimnego masła 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko 1/4 szklanki cukru pudru szczypta soli Masa makowa: 250 g mielonego maku 1 szklanka(...)następnie wsypać do niego mielony mak. Gotować na bardzo wolnym ogniu przez 13-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Mleko powinno całkowicie odparować. Wystudzić. Gdy mak stygnie przygotować kruche ciasto. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i rozcierać między palcami (lub w malakserze) do momentu kiedy ciasto zacznie przypominać kruszonkę. Przesypać do formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, rozłożyć
Świat CiastaZamiast piec tartę postanowiłam być bardziej kreatywna i zafundować fajną przekąskę w postaci grzybków z kruchego wytrawnego ciasta z nadzieniem z sera i wędzonego łososia. Składniki: 3 szkl mąki pszennej 3 żółtka płaska mała łyżeczka soli 200 g masła 125 g serka kremowego(...)philadelphia małe opakowanie łososia wędzonego na zimno przyprawy do smaku Party Dip czosnkowy Opis wykonania: Mąkę łączymy z solą i posiekanym masłem. Dodajemy żółtka i zagniatamy szybko kruche ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok 30 min. Łososia siekamy bardzo drobno, łączymy z serkiem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, świeżym koperkiem. Wstawiamy
Malinowe Pocałunkiciągu ostatnich miesięcy piekłam sporo tortów bezowych, po których zostawało mi sporo żółtek. Zazwyczaj mamy w kuchni odwrotny kłopot - niewykorzystane białka, a u mnie bywało inaczej ;) A wtedy zagniatałam kruche ciasto i piekłam tarty. Ich najłatwiejszą wersją jest tarta rustykalna, bo ciasto wystarczy rozwałkować, ułożyć na niej owoce, zagiąć brzeg i wrzucić do piekarnika :) Składniki : 2 szklanki mąki pszennej(...)krawędzi (ciasto się wtedy nie zapadnie na brzegach). Piec ok. pół godziny w temp. 200 stopni C. Podawać lekko schłodzone. Ewentualnie posypać cukrem pudrem. ----- Podobne: Rustykalna tarta ze śliwkami Kruche ciasto z nadzieniem Tarta serkowo-gruszkowa "Pokój" Emmy Donoghue to książka, o której nie miałam żadnego pojęcia, sięgając po nią. Myślę, że dobrze się stało, bo niczyje zdanie nie wpłynęło
Weekendy w domu i ogrodzieGdzieś przeczytałam, że żelazną zasadą ciasta kruchego jest stosowanie proporcji 3:2:1, czyli trzy części mąki, dwie części masła i jedna część cukru. Zazwyczaj dodajemy żółtko jajka, ale jeżeli chcemy aby ciasto było bardziej twarde należy dodać całe jajko. Ja przy pieczeniu tej tarty zastosowałam się do podanej wyżej zasady i muszę powiedzieć, że ciasto wyszło bardzo dobre(...)pudru 1/2 mango garść truskawek 2 łyżki nasion owocu granata (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masło kroimy nożem na drobne kawałki, zagniatamy razem z cukrem, żółtkiem i mąką. Należy pamiętać, że ciasta kruchego nie należy zbyt długo wyrabiać, gdy masło zacznie się topić pod wpływem ciepłych rąk, należy włożyć je na moment do lodówki i po chwili zacząć ponownie wyrabiać
Delusional Trineroku borówki w mym ogrodzie wyjątkowo obrodziły, najlepsze są prosto z krzaczka, ale na kruchym cieście w masie z mleka skondensowanego .... Cóż żadne słowa nie oddadzą tego smaku. K ruche ciasto: 1/2 kostki masła 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 2 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego(...)żółtka 1/2 litra borówek Wszystkie składniki na kruche ciasto dokładnie i szybko wyrobić, włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i upiec w okrągłej formie, 15 minut w 170 stopniach. W czasie gdy ciasto się piecze, mleko dokładnie mieszamy z żółtkami i borówkami. Na upieczone ciasto wylewamy masę i pieczemy przez kolejne 15 minut
Jadło i czytadłoróżne rodzaje serników: dobre, niezłe, delikatne - ale ten jest rewelacyjny! :) Wprost rozpływa się w ustach, jest jak delikatny serowy puch. Wypróbujcie koniecznie!Kruche ciasto na dno:30 dkg mąki10 dkg margaryny1 jajko7 dkg cukru pudru3 łyżki kwaśnej śmietany2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia Masa serowa:1 kg mielonego białego sera2 paczki cukru wanilinowego2 budynie śmietankowe2 szklanki mleka1/2 szklanki oleju2(...)całe jajka4 żółtka i 4 białka3/4 szklanki cukru1/2 paczki rodzynek (opcjonalnie)Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki wyrobić i oblepić nim całą formę do pieczenia (25 x 40 cm), łącznie z bokami! (fot.1). Należy zwrócić uwagę, żeby oblepić formę bardzo szczelnie, ponieważ masa serowa będzie dosyć rzadka.Teraz czas na masę serową. Ubić 2 jajka, 4 żółtka, cukier
Świat Ciastadaję na porcję przygotowanego ciasta. Po prostu daję go bardzo dużo, tak aby wystarczająco pachniało w domu tą przyprawą.A więc dzisiaj w menu...Szarlotka pod chmurkąSkładniki na kruche ciasto:1 szklanka mąki tortowej1 szklanka mąki żytniej 20003 łyżki cukru pudru1 jajko L (najlepiej z wolnego wybiegu)łyżeczka olejku śmietankowego (aromat)1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 kostki zimnego masła(...)Przygotowanie kruchego ciasta:Ze wszystkich podanych składników zagnieść kulę ciasta. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotować jabłka.Składniki na nadzienie jabłkowe:4 duże, polskie jabłka (wzięłam dość kwaskowe)ok. 200 g cukru karmelowego (dodaj tyle, aby było wystarczająco dla Ciebie słodkie)"bardzo dużo" cynamonuPrzygotowanie nadzienia jabłkowego:Jabłka dokładnie umyj oraz obierz
Eat Shrimpspowiem Wam, że nie wiem. Dla mnie to chyba bardziej kwestia nazewnictwa czy regionu, ale może się mylę. Dzisiaj proponuję Wam pyszną szarlotkę z marmoladą cytrynową, na kruchym cieście. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, i ma pyszny aromat poprzez dodatek marmolady z cytryn sycylijskich. Pyszota! SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE: - 250 g masła z lodówki - 500 g mąki krupczatki - 180 g cukru
SMYKWKUCHNICiasto Malinowy Przysmak – Kolejna pychotka w Małej Cukierence. Ciasto jest bardzo ciekawe i smaczne. Jest z dużą ilością owoców w budyniowej piance, na kruchym cieście. Ładnie pachnie wanilią i podpieczonymi owocami. Ja użyłam malin i borówek. W przygotowaniu jest proste. U mnie ciasto zniknęło błyskawicznie :), tak smakowało moim gościom. Na pewno nie raz u mnie zagości. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis
Mała Cukierenkajest dużym zaskoczeniem. Jest to połączenie słodkiej bezy z kwaśnym musem cytrynowym. Ponad to beza z wierzchu powinna być chrupiąca natomiast w środku miękka i piankowa. Składniki na kruche ciasto: 150g masła 300g mąki 2 łyżki cukru żółtko (białko zachowaj) 2 łyżki zimnej śmietany Składniki na cytrynowe nadzienie: 100g cukru 5 łyżek mąki ziemniaczanej 4 cytryny 100ml soku pomarańczowego(...)żółtek (białka zachowaj) 100g masła Składniki na bezę: 6 białek 400g cukru Sposób przygotowania: Wymieszaj w dużej misce wszystkie składniki na ciasto kruche i dokładnie zagnieć. Nie wykonuj tej czynności za długo by za bardzo nie ogrzać ciasta. Następnie lekko podsypując mąką rozwałkuj i przełóż do foremki po czym dociśnij ciasto do brzegów, spód pozakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki
wysmienityPołączenie kruchego ciasta i prażonych jabłek chyba zna każdy i jak większość pewnie bardzo lubi, ale połączenie kruchego ciasta, prażonych jabłek i gałki zimnych lodów pewnie nie każdy miał okazję spróbować. Polecam więc pyszne ciasto, nasza wspaniałą szarlotkę z dodatkiem bardzo zimnych lodów !!! Nie ma nic lepszego, tego po prostu trzeba spróbować :) Składniki: 300 g mąki pszennej 200 g zimnego
Ciasteczkowy Potwórpachnące wanilią kruche maślane ciasto - tartę pełną jabłek i malin. Zachęceni? Jeszcze nie? Dodam,że jest naprawdę prosta w wykonaniu i pyszna! Tarta jabłkowa z malinami Składniki: a)kruche ciasto 1 kostka schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki (200 gram) 2,5 szklanki mąki krupczatki 3 łyżki cukru pudru 3 żółtka szczypta soli b) nadzienie 3-4 jabłka (szara reneta
U FiolkiCzasem najprostsze rozwiązania są najlepsze i taka właśnie jest ta tarta - prosta i pyszna. Idealna do kawy w jesienne popołudnie, delikatne kruche ciasto, jabłka z cynamonem i do tego wszystkiego beza. Możecie podać ja na ciepło i dorzucić do niej kulkę lodów. Świetnie smakuje na zimno, nie wiem jaki smak ma na drugi dzień, bo u nas zniknęła w kilka(...)chwil. Ciasto: 2 szklanki maki pszennej 3 żółtka 3/4 kostki masła (150 g) 2 łyżki cukru pudru Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto kruche i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy okrągły placek i przekładamy do formy do tarty (moja ma 24 cm). Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy do zarumienienia
Cynamonowe szczęścieKlasyka czyli dobry sernik, nie za słodki, z ciastem kruchym i dużą ilością rodzynek :). Ważne jest wybór sera jakiego użyjecie do jego wypieku, wszędobylski gotowy w wiaderku nie nadaje się zupełnie na dobre ciasto, jest tylko marnym zamiennikiem, który dobrego sernika Wam nie zrobi. Ser wiejski znajdziecie na rynkach maślanych, tylko próbujcie przy zakupie żeby nie kupić bardzo kwaśnego(...)gorzkiego. Forma do pieczenia 25x25 cm. Ciasto kruche: - 20 dag mąki pszennej - 10 dag masła - 2 żółtka - 5 dag cukru pudru - mielona wanilia lub ekstrakt waniliowy, ewentualnie cukier waniliowy - szczypta soli Masa serowa: - 85 dag sera białego - 10 dag masła - 15 dag cukru pudru - 6 jaj - 2 białka które zostały z ciasta - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 płaska łyżeczka mielonej
Apetyczna babeczka