kostki margaryny ( miękkiej ) 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 duży cukier waniliowy Przygotuj również : cienki blat biszkoptowy jasny lub cienki blat z ciasta kruchego 1 puszka brzoskwiń Sposób wykonania : B laszkę wyściel papierem do pieczenia ciast. Na spód blaszki połóż upieczony dzień wcześniej blat biszkoptowy lub z ciasta kruchego. Brzoskwinie z puszki(...)długo. Gotową masę serową wylej do formy, wyrównaj. Posyp po całej powierzchni pokrojonymi kawałkami brzoskwiń. Łyżką powbijaj je lekko do masy serowej tak, aby nie było ich widać. Piec ciasto około 1 godziny w nagrzanym piekarniku 170-180 C. Wierzch ciasta powinien się zarumienić na ziemno złoty kolor. Po upieczeniu odstaw ciasto, aby przestygło. Zimne ciasto wyjmij z blachy, udekoruj
Przepisy i porady kulinarneDostałam piękne żółte maliny i od razu pomyślałam o tarcie budyniowej. Tarta nie jest pracochłonna, ciasto kruche rozmięka pod wpływem gorącego budyniu, a maliny to nie tylko piękna dekoracja, ale i dopełnienie smaku owocowej tarty. Składniki: Ciasto kruche • 400 g mąki • 50 g cukru • 150 g masła • 2 żółtka • szczypta soli Masa
To co kochammacie pomysłu jak wykorzystać brzoskwinie? W takim razie podrzucę Wam jeden z najpyszniejszych! Niesamowicie kruche ciasto, puszysta pianki i skąpane w słońcu brzoskwinie. Nie ma nic lepszego do popołudniowej kawki! Przepis znalazłam na ilovebake.pl Składniki: Kruche ciasto: 2,5 szklanki maki tortowej 250 g masła lub margaryny, zimnej 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku
Czerwona PorzeczkaJabłecznik z tymiankiem Jabłecznik na kruchym cieście to jedno z najpopularniejszych ciast i każdy zna jego smak, więc zachwalać go nie muszę. Dziś proponuję Wam jabłecznik w nieco innej odsłonie, bo z … tymiankiem. Przepis znalazłam na blogu PrzepisAni i bardzo mnie zaciekawił, szybko więc zabrałam się do pieczenia, efekt mnie nie rozczarował. Jabłecznik jest(...)wbijam 1 całe jajko i 1 żółtko, dodaję śmietanę i zagniatam ciasto, które później owijam w folię i wkładam do lodówki. Zagniatanie kruchego ciasta najlepiej wykonywać szybko i sprawnie, wtedy ciasto nie nagrzewa się zbytnio od rąk, nie wymaga dosypywania mąki i jest smaczniejsze (nadmiar mąki sprawia, że ciasto jest suche
Gotuj Się Kto MożeSłowo styropian nie kojarzy się najlepiej a przynajmniej w kuchni... jednak to ciasto jest rewelacyjne, nie tylko ładnie wygląda ale i super smakuje. Kruche ciasto, kwaskowaty dżem porzeczkowy na którym jest warstwa śmietanowa z wiórkami i całość zwieńczona kakaowym ciastem. Podobne ciasta można znaleźć tutaj i tutaj.Składniki ciasta:3 szkl. mąki pszennej1 margaryna (250 g)1/2 szkl. cukru pudru4
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaSkładniki na ciasto kruche : 15 dag masła 25 dag mąki sól, ewentualnie łyżka mleka 1 jajko Składniki na farsz : 2 jajka 1 średnia cukinia - pokrojona w plasterki około 150 ml gęstej śmietany gałka muszkatołowa pieprz mielony, oregano, sól kulka sera mozzarella Wykonanie : Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto kruche i pozostawiamy je na 1 godz. w lodówce
Proste Potrawyrumu Owoce-maliny i porzeczki do dekoracji starta czekolada do posypania Sposób przygotowania CIASTO: Mąkę wysypać na stolnicę przemieszać z proszkiem do pieczenia dodać resztę składników i szybko zagnieść kruche ciasto. Wylepić wyłożoną pergaminem tortownicę o średnicy 28 cm -samo dno. MASA: Twaróg zemleć wsypać cukry dodać jajka wlać budyń rozpuszczony w mleku, zmiksować wszystko razem na puszysto dodając(...)trakcie masło. Wylać masę serową na kruche ciasto,rozsypać na wierzchu umyte osuszone owoce, wstawić do piekarnika i piec około 50-60 minut. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach aż będzie całkiem zimny. CZEKOLADOWY MUS: Białka jaj ubić na sztywna pianę dodając po łyżce cukru pudru w trakcie ubijania. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej zmiksować z żółtkami i rumem
Wanilia i Kardamonprzechowywane staranniej niż cenna biżuteria. Wrzesień. Jabłka i karmel. Karmel i jabłka. Kruche tarty pieczone niemal codziennie. Zawsze oblane karmelem. Nie umiem już inaczej. Nie chcę. Zapas kruchego ciasta ukryty w zamrażalce "na zaś". Październik. Czas pigwy. Wielkie szklane słoje czekają na nalewkę. A ja czekam na małe słoiczki ze złoto-bursztynowymi kawałkami kandyzowanej pigwy(...)kształt jesiennych liści. Malutkie. Na jeden raz. Do zapamiętania na zawsze. Każda smakuje innym miesiącem. Tartaletki to moja pożegnalna opowieść o lecie i początku jesieni. Smak wspomnień kruchych jak ciasto i słodko-kwaśnych jak ulubione owoce. Jaki smak mają Wasze wspomnienia? TARTALETKI Z CREME PATISSIERE, KANDYZOWANĄ PIGWĄ, ZIELONYMI ORZECHAMI, AGRESTEM I MALINAMI KRUCHY SPÓD 125 g mąki szczypta
KUCHARNIAStyropian z dżemem brzoskwiniowym i brzoskwiniami. Doskonały zamiennik tradycyjnego sernika, gdyż w smaku bardzo go przypomina :) Składniki: Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 5 żółtek 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 litr jogurtu typu greckiego (gęstego) 200 g wiórek kokosowych 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia Dodatkowo: 280 g dżemu brzoskwiniowego (mały słoiczek) 1 puszka brzoskwiń w syropie Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto kruche szybko zagnieść. Można użyć w tym celu miksera po czym powstałą kruszonkę wystarczy szybko zagnieść rękami. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną część owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Blaszkę o wymiarach
Na Ciasteczkowych Papierachpianka z musem z truskawek. Dla mnie idealny, jeden z lepszych serników jakich miałam okazję upiec. Żeby tylko te kalorie z niego nie szły w boczki…ach! Składniki: Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła 12 dag cukru 1 jajko 1 żółtko Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego 2 łyżki mleka w proszku 1,5 szklanki cukru(...)serniks lub budyń śmietankowy Wierzch: ½ litra śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru Mus truskawkowy: 1 szklanka świeżych lub mrożonych truskawek 1 łyżka cukru 1 łyżka wody Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę wymieszaj z cukrem, wbij jajko, dodaj żółtko, oraz posiekane zimne masło, całość zagnieć aby powstała jednolita kula ciasta. Wylep lub rozwałkuj dno wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30
Wanilia i KardamonFajne ciasto kruche z malinami i delikatną pianką budyniową idealne na letni deser. Składniki: (blacha 25x35) Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Pianka budyniowa: 5 białek 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40 g 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka cukru(...)szklanki oleju Dodatkowo: 500 g świeżych malin (jeśli mrożone to nie rozmrażać) cukier puder Składniki na kruche ciasto szybko zagnieść. Podzielić na dwie części i owinąć w folię spożywczą. Włożyć do zamrażalnika na godzinę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć na tarce jedną część ciasta, lekko wyrównać i delikatnie docisnąć. Podpiec w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni około
talerz przyjemnościłyżeczki proszku do pieczenia 10 dag cukru pudru 2 żółtka 1 jajo 10 dag masła 1 łyżka smalcu Tłuszcz i wiórki do formy Wykonanie: Z podanych składników wyrobić kruche ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem, posypaną wiórkami kokosowymi. Wierzch ciasta posypać kisielem pomarańczowym (suchym proszkiem z torebki). Następnie zmielony ser połączyć z resztą składników, wylać na kruche ciasto
Tradycyjna KuchniaPyszne,lekkie, idealne na lato ciasto rabarbarowo-truskawkowo. W smaku doskonałe, idealne połączenie składników:) Znalezione tutaj . Składniki na kruche ciasto : 1 i 3/4 szkl mąki orkiszowej 2 łyżki ksylitolu 1/2 kostki zimnego masła Składniki na nadzienie rabarbarowo-truskawkowe: 1 szkl ksylitolu 1/4 szkl mąki orkiszowej szczypta soli 6 żółtek 1 szkl kremówki 4 szkl pokrojonego drobno rabarbaru (ok.0(...)szkl pokrojonych truskawek Składniki pianki: 6 białek 1/2 szkl cukru trzcinowego Piekarnik rozgrzać do 180*C. W misce zagnieść kruche ciasto i wyłożyć nim dokładnie dno blaszki ( wyłożone wcześniej papierem do pieczenia). Blaszka o wymiarach 33x23 cm ( ciasto na blaszce wyszło troszkę niskie , dlatego proponuję zrobić z 1,5 porcji lub użyć mniejszą blaszkę). Piec ok. 10-12 minut
Smaczne Zdrowejedzeniu. Ja tego nie polecam :) Wszystkie wisienki elegancko wydrylowałam. Mimo sporej ilości warstw, ciasto jest dosyć lekkie i można bardzo przyjemnie się nim delektować. Składniki na kruche ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 250 g masła lub margaryny, zimnej 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa wiśniowa: 2 galaretki wiśniowe(...)zajmuje tężenie galaretki - to od niej właśnie zaczniemy. Galaretkę zalać gorącą wodą i wymieszać do rozpuszczenia. Po wystudzeniu dodać wydrylowane wiśnie, wstawić do lodówki, aż zacznie tężeć. Teraz przygotujemy kruche ciasto. Mąkę przesiać z cukrem pudrem i proszkiem na stolnicę, dodać pokrojone w kawałeczki zimne masło i szybko posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i szybko wyrobić jednolite ciasto. Ciasto podzielić
Świat CiastaSzybki i prosty a zarazem bardzo smaczny mazurek z bakaliami. Składniki: Ciasto kruche: 250 gram maki pszennej pół kostki margaryny 100 gram cukru 3 żółtek 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 puszka gotowego kajmaku 100 gram posiekanych orzechów włoskich 100 gram skórki pomarańczowej 10 gram suszonej żurawiny Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta kruchego łączymy ze sobą,zagniatamy.Ciasto dzielimy
Bajeczna Kuchnia