Takie foremki z kruchego ciasta można zapełnić czym macie ochotę. U mnie są z bitą śmietaną i owocami. Przygotowanie ciasta kruchego – do dużej miski wrzucić mąkę, cukier puder, żółtko, kakao, śmietanę, pocięte drobno masło. Wszystko razem zagnieść na jednolitą masę. Włożyć ciasto do woreczka foliowego i na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkować i wycinać ciasto powiększone o wysokość
Kuchnia Pokoleńkilkutygodniowej przerwie powróciłam do wspólnego wypiekania w akcji "Ciasto na niedzielę", tym razem padło na jabłecznik ;) Jabłka bardzo lubimy, kruche ciasto też więc od razu wiedziałam, że będzie to szarlotka z połówkami jabłek. Składniki na kruche ciasto: 300 gram maki 200 gram masła 100 gram cukru 1 jajko szczypta soli pozostałe: 4 słodkie jabłka cukier
Życie zaczyna się w kuchniforemkach na muffinki. Bajecznie wyglądają na stole i bardzo dobrze sprawdzą się podczas świąt Bożego Narodzenia. Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki . Polecam! Składniki: (na około 12 sztuk) Ciasto kruche: 200 g zimnego masła 2 ¼ szkl. mąki pszennej 2 żółtka 1/4 szkl. cukru pudru 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18% Masa makowa: 170 g maku zmielonego 1 łyżka miodu(...)rodzynków 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów/ aromatu migdałowego ½ łyżeczki cynamonu 1/3 łyżki masła miękkiego 1 roztrzepane jajko Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Przygotowanie: 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić ok. 30 minut w lodówce. 2. Masa makowa: Mak zalać wrzątkiem i pozostawić
Nastoletnie Wypiekaniezrobić, gdy dostaniesz wielką reklamówkę śliwek ? Ciasto zrobić - obowiązkowo. A reszta do przetworów i do zamrażarki. Kruche ciasto ze śliwkami, w nieco innym wydaniu. Wewnątrz ciasta kryje się winny budyń i śliwki, a na wierzchu chrupiąca kruszonka. Polecam w ten jesienny dzień wziąć porcję ciasta, kubek dobrej kawy, usiać w ogrodzie, w ostatnich ciepłych promieniach słońca ... i delektować się
kolorowotorcikowopory obserwuję największą popularnością w ramach akcji cieszą się tarty. Ja również nie będę tu wyjątkiem. Tarta, którą przedstawiam, wpisuje się w moje niekończące się eksperymenty z ciastem kruchym do tart. Ostatnimi czasy pozostawałam przy opcji dodawania do niego jajka. Ten przepis pokazał mi, że wcale tak być nie musi. Ciasto jest faktycznie delikatne, choć gdy je wyrabiałam, kręciłam(...)też powodu rada z przepisu, by trzymać je w lodówce od 2h do 2 dni jest jak najbardziej nie do zlekceważenia. Przepis Julii Child przekonał mnie, że tradycja robienia ciasta kruchego bez użycia jajek jest warta kontynuowania. Składniki: na ciasto (porcja na 2 tarty, połowę zostawiłam na kolejny dzień) 2 szklanki mąki tortowej 170g zimnego masła łyżka soli
W kuchni wieczoremżółtko KREM PATISSIERE: 250 ml mleka szczypta cynamonu 3 żółtka 50 g cukru 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki masła DODATKOWO: 400 g śliwek cukier puder Przygotowujemy ciasto kruche: Przesiać mąkę, dodać cukier oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Posiekać wszystko nożem. Dodać żółtko i zagnieść ciasto. Z ciasta utworzyć kulę, owinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki(...)Kiedy krem zgęstnieje, odstawić z ognia, dodać masło i wymieszać dokładnie krem Na podpieczony i ostudzony krem wyłożyć krem patissiere, a na krem pokrojone śliwki. Ciasto przykryć wąskimi paskami ciasta kruchego tak aby utworzyła się kratka. Piec tartę ok 15 minut w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem możemy oprószyć ciasto cukrem pudrem
Kuchnia w oparachKakaowe kruche ciasto, z owocami sezonowymi u mnie wersji ze śliwkami oraz przepyszną pianką budyniową. SKŁADNIKI: (forma 25x 30 cm) CIASTO 3 szklanki mąki 20 dag masła 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao 2 łyżki śmietany 18% 3żółtka 50 dag śliwek PIANKA BUDYNIOWA 3 białka 3/4 szklanka cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanki oleju
RAROSSAuzyskamy z ciasta kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka, nadal siekamy nożem, aż składniki się trochę połączą, odkładamy nóż i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym bardziej kruche ciasto otrzymamy). Z ciasta odkładamy 1 łyżkę na kruszonkę (wkładamy je do lodówki), natomiast resztę ciasta wałkujemy i przekładamy do formy na tartę (nie musimy jej wykładać papierem, czy nawet smarować(...)tłuszczem- to jest zaleta ciast kruchych) i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C, myjemy rabarbar, obieramy go i kroimy w około 2 centymetrowe kawałki. Wyjmujemy pozostawiona łyżkę ciasta na stolnicę, dodajemy cukier puder i siekamy nożem, a następnie rozcieramy w dłoniach, aż uzyskamy drobniutką kruszonkę. Wyjmujemy
Rozpustne gotowaniejeszcze są, pomyślałam. No i cóż z nimi zrobić? Przetworzyć, czy wykorzystać do ciasta? Różne pomysły krążyły mi po głowie, ale doszłam do wniosku, że najlepsze będzie ciasto. Ciasto kruche z malinami. Czemu nie? Szukałam pomysłu i inspiracji i znalazłam... tutaj Wiadomo, że od pomysłu do czynu droga krótka, więc zabrałam się do pracy(...)cukru 140 g proszku budyniowego waniliowego (bez cukru) 200 ml oleju rzepakowego Ponadto: 600 g mrożonych malin cukier puder do posypania ciasta świeże maliny do dekoracji Wykonanie: Najpierw zrobiłam kruche ciasto. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiałam do miski. Wsypałam cukier, cukier waniliowy i dodałam pokrojone w kostkę masło. Wymieszałam i po kolei wbijałam żółtka. Ciasto szybko zarobiłam. Utworzyłam
Kuchnia u Krysijajka 100 g masła 200 g cukru parę kropli aromatu migdałowego dowolne bakalie ) rodzynki, orzechy, migdały skórka pomarańczowa dekoracja: lukier, wiśnie w syropie, orzechy, płatki migdałowe Zaczęłam od kruchego ciasta. Przesiałam mąkę, Dodałam cukier, proszek do pieczenia i pokrojone zimne masło. Wbiłam jajko. Wszystkie składniki szybko zagniotłam w jednolitą kulę. Ciasto zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki. Kolej(...)ulubione bakalie. Wszystko dokładnie wymieszałam. Ciasto wyjęłam z lodówki. Formę na tartę ( 24 cm) wysmarowałam masłem i wylepiłam ją ciastem. Podziurkowałam je widelcem. Masę makową wylałam na spód kruchego ciasta. Wstawiłam ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam około 45 minut. Smacznego! Przepis na: makowiec
potrawyregionalneKoniecznie wypróbujcie to ciasto dopóki dostępne są jeszcze wiśnie. Jest wspaniałe! Kruche ciasto w połączeniu z kwaskowatymi wiśniami, do tego gałka lodów i czego chcieć więcej? ;))) My nie mogliśmy się doczekać i jedliśmy jeszcze ciepłe ;) Polecam :) Ciasto kruche: 500 g mąki pszennej 230 g margaryny lub masła 6 łyżek zimnej wody szczypta soli 4 łyżki cukru Nadzienie: 500 g wiśni
Smakołyki Asioknem jesienna pogoda. Temperatura znacząco spadła...czyżby to już koniec lata? Mamy nadzieję, że nie. Jednak na poprawę humoru proponujemy przepyszne kruche ciasto z borówkami i malinami. Ciasto może być przygotowane również z innymi owocami. Kruche ciasto pieczone było w środku nocy. Wyszło idealnie i bardzo nam smakowało. Coś w tym jest... Kiedy ciasto przygotowujemy bez okazji
Pan i Pani Smith w kuchniMalinowa Poezja Kruche ciasto z masą na bazie jogurtu greckiego, z lekko kwaskową maliną i kruszonką... Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki 250 g masła 5 żółtek 1/2 szklanki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 5 białek 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 kg jogurtu greckiego 2 budynie śmietankowe(...)proszek) szczypta soli Dodatkowo: 2 szklanki malin 1 łyżeczka mąki cukier puder do oprószenia Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i zagniatamy. Powstałą kulkę dzielimy na 4 części, jedną wkładamy do zamrażarki a resztą wykładamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia (25x35). Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy. Białka ubijamy ze szczypta soli, pod koniec
Pelusiowa KuchniaPyszne ciasto dla łasuchów, miłośników zarówno sernika jak i makowca. Wilgotne, rozpływające się w ustach. Wymagające trochę pracy ale efekt warty poświęcenia. Składniki Kruche ciasto - 1 szklanka mąki - 100 g margaryny - 1 żółtko - 140 g cukru pudru Masa makowa - 0,5 kg suchego maku - 1 białko - 180 g cukru - 3 czubate łyżki kaszy manny - kilka kropel olejku migdałowy Masa(...)serowa - 1 kg sera - 1 szklanka cukru - 150 g margaryny - 3 jajka - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 opakowanie budyniu waniliowego Wykonanie Kruche ciasto - mąkę, margarynę, żółtko i cukier puder utrzeć mikserem, a następnie zagnieć i rozwałkować. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylepić jej dno ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut
Świat Smakukruchym spodzie, z brzoskwiniami i ogromną ilością kruszonki na wierzchu - i okazało się, że to TEN! Jak na razie mój nr 1! SKŁADNIKI: (na dużą blachę ok 25x35cm)Ciasto kruche:1 margaryna (u mnie Kasia)3 łyżki cukru pudru3 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia5 żółtek (białka pójdą do bezy)Ser:3 jajka1 szkl cukru125 g miękkiego masła(...)twarogu sernikowego (u mnie President) lub innego trzykrotnie zmielonego 1 opakowanie budyniu śmietankowegoPonadto:1 puszka brzoskwiń5 białek3/4 szkl cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej 1. Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. 2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć cienką warstwę ciasta (ja nie cierpię wałkować :) dlatego szczypię małe kawałki i "rozciągam" je w blaszce zwilżonymi palcami, dzięki czemu wszystko się skleja
Kto ugości moich gości?