dodatek malin wydobył z tego ciasta niesamowity, wyrafinowany smak. Polecam!!! Składniki na sernik z malinami i lekką budyniową pianką na blachę o wymiarach 28x40 cm SZKLANKA - 250 ml CIASTO KRUCHE: 400 g mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła 4 żółtka (białka zostawiamy do pianki) MASA SEROWA: 1,5 kg białego sera, mielonego 250 g masła, rozpuszczonego(...)uzyskamy z ciasta kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka, nadal siekamy nożem, aż składniki się trochę połączą, odkładamy nóż i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym bardziej kruche ciasto otrzymamy). Odcinamy 1/3 część ciasta, wkładamy je do zamrażarki, a pozostałą porcję wałkujemy i wykładamy nią formę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut
Rozpustne gotowaniemiąższu dyni zrobiłam puree. I zaczęłam główkować jak wykorzystać puree z dyni. Spontanicznie postanowiłam upiec sernik dyniowy. I tak właśnie powstał mój sernik jesienny :) Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki 1 i 2/3 szklanki zmielonych orzechów 2/3 kostki zimnego masła(...)łyżeczki ekstraktu z wanilii Dodatkowo: 200g kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Ciasto kruche: składniki zagnieść i wstawić do lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować i przełożyć do tortownicy (śr.25cm). Po nakłuwać widelcem i piec około 15min. Wyjąć i wystudzić. Pozostałe cisto można zamrozić
Amatorka kuchennafigi, postanowiłam też dodać do niej te słodkie i niezwykle smaczne owoce. Bardzo aromatycznym dodatkiem jest też starta skórka z pomarańczy, którą dodałam zarówno do nadzienia, jaki i do kruchego ciasta. Budyniowa tarta z figami i śliwkami Składniki: Kruche ciasto 200 g mąki pszennej 3 łyżki soku z pomarańczy starta skórka z połowy pomarańczy 100 g zimnego masła szczypta soli
Kulinarne przygody Gatitytakie cudeńka ;) Składniki: Na blaszkę o wymiarach 24x36cm Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru kryształu 4 łyżek mąki krupczatki 4 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny (250g) 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18%) 1 jajko 1 żółtko 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g mielonych orzechów włoskich Powidła(...)wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką i przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy do suchego patyczka w temp 180st C (ok 20-25minut). Studzimy. 2. Kruche ciasto z wkładką serową: Przesianą mąkę siekamy z margaryną, kwaśną śmietaną, jajkiem, żółtkiem, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto i chłodzimy je w lodówce min. pół godziny
Kuchnia w czekoladzieTarta cudnie pyszna, nic dodać, nic ująć! Mniami! Składniki: 100 gram mąki pszennej razowej, typ 1850 100 gram mąki orkiszowej 100 gram mąki gryczanej 70 ml jogurtu naturalnego do ciasta kruchego + 100 ml do farszu 1 jajo do ciasta kruchego + 3 jaja do farszu sól pieprz łyżka oliwy z oliwek 500 gram dyni, obranej i pokrojonej w kostkę(...)kilka orzechów włoskich do posypania tuż przed podaniem sos czosnkowy lub inny dip, np. takie: DIPY Z mąki pszennej, orkiszowej, gryczanej oraz jajka, jogurtu naturalnego i szczypty soli zagniatamy ciasto, które wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie na łyżce oliwy z oliwek smażymy dynię oraz gruszkę, pokrojone w kostkę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Natomiast
Mango Papajaotworzyć moją malutką kawiarenkę... Ach, te marzenia! Póki co, wróćmy na ziemię. Klasyczny tort Othello, czyli ciasto, które można dostać w każdej duńskiej cukierni i w większości piekarni. Biszkopt, kruche ciasto, warstwa dżemu malinowego, odrobina bitej śmietany i krem cukierniczy. Na wierzchu glazura kakaowa, boki obłożone marcepanem. Całość udekorowana bitą śmietaną i połówkami winogron w tym przypadku, ale akurat tutaj(...)panuje duża dowolność. W cukierni, w której byłam na praktykach, do dekoracji używałam ananasów z puszki, a ciasto kruche było zastąpione pokruszonymi ciasteczkami amaretti. Bitej śmietany w środku nie było w ogóle. To moje pierwsze ciasto, które przygotowałam w szkole. Dostałam za nie 10 (najwyższa ocena to 12), bo środek nie był na środku... Cóż, następnym razem się poprawię
Pożeraczka, czyli raz adobrzezimno. Fantastycznie kruche i lekko chrupiące. Polecam. Zapraszam... Skala smaku 10/10 - ja do wypieków użyłam blaszki o wym. poniżej jednak zwężyłam ją do długości 30 cm. Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki pszennej pół szklanki zmielonych orzechów włoskich lub pekan pół łyżeczki proszku do pieczenia 220 g masła, zimnego 1 szklanka brązowego cukru szczypta soli 1 jajko(...)wypestkowanych wiśni - ja użyłam z kompotu 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub opakowanie budyniu waniliowego 4 krople olejku migdałowego Składniki nadzienia umieścić w naczyniu i wymieszać. Odstawić. Wykonanie: Na podpieczone ciasto kruche (może być prosto z piekarnika) wyłożyć równo wiśnie. Na nie wyłożyć równą warstwę budyniu. Z lodówki wyciągnąć pozostałą kruszonkę i równomiernie posypać po wierzchu (jeśli ciasto uformowaliśmy
Kubki smakuCiasto z rabarbarem i budyniową pianką... Spód z kruchego ciasta. Puszysta, budyniowa pianka. Słodko - kwaśny rabarbar. A na wierzchu wiórki z ciasta. Pyszne, wiosenne, domowe. Polecam! Składniki: Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki pszennej; 5 żółtek jaj; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 250 g margaryny; 3 łyżki cukru pudru. Pianka budyniowa: 5 białek jaj; 1 cukier wanilinowy (opakowanie(...)wysmarowania blachy. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę. Dodać cukier puder, proszek do pieczenia, pokrojoną w kostkę margarynę oraz zółtka jaj i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na dwie części wielkości 40 i 60 % i wstawić do schłodzenia do zamrażalnika na minimum 30 minut. Po tym czasie większą część ciasta wyjąć z zamrażalnika
Gospodyni Miejskaminor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Mazurek z kokosem i konfiturą z płatków róży Składniki – ciasto kruche: Mąka – 175g Cukier puder – 25g Masło – 100g Śmietana 18% - 1 łyżka Żółtko – 1 sztuka Składniki – kruszonka kokosowa: Mąka – 50g Masło – 50g Cukier drobny kryształ – 50g Wiórki kokosowe – 50g Dodatkowo(...)Konfitura z płatków róży Dżem z czarnej porzeczki - 4 łyżki Skórka z 1 cytryny Wykonanie – ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem, śmietaną i żółtkiem. Do ciasta dodać zimne masło i ciasto zagnieść. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez minimum pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na blasze i podpiec przez 15 minut. Podpieczone ciasto posmarować konfiturą z płatków róży
Kuchnia Bon AppetitBardzo smaczne, kruche ciasto z dużą ilością czarnej porzeczki. Nie za słodkie, aromatyczne, z chrupiącą migdałową bezą. Jedno z moich ulubionych letnich ciast, uwielbiam smak czarnej porzeczki i mam zamiar przygotować z nią jeszcze parę różnych pyszności. Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Kilburn oraz White Rose . Ciasto z czarną porzeczką i migdałową bezą Składniki
Mała Cukierenkapołączyć. Ja polecam mini serniczki z dodatkiem masy makowej w formie babeczek. Idealne "na jeden kęs", delikatne, w sam raz na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 2 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 200g margaryny lub masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka octu. Mąkę przesiać wraz(...)proszkiem do pieczenia, dodać cukier, ocet, żółtka i posiekane masło. Zagnieść kruche, gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie 1/3 ciasta zostawić w lodówce, resztą wylepić dno oraz boki natłuszczonych i wysypanych bułką tartą foremek na babeczki. Nakłuć widelcem. Masa makowa i serowa: 400g masy makowej ( użyłam Helio ), 600g białego półtłustego twarogu
Z miłości do słodkościczubata łyżka miodu - 25 g gorzkiej czekolady Z mąki, zimnego masła, jajka i cukru pudru zagnieść ciasto. Nie wiesz jak? Tutaj znajdziesz krok po kroku, jak zrobić idealne kruche ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm.Wykroić krążki ciasta i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W garnuszku rozpuścić miód i wsypać orzechy. Orzechy dokładnie wymieszać(...)każdy orzeszek był obklejony miodem. Na każdy krążek kruchego ciasta wykładać po 5 orzechów nerkowca. Gotowe ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 10-15 minut, do zarumienienia. Wystudzić na kratce. W mikrofali albo na parze rozpuścić czekoladę i dekorować nią gotowe ciastka. Smacznego
CookYourselfsię w moim ogródku a w lodówce zalegało kilka białek. Niestety maliny przez ostatnie deszcze były tak soczyste że w cieście się rozpłynęły, ale na szczęście nie straciły smaku. Kruche ciasto i puszysta pianka rozpływają się w ustach. Całość bardzo lekka i delikatna. *foremka do tarty 21 cm Składniki: na ciasto: 150 g mąki 100 g masła(...)szklanki malin (lub więcej) 2 łyżki cukru waniliowego na piankę: 3/4 szklanki cukru 4 białka szczypta soli Foremkę do tarty nasmarować masłem i wysypać mąką. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, cienko rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy. Ciasto podpiec w 200*C przez około 15 minut. Następnie wyjąć i wyłożyć maliny i posypać cukrem waniliowym. Białka ubić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabłyszczące. Jeszcze taka mała wskazówka: jeśli foremki na babeczki obsypiemy zmielonymi orzechami, to babeczki będą miały smaczny posmak. Gorąco polecam! Składniki: (na ok. 15 sztuk) Ciasto kruche: 170 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 60 g cukru pudru 1 żółtko Krem czekoladowy: 50 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 4 łyżki(...)mleka 100-150 g schłodzonej śmietanki kremówki 30% Dodatkowo: 300 g truskawek Glazura: 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru pudru 8 łyżek zimnej wody Przygotowanie: Ciasto kruche : Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto od razu rozwałkować pomiędzy folią spożywczą lub papierem do pieczenia (nie będzie się kleić) na grubość około
Nastoletnie Wypiekanie