ciasto orzechowo kokosowe, które powstało z połączenia kilku przepisów. Na pewno Wam zasmakuje i nie skończycie na jednym kawałku. Mówię Wam, palce lizać ;) Składniki: przepis na dużą blachę *ciasto kruche: 30 dag mąki 20 dag margaryny 5 żółtek 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 10 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia *ciasto kokosowe: 5 białek 1 szkl cukru(...)szklanki mleka cukier waniliowy 5 żółtek budyń śmietankowy 3 łyżki cukru 2,5 łyżki mąki 2 kostki margaryny dodatkowo: polewa czekoladowa na wierzch Wykonanie: *Kruche: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Dobrze wyrobić, podzielić na 2 części. Upiec w dwóch blaszkach w temp 170 st do zrumienienia. *kokosowe:Białka ubijamy, dodajemy cukier,miksujemy dodajemy wiórki kokosowe. Rozsmarowujemy na blachę, pieczemy
Z Majeczką w kuchniZapach jaki roznosi się po mieszkaniu podczas pieczenia ciasta z jabłkami nie ma sobie równych. Pachnie pięknie...Będzie to jabłecznik na kruchym cieście, takim prawdziwym.Przepis mam od szefa kuchni z Tyrolu Freddiego N.- 300 g mąki pszennej- 200 g masła- 100 g cukru pudru- cukier wanilinowy op.- jajkoMąkę z cukrem mieszamy.Wysypujemy na stolnicę i robimy dziurkę na jajko.Mas(...)mieszamy.Jeżeli nie mamy alergii dodajemy orzeszki piniowe.Nie podaję tutaj dokładnych ilości, gdyż każdy z Nas lubi inaczej.Mniej lub więcej cukru, cynamonu czy bułki tartej.Po minimum godzinie wyjmujemy nasze kruche ciasto z lodówki, odpalamy piekarnik na 200 stopni Góra-Dół.Połowę ciasta wraca z powrotem do lodówki, a drugą połowę wałkujemy i wykładamy na blaszce, czy średniejtortownicy, wcześniej wyłożonej papierem
Pasje Jolkiłyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru owoce: 5-6 śliwek 1 kubek malin 0,5 kubka posiekanych orzeszków nerkowca 3 łyżki cukru żelującego 1:1 Przygotowanie: składniki na ciasto kruche siekamy, szybko wyrabiamy i wstawiamy do lodówki jajka oraz masło i cukier ucieramy na puszystą masę, wsypujemy cukier waniliowym przesiewamy mąkę z proszkiem, mieszamy śliwki pozbawiamy pestek, kroimy(...)oraz cukrem żelującym piekarnik ustawiamy na 180"C na koniec dolewamy jogurt tortownicę wykładamy papierem, smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą, wylewamy ciasto układamy owoce- śliwki rozcięciem do góry ciasto kruche wałkujemy, kroimy na około 1 cm paseczki, które układamy na owocach tak aby powstała krateczka pieczemy na złoty kolor, do momentu uzyskania efektu suchego patyczka SMACZNEGO! P.S oczywiście jeśli
Luźna KuchniaPaszteciki są dobre na wszystko.... do pracy, szkoły, na wycieczkę, jako dodatek do różnego rodzaju zup. Farsze mogą być różne, ale ciasta również. Dzisiaj przedstawiam ciasto krucho drożdżowe, które jest delikatne, pyszne i świetnie nadaje się do wszystkich rodzajów pasztecików. Przepis na ciasto pochodzi z broszury „paszteciarnia Domowa” wydanej przez wydawnictwo Bluszcz, w okresie międzywojennym. 500 g mąki pszennej(...)kwaśnej śmietany, 3 łyżki mleka, jajko Rozrobić drożdże w lekko podgrzanym mleku, zostawić aby podrosły. Masło, mąkę, sól i żółtka zmiksować w malakserze (można oczywiście posiekać nożem na desce, ciasto kruche nie lubi kontaktu z ciepłymi dłońmi). Następnie dodać drożdże i śmietanę, krótko zmiksować i wyłożyć na blat. Przewałkować, złożyć na trzy, znowu przewałkować. Czynność powtórzyć jeszcze dwa razy. Odłożyć
królestwo garówpyszne ciasto kruche upiekłam z masą jabłkowo-śliwkową oraz kruszonką kokosowa, jest to moje ulubione ciasto. Jesienna porą dość często je piekę, uwielbiam kiedy podczas pieczenia aromat ciasta roznosi się po całym domu. Do ciasta użyłam produktów ze sklepu Galeria Herbat . Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru wanilinowego Plenus(...)śliwek 1 kilogram jabłek 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone masło, żółtka, cukier oraz cukier wanilinowy. Ciasto zagniatamy, zawijamy w torebkę foliową i wstawiamy na godzinę do lodówki. Śliwki myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki, przekładamy do garnka, wsypujemy 2 łyżki cukru, dusimy na małym ogniu
Bajeczna Kuchniarazu na serio, bez prób. Mamy prawo do błędów, mówi się nawet, że bywają niezłym nauczycielem, oczywiście wówczas, gdy mamy ochotę ich wciąż nie powielać. Zatem wymyśliłam sobie takie kruche ciasto w letniej odsłonie z kwaskowymi czerwonymi porzeczkami i wyszło świetnie. A zupełnie nieprzypadkowo wpisuje się doskonale w patriotyczny koloryt ostatnich tygodni. Kibicujemy wciąż naszym! Piłkarskie emocje minęły, lekkoatleci poszaleli(...)blachy na serowe przełożenie. Teraz drugą część serka rozprowadzam po porzeczkach z kajmakiem. Po wierzchu jeszcze parę porzeczek dla ozdoby. Najlepiej odstawić teraz całość na przynajmniej godzinę, aby się kruche ciasto lekko zmiękczyło, ale obecność warstwy kajmaku powoduje, że nie mięknie specjalnie, pozostaje praktycznie nawet kolejnego dnia kruche i lekko sypkie. Mniam, mniam :) Było pysznie, przez to jak zwykle krótko
I tu będę miała takie tekwaskowaty smak to smak wiosny i pasuje do ciast, napojów i dżemów. Udało mi się nawet przekonać rodzinę i również go polubili. Składniki: Kruche ciasto • 2 szklanki maki • 4 żółtka • 200 g masła • 1 łyżka cukru • cukier waniliowy • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta soli Masa budyniowa • 500 g rabarbaru • garść wiśni(...)mnie mrożone, na ładny kolor • 1/2 szklanki cukru • 2 łyżki masła • 1 budyń waniliowy • 150 ml mleka Beza • 4 białka • 1 szklanka cukru • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Kruche ciasto • Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia. • Szybko zagnieść ciasto z masłem i żółtkami. • Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki
To co kochamroztrzepane1 łyżeczka soku z cytrynyskórka otarta z 1 cytryny1 łyżki lodowatej wody.nadzienie600 g truskawek25 g roztopionego masła50 g brązowego cukru1 łyżka mąki kukurydzianejszczypta cynamonu3 łyżki owocowego likieru (opcjonalnie)przygotowaniePrzygotować kruche ciasto: wymieszać w misce mąkę z solą i cukrem, masło pokroić na mniejsze kawałki połowę dodać do mąki, rozcierać aż do otrzymania malutkich kawałków, dodać resztę masła, mieszać
Stare GaryKolejna wytrawna tarta... Tym razem z kruchego ciasta z włoskimi składnikami - szynka parmeńską, mozarellą i suszonymi pomidorami. Składniki: na ciasto: 250 g mąki tortowej 150 g zimnego masła 1 żółtko 3 łyżki zimnej wody(...)posiekać je z mąką. Dodać żółtko i wodę i szybko wyrobić całość na gładkie ciasto. Uformowane w kulę owinąć folią i schłodzić w lodówce przez godzinę. Kruche ciasto rozwałkować na placek o średnicy większej niż forma, wyłożyć nim dno i boki formy. Spód nakłuć widelcem i wstawić do schłodzenia na kwadrans. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić
wyzwania kuchenneDziś przedstawiam przepis na tartaletki z bitą śmietaną i borówkami amerykańskimi. Polecam je szczególnie smakoszom słodkości. Delikatne, kruche ciasto doskonale komponuje się ze śmietaną i borówkami a dodatek startej czekolady nadaje deserowi wybornego smaku. Składniki na 18 sztuk : Kruche ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru 2 żółtka 250 g masła 1 łyżeczka proszku
Smakowite Daniasmakującymi chyba tylko cukrem, na których można sobie zęby połamać, obdarzyłam je gwałtownym, acz szczerym uczuciem. W końcu trwa ono do dziś! Tym razem mam więc dla Was cudownie kruche ciasto wypełnione delikatnym, lekko serowym kremem z czarnej porzeczki. Kwaskowe nadzienie świetnie komponuje się ze słodkimi bezami, a świeże jeżyny nie tylko dodają całości uroku, ale też świeżości
Pożeraczka, czyli raz adobrzebudyniem i kruchym ciastem.Jeśli ktoś jeszcze nie próbował takiego połączenia to zapraszam.Z pewnością nie pożałujecie.Ciasto tak szybko zostało zjedzone,ze zdążyłam zrobić tylko jedną marną foteczkę. Ciasto kruche 5szkl mąki pszennej szkl cukru 3 żółtka 1,25 margaryny (1cała i 1/4 kostki) łyżka śmietany 2 łyżeczki pr do pieczenia Z podanych składników(...)zagnieść kruche ciasto,wstawić do lodówki na 45-60min. Nadzienie rabarbar 2 budynie śmietankowe z cukrem 0,75 l mleka Rabarbar pociąć na mniejsze kawałki.Ciasto podzielić na 2 części,jedną zetrzeć na blaszkę,docisnąć,wyłożyć owoce. Na mleku ugotować budyń.Ciepły wylać na owoce,na to zetrzeć drugą część ciasta. Wstawić do piekarnika na 180C
Niespełnione zdolności kulinarnesezonie zazwyczaj truskawki. Co to za problem zatem zrobić szybką tarte? Niebo w gębie, mówię Wam. Składniki (na 4 małe tartaletki lub 1 dużą tarte o średnicy 28 cm): Kruche ciasto inaczej: szklanka mąki- u mnie orkiszowa typ 2000, może być pszenna 80 gram oleju kokosowego w postaci płynnej (jeśli jest taka konieczność to rozpuszczamy w garnku na małym ogniu(...)naturalnego Krem: 1 opakowanie naturalnego, kremowego serka Arla Apetina 1 opakowanie ricotty (250 gram) 1/2 laski wanilii 4-5 łyżek cukru Ponadto: 700 gram truskawek Składniki na ciasto kruche zagniatamy szybko, wałkujemy, wkładamy do formy tarty (wystające boki odcinamy), nakłuwamy ciasto w wielu miejscach widelcem i podpiekamy spód w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut
Mango PapajaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pleśniak to połączenie kruchego ciasta z kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki i słodkiej bezy. Pamiętam je z dzieciństwa, kiedy piekła je moja mama. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu a co najważniejsze bardzo smaczne. Idealnie pasuje z filiżanką ciepłej herbaty. Przepis pochodzi z starego zeszytu mojej
Marta GotujePolecam smacznego i efektownego mazurka przełożonego dżemem i masą kajmakową.Nie wyobrażam sobie bez niego Świąt Wielkanocnych,musi być obowiązkowo. Składniki: Ciasto kruche: 0,5 kilograma maki pszennej kostka margaryny 150 gram cukru 5 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 puszka gotowego kajmaku 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki 100 gram masy cukrowej lub marcepanowej kolorowe barwniki(...)spożywcze(żółty,zielony,pomarańczowy,czerwony) tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta kruchego łączymy ze sobą,zagniatamy.Ciasto dzielimy na dwie części.Formę (25x40 cm.) smarujemy tłuszczem, jedną część ciasta wałkujemy i przekładamy do formy.Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.Drugi placek pieczemy w ten sam sposób. Ostudzony placek smarujemy dżemem i przykrywamy drugim.Wierzch smarujemy masą kajmakową.Masę
Bajeczna Kuchnia