możesz je wykorzystać np. do przygotowania babki na białkach, bezów lub spodu do Pavlovej. Margarynę rozpuść. Do dużej miski przelej rozpuszczony tłuszcz. Dodaj do niego żółtka oraz pozostałe składniki ciasta kruchego (tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy oraz kakao) i dokładnie całość wymieszaj. Gotowym ciastem wyklej dno i boki tortownicy. Wylepiając brzegi formy warto stworzyć pofalowany brzeg(...)porcji śmietany. Następnie dodaj przestudzony tłuszcz i całość ponownie dokładnie wymieszaj. Na końcu do masy serowej delikatnie wmieszaj ubite białka. Gotową masę serową wyłóż na przygotowany wcześniej spód z ciasta kruchego. Na wierzchu sernika ułóż połówki truskawek. Tortownicę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz przez mniej więcej 1,5 godziny. Ciasto będzie gotowe, gdy wbity
blog.moje-pasje.infododałam tyle ile podano w przepisie, ale dla mnie to zdecydowanie za duża ilość, więc następnym razem, gdy zrobię to ciasto, to na pewno dodam mniej cukru. SKŁADNIKI Na kruche ciasto: 500 g mąki pszennej tortowej 200 g zimnego masła 150 g cukru 4 żółtka 2-3 łyżki wody Na nadzienie: 200 g marmolady wieloowocowej 300 g jagód Na bezę(...)wyłożyć równomiernie jagody. Do miski z białkami dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier. Ubite białka wyłożyć na jagodach, zaś na nie zetrzeć na tarce o dużych oczkach kruche ciasto z lodówki. Włożyć do piekarnika i piec 40 minut
Passions hobbies lifeWyśmienite kruche babeczki z kremem budyniowym i truskawkami . Są bardzo smaczne i efektowne , swoim wyglądem skuszą każdego . Składniki: Ciasto kruche: 330 gram mąki 100 gram cukru pudru 3 żółtka 150 gram masła Krem budyniowy: 0,5 litra mleka 2 żółtka 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 250 gram masła roślinnego Dodatkowo(...)kilogram truskawek tłuszcz do foremek Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche , zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki . Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem , każdą foremkę wylepiamy rozwałkowanym ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut. Z mleka odlewamy pół szklanki,wsypujemy obydwie mąki ,dodajemy żółtka i miksujemy mikserem.Pozostałe mleko
Bajeczna Kuchniaspisałam i tak kartka leżała sobie w moich zapiskach. I w końcu przyszła pora na to ciacho. Ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu a do tego bardzo smaczne. Kruche ciasto, kwaśne jabłka i mega słodki lukier to połączenie idealne. Koniecznie musicie spróbować :) A do ciasta polecam pyszne herbaty Skworcu . Herbaty te to doskonały smak i aromat(...)Składniki na lukier: * 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18% * 1 szklanka cukru pudru Dodatkowo: * jabłka (ilość zależy od wielkości blachy) * cynamon * cukier waniliowy Wykonanie: Ze składników na ciasto kruche zagnieść masę. Podzielić na pół i obie połówki owinięte folią włożyć do zamrażalnika na około pół godziny. Po tym czasie jedną połówkę ciasta rozwałkować na wielkość blachy (u mnie
Zrób to smacznietorcik ;) Tarta ma bardzo zrównoważony smak- słodkość bezy przełamuje krem cytrynowy. Całość znajduje się na kruchutkim spodzie. Zainspiruj się! Składniki: (na formę o średnicy 23-25 cm) Ciasto kruche: 100 g masła 200 g mąki pszennej 80 g cukru pudru 1 żółtko (białko zachować do bezy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem cytrynowy: ½ szkl. soku(...)mąki ziemniaczanej 3 żółtka (białka zachować do bezy) 60 g masła Beza: 4 białka w temperaturze pokojowej 150 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki dobrze wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 30-60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować
Nastoletnie WypiekanieRewelacyjnie kruchy spód ciasta i pyszne owoce na wierzchu. Truskawki na pewno jeszcze gdzieś znajdziecie, mogą być mrożone. Rabarbar nadaje ciastu kwaskowatości a daktyle słodyczy, zachęcam do pieczenia. Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i daktylami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemojprzepisna.pl | Szarlotka jaglana Zdrowsza wersja szarlotki, ale wiem o tym tylko ja, a moja rodzina się nie poznała i to chodziło. Niby zwykła szarlotka na kruchym cieście z kruszonką, a jednak niezwykła. Szarlotka na kruchym jaglanym cieście, bez glutenu, bez produktów mlecznych, dużą ilością jabłek i cynamonu. Składniki na blachę 20 x25 cm: 200 g mąki jaglanej 100 g oleju
moj przepis namnie nie ma lepszego ciasta od szarlotki, często ją piekę, szczególnie taką na kruchym cieście. Tym razem do masy jabłkowej postanowiłam dodać suszone owoce miechunki, szarlotka dzięki tym owocom ma fajny lekko kwaskowy smak. Składniki: Ciasto kruche: 300 gram mąki pszennej 150 gram masła 150 gram cukru 2 żółtka Masa jabłkowa: 4 jabłka 50 gram miechunki suszonej Helio 1 płaska(...)formy Bułka tarta do wysypania formy Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, masło oraz żółtka, wszystko siekamy nożem żeby masło połączyło się z pozostałymi składnikami. Zagniatamy lekko ciast tak żeby powstała kruszonka, 1/3 część odsypujemy do miseczki, pozostałe ciasto zagniatamy, zawijamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Jabłka obieramy ze skóry, kroimy na małe kawałki, w rondlu
Bajeczna Kuchniapolecenia! Elegancko wygląda i wbrew pozorom nie jest trudny do zrobienia. Doskonały na wszelkiego rodzaju święta, imprezy czy przyjęcia. Po prostu niezawodny, niezastąpiony! Gorąco polecam. Składniki: Ciasto kruche: 3 szkl mąki pszennej 250 g zimnego masła 1 szkl cukru (dałam 3/4) 3 łyżki kakao 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)budyń waniliowy 100 g. wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia rodzynki (opcjonalnie) Dodatkowo: wiórki kokosowe do obsypania Przygotowanie: 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Podzielić na 2 równe części. Obydwie umieścić na 2 godziny do zamrażalnika. 2. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być
Nastoletnie Wypiekaniewilgotny makowiec na kruchym spodzie z lekką pianką, na której widać złociste kropelki?? To jest hit, takie makowce tylko tutaj ;). Polecam! Składniki: (na blaszkę 35x25 cm) Ciasto kruche: 150 g zimnego masła 100 g cukru pudru 3 żółtka 280 g mąki pszennej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 1200 g gotowej masy makowej(...)masła 1 łyżeczka aromatu migdałowego 4 łyżki kaszy manny 4 duże jajka Pianka: 8 białek w temperaturze pokojowej 1 i 1/4 szkl cukru pudru Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem na stolicę. Dodać pokrojone w plasterki masło i żółtka. Wszystkie składniki szybko zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Wylepiamy
Nastoletnie Wypiekanieowoce ciągle można jeszcze kupić, dlatego polecam ciasto z jeżynami i malinami :) Składniki na ciasto kruche: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki zmielonych migdałów pół łyżeczki proszku do pieczenia 240 g masła zimnego 1 szklanka brązowego cukru 1 jajko Ponadto: 20 dag jeżyn i 20 dag malin 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki zmielonych migdałów Przygotowanie : Wszystkie składniki(...)wysmarować masłem lub papierem do pieczenia, wylepić spód ciastem, oprószyć zmielonymi migdałami ( 3 łyżki ), wyłożyć maliny i jeżyny. Posypać brązowym cukrem, na wierzch zetrzeć mniejszą część pozostałego kruchego ciasta Piec w temp. 180 *C przez ok. 50 min. lub do zrumienienia ciasta Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, ja polałam ciasto jeszcze konfiturą malinową . przepis stąd , ale zmodyfikowany ciut
Proste PotrawyTarta z ciasta kruchego jest jedną z prostszych do przygotowania, a jednocześnie daje szereg możliwości. Jako nadzienie możemy wykorzystać dowolne świeże owoce sezonowe lub mrożone (np. śliwki). Popularne są też tarty z orzechami, czekoladą lub kremem. Tarta wyśmienicie smakuje na ciepło i na zimno, a przy tym pięknie się prezentuje. Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)NONE MicrosoftInternetExplorer4 Ciekawostki: tarty były pieczone już w średniowieczu, a upowszechniły się w wieku XVI zwłaszcza w kuchni szlacheckiej. Tarty najczęściej przygotowuje się z ciasta kruchego i francuskiego, jednak w niektórych recepturach wykorzystuje się ciasto drożdżowe. Tartę z poniższego przepisu można upiec także bez formy, korzystając jedynie z blachy i papieru do pieczenia. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzepis powstał przypadkiem - zostałam obdarowana świeżymi malinami wprost z ogrodu podczas rodzinnego spotkania i stwierdziłam, że taki podarunek nie może się zmarnować. Przygotowałam kruche ciasto czekoladowe, pyszny krem miętowy konsystencją przypominający bardziej ptasie mleczko i wykończyłam całość malinami. Do tego pyszny sos malinowy na czerwonym winie :) Po prostu bomba :) Potrzebne nam: *Na kruche ciasto: - 200 g mąki pszennej(...)Cały czas miksując dodać syrop miętowy i rozrobioną zgodnie z instrukcją na opakowaniu żelatynę. Wyłożyć masę na kruchy spód. Maliny opłukać i dokładnie osuszyć, po czym wyłożyć nimi wierzch tarty. Posypać skórką z limonki i cukrem pudrem, po czym wstawić ciasto na 2 godziny do lodówki, żeby krem stężał. Ciasto świetnie smakuje podane z sosem ze zmiksowanych
W poszukiwaniu inspiracjiszklanki mąki pszennej * 2 płaskie łyżki kakao DecoMorreno * 1 żółtko * zimna woda Masło pokroić w drobną kostkę. Mąkę połączyć z kakao. Z masła, mąki, cukru i żółtka zagnieść kruche ciasto. Najlepiej zrobić to na stolnicy, siekając wszystkie składniki nożem lub specjalnym przyrządem do zarabiania ciasta kruchego - do połączenia składników. Ewentualnie posłużyć się malakserem. Zagniecione ciasto uformować w kulę, owinąć folią(...)spożywczą i schłodzić w lodówce min. 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować. Ciasto przenieść na blachę do tarty średnicy około 25 cm. Docisnąć dokładnie brzegi. Na cieście ułożyć papier do pieczenia lub folią aluminiową, wysypać grochem lub kulkami do pieczenia - podpiec w 175 stopniach C przez 10 minut. Masa serowa: * 250 g miękkiego półtłustego twarogu * 2/3 szklanki cukru * 2 jajka
kolorowotorcikowoKolejny wypróbowany przepis na kruche ciasto. Składniki: ½ kg mąki, 25 dag masła, 3 żółtka, 1 ½ szklanki cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki smalcu, 4 łyżki maku, szczypta proszku do pieczenia, Wykonanie: Mąkę skruszyć ze składnikami oprócz masła. Następnie dodać masło, wyrobić gładkie kruche ciasto, włożyć na pół godziny do lodówki. Piec w temperaturze 190 stopni około 15 minut
Tradycyjna Kuchnia