masła300 g mąkipół łyżeczki soli2 łyżki ciepłej wody2 żółtkaDodatkowo:4 gruszki200 g sera gorgonzola100 ml śmietanki kremówki 30 %4 plastry szynki parmeńskiejKruche ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formy na małe tarty (średnica 10 cm) wywijając brzegi na wierzch i nakłuwamy dno widelcem. Podpiekamy
Bon Appetit MałgorzatyTarta to bardzo popularne ciasto w kuchni francuskiej składające się z kruchego ciasta i nadzienia. Piecze się je w specjalnej ząbkowanej formie na trzy sposoby : - ciasto pieczone razem z nadzieniem owocowym - upieczony spód napełnia się owocami i np.bitą śmietaną - spód podpieka się wcześniej ( z rozłożonymi ziarnami grochu, aby ciasto nie wyrosło) i dopiero pod koniec pieczenia nakłada nadzienie(...)dysponowałam. Jakiś czas temu zauważyłam, że dodatek zmielonych migdałów wpływa bardzo korzystnie na strukturę ciasta. Najpierw eksperymentowałam z biszkoptami. Dobre rezultaty zachęciły mnie do dalszych prób, tym razem z ciastem kruchym. I tym razem okazało się, że wyszło mu to na dobre. Ciasto nie jest takie twarde i zbite. Przypomniałam sobie wówczas o takim wypieku jak tarta i postanowiłam wykonać
Wiem co jemmiodu 200 ml mleka 100 g rodzynków cynamon 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki mielonych orzechów laskowych 2 łyżki Amaretto lub olejek migdałowy 3 białka Wykonanie: składniki na kruche ciasto zagnieść, uformować w kulę, owinąc w folię i włożyć na 30 minut do lodówki mleko, masło, miód umieścić w rondelku i podgrzać. Gorącym mlekiem zalać mak, dokładnie wymieszać(...)pieczenia, bok posmarować masłem. Ciasto podzielić na dwie części. Ciasto poszarpać i małymi kawałeczkami wyłożyć dno foremki i lekko docisnąć na ciasto wyłożyć masę makową. Na górze ułożyć kawałeczki ciasta kruchego jak na kruszonkę piec w 180`C 45-50 minut do zrumienienia kruszonki podawać posypane cukrem pudrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mascarpone, korzenna i bardzo delikatna, na kakaowym spodzie. Doskonałe ciasto na jesień, która obecnie jest tak piękna i oby jak najdłużej. Zanim zabierzecie się za pieczenie tarty i robienie ciasta kruchego polecam lekturze te uniwersalne wskazówki odnośnie pieczenia tart i ciasta kruchego. Korzenna tarta z dynią i mascarpone Drukuj Prep time 20 min Cook time 45 min Total time(...)godzina 5 min Korzenna tarta z dynią i mascarpone na kruchym, kakaowym spodzie Author: Cooking for Emily Ingredients Ciasto: 250 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka kakao 150 g masła, 1 jajko Nadzienie: 1 i ½ gęstego pure z dyni ( jak pure będzie zbyt wodniste trzeba je najpierw odparować na suchej patelni) 2 jajka 4 łyżki cukru trzcinowego
Cooking for EmilyBardzo smaczna i tradycyjna szarlotka - "jak u babci". Uwielbiam domowe tradycyjne wypieki, więc postanowiłam upiec w nieco "lżejszej" wersji. Smakuję jak tradycyjna, ale w zdrowszej oprawie. :) Składniki: Kruche ciasto 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mąki pszennej graham T1850 50g bardzo zimnego masła 2 żóltka 5 łyżek ksylitolu 5 łyzej zimnej wody Mus z jabłkami 6-7 jabłek(...)lekko się "rozpłyną" i puszczą sok. Następnie dodajmy sok z cytryny, cynamon i mąkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Po upływie godziny ciasto przekładamy do natłuszczonej tortownicy. Kruche ciasto jest bardzo delikatne, więc będzie się kruszyć. Formę z ciastem wylepiamy palcami. Na ciasto przekładamy gotowy mus z jabłkami. Szarlotkę pieczemy przez 35-40 minut
Truskawkowa Fiestakwiatów cukinii6-8 plasterków szynki np. parmeńskiej/serrano1 jajkopół młodej cukinii250 ml śmietanki200 g serka koziegopieprz, sól do smakuświeży albo suszony tymianekKruche ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formę do tarty i nakłuwamy dno widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach ok 15 minut
Bon Appetit MałgorzatyKażdą część rozwałkować, wyłożyć blachę,Na jedną część wyłożyć przygotowane wcześniej orzechy. Piec około 10-15 minut w 180*C. Biszkopt : t ak jak pisałam wyżej, można go zastąpić kruchym ciastem . Ja postawiłam na biszkopt, ponieważ po przecięciu go wykorzystałam blat do 2 ciasta. Białka oddzielić od żółtek i je ubić na sztywną pianę, Dodawać stopniowo cukier cały czas miksując(...)wcześniej ciasto na blasze. Masa kajmakowa : wcześniej można ją zanurzyć w kąpieli wodnej by łatwiej się rozsmarowywała Ułożenie ciasta: Blat ciasta -> gorący budyń -> biszkopt/ blat kruchego ciasta -> masa kajmakowa -> blat z orzechami
Garnkowe fanaberiesuszony tymianek2 jajka150 g żółtego sera (tartego)wiązanka botwiny (same łodygi, bez dużych liści)pół szklanki bobupół cukiniipół małej, czerwonej paprykisól, pieprzKruche ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formę do tarty i nakłuwamy dno widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach ok 15 minut
Bon Appetit Małgorzatytygodnie Wielkanoc! Pora więc na przepis na mazurek z migdałową bezą. Mazurek to takie nieskomplikowane kruche ciasto. Czym właściwie różni się mazurek od kruchego czy słodkiej tarty? Jak dla mnie ni czym…chyba że nazwą no tym, że spód jest może nieco grubszy. Mazurki są dekoracyjne ale ozdobienie go kolorową cukrową pastą to opcja nie dla mnie. Ja wolę(...)naturalne składniki. Mazurek z migdałową bezą jest smaczny i kruchy. Słodycz przełamałam jagodowymi owocami. Sądzę, że taka wersja mazurka zadowoli każdego smakosza ciast. Przepis na mazurek jest prosty. Ciasto piecze się szybko a jeszcze szybciej znika z talerza! Przepis na mazurek Składniki: 250 g pszennej mąki 150 g zimnego masła 75 cukru 1 jajko 2 żółtka szczypta soli Nadzienie
codojedzeniaPoszłam trochę na łatwiznę i zamiast zrobić ciasto kruche, to je kupiłam:) Miałam w domu budyń waniliowy więc dodałam jeszcze banana i powstało 12 babeczek. Składniki: 1 opakowanie ciasta kruchego 1 banan opakowanie budyniu waniliowego Ciasto podzielić na 12 kwadratów i wyłożyć nim foremki (ja dzieliłam radełkiem do ciasta, stąd wzorek na krawędziach) Widelcem zrobić dziurki, żeby ciasto nie urosło
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsię to za sprawą tego oto przepisu. Lekki i delikatny jak chmurka sernik dosłownie rozpływa się w ustach. Teraz to jedno z moich ulubionych ciast. Zdecydowanie warto wypróbować. SKŁADNIKI Kruche ciasto: 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szkl. cukru 1 łyżeczka smalcu 5 dag masła 1 jajko 1 żółtko Masa serowa: 700 g sera do serników(...)szkl. cukru 1,5 szkl. mleka 1 budyń waniliowy 1 całe jajko 2 żółtka 1/4 olejku pomarańczowego rodzynki lub żurawina Beza: pozostałe białka 1/2 szkl. cukru Wszystkie składniki kruchego ciasta wymieszać rękoma w dużej misce. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji, wylepić dno i boku tortownicy o średnicy 24 cm. (Lub blaszki, u mnie 25x30 cm) Ciasto jest dosyć klejące i takie
Złote przepisySzarlotka to zdecydowanie moje ulubione ciasto ! Ale tylko domowa i ze sprawdzonego przepisu. Ciasto składa się z warstwy kruchego ciasta ( które wyszło na delikatne , że aż rozpływa się w ustach) , warstwy tartych jabłek i gruszek z cynamonem, piany z białek , tartego ciasta i cukru pudru . Prawdziwa uczta dla podniebienia ! Do szarlotki obowiązkowo pyszna herbata 😊 SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE(...)przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę. Następnie dodajemy kawałki margaryny i smalcu, siekamy a następnie rozcieramy palcami aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy żółtka, zagniatamy ciasto do połączenia wszystkich składników. Formujemy 5 kulek podobnego rozmiaru i wkładamy na folii do zamrażarki( na około 30-40 min.) JABŁKA 1 kg jabłek (szara reneta) 400 g gruszek ¼ szklanki
Marcepanowa kuchniaPrzepis na sernik znalazłam w jakiejś gazetce z przepisami. Nazwy nie pamiętam, ale ciasto wyszło pyszne! :) Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 5 żółtek 3 łyżki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego Masa serowa: 1 szklanka cukru 1000 g białego tłustego sera 125 g margaryny 100 g masła 5 żółtek(...)Budyniu śmietankowego bez cukru Ponadto: 5 białek 1 szklanka cukru 1 puszka brzoskwiń Tłuszcz do posmarowania blaszki Bułka tarta do posypania formy Sposób przyrządzenia: Ciasto kruche: Z podanych składników wyrobić ciasto, podzielić na dwie części i schłodzić Masa serowa: Ser zmielić. Wszystkie składniki utrzeć Sernik z brzoskwiniami: Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą
The Sweet DamselProste i szybkie rogaliki z ciasta krucho – drożdżowego, zawinięte z nutellą. Ciasta się nie wyrabia, nie odstawia do wyrośnięcia, więc jak na ciasto z dodatkiem drożdży robi się je błyskawicznie. Jest miękkie i lekko sypkie, jak ciasto kruche, słodyczy głównie nadaje mu krem czekoladowy. 3 szklanki mąki pszennej szczypta soli 4 żółtka 200 g śmietany 18% 50 g drożdży(...)smarowania rogalików Drożdże zasypać cukrem i rozetrzeć, aż staną się płynne. Wlać do przesianej mąki, dodając sól, rozmącone żółtka, śmietanę i rozpuszczone przestudzone masło. Wszystko wymieszać zagniatając jednolite ciasto, ale nie trzeba długo wyrabiać, ani odstawiać do wyrośnięcia. Jedynie można je odłożyć na parę minut, aby odpoczęło. Ciasto podzielić na pół i z każdej części rozwałkować koło o grubości około
https:KKuchniaMniamDekoracyjne kwiaty sprawdzą się idealnie, jako dekoracja tortów czy kruchych ciast. Do ich wykonania można użyć kruchego ciasta lub marcepanu. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandry