Sezon na śliwki w pełni, wiec trzeba z tego skorzystać. A skoro weekend to oczywiście ciasto. Polecam! :) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding(...)ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Kruche ciasto ze śliwkami Składniki: Kruche ciasto (pochodzi z tego przepisu) 450 g mąki pszennej 250 g masła/margaryny 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej kwaśnej
Smaki NataliiBezglutenowa tarta z wiśniami i kruszonką - jeśli lubicie wiśnie to to ciasto koniecznie musicie zrobić! Delikatne kruche ciasto, rozpływające się nadzienie wiśniowe i chrupiąca kruszonka... z dodatkiem lodów śmietankowych z wiśniami to istna poezja na talerzu... Ciasto jest po prostu wyśmienite. Jedno z tych gdzie nie można poprzestać na jednym kawałku....Polecam gorąco. SKŁADNIKI: kruche ciasto: 500 g mieszanki
Kuchnia bezglutenowaSKŁADNIKI: 400 g ciasta kruchego 150 ml powideł z gruszek i imbiru własnej roboty 1 00 ml dżemu wiśniowego własnej roboty 3 łyżki skórki z pomarańczy Cukier trzcinowy do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto kruche wykładam do foremki na tarte wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłówam widelcem. Następnie wykladam powidła z gruszką i imbirem oraz dżem wiśniowy. Całość posypuję skórka(...)pomarańczy. Brzegi ciasta zaklejam do środka. Tworząc lekką falbankę. Całość posypuję cukrem brązowym. Piekę w 180 stopniach przez 40 min.Ciasto kruche wykładam do foremki na tarte wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłówam widelcem. Następnie wykladam powidła z gruszką i imbirem oraz dżem wiśniowy. Całość posypuję skórka z pomarańczy. Brzegi ciasta zaklejam do środka. Tworząc lekką falbankę. Całość posypuję cukrem brązowym. Piekę
Gotowanie Patkicieście jest sporo, a tak każdy kawałek jest z kromką i wówczas co dziwne - nagle nikomu to nie przeszkadza... :-) Tak więc od teraz większość ciast będę robić w tortownicy... Ta ma 26cm. Składniki na kruchy spód: - 1/2 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 1/4 szkl(...)mąki orkiszowej białej - 65g twardego masła - 2 łyżki ksylitolu - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią - 1 żółtko - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (nie trzeba) Z powyższych składników zagnieść szybko kruche ciasto . Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki przesmarować delikatnie masłem. Kruchym ciastem wykleić dokładnie spód tortownicy i na czas przygotowywania masy serowej można całość włożyć do lodówki. Składniki masy
Smaczne Zdrowemazurek jest, jak dotąd, moim ulubionym. Kruchy, delikatny spód i pyszna mleczno-migdałowa masa to dla mnie połączenie idealne. Całość wieńczy dekoracja z bakalii. Mmmmm.... palce lizać :) Ciasto kruche: 2 szkl mąki krupczatki kostka zimnego masła 1/4 szkl cukru pudru 1 jajko 1 żółtko Masa z mleka w proszku: 1/2 szkl mleka 1/2 szkl cukru 1 szkl mleka w proszku(...)masła Dodatkowo: skórki kandyzowane orzechy, migdały wiórki kokosowe Ciasto kruche: Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 1 godzinę. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkować na natłuszczonej blaszce (śr. 30cm). Z reszty ciasta formować małe kuleczki i układać w koło. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego
Smakołyki Asiśliwki na kruchym cieście przykryte chrupiącą kruszonką... poezja :) Składniki: (na formę do tarty o średnicy 30cm) -śliwki -bułka tarta *ciasto kruche -270g mąki pszennej -150g margaryny -1 jajko -3 łyżki cukru pudru -1 łyżeczka proszku do pieczenia *kruszonka -50g mąki pszennej -50g margaryny -50g cukru Wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Powinno zagnieść się dość
KasiekGotujePokazały się truskawki w sklepie, więc u mnie jako pierwsze z nimi ciasto jest tarta. Pyszne kruche ciasto i ser o smaku wanilii z orzeźwiającymi malinami...a na wierzchu słodkie, bo są już nawet bardzo słodkie...truskawki...całość orzeźwiająca, nie za słodka, idealne połączenie smaków. Bardzo prosta i szybka do zrobienia, polecam na wiosenny deser. Składniki na formę 26cm
Wypieki ReneKruche ciasto podpieczone, delikatną masą wyłożone, całość jeszcze raz zapiekana i jako słodka tarta podana. Ser mascarpone z kilkoma składnikami zmiksowany i z physalis do ciasta dodany. Po upieczeniu i przestudzeniu, smak idealny, słodki, kremowy, genialny. Składniki , forma na tarte o średnicy 25 cm: ciasto: 100 g schłodzonego masła, 300 g mąki pszennej, 2 kopiaste łyżki mąki krupczatki(...)słodkiej śmietanki 30%, 100 g białej czekolady, 500 g serka mascarpone, pon adto: ok 50 g physalis, cukier puder trzcinowy. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. do schłodzenia. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Schłodzone ciasto pieczemy
Moniki SmakołykiTarta jest świetnym sposobem na niecodzienny obiad. W dodatku dowolność w doborze składników farszu czyni ją bardzo uniwersalnym posiłkiem. Kruche ciasto idealnie nadaje się zarówno do przyrządzenia na słono, jak i na słodko. Tarta z boczkiem jest idealnym sposobem na przekonanie miłośników tradycyjnych polskich smaków do odrobiny nowoczesności. W dodatku wygląda elegancko, zwłaszcza podawana z sałatą z dressingiem. Składniki Ciasto(...)mały pęczek szczypiorku -gałka muszkatołowa -sól, pieprz Przygotowanie Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na chrupko, przełożyć na talerz i osączyć z tłuszczu. Składniki na ciasto posiekać. Zagnieść gładkie kruche ciasto. Wylepić formę do tarty. Ciasto obciążyć kuleczkami do pieczenia albo gęsto ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180st piekarnika. piec 8-10min. W miseczce dokładnie wymieszać jajka
Zielona KuchniaPrzepyszna, rybna tarta z dodatkiem koziego serka i papryki. Kruche ciasto, śmietanowo-serowy sos, czy trzeba czegoś więcej? Czasem z takiego minimalistycznego zestawu składników wychodzą smakowite potrawy. Kto chętny? Składniki: 250g mąki pszennej 150g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 300g świeżego łososia 1/2 czerwonej papryki 100g serka koziego 1 jajko 150g śmietany 22% 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki przyprawy(...)łyżeczki gałki muszkatołowej 100g tartego sera żółtego sól, pieprz Wykonanie: Ciasto: składniki zagnieść na kruche ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1h.Formę do tarty wysmarować masłem,schłodzonym ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, podpiec w 180C przez 8-10minut. Farsz: łososia kroimy w paski, oprószamy solą i przyprawą
Raj dla PodniebieniaSKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO SPÓD (1 blaszka) 140g mąki pszennej tortowej 70 g masła 35 g cukru pudru 2 g proszku do pieczenia (pół łyżeczki) szczypta soli 1 żółtko 1-2 łyżeczki gęstej śmietany 18% PRZYGOTOWANIE: Mąkę należy przesiać wraz z solą, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Kolejno dodajemy pokrojone na kawałeczki zimne masło. Trochę posiekałam i zaczęłam ugniatać(...)pierwszy raz robiłam sernik na spodzie więc zapomniałam, że trzeba dać obciążenie. Nie mniej jednak wyszło całkiem super :). MASA MAKOWA Użyłam gotowca z puszki- sprawdził się rewelacyjnie. Na kruche ciasto wyłożyłam ładnie masę makową. MASA SERNIKOWA: 1 kg sera mielonego twarogowego 3 jajka 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej szklanka rodzynek szklanka cukru 3 łyżki cukru waniliowego (tak, można taki kupić
ClauditteMissCookingKawałek tarty z jabłkami zapewne zjeść nie zaszkodzi, a jej słodkość tylko dogodzi. TARTA ta to kruche ciasto, marmolada, kokos, jabłka, beza chrupiąca, delikatna, słodka i zapachem kusząca. Ciepła jest idealna, a na zimno niebanalna. Kto słodkości potrzebuje niech ten przepis wypróbuje. Składniki: ciasto na formę o średnicy 30 cm : 2 żółtka, 250 g mąki(...)soku z cytryny, 50 g drobnych wiórek kokosowych, ponadto: 2 białka, 150 g cukru białego kryształ, 1 łyżeczka octu winnego, 300 g marmolady wieloowocowej. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy w razie potrzeby dodajemy łyżkę wody. Ciasto przenosimy do formy i dokładnie wylepiamy dno i ścianki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki
Moniki Smakołykimożna zrobić z botwiny zamiast dodania do chłodnika? Zapiec na kruchym cieście z serem feta :) Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 125 g schłodzonego masła, pokrojonego w kostki 3 łyżki zimnej wody pół łyżeczki soli Nadzienie: pęczek botwinki 140 g sera feta, pokrojonego w kostki 2 jajka 2 łyżki śmietany 18% posiekane orzechy włoskie gałka muszkatołowa chili sól i pieprz
Atlas Smakówłyżki soku z cytryny 1 laska wanilii lub aromat + brzoskwinie z puszki (u mnie zmieściło się 3/4 puszki, na dużej prostokątnej blaszce można poukładać wszystkie) Zaczynamy od przygotowania prostego kruchego ciasta. Będzie potrzebne na spód i do starcia na wierzch ciasta jako kruszonka. Zagniatamy razem wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt suche można dodać trochę śmietany(...)wierzchu układamy pokrojone na kawałki brzoskwinie, można je trochę docisnąć, żeby nie wystawały poza powierzchnię masy serowej. Na wierzchu rozsmarowujemy resztę piany z białek. Ścieramy na tarce resztę kruchego ciasta, które do tej pory chłodziło się w zamrażarce. Pieczemy na dolnym poziomie piekarnika w temperaturze 170 stopni – sernik w tortownicy będzie potrzebował ok. 1 godziny i 10 minut, sernik
Ciastkozercynajbardziej naturalnych produktów - prawdziwe masło, świeże jajka od wiejskich kur i dobrej jakości mąka to gwarancja udanych wypieków. Dziś mam dla Was pyszne i eleganckie ciasto. Delikatnie kruche blaty, aksamitny krem budyniowy, a dla przełamania smaku mus z czerwonej porzeczki, znów mi się udało wymyślić coś co nie tylko zachwyca smakiem ale będzie się idealnie prezentować podczas letniego przyjęcia(...)kostki (100 g) masła 1/2 szklanki cukru 1 białko 100 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka sody Z podanych składników zagniatamy ciasto, a następnie jak to bywa z kruchym ciastem chłodzimy przez ok godzinę w lodówce. Następnie dzielimy na 4 części i każdą część rozwałkowujemy na placek wielkości blaszki (23x35). Pieczemy w 180 st. C na złoty kolor czyli przez
Cynamonowe szczęście