kruche ciasto - 11018 przepisów (strona:114/735)

Tartaletki ze szpinakiem i riccotą 131

znane, jednak wytrawne są równie smaczne i nadają się na pełnowartościowy posiłek. Moja propozycja to połączenie bardzo zdrowego szpinaku, ricotty i kurczaka. Nadzienie stanowi kwintesencję dania, ale to bardzo kruche ciasto dopełnia całość i nadaje mu lekkiego smaku. Zapraszam do kuchni 2 godziny 4 tartaletki o średnicy ok. 5 cm składniki: ciasto: 250 g mąki pszennej tortowej 150 g masła(...)umyć i pokroić w bardzo cienką kostkę. Podsmażyć na patelni. Dodać do szpinaku i wszystko dokładnie wymieszać. Jajka rozbić w garnuszku i dobrze roztrzepać. Dodać do masy ze szpinakiem. Kruche ciasto wyciągnąć z lodówki. Tartarelki wysmarować dobrze masłem. Ciasto rozwałkować i przekładać do foremek, ucinając końcówki. Widelcem nakłuć ciasto. (Ciasto z pewnością Wam zostanie, można je zamrozić i wykorzystać

Ania i Marcin gotują
Mocno czekoladowa tarta 142

czekoladowa do granic możliwości, jedynym przełamaniem jest dodatek lekko kwaskowego dżemu z porzeczek,  który spaja całość w idealną kompozycję <3 Składniki (foremka o średnicy 20-22 cm): Kruche ciasto: 100 g masła 3 żółtka  30 g kakao 30 g cukru pudru 150 g mąki szczypta soli 4-5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki Ganasz: 250 g śmietanki(...)czekolady deserowej 70% 50 g miękkiego masła 25 ml alkoholu (np. amaretto, rum) Przygotowanie: Kruche ciasto: Ze składników szybko zagnieść ciasto (jeśli ciasto jest za suche, możemy do niego dodać 2-3 łyżki wody). Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 h. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy posmarowanej masłem. Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach

Malinowo w kuchni
Babeczki z kremem cytrynowym czyli tarteletki z lemon curd i bezą 122

środku bezą Przepis z głowy ... czyli to co zostało w pamięci po obejrzeniu programu. Może są i pracochłonne ale to bardzo przyjemna i lekka praca. Przepis na kruche ciasto 14 tarteletek 200 g mąki 75 g zimnego posiekanego masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka maślanki lub kwaśnej śmietany(...)jogurtu   Szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć i wstawić do lodówki na 1 godzinę (u mnie chłodziło się 2 godziny) Po schłodzeniu wyjąć i rozwałkować... Robię to przez folie spożywczą na oprószonym mąką blacie. Następnie foremki wyłożyć ciastem. Po nakłuwać widelcem, wyłożyć folią aluminiową

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem 197

Sezon na śliwki w pełni , więc jak tu nie połączyć kwaskowatych śliwek ze słodkim budyniem i kruchym ciastem. Śliwki miałam bardzo soczyste dlatego zabarwiły troszkę budyń ale w niczym to nie przeszkadzało bo ciasto było naprawdę pyszne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 3,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki miodu 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 kostka

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Łopatka w kruchym cieście 183

Obiad nie musi być nudny, łopatka wieprzowa z dużą ilością ziół,  zapiekana w kruchym cieście smakuje wyśmienicie, a przepis jest na tyle prosty, że każdy początkujący kucharz sobie z nim poradzi. Mięso tak przygotowane jest fantastyczne na ciepło i na zimno, można je również układać na półmisku i podawać na rodzinnych spotkaniach. Moja pieczeń jest uzupełniona jajami(...)łyżeczki majeranku 2 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki pieprz czarny świeżo mielony 2-3 łyżeczki sosu ciemnego sojowego lub maggi Ciasto kruche: 3 szklanki / 35 dag mąki pszennej 2 żółtka 15 dag margaryny 2,5  łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1. Składniki na ciasto zagniatamy

Apetyczna babeczka
Waniliowe cmentarzysko 189

Porządnie wymieszać. Następnie przełożyć nim ciasto i włożyć do lodówki, do momentu, aż masa porządnie zgęstnieje, czekałam jakieś półtorej godzinki.Potem wierzch obsypać kakaem wymieszanym z cukrem waniliowym.Dekoracja:Trochę ciasta kruchego, jak na ciasteczka (wykorzystałam je bo zostało mi trochę w lodówce po wcześniejszych pichceniach).Kilka okrągłych cukiereczków z nadzieniem (ale nie płynnym)lukier królewski do sklejeniaCiasto kruche rozwałkować

Moje pyszne gotowanie
Mini-pie – bardzo kruche mini-ciasta z żurawiną i jabłkiem 204

Urody nie można im odmówić. Te mini-ciasta są śliczne, małe, pachnące, wysoko rosną i są bardzo kruche. Dzięki specjalnej metodzie schłodzenia i mieszania składników, ciasto pozostaje delikatne i nabiera płatkowej struktury, typowej dla ciasta francuskiego. To ciasto najwygodniej robi się w misie miksera planetarnego z końcówką do mieszania(...)ciasta lub w malakserze, tak jak pokazywałam TUTAJ . Jeśli nie macie ani jednego, ani drugiego, będziecie potrzebowali szklanej lub metalowej miski którą można schłodzić i specjalnego narzędzia, siekacza do ciast kruchych. Nie da się tego ciasta zrobić w dłoniach – składniki muszą być stale mocno zimne, żeby zachować płatkową strukturę ciasta. Odważamy potrzebną ilość mąki i przesiewamy ją z solą

Karo in the Kitchen
Babcina szarlotka 182

jabłkowy: 1,5 - 2 kg słodkich jabłek ¼ szklanki wody 0,5 szklanki cukru 1 łyżka esencji waniliowej 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g rozpuszczonego masła Kruche ciasto: 400 g mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 170 g margaryny 3 łyżki mleka 1 łyżka esencji waniliowej Lukier: 1 szklanka cukru pudru(...)przykryciem. Jabłka zmienią kolor na jasnobrązowy. Gdy znacznie zmiękną i zaczną się rozpadać zdejmujemy pokrywkę. Odparowujemy wodę. Na końcu wsypujemy mąkę ziemniaczaną , mieszamy szybko i energicznie. Odstawiamy do wystudzenia. Kruche ciasto: Margarynę wyjmujemy odpowiedni wcześniej z lodówki, aby była miękka. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wyrabiamy na zwarte, jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części. Pierwszą wylepiamy spód foremki wyłożonej papierem

VioletoweKucharzenie
Tarta cytrynowa z bezową pianką 259

Cudowne połączenie bezy i kremu cytrynowego śniło mi się po nocach już od dawna. Okazało się strzałem w dziesiątkę, można ją jeść bez końca i nigdy się nie nudzi :) Kruche ciasto: 260 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko szczypta soli Lemon curd: 4 cytryny 2 całe jajka 2 żółtka szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)łyżki oleju Pianka bezowa: 3 białka 150 g cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu      Składniki na kruche ciasto zagniatamy szybko ze sobą, formujemy kulę i chowamy do lodówki na 40 minut. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy i wyklejamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pamiętając o bokach. Spód nakłuwamy widelcem i wrzucamy

sama złodycz
Tarta ze śliwkami pod bezową pierzynką 327

pięknym słońcu. Ja jednak wracam myślami do jesiennych dni, kiedy w sadach pełno było fioletowych węgierek. Proponuję więc przepis na pyszną tartę na słodko z węgierkami i bezą. Składniki: Kruche ciasto (na dwie blaszki o średnicy 24cm): 0,5 kg mąki tortowej 1 kostka margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 1 całe jajko(...)łyżki oleju Beza: 3 biała (pozostaną nam z ciasta kruchego) 0,5 szklanki cukru -> można dać więcej jeśli lubimy słoddziutkie 1 łyżka mąki ziemniaczanek 1 łyżka octu Dodatkowo: ok. 1 kg śliwek węgierek łyżeczka masła 3 łyżki brązowego cukru cynamon (opcjonalnie) Przygotowanie: Deser jest prosty do wykonania jednak należy go wykonywać etapowo. Zaczynamy od przygotowania ciasta, bo musi

PastelFood
Brak tytułu 194

Jest niedziela - musi być ciasto ! Oczywiście korzystamy z darów jesieni i sezonowych owoców. Tradycyjne ciasto ze śliwkami, postanowiłam nieco wzbogacić. I tak powstało: CIASTO KRUCHE ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ Składniki na dużą tortownicę śliwki około 1,5 kg cukier - 3/4 szkl. Śliwki zasypać cukrem, odstawić na min. 3 godziny, by puściły sok. CIASTO: 1 margaryna lub masło 2 jajka

kolorowotorcikowo
Mazurek czekoladowy z konfiturą pomarańczową 140

Kolejny mazurek wielkanocny Tym razem wersja czekoladowo-pomarańczowa Składniki: Ciasto kruche: - 180g mąki pszennej typ 450 - 30g kakao - 70g cukru pudru - 120g masła - 2 żółtka Konfitura pomarańczowo-limonkowa: - 3 średnie pomarańcze - 1 limonka - 250g cukru Czekoladowy krem: - 50g czekolady gorzkiej - 50g czekolady mlecznej - 50ml śmietanki 30% UHT - 50g miękkiego masła Dekoracja: - płatki migdałów, pomarańczowa skórka kandyzowana Powyższe składniki(...)całe kawałki ale dłużej będzie się rozpuszczać). Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodajemy masło i mieszamy aż do uzyskania gładkiego kremu. Gotowy krem rozsmarowujemy na naszym kruchym cieście – cienka warstwa, a następnie resztę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na obrzeżach ciasta taki rancik żeby później środek wypełnić konfitur. Wstawiamy na chwilę do lodówki aby krem

Kuchenne Wariacje
21. Słodkie niedzielne popołudnie, czyli bardzo kruche babeczki 196

coś słodkiego, jednocześnie miękkiego i rozpływającego się w ustach i kruchego. Dlatego właśnie zapraszamy Was na nasze babeczki, które w takie dni znikną szybciej niż Wam się wydaje (; Składniki Kruche ciasto 1 szklanka płatków owsianych zmielonych blenderem na mąke 1/2 szklanki mąki pszennej   2 żółtka 1/2 szklanki zmielonych blenderem pestek dyni ok. 1/2 szklanki cukru pudru ok. 3/4 kostki(...)masła Przygotowanie Zagniatamy klasycznie kruche ciasto. Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę, następnie rozetrzeć z masłem (najpierw "podziabać" nożem, później ugnieść palcami), dodać dwa żółtka, zagnieść i dodać zmielone płatki owsiane i orzechy.  Tak przygotowane ciasto wsadzić na pół godziny do lodówki, lub na parenaście minut do zamrażarki.  Formę do babeczek smarujemy masłem i wykładamy dość cienką

Symfonia Smaków
Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonem 163

Piękna złota jesień w pełni. Kosze pełne późnych owoców i warzyw i do tego królują pachnące śliwki. Kruche delikatne ciasto ze sło dką pianka z białek komponują się i dealnie z kwaskowatym smakiem śliwek i aromatem cynamonu. Skła dniki: 50dag maki tortowej 1/2 szklanki cukru 25dag margaryny 2 łyżki śmietany   3 żółtka  1 i 1/2 łyżeczki proszku(...)wyciągamy blachę z piekarnika wykładamy na nią śliwki przeciętą częścią do góry, posypujemy je cukrem oraz cynamonem. Pianę z białek rozprowadzamy po śliwkach.   Posypujmy startym na tarce pozostałym ciastem kruchym. Wstawiamy na 50 minut do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

ChilliJemy
Rustykalna tarta z jabłkami 137

towarzystwie cynamonu, dzięki któremu nabierają wspaniałego aromatu, który roznosi się po całym domu. Obok tradycyjnej szarlotki króluje u mnie zawsze klasyczna tarta z jabłkami, na maślanym kruchym cieście z razowej mąki orkiszowej. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a radość po wyjęciu z piekarnika jest ogromna. Wystarczy jeszcze tylko kubek ulubionej herbaty, ciepły kocyk i dobra książka. Wtedy

Food Square

Proponowane wyszukiwania