Już chyba nie ma soboty bez „Wypiekania na śniadanie”:-) Tym razem wybór padł na rożki z domowego ciasta francuskiego. To bylo moje pierwsze starcie z tym ciastem i jestem całkiem zadowolona z efektu końcowego. Mimo, że w przepisie użyto sporo masła, praktycznie tyle ile mąki, rożki nie były ani tłuste, ani ciężkie, ale lekko maśłane. Aromatyczne, jabłkowo-cynamonowe wnętrze(...)cudownie chrupiące, prażone płatki migdałowe wieńczą dzieło. Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami przepis z książki Francja na słodko Składniki na ciasto na 20 szt 400 g masła 400g mąki szczypta soli 1 duże żółtko około 200 ml zimnej wody Składniki na nadzienie 1kg jabłek 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu
Mia Cucina SofietaDzisiaj było wreszcie troszkę chłodniej i postanowiłam coś upiec. Dawno przymierzałam się do tego ciasta, aż w końcu przyszedł ten dzień, że jest. Ciasto rafaello na biszkopcie z mąką kokosową. Krem z białą czekoladą. Składniki: Ciasto: 8 jajek 6 czubatych łyżek mąki kokosowej (można zastąpić pszenną lub migdałową) 1 szklanka cukru Krem 400 g białej czekolady 600 ml śmietany kremówki(...)Dokładnie wszystko wymieszać do momentu aż czekolada się rozpuści. Nakryć folią i odstawić do lodówki na około 3-4 godziny. Po tym czasie wyjąć z lodówki i ubić mikserem. Ciasto: Podane porcje na ciasto podzielić na pół tzn upiec jedno ciasto z połowy porcji, a kiedy wyjmiemy z piekarnika przygotować drugą porcję i upiec drugie ciasto. Dlaczego tak? Bo potrzebujemy
O kuchni z uczuciemCiasto zebra (czyli babka w zebrę) to ciasto jakie na okrągło piekła mi moja mama, gdy byłam dzieckiem. Uwielbiałam patrzeć jak mama robi „paski”, potem sama dzielnie pomagałam. W smaku to zwyczajna, piaskowa babka – jednak to właśnie paski są w tym cieście najciekawsze. Jeśli nie przepieczemy ciasta, to będzie wilgotne i puszyste – głównie dzięki użyciu napoju(...)gazowanego (ja tym razem użyłam 7-up, kiedyś to była oranżada). Ciasto można jeść posypane cukrem pudrem, choć najlepsze jest z polewą kakaową – smakuje jak za dawnych czasów. Ciasto zebra: 5 dużych jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka białej oranżady, sprite’a, 7-up lub wody gazowanej 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki
Poezja smakuKupiłam rabarbaru za dużo. Tylko i aż to było powodem, dla którego zrobiłam kolejne ciasto z rabarbarem. I uważam, że warto :) Ciasto z lekko zmodyfikowanego przepisu Nigelli Lawson, która zdaje się, dodawała do niego również truskawek (a zdradzę Wam, że truskawek nie lubię, więc jeśli są w mojej kuchni, to tylko na potrzeby wypieków ;)) Zaczyn: 1 i 1/2 łyżeczki drożdży(...)instant 125 ml letniego mleka (1/2 szklanki) 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki cukru Ciasto: 1/2 szklanki cukru 125 ml letniego mleka (1/2 szklanki) 50 g rozpuszczonego masła 2 jajka 2 i 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli ok. 1 kg rabarbaru 1 łyżka cynamonu 2 łyżki cukru pudru Kruszonka: 30 g roztopionego masła 40 g mąki
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!nasze przaśne buraki spieprzyły to koncertowo. Długo zastanawiałam się, jaki przepis podpiąć pod moje rozmyślania. W sumie pasowałyby buraki albo flądry. Jednak stres łagodzi cukier, więc padło na ciasto. Zwykłe drożdżowe ciasto, ale robione po mojemu. Bez ważenia, mierzenia i szamańskich sztuczek. Jedyna zasada, jakiej się trzymam to ta, że składniki mają mieć temperaturę pokojową, więc wszystkie składniki wyciągam rano(...)zabieram się za ciasto po południu. Wiem, że przepis będzie brzmiał dla was dziwnie, ale jeśli mi zaufacie to będzie najłatwiejsze ciasto drożdżowe na świecie Potrzebujemy: 1kg mąki pszennej 1 kostka masła (200g) mleko -około 0,5l 4 jajka szklanka brązowego cukru dwie łyżki esencji waniliowej lub kilka kropel aromatu 2 łyżki cukru białego szczypta soli rodzynki – 4 duże garście
ladykitchenSłodkości ciąg dalszy. Ostatnio przedstawiałem moją tartę ze śliwkami. Dziś prezentuję Wam placek z musem jabłkowym i cynamonem na kruchym cieście. Ciasto idealne na jesienną porę. A nasze polskie soczyste i dojrzałe jabłka idealnie się do tego nadają. Smacznego :)Czas przygotowania: 80 min.Porcja dla 8 osóbKoszt przygotowania: 14,00 złSKŁADNIKI:1 kg jabłek250 g masła350 g mąki pszennej100(...)zmiękną redukujemy mus do gęstej konsystencji, dodając 2 łyżki skrobi ziemniaczanej i 1 łyżkę bułki tartej. Gęsty mus jabłkowy odstawiamy do ostygnięcia i zabieramy się do przygotowania kruchego ciasta.PRZYGOTOWANIE ciasta:Do miski wkładamy 200 g pokrojonego masła, dodajemy 300 g mąki, 100 g cukru, szczyptę soli i wbijamy jedno jajko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i zagniatamy. Ciasto wyrabiamy
kulinarnyJapierwszej kolejności ciasto urzekło mnie swoim wyglądem. Chociaż jest przy nim trochę pracy, naprawdę warto! Jest i pyszne i efektownie się prezentuje na stole!Składniki:Ciasto:3 szklanki mąki1/2 szklanki cukru pudru1 margaryna lub masło6 żółtek3 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka śmietanyRóżowa pianka:6 białek6 łyżek cukru3 kisiele wiśniowedrylowane wiśnie (mogą być z syropu) Dowolny krem budyniowy, u mnie(...)taki:2 budynie śmietankowe2,5 szklanki mleka3 łyżki cukru1 kostka masłaSposób przygotowania:1. Robimy ciasto: margarynę rozcieramy z mąką, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Całość chłodzimy. Po schłodzeniu ciasto dzielimy na 6 równych części.2. Jedną część ciasta wałkujemy i wylepiamy blaszkę.3. 2 białka ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru, dodajemy 1 kisiel, miksujemy. Piankę wykładamy
Kuchnia domowa Anipierwszy jadłam to danie na przyjęciu u koleżanki. Jego smak tak mnie zachwycił, że postanowiłam w domu sama je przygotować. Kurczak w cieście francuskim, bo o nim mowa, to przepyszna potrawa, która choć na pierwszy rzut oka wydaje się być skomplikowana, jest banalnie prosta w przygotowaniu. Mięso faszerujemy podsmażanymi pieczarkami(...)cebulką i zrumienionym chudym boczkiem, zawijamy w ciasto i pieczemy na złoty kolor. Ciasto francuskie z zewnątrz staje się chrupiące, a mięso pozostaje soczyste. Jest to niesamowicie sycące danie i jedna pierś wraz z dodatkami i ciastem po upieczeniu jest naprawdę ogromna:) Dlatego ja, oprócz lekkiej
Słodko-Słony Świat IlonyDostałam bardzo fajny przepis na piwne ciasto, które można wykorzystać na wiele sposobów. Można go użyć do przygotowania słodkich rogalików lub wytrawnych pasztecików. Ciasto jest proste, szybko się je robi i równie szybko znika ;) Przymierzałam się do tego ciasta z nieufnością, gdyż nie lubię piwa. Wydawało mi się, że jego dodatek pozostawi charakterystyczny gorzki posmak. Na szczęście, ku mojemu zaskoczeniu(...)piwo jest niewyczuwalne, a ciasto bardzo delikatne, kruche i jednocześnie miękkie. Składniki ciasta piwnego:2 szklanki mąki pszennej,250 g masła,1/4 szklanki piwa, szczypta soli.Mąkę przesiać, zagnieść z masłem i solą. Dolać piwo i połączyć wszystko, dokładnie zagniatając. Powinno wyjść elastyczne, dość miękkie ciasto mniej więcej o konsystencji miękkiej plasteliny. Piwo nada
Codzienna kuchnia niecodziennaCoraz bliżej święta…coraz bliżej święta. W zawiązku z tym moją głowę zaprzątają myśli o ciastach z dużą ilością czekolady, ciężkie, wilgotne, przekładane, a wszystkie podrasowane świąteczną nutką imbiru, cynamonu, kardamonu, goździków, pomarańczy. Czytając przepis na czekoladowo-imbirowe ciasto od razu wiedziałam, że muszę go zrobić. I choć mój mąż prosi się od dłuższego czasu o sernik, a ciasta(...)czekoladowe to nie jego bajka, to i tak nie obyło się bez dokładki. Znajomym, którzy odwiedzili nas w weekend również smakowało, zwłaszcza, że są fanami czekoladowych wypieków Ciasto jest mocno czekoladowe. Z jednej strony ciężkie, wilgotne a z drugiej rozpływające się w ustach, co jest zdecydowanie zasługą wina korzennego. Imbir jest bardzo lekko wyczuwalny natomiast dodatek pomarańczowej konfitury podkreśla smak
Made By Mom And SonSkładniki: ciasto filo 1 opakowanie, woda 1/2 szklanki, mleko 3,2% 2 łyżki, truskawki 30 dag, jabłka prażone 250 ml/słoik, cukier puder - ile potrzeba płat ciasta filo posmarować pędzelkiem maczanym w wodzie z mlekiem i na ten posmarowany układać nowy płat i posmarować - i tak wszystkie płaty ciasta ułożyć jeden na drugim, najlepiej kłaść na czystym ręczniku kuchennym, będzie(...)łatwiej się zwijać w roladę na wierzchu ciasta rozsmarować prażone jabłka i poukładać truskawki zwinąć dość ciasno ciasto jak roladę, położyć na papierze do pieczenia i piec około 35 minut w 200C upieczone ciasto wyjąc z piekarnika i sokiem który wyciekł w czasie pieczenia posmarować wierzch i boki ciasta - ten sok jest jak syrop i na cieście robi słodką glazurę
W Mojej Kuchni Lubięczas temu otrzymałam do testowania olej kokosowy od portalu Uroda i zdrowie. Produkt ten bardzo mnie zaciekawił, ponieważ do tej pory nie miałam okazji tego używać. upiekłam więc czekoladowe ciasto z dodatkiem tego właśnie oleju kokosowego. Żeby ciasto było jeszcze bardziej kokosowe, na czekoladowym spodzie ułożyłam kokosowe kopczyki. Całość pokrywa delikatny maślany krem... Ciasto czekoladowe: 3 jajka, szklanka cukru(...)kakao i cukrem. Przestudzić.Do zimnej masy dodać żółtka jaj, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać.Białka ubić na sztywną pianę, dodać do reszty. Delikatnie wymieszać.Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Kokosowe kulki: 2 białka, 150g cukru, 200g wiórków kokosowych. Białka ubić na sztywno, pod koniec
Z miłości do słodkościFani mocno czekoladowych, wilgotnych ciast, masła orzechowego, orzeszków ziemnych – to ciasto powstało z myślą o Was. I choć mój mąż nie przepada za ciastem czekoladowym i kieruje się rozsądkiem w jedzeniu słodkości, tak o kawałek tego ciasta prosił kilka razy. Ciasto należy do cięższych, ale po jednym kawałku ma się ochotę na drugi. Jest czekoladowe i mocno wilgotne(...)masłem orzechowym i chrupiącymi orzeszkami idealnie się z nim łączy. Nie jest mdły, czego się obawiałam czytając przepis. Orzeszki i czekolada na wierzchu to również must have tego ciasta. Ciasto ładnie się kroi, przechowuje i jest dość stabilne. Nie pozostaje Wam nic innego jak ruszyć po składniki i przygotować na nadchodzący weekend. Bardzo polecam. Składniki: 225 g czekolady ciemnej gorzkiej
Made By Mom And SonUsmażone jabłka układać na ręcznikach papierowych. 4. Cukier wymieszać z cynamonem. Ostygnięte jabłka obtaczać w cynamonowym cukrze. Smacznego! :) Kruche pierogi z nutellą i bananem Ciasto: 350g mąki pszennej (użyłam tortowej) 200g schłodzonego masła 6 łyżek wody 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3 łyżki cukru Nadzienie: 1 nieduży, dojrzały banan 1 łyżka soku z cytryny 100g(...)nutelli 1/2 łyżki mąki kukurydzianej Dodatkowo: 250g greckiego jogurtu 2-3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią cukier puder do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. W mące zrobić wgłębienie i masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, wymieszać rękoma. Dodać wodę i zagnieść ciasto (jeśli ciasto będzie za suche, proszę dodać jeszcze 1 łyżkę
Mała Cukierenkakonsystencji czy właściwości wyrobom, do których zostały dodane. W domowej kuchni z sukcesem możemy stosować wiele z nich jako część procentową mąki przeznaczonej do danego przepisu na chleb czy ciasto. Wzbogacą smak, nadadzą ciastu dodatkowego aromatu i prozdrowotnych właściwości. Zwiększą ilość przyswajalnego białka, nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego, witamin i mikroelementów. Większość z powodzeniem można stosować do deserów czy panierowania. Każdą(...)się inaczej niż mąki pszenna czy żytnia i potrafią wchłonąć więcej płynu, mniej płynu, kruszyć się, ciemnieć, pękać. Wymagają przy ich używaniu większej ilości środków spulchniających czy łączących, nadających ciastu plastyczności i zwartej konsystencji. Mimo, że bez zawartości glutenu, te mąki nie zawsze i nie dla każdego są bezpieczne i zdrowe. Nieporównywalnie częściej niż na celiakię, czyli nietolerancję glutenu
Karo in the Kitchen