Witajcie! Dziś podrzucam Wam propozycję na ciasto świąteczne, to akurat jedyne ciasto, jakie piekłam na Boże Narodzenie. Najważniejsze, aby dobrze podzielić ciasto na 3 części, polecam poradzić sobie wagą kuchenną. Ciasto wyszło pyszne i leciutkie dzięki śnieżce. A przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji. Składniki (blaszka 36x24 cm): Ciasto: 25 dag masła / margaryny 6 jajek 25 dag cukru pudru cukier(...)cukrem waniliowym, dodawać kolejno żółtka cały czas mieszając. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem. 2. Na końcu dodać pianę z ubitych białek i całość delikatnie zamieszać. 3. Ciasto podzielić na 3 części, do jednej dodać orzechy, do drugiej kakao, a trzecią pozostawić czystą. 4. Ciasta wykładać do foremki i piec w 180 st. C przez 30 minut
Kuchnia domowa AniMhmmm… mhmmm… to były dźwięki towarzyszące degustacji tego ciasta :) Nic dodać, nic ująć. Ciasto przepyszne, a o ostatnie kawałki toczyły się bójki :) Każdy musiał zaliczyć dokładkę. Ciasto 3 BIT, to ciasto bez pieczenia, bardzo łatwe i proste w przygotowaniu. To imprezowy HIT na dużą blachę. Idealny na urodziny, chrzciny, komunię . Kajmak, bita śmietana oraz najlepszy budyń karpatkowy(...)płaskich łyżek mąki ziemniaczanej 600 ml śmietanki kremówki 36 % 1 łyżka cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Ze względu na to, że ciasteczka muszą zmięknąć – ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, np. wieczorem. Dużą blachę (o wymiarach około 30 cm x 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pojedynczą warstwę z herbatników. Masę kajmakową przełożyć do rondelka, podgrzać
Moja DelicjaMandarynkowe ciasto świąteczne to ciasto z dodatkiem serka ricotta, soku i skórki startej z mandarynek, ozdobione karmelizowanymi plasterkami tychże owoców. A to wszystko polane mandarynkowym karmelem z delikatnym posmakiem anyżu. Ciasto jest wilgotne i zbite. Przypomina sernik. Karmelizowane owoce mają lekki smak goryczki, która idealnie komponuje się z resztą ciasta. Ciasto mandarynkowe ma jednak dwie wady: pierwsza to przygotowanie karmelu(...)dniu pieczenia :) Co prawda po wizycie gości ostał się spory kawałek, ale nie doczekał do wieczora :) Polecam na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia jako coś innego i odmiennego! Składniki ciasta: 140 g masła w temperaturze pokojowej 140 g cukru 375 g serka ricotta 3 jaja + 2 żółtka skórka starta z 3 mandarynek + 3 łyżki wyciśniętego soku (owoce dobrze wyszorować i sparzyć
Moja DelicjaCiasto marchewkowe z polewą z białej czekolady...Pyszne, wilgotne i słodkie ciasto marchewkowe.Oblane białą czekoladą.Szybkie i proste w wykonaniu.Posmakuje niejednemu łasuchowi.Polecam!Składniki:220 g marchwi startej na tarce o drobnych oczkach;300 g mąki pszennej;2/3 szklanki białego cukru;Opakowanie cukru wanilinowego (16g);4 jaja;220 ml oleju;2 łyżeczki cynamonu;3 łyżki rodzynek;2 łyżeczki proszku(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 50 - 60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia można (aby wierzch się nie spiekł, a ciasto upiekło) zmienić ustawienie piekarnika na samą grzałkę dolną.Upieczone ciasto wystudzić.W międzyczasie przygotować polewę. Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do szklanej miseczki wraz z mlekiem i masłem. Miseczkę położyć
Gospodyni Miejskawiem skąd taka nazwa i z czym się kojarzyło to ciasto Siostrze Anastazji. W sumie nazwa i łatwa do zapamiętania. Ale też po spróbowaniu tego smakołyku smak na długo pozostanie w naszej pamięci. Warto to sobie rozłożyć na dwa dni. Ja wieczorem upiekłam ciasto makowo orzechowe a na drugi dzień zajęłam się resztą. Ciasto pyszne więc polecam. Zrobiłam małe(...)zmiany w cieście i polewę wg mojego przepisu.Składniki:Ciasto150 g masła250 g cukru pudru6 żółtek100 g płynnego miodu200 g zmielonego maku( w oryginale 300g)100 g zmielonych orzechów włoskich( mój dodatek)50 g kakao1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu3 łyżeczki maki ziemniaczanejKrem budyniowy 0,5 l mleka3 łyżki cukru2 łyżki cukru wanilinowego3 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki mąki pszennej
Ala piecze i gotujeSezon dyniowy trwa… Amerykańskie ciasto dyniowe… Składniki: Ciasto: 300 g mąki 2 łyżki cukru ¼ łyżeczki soli 113 g masła – pokrojonego w kosteczkę1 żółtko z dużego jajka 1,5-2 łyżki zimnej wody Wymieszać mąkę, cukier i sól, dodać masło i zagniatać aż składniki utworzą drobne grudki. Wmiseczce połączyć żółtko z 1,5 łyżką wody, wlać do ciasta(...)zagniatać, aż stanie się gładkie. Jeśli ciasto nadal jest zbyt suche i mało plastyczne, dodać trochę wody. Uformować z ciasta kulę, włożyć do foliowego woreczka i schładzać przez ok. 1h w lodówce Nadzienie: 336 g puree z dyni ¾ kubka cukru (ok. 150 g) 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka cynamonu ¾ łyżeczki startej gałki muszkatowej szczypta sproszkowanych goździków ¼ łyżeczki soli 3 duże
Anioły w kuchnisauté, różne wariacje koktajli oraz truskawki, które uwielbiam jeść z makaronem i jogurtem, jadłam już w tym sezonie wielokrotnie... Nie żal mi zatem było wykorzystać je tym razem do ciasta. :) Bardzo lubię kruche ciasta, dlatego to właśnie z tym ciastem postanowiłam zestawić truskawki. Do tego masa budyniowa i deser niedzielny gotowy. :) Podana porcja w przepisie jest na dużą blachę(...)małej tortownicy i foremce kwadratowej).P.S Jak będzie sezon na śliwki to wypróbuję również ten przepis ze śliwkami. :) Śliwki i budyń waniliowy to również będzie udane połączenie! Kruche ciasto z truskawkami i budyniem PRZEPIS (forma: 30 x 25 cm)Temperatura: 190oC | Czas: ok. 1 hCiasto kruche 3,5 szkl. mąki pszennej (może być zwykła, ale najlepsza krupczatka) 1 opakowanie
coolinarnastrefa.blogspot.comprzed 11 listopada, ponieważ chciałam poczęstować rodzinę ich najświeższą wersją w dniu święta, a było to równoznaczne z opóźnieniem w publikacji. Trudno. Mam nadzieję, że ten słodki mariaż drożdżowego ciasta i maku możecie też stworzyć np. w okazji najbliższych świąt Bożego Narodzenia, wystarczy zamienić biały mak na niebieski albo nie zamieniać :). Nasze robione od kilku lat rogale nie mogą być(...)certyfikowanej cukierni położonej na ziemi wielkopolskiej, ale czy to umniejsza ich smaczność? Absolutnie nie! Bazą do tego rarytasu są dwa przepisy ze strony Pani Doroty mojewypieki.com. Ponieważ oryginalne ciasto na rogale jest wersją długo wyrastającego drożdżową ciasta półfrancuskiego, takiego maślanego, wielokrotnie listkowanego, aby uprościć sobie pracę wybrałam ciasto duńskie, także bardzo maślane i drożdżowe, różniące się głównie
I tu będę miała takie teZrobienie tego ciasta nie zajmie Wam więcej niż godzinę. Zna i lubi je chyba każdy – chrupkie delikatne ciasto przełożone mocno jajecznym, pysznym budyniowym kremem. Robi się naprawdę szybko, równie szybko zjada. Chyba nikogo nie trzeba namawiać ? No, to widelczyki w dłoń! Kremówka czy napoleonka? Obie nazwy są poprawne i stosowane wymiennie. Kremówka – wiadomo – ten deser w 80% składa się(...)kremu. Ale skąd się wzięła napoleonka? Francuski pierwowzór tego ciasta to mille-feuille (wym. mil-foj)– trzy warstwy cieniutkiego francuskiego ciasta przełożone budyniowym kremem. Tu ciasto musi być świeże i kruchutkie, nie zotawia się go do zmięknięcia. Napoleon to włoski deser. Z ciastem, budyniowym kremem i często z masą migdałową, czyli marcepanem, ale złożony z kilku warstw. Tutaj ciasto zostawia
Karo in the KitchenPrzepisów na ciasta ucierane jest mnóstwo. Ja odkryłam przepis na najlepsze ciasto ucierane z dodatkiem maślanki , dzięki której ciasto wychodzi wyjątkowo puszyste i wilgotne, nawet po 2-óch dniach. Ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek cytryny, maku i porzeczek oraz delikatnej lukrowej polewy dodaje ciastu sporego uroku i smaku. Patrząc na nie, aż chce się je znów spróbować(...)Składniki ciasta ucieranego: 380 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczka soli 400 g cukru 230 g miękkiego masła 4 jaja 300 ml maślanki Dodatkowo: skóra otarta z I cytryny (wyszorowanej i sparzonej) 1,5 łyżki maku masło i mąka do przygotowania formy 140 g czerwonych porzeczek Polewa
Moja DelicjaCzas na kolejne połączenie zdrowia i pysznego smaku! Znakomite puszyste i wilgotne ciasto aż z 3 jajkami, z kokosem i niebiańskimi orzechami macadamia. Jest nadzwyczaj prostym ciastem które nie zajmie wiele czasu, idealnie pasuje na spotkanie ze znajomymi czy samotny słodki wieczór. Dodatek mąki kokosowej i jaglanej sprawi że nasze ciasto będzie niesamowicie delikatne kokosowo - jajeczne. Mąka kokosowa to spore(...)łyżeczek miodu3 łyżki wodyPrzygotowanie:1/ Ucieramy w misce białka na puszystą masę - odkładamy na bok. W osobnej misce umieszczamy mąki, wiórki, proszek do pieczenia, kremówkę oraz zółtka. Zaczynamy miksować ciasto dodając powoli na przemian cukier lub ksylitol (trzcinowy zostawiamy) oraz mleko.2/ Gdy ciasto będzie już jednolite dodajemy ubite białka i łączymy z ciastem. Przelewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem
Kuchnia PROzdrowotnaciastem Ameryki nie odkryłam, ponieważ od lat krąży na blogach kulinarnych:) Ale jeśli jeszcze nie znacie tego przepisu, koniecznie musicie go wypróbować. Ja przepis zaczerpnęłam z blogu Moje Wypieki i nie zmieniałam nic, ponieważ proporcje są idealne. Ciasto jest wspaniałe! U mnie weszło na stałe do repertuaru:) Ciasto jest przepyszne w smaku, delikatnie kruche, połączone z pianką na bazie białek(...)budyniu w proszku, który doskonale ją usztywnia i piana nie opada podczas pieczenia. Do tego słodko-kwaśne maliny... i mamy ciasto doskonale! Bardzo polecam!SKŁADNIKI:2,5 szklanki mąki pszennej250 g zimnego masła5 żółtek3 łyżki cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczeniaSKŁADNIKI NA PIANKĘ:5 białek1 szklanka cukru1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
Słodko-Słony Świat IlonyIdąc za ciosem zrobiliśmy kolejny sernik. Nie mogłam nie podzielić się z Wami przepisem na wspaniały sernik w cieście kakaowym. Zwłaszcza, iż święta za pasem a z pewnością nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto kakaowe jest kruchutkie, mięciutkie i pięknie pachnie aromatem rumowym. Masa serowa jest wilgotna…jest dużo sera, co z pewnością ucieszy wszystkich „sernikoholików(...)praktycznie co roku na święta, na przemian z sernikiem z pierniczkami, który znajdziecie również na blogu. Oba są pyszne i oba wyjątkowo pachną świętami. Bardzo Wam polecam. Składniki na ciasto kakaowe: 540 g mąki pszennej 3 żółtka 220 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g kakao 1 kostka margaryny 4 łyżki kwaśnej śmietany kilka kropel aromatu rumowego
Made By Mom And SonDziś mam dla Was przepis na ciacho, które chyba wszyscy znają.Jest to ciasto czeskie , zwane też miodownikiem albo ciastem grysikowym.Przepyszne blaty miodowe przełożone kremem smakują najlepiej n drugi a nawet trzeci dzień , kiedy to smaki dokładnie się ze sobą ” przegryzą”.Słodkie, ale absolutnie nie zapychające … delikatne … mięciutkie … przepyszne!!! Gorąco polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:* mąka pszenna(...)szkl* mleko – 900 ml* masło – 200 gPOLEWA :* kakao – 4 łyżki* cukier – 4 łyżki* masło – 4 łyżki* woda – 2 łyżkiDODATKOWO :* powidła śliwkoweSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto.( jeśli się nie klei zwiększamy odrobinę ilość śmietany , a jeśli jest za mokre dodajemy mąki ).Zawijamy w folię
Ostra na SłodkoDłuuugo czekał na mnie ten przepis. Kiedyś nie umiałam robić ciasta drożdżowego, jak się już nauczyłam to nie mogłam się nacieszyć chałką. W końcu zrobiłam i teraz chyba chałka pójdzie w kąt, bo to ciasto ma w sobie chałkę i smarowidło na raz. Jedyny problem w tym przepisie jest taki, że wychodzi z niego strasznie małe ciasto - wystarczające zaledwie(...)kilka godzin, następnym razem użyję podwójnej ilości składników!Ciasto:350 g mąki pszennej50 g cukru18 g drożdży świeżychszczypta soli1/3 szklanki mleka55 g masła1/4 szklanki wody1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii2 duże jajkaWrzucamy wszystko do miski, mieszamy byle jak i przekładamy do maszyny do pieczenia. Ustawiamy na program do wyrabiania ciasta drożdżowego. Po 1,5 godzinie wyrzucamy ciasto na posypany
Z butelką mleczka w tle