przeznaczony na specjalne okazje. Placek wypiekany jest zwłaszcza w sytuacji gdy rodzina i przyjaciele chcą powitać aumaua’ę, który wraca ze swej pierwszej długiej podróży przez ocean. Graficzna prezentacja ciasta przypomina placki z kruchego ciasta z charakterystyczną kratką na wierzchu. Książka kucharska podaje przepis na kruche ciasto z użyciem oleju – jest to co prawda wersja wytrawna, ale idealnie wyrównuje słodkość(...)dodatków w cieście. Jednocześnie nieco odchodzi od tradycyjnego kruchego ciasta, gdyż jest bardziej twarde, a przy okazji sprawia nieco problemów przy wałkowaniu. Dlatego proponujemy Wam wybór – możecie spróbować wytrwanej wersji Tima albo zrobić tradycyjne kruche ciasto z masłem i cukrem. Jeżeli chodzi o farsz, to do opisanej w książce receptury, dodaliśmy karmelizowane owoce (w grze opisane jako jabłka z sadów
Nerds KitchenKokos to mój ulubiony smak. A ciasta, czy desery z jego udziałem to jedne z moich ulubionych. Przyznam się bez bicia, że ciasto to efekt uboczny źle ubitej bezy, nie chciało mi się robić nowej porcji, więc postanowiłam upiec ciasto bezowe, które potem przekroiłam i przełożyłam ubitą śmietaną z galaretkami i owocami. Polecam też inne przepisy na ciasta z dodatkiem(...)wiórków kokosowych: Sernik królewski Styropian (ciasto) Czekoladowy styropian Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką Mini Bounty w gorzkiej czekoladzie (mini bounty zartbitter) Ciasto kokosowo-truskawkowe z bitą śmietaną Ciasto kokosowo-truskawkowe A dzisiaj Wam polecam przepis na Ciasto kokosowe z pianką i owocami. Składniki na ciasto: 250 g wiórków kokosowych, 3 jajka 100 g masła, 5 łyżek śmietanki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejny pomysł na to, co można zrobić z ciastem marchewkowym. Na początku zrobiłam standardowe ciasto marchewkowe oblane lukrem. Później przyszedł czas na tort pomarańczowo – śmietankowy , a po torcie stwierdziłam, że czemu nie zrobić ciasta o takim samym składzie :) Muszę przyznać, że bardzo spodobały mi się te marchewkowe wypieki i kto wie, może wkrótce zaskoczę Was kolejnym sposobem na marchewkowe ciasto(...)Ciasto marchewkowe: 2 szklanki marchewki, startej na drobnych oczkach ¾ kostki margaryny 1 ½ szklanki cukru 1 duży cukier waniliowy 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 2 szklanki mąki Krem śmietankowy: 800ml śmietany kremówki 30% 4 ½ łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru waniliowego Warstwa pomarańczowa: Duży dżem pomarańczowy (400 – 500g) 3 łyżeczki żelatyny Dekoracja: 1 łyżka gorzkiego
Smakowy RajKlasyczne, angielskie ciasto Battenberg kusiło nas już od dawana. Zachwycało swoją biało-różową szachownicą oraz śliczną otuliną z marcepanu. Długo nie mogłyśmy się do niego zabrać i dopiero niedawno nabyta gazeta zainspirowała nas do jego zrobienia. Okazało się, że wcale nie jest takie trudne w wykonaniu, a jego wygląd rekompensuje poświęcony czas. Smak jest również niczego sobie, choć z góry(...)uprzedzamy, że jest to ciężkie ciasto (przez marcepan) więc wystarczy jeden kawałek by zaspokoić słodyczowy apetyt :) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut pieczenia i czas na stygnięcia ciasta Ilość porcji: ok.8 Składniki: Na biszkopty: 175g miękkiego masła 175g cukru trzcinowego 140g mąki pszennej 50g migdałów w proszku 3 jajka ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Kolizje Smakówkawałek dobrego ciasta drożdżowego! Postanowiłam więc zrobić włoskie ciasto drożdżowe panettone, które kiedyś, gdzieś już próbowałam i bardzo mi wtedy smakowało. Jest ono tradycyjnie podawane we Włoszech w okresie bożonarodzeniowym, noworocznym i wielkanocnym. Proces wyrabiania tego tradycyjnego ciasta jest długi i skomplikowany – kiedyś nawet czytałam taki przepis, gdzie ciasto wyrastało 24 godziny – kiedy jednak znalazłam prostszy przepis(...)razu go wypróbowałam Użyłam tylko za dużej foremki i dlatego ciasto nie ma tego typowego dla panettone kształtu ale na smaku nic nie straciło. Zapraszam na ciasto drożdżowe Panettone. Ciasto drożdżowe Panettone – Składniki:2 łyżeczki suchych drożdży125 ml ciepłego mleka50 g cukru425 g maki chlebowej (plus więcej do podsypywania)szczypta soli75 g rozpuszczonego masła (niesolonego)2 duże jajka
UgotujmyTo.plBiszkoptowe ciasto czekoladowe połączone z delikatnym ptasim mleczkiem Gdy tylko zobaczyłam to ciasto na stronie wiedziałam , że kiedyś na pewno je upiekę i dzisiaj właśnie nadszedł ten dzień. Ciasto to pochodzi z książki Siostry Anastazji "143 przysmaki siostry Anastazji". Cóż mogę powiedzieć ciasto okazało się przepyszne. Biszkopt kakaowy jest wręcz czekoladowy i dzięki dodatkowi oleju jest wilgotny i mięciutki(...)pyszny. Co do kremu też jestem bardzo mile zaskoczona , połączenie budyniu z bitą śmietaną smakiem bardzo przypomina puszyste i delikatne ptasie mleczko. Połączenie ciasta biszkoptowego i kremu daje razem pyszne, ciekawe zarówno w smaku jak i wyglądzie nie przesłodzone ciasto a w dodatku dość szybkie w wykonaniuSkładniki:Ciasto:1,5 szk mąki pszennej6 jajek3/4 szk cukru 5 łyżek wody9
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaNigdy tego nie ukrywałam: jestem wielbicielką drożdżowych ciast. Uwielbiam je pod każda postacią, z kruszona, bez, w formie bułeczek, z owocami... Ale od kiedy upiekłam to odrywane ciasto, zdecydowanie plasuje się ona na pierwszym miejscu. Jest doskonałe. Słodkie, puszyste, z aromatem cynamonu i korzennych przypraw... A dopełnieniem jest polewa z kwaskowatymi smakami cytrusów: limonki, cytryny i pomarańczy(...)Mówię Wam, niebo w gębie !Odrywane drożdżowe ciasto z cytrusową nutkąProporcje na formę o wymiarach 30 x 12 cmCzas przygotowania: 3 godzinySkładnikiCiasto:400 g mąki pszennej 55040 g świeżych drożdży1/2 łyżeczki soli75 g cukru135 ml letniego mleka 1 łyżka domowej esencji waniliowej50 g roztopionego masła2 jajkaNadzienie:170 g brązowego cukru60 roztopionego masła2 łyżeczki cynamonu1/2
Kulinarne przygody GatityDzień dobry, Dziś uraczę Was kolejnym po rozgrzewającej zupie z dynią i czosnkiem pysznym dyniowym przepisem :)Zainspirowana kuchnią grecką, przygotowałam ślimaczki z ciasta filo nadziewane dynią, szpinakiem i serem feta. Coś na kształt tradycyjnej tarty spanakopita, jednak w fajnej, "zakręconej" formie.Takie zawijanie ciasta nazywane są w grecki strifti pita, a po ang. spiral pie. Choć często robi się(...)hortopita ze szczawiem i botwiną), fetą, porem czy cukinią. Dlatego dzisiejszy przepis potraktujcie jako moja autorską wariację na temat :)Moje ślimaczki na pewno urzekną Was ślicznym kształtem, chrupiącym ciastem i pysznym, pomarańczowo-zielonym nadzieniem. Mam rację? ;)W zrobieniu są łatwiejsze niż myślicie. Jeżeli po raz pierwszy macie styczność z ciastem filo, zajrzyjcie do przepisu na te pyszne cygara
Chilli Czosnek i Oliwasprawdzi się w taką pogodę. Po ostatnich kuchennych eksperymentach z botwinką i szczawiem zostało mi w lodówce trochę zielonych liści do wykorzystania. Postanowiłam przerobić je na sławne greckie "zielone ciasto" pites (z ang. green pie), o którym myślałam od czasu mojego majowego posta o horcie (dzikiej zieleninie). Upiekłam więc hortopitę, czyli taką jakby tartę z ciasta filo z nadzieniem(...)zieleniny (może być np. szpinak, u mnie botwinka wespół ze szczawiem), ziół i fety. Ciasto jest bardzo lekkie i można je jeść na zimno- czyli na upał jak znalazł:) Kilka słów o pites, "zielonych ciastach" Zielone ciasta "pites" to ważny element greckiej tradycji kulinarnej. Szczególnie chętnie je się je na Krecie. Zazwyczaj do ich przygotowania wykorzystuje się rosnącą powszechnie
Chilli Czosnek i Oliwawysokie, cylindryczne ciasto, podaje się pokrojone w wąskie plastry ze słodkim likierem, herbatą, kremem zabaglione lub kremem z serka mascarpone. To tradycyjny włoski deser jedzony w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Piekarze i cukiernicy szykują prawdziwe włoskie Panettone na młodym ‘słodkim zakwasie’, ja nie miałam aż tyle czasu to raz, a dwa – w kamienicy jest już zbyt zimno(...)przypomina naszego polskiego keksu pełnego bakalii czy baby wielkanocnej – Panettone jest bardzo miękka i bardzo puszysta. Powolny i podwójny proces wyrastania, taki jak przy wyrobie chleba, określony sposób szykowania ciasta i dobór składników sprawiają, że ciasto wytwarza silne wiązania glutenowe a te decydują o jego lekkości i pulchności. Smak? Mój mężczyzna po pierwszym kawałku zażądał drugiego, mówiąc „yum! drożdżówka
Karo in the KitchenOdwrócone ciasto z truskawkami to tak naprawdę klasyczne ciasto jogurtowe, które pieczemy w odwrotny sposób niż tradycyjne ciasta - z owocami na spodzie formy, a ciastem na wierzchu. Zapobiega to powstawaniu zakalca, który może tworzyć się, gdy zbyt wiele soczystych owoców ułożymy na wierzchu wypieku. Dodatkowo truskawki z masłem i cukrem łączą się na spodzie w aromatyczną całość, która dodaje ciastu(...)wspaniały smak. Piekłam to ciasto w dwóch wersjach - z małą ilością masła i cukru na spodzie oraz z większą ilością tych składników. Nie zauważyłam zbyt dużej różnicy - w obu przypadkach na spodzie tortownicy wytworzył się aromatyczny syrop, który podczas wyjmowania ciasta z formy, wypłynął na zewnątrz lub jeśli szybko przeprowadziliśmy proces odwracania, spłynął na ciasto. Część soku z truskawek
Smakołyki BerenikiCiasto z miodem i orzechami, przełożone masą grysikową to nie jest propozycja dla tych co na diecie ;-), choć muszę przyznać, że ciasto nie jest zbyt słodkie. Jedną istotną rzeczą jest to, że po upieczeniu powinno się co najmniej przez dwa dni przegryzać, a blaty przejść wilgocią kremu. Najlepiej przykryć je szklanym kloszem lub czymś innym(...)pozwoli ciastu wyschnąć. A następnym razem do kremu grysikowego dodał parę kropel alkoholu, będzie bardziej wyrazisty. Ciasto miodowe z orzechamiProporcje na tortownicę o średnicy 21 cm Czas przygotowania: 180 minutSkładnikiCiasto:470 g mąki pszennej 10 g sody oczyszczonej80 g margaryny Palma z złotym opakowaniu90 g miodu65 g cukru pudru10 g domowego cukru waniliowego100 g śmietany
Kulinarne przygody Gatitybarwiącego wszystko wokół warzywa. Prosiłam o pomoc w wymyśleniu zastosowania dla niego - i za wszystkie propozycje serdecznie dziękuję. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym w pierwszym odruchu nie sięgnęła po... Ciasto. Jasna sprawa.Jeszcze parę lat temu na myśl o cieście z buraczkami tylko bym się skrzywiła, i pięć minut później nie pamiętała o tym co najmniej idiotycznym pomyśle. Teraz jednak już(...)wiem, że ta idea idiotyczna nie jest w żadnym razie, co więcej - uśmiechnęłam się na myśl o nowym wyzwaniu. W mojej kuchni nie raz gościło już ciasto marchewkowe, ostatnio dynia również sprawdziła się na słodko. Kilka niewarzywnych dziwactw też już przetestowałam z dużym sukcesem. O dodaniu buraczków do ciasta słyszałam już wcześniej, ale dopiero Shinju
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś trochę z innej beczki, bardziej słodko i kalorycznie, z tego powodu ciasto może nie do jedzenia na co dzień ale na pewno super na wizytę gości. Upiecz w piątek i czekaj aż ktoś wpadnie w odwiedziny - zrobisz gościom przepyszną niespodziankę (moi nawet wzięli ten przepis na przyszłość). Ciasto słodko kwaskowate - przez to zwodnicze, bo można go zjeść naprawdę dużo(...)więc koniecznie trzeba się podzielić, a gościom kawałek przy kawie nie zaszkodzi :)Składniki:Ciasto:2 (nieczubate) szklanki mąki pszennej (Szymanowskiej) (270 g) 150 g margaryny (używałam Kasi) trochę ponad 0,5 szklanki cukru pudru (90 g) 3 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Beza: 3 białka ponad 0,5 szklanki cukru (110 g) płatki migdałowe (tyle
Malowane smakiemCytrynowo mi... Naszła mnie straszliwa ochota na ciasto mocno cytrynowe. Nie wystarczył mi dodatek skórki i soku z cytryny, postanowiłam wykorzystać jeszcze dodatkowo cytryniec chiński.Zainspirowała mnie Angelika Szostak swoim ciastem z aronią i syropem cytrynowym. Z racji, iż lubię kruche i sypkie ciasta, zdecydowałam się jednak obyć bez nasączania go syropem. No i aronię zamieniłam na suszony cytryniec, który(...)suszonym cytryńcem okazało się obłędne w smaku - akurat dla miłośników wypieków niezbyt słodkich. Ostrzegam jednak, że nie w każdy gust się on wpasuje - suszony cytryniec jest dość specyficzny. Słodycz ciasta przełamuje się tu z kwaśnym dodatkiem cytryny i słodko-słono-kwaśno-gorzko-cierpkim smakiem jagód cytryńca. Bo okazało się, iż cytryniec chiński (Schisandra Chinensis) to istna orgia smaków! Znany
Grunt to przepis!