przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:15/934)

Ciasto Piernikowe z Kaszą Manną i Powidłami Śliwkowymi 501

Ciasto niemal identyczne jak tort piernikowy, jednak przygotowany w formie ciasta, które wyglądem, a nawet troszkę smakiem przypomina miodownik. Powidła śliwkowe idealnie komponują się z słodziutką masą z kaszki manny i piernikowymi spodami tworząc piernikowy wypiek idealny na święta Bożego Narodzenia.Ciasto Piernikowe z Kaszą Manną i Powidłami Śliwkowymi  - Składniki:Ciasto:1/3 szklanki miodu1/3 szklanki cukru135 g masła2 szklanki mąki2(...)pomocą miksera do otrzymania gładkiej konsystencji. Masa ma być gęsta, jednak powinna pozostać lekko klejąca. W razie konieczności można dosypać niewielką ilość mąki jednak nie za dużo ponieważ ciasto utraci puszystość. Ciasto umieszczamy na ok. 2 godziny w lodówce (lub ok. 25 minut w zamrażalce).Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części i formujemy prostokąty o wielkości

Słodka Strona
Ciasto "Pijak" 389

Uczciwie mówiąc pierwszy raz gdy usłyszałam o istnieniu ciasta o niechlubnej nazwie "Pijak" miałam mieszane uczucia i nie znając tego wypieku z góry się do niego uprzedziłam. Jednak gdy tylko go skosztowałam zrozumiałam, że było to zupełnie niesłusznie.Nie ukrywam - to ciasto do najprostszych nie należy - ale do najtrudniejszych też nie. Jego pozorne skomplikowanie wynika ze sporej ilości warstw jakie(...)przygotować. I powiem szczerze, że jego rzekomą trudność odkryłam nie podczas przygotowywania go, a dopiero w momencie redagowania przepisu, który okazał się troszkę długi. Poza tym "Pijak" najtańszym ciastem też nie jest ze względu na dość dużą ilość składników. Jednak na jakieś większe przyjęcie, czy np. święta zdecydowanie polecam to ciasto, bo jego smak jest na prawdę wyjątkowy. Ciasto

Słodka Strona
Ciasto ze śliwkami...? Bez śliwek. Z jabłkami 206

Dziewczyny postanowiły upiec ciasto ze śliwkami i czekoladą. Kiedy przeczytałam przepis, wiedziałam, że to będzie coś pysznego. Kawałki soczystych owoców zanurzone w mięciutkim, aromatycznym cieście, do tego posiekana czekolada, rozpływająca się w ustach, kiedy ciasto jest jeszcze ciepłe... Ślinianki od razu zaczęły mi pracować intensywniej. Wczoraj przejrzałam zawartość szafek, i wybrałam się po zakupy w celu nabycia składnika najważniejszego - śliwek(...)stolik w salonie nagle mnie natchnęło. Zielona miska pełna jabłek okazała się znakomitym rozwiązaniem. Czekolada, orzechy, jabłka zamiast śliwek...? Dlaczego nie? Będą przecież pasować idealnie.I nie pomyliłam się. Ciasto wyszło cudowne - soczyste i wilgotne dzięki owocom, dość ciężkie, intensywnie kakaowe (od siebie dałam kakao do masy), z niesamowitym orzechowym aromatem. Ilość cukru w oryginale - 175 g - wydała mi się nieco

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najlepsze ciasto z rabarbarem 168

przesadzam i nie oszukuję. To jest najlepsze ciasto z rabarbarem, jakie zdarzyło mi się jeść. Wszystkie smaki komponują się ze sobą idealnie, jest odpowiednio słodkie z kwaskową, rabarbarową nutą. Uwielbiam je!Przepis znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste, nr 3/2007 ładnych parę lat temu, i od tamtej pory piekłam to ciacho kilkakrotnie. Oczarowało mnie prostotą wykonania i połączeniem prostych składników(...)smakuje mi najbardziej. Słodki, mięciutki, migdałowy spód, na nim warstwa kwaśnego rabarbaru, niezbyt gruba, żeby nie zrobił się zakalec, ale z drugiej strony musi go być wystarczająco dużo, żeby ciasto złapało od niego trochę wilgoci. Na wierzchu migdałowa, chrupiąca beza. Całość smakuje rewelacyjnie - upieczcie, póki sezon na rabarbar trwa!Ponieważ wszyscy kochamy rabarbar, ciasto z jego dodatkiem postanowiło upiec całkiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bajecznie proste ciasto z figami 176

tylko suszone, i nie bardzo je lubiłam. Były za słodkie, lepkie, i miały jakąś taką dziwną, nietypową konsystencję... Później zdanie zmieniłam, i polubiłam suszone figi, jednak ciągle raczej w ciastach niż jako samodzielną przekąskę. Szczerze, to nie pamiętam, kiedy po raz pierwszy świeżych fig spróbowałam. Wiem jednak, że nie zrobiły na mnie większego wrażenia. Trochę słodkie, trochę mdłe, pełne(...)dobre! Banalnie proste, a jednak może być niesamowicie eleganckie. Te figi zdecydowanie mają w sobie coś...Tym razem zdecydowałam się na coś nieco bardziej skomplikowanego (ale nadal prostego!), mianowicie ciasto. Gdy u Madlene zobaczyłam ten przepis na ciasto z brzoskwiniami, do razu zobaczyłam w nim figi. Nie mogłam się powtrzymać, i czym prędzej zabrałam się do pracy.A, szczerze mówiąc, jest

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto drożdżowe z jagodami - bez wyrastania! 196

Jakie ciasta najbardziej kojarzą Wam się z dzieciństwem? Bo u mnie na pierwszym miejscu zdecydowanie znalazłoby się ciasto drożdżowe;) Mama zawsze piekła taką wielką blachę drożdżówki, której połowa znikała dosłownie w oka mgnieniu... Najbardziej lubiłam zapach ciasta drożdżowego, który czuć było w całym domu:) Jeszcze milej wspominam wypiekanie pączków na Tłusty Czwartek. to zadanie z kolei należało do mojej babci(...)uwielbiałam podglądać jak babcia w tempie dla mnie nie do ogarnięcia tworzy piękne, zgrabne pączki:)) Też macie takie wspomnienia?Na pączki jeszcze przyjdzie czas, a wracając do ciasta drożdżowego, odnalazłam przepis mamy, zmieniłam jedynie sposób wyrastania ciasta, a raczej po prostu całkowicie ominęłam ten etap. Dodałam za to 40 minut pieczenia w temp. 45stopni. Ciasto nie straciło nic na smaku

Z miłości do słodkości
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 237

burzliwym i bardzo intensywnym lecie mamy, mam nadzieję, złotą, spokojną, polską jesień, która niesie ze sobą bogactwo owoców. Dlatego dzisiaj po długiej przerwie chcę Wam zaproponować ciasto ze śliwkami wg przepisu mojej mamy :) Składniki 1kg śliwek węgierek Ciasto: 4 żółtka cukier waniliowy 2 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki margaryna Beza: białka(...)szklanka cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Wpierw do osobnych misek rozdzielamy białka od żółtek. Białka wstawiamy do lodówki, do żółtek zaś dodajemy wszystkie składniki potrzebne do zagniecenia ciasta. Margaryna może być schłodzona, jednak ciasto lepiej zagniata i wyrabia się, gdy jest ona stopiona i przestudzona. Ciasto dzielimy na 2 równe części,owijamy folią spożywczą lub, jeśli jej nie macie

Taste Of My Day
Ciasto karmelowo śliwkowe 134

Ciasto karmelowo śliwkowe SKŁADNIKI: CIASTO żółtka jaj-3 szt cukier -0,5 szkl cukier waniliowy -1 opak proszek do pieczenia -1/2 łyżeczki margaryna -1 kost mąka -3 szkl NADZIENIE powidła śliwkowe -1 słoik budyń karmelowy -2 opak mleko -3 szkl  cukier -2 łyżki śliwki -10 szt cukier puder PRZYGOTOWANIE: Margarynę posiekać z mąką,dodać proszek do pieczenia,cukier(...)cukier waniliowy i żółtka,zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na brytfannę,drugą włożyć do zamrażarki. Blachę wysmarować tłuszczem,wyłożyć połowę ciasta. Na ciasto wyłożyć powidła śliwkowe,a na powidła wyłożyć umyte i wypestkowane połówki śliwek. Budyń karmelowy ugotować,wyłożyć gorący na śliwki. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych otworach na budyń. Ciasto włożyć

Kuchnia Danusi
Włoskie rustykalne ciasto z jabłkami i orzechami 204

Ciast z jabłkami jest bez liku. Każda nacja, ba region, ma swoje ulubione, charakterystyczne tak pod względem składników, formy jak i smaku. Polacy rozkoszują się w jabłecznikach, Amerykanie mają swoje apple pie, Austriacy apfel strudel, a Włosi torta di mele: puszyste, ucierane ciasto z kawałkami jabłek, tak w środku jak na wierzchu. Przy czym, te na wierzchu obowiązkowo krojone(...)cieńkie plasterki i ułożone w formie promieni słonecznych.    Zapraszam na rustykalne ciasto z jabłkami, wilgotne  i bardzo aromatyczne.  Dekorujac wierzch plasterkami jabłek, możecie układać „jak popadnie”  i nikt sie nie przyczepi, przecież ma byc rustykalnie.   Robi sie je szybko, więc jeśli znajomi właśnie zadzwonli, że są w okolicy i wpadną, to polecam jako ciasto

Mia Cucina Sofieta
Ucierane ciasto z kakaowym paskiem 173

ciasto jest powszechnie znane jako makowiec. Tutaj wersja z kakao zamiast maku. Ciasto jest pyszne, pięknie wyrasta i bardzo szybko znika. Nie wymaga wielkiego nakładu pracy, a wygląda efektownie. Ciasto jasne: 5 jajek25 dag margaryny35 dag mąki25 dag cukru0,5 szklanki gęstej śmietany2 łyżeczki proszku do pieczenia1 opakowanie cukru wanilinowegoMargarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać partiami mąkę wymieszaną(...)mąki15 dag cukru1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki kakao1 łyżka majonezu2 jajka1 łyżeczka z górką proszku do pieczenia3-4 łyżki gęstej śmietanyWszystkie składniki wymieszać. Śmietany dodać tyle, aby ciasto miało konsystencję zbliżoną do ciasta jasnego i aby można je było rozprowadzić.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozprowadzić równomiernie połowę jasnego ciasta, następnie ciasto ciemne i drugą część jasnego. Piec

Praktyczna pl
Ciasto cytrynowe z makiem 203

Upiekłam go tydzień temu, po cieście zostały tylko okruszki i wspomnienie a ja dopiero teraz wrzucam ten przepis na bloga. Gdzieś mi się zapodział w kolejce do opublikowania. Ostatnio nie narzekam na ilość pieczonych ciast. W sumie z okazji Dni Kobiet upiekłam kilka, a tera zim bliżej świąt tym więcej różnych zamówień. To dobrze i mam nadzieje, że im dalej(...)jest słońce. Dopiero jak wychodzi czuję jak bardzo mi go brakowało, w tym roku zima była naprawdę pochmurna i szara. Oby teraz było już coraz więcej słońca.Wracając do ciasta, nie jest to tradycyjny piegusek (ciasto z makiem i białkami) jak śmiał stwierdzić jeden z testerów moich wypieków. Na szczęście po spróbowaniu zmienił zdanie, ciasto jest mocno cytrynowe

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto marchewkowe z rodzynkami 417

Błonnikowy szał! Ciasto marchewkowe zdecydowanie zalicza się do moich ulubionych. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne - nikt na pierwszy rzut oka nie rozpozna, iż jego głównym składnikiem jest marchewka. Przekonała mnie do niego koleżanka, dawno temu... Zapodała mi wtedy zagadkę, z czego jest zrobiony wypiek cukierniczy, którym właśnie częstowała. Nigdy bym nie pomyślała że właśnie z marchewki - kompletnie(...)jest ona wyczuwalna! Od tego momentu zafascynowałam się wypiekami z dodatkiem warzyw i ciasto marchewkowe weszło do mojego stałego repertuaru cukierniczego.Wypróbowywałam je już w różnych zestawieniach bakalii - jednak z dodatkiem rodzynek w środku i skórki pomarańczowej na wierzchu smakuje mi najlepiej. Składniki na dużą blachę: 4 jaja szczypta soli - jej dodatek do jajek sprawia, iż lepiej się ubijają

Grunt to przepis!
Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką 179

Majanka zaproponowała ostatnio wspólne pieczenie ciasta, które dawno temu pokazała u siebie Dorota .  Ciasto upiekłam na spotkanie z przyjaciółmi i wydaje mi się, że smakowało.  Mi smakowało na pewno.  Do powtórzenia.     Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek(...)cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju słonecznikowego Ponadto: 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej) cukier puder do oprószenia   Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta siekamy.  Jeżeli ciasto jest zbyt sypkie, możemy dodać 1 - 2 łyżki wody.  Ciasto zagniatamy i dzielimy na 2 części (60 i 40 %).  Zawijamy w folię i schładzamy

Sto kolorów kuchni
CZEKOLADOWE CIASTO Z KASZĄ GRYCZANĄ. 203

Wszystko staje się piękne, różowe, przyjazne. Aż do chwili, gdy przestanie działać. Wtedy znów sięgasz po czekoladę, uzależniony jak narkoman, chcesz poczuć się jak na haju.A co powiesz na ciasto czekoladowe? Bardzo czekoladowe...?   Kiedy znalazłam tę recepturę, wiedziałam, że upiekę.Ciasto lepkie, wilgotne, ale o dziwo nie ciężkie, chociaż na takie wygląda. Nieco zakalcowate.Orzeszki solone ze Snickersa nadają ciekawy(...)posmak. Ważne, aby użyta czekolada była naprawdę dobrej jakości, inaczej ciasto smakuje jak.. trampek? Albo drut metalowy. W każdym razie, nie najlepiej. To też genialny pomysł na przemyt kaszy gryczanej. A także sposób na chandrę i smutek.Taka ilość czekolady w jednym wypieku nie zdarza się często. CZEKOLADOWE CIASTO Z KASZĄ GRYCZANĄ. /źródło: http://mariolabialolecka.com/?p=2082 ;/ 200g kaszy gryczanej 500ml

W kuchni Karmel-itki
Ciasto marmurkowe (piaskowe) 398

Poniżej przedstawiam dobry przepis na ciasto piaskowe, w wersji marmurkowej (można również upiec to ciasto bez kakao). o tym, że ciasta proszkowe bywają kapryśne wie chyba każdy kto choć raz je piekł. Czasami mam wrażenie, że łatwiej jest upiec tort a i efekt "WOW" jest większy. ;-) wskazówek na to by uniknąć zakalca jest wiele m. in. by temperatura wszystkich składników(...)była jednakowa (pokojowa), by dobrze ubić jajka z cukrem itd itd... Być może kluczem do sukcesu w tym przepisie, jest również dodanie do ciasta wrzącej margaryny (nie próbowałam jeszcze z masłem; być może wkrótce wypróbuję). Przepis miałam zanotowany w starym rodzinnym zeszyciku. Warto czasem wracać do takich przepisów a nie uparcie szukać nowości... :-) polecam wszystkim, którzy zaliczyli nie jedną klapę

coolinarnastrefa.blogspot.com