rano i zaczęłam łuskać orzechy. Bez większego sensu, obrałam cały pojemnik i zaczęłam się zastanawiać co z nich przygotuję. Chwila namysłu, poranna toaleta i wylądowałam w kuchni szykując dzisiejsze ciasto. Ledwo co się wyrobiłam na popołudniowe zajęcia, ale uznałam, że jeżeli nie zrobię zdjęć ciasta przed wyjściem, to po moim powrocie do domu, mogę już zastać pusty talerz. Dużo się(...)pomyliłam. Co do ciasta, wyszło pyszne. Pigwa nie należy do słodkich owoców, ale w połączeniu z ucieranym słodkim ciastem i kruchymi orzechami mogę śmiało powiedzieć, że do jesiennej herbaty jest jak znalazł. Wypróbujcie sami! A dla zapominalskich, przypominam o trwającym do dziś ( t.j. 18.10 do 23.59) konkursie z super nagrodą. Może ktoś ma ochotę jeszcze wziąć udział? Zgłoszone zdjęcia
Słodkie PrzyjemnościCiasto bije rekordy popularności :) Szukałam "właściciela" przepisu, na każdym niemal blogu ciasto z lekkimi modyfikacjami - ale niestety nigdzie nie mogę znaleźć autora/ki . Po przepis sięgnęłam z grup kulinarnych na FB. Podobnie do wszystkich zmodyfikowałam go :)Co mogę powiedzieć- przepyszne ciacho- które mogę każdemu polecić. Proste i w miarę szybkie w wykonaniu, i znika jeszcze szybciej niż je się robi(...)gniazda z jabłek. Mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i cukier puder- mieszamy razem. Miękkie masło, jajko i serek homogenizowany dodajemy do mąki. Ugniatamy do całkowitego połączenia składników. Ciasto dzielimy na pół. Pierwszą połowę ciasta wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto układamy jabłka- tak jak na zdjęciu. Powinna zostać nam jedna połówka jabłka.Podsypujemy lekko mąką
Smaki EdytyWczoraj troszkę uspokoiłam swoje sumienie wpisem na sałatkę light, więc dziś możemy troszkę zaszaleć :-). Wracam do mojego ukochanego ciasta marchewkowego. Jest doskonałe, marchew nadaje mu wilgoci i charakterystycznego smaku, cynamon i kardamon korzennego aromatu. Przygotowuje się je naprawdę szybko, wystarczy tylko utrzeć wszystkie składniki.Ciasto marchewkowe z polewą czekoladowąProporcje na tortownicę o średnicy 26 cmCzas przygotowania(...)marchewkę, przesianą mąkę wraz z przyprawami i szczyptą soli. Wszystko dokładnie miksujemy.Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, bez termoobiegu. Tortownicę z kominem natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej ciasto i pieczemy około 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Jeśli drewniany patyczek jest suchy wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy. Następnie
Kulinarne przygody Gatityswojego Bożonarodzeniowego menu. Goście na pewno będą zachwyceni a Wy nie spędzicie całego dnia "w garach". Maliny są tylko ozdobą, w przypływie inspiracji wrzuciłam ich kilka na wierzch ciasta, już po upieczeniu. Zaskakująco wpasowują się w smak, więc jeśli macie je pod ręką, nie wahajcie się ich wykorzystać. PROSTE CIASTO Z JABŁKAMI, ŻURAWINĄ I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄSkładniki:5 średnich jabłek(...)ekologicznych1 szklanka żurawiny świeżej lub mrożonejNA KRUSZONKĘ: 1/4 mąki z pełnego przemiału. 2 łyżki brązowego cukru, pół łyżeczki mielonego cynamonu, 3 łyżki niesolonego, zimnego masłaNA CIASTO: 4 jajka, 1 szklanka brązowego cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 kostki margaryny, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka esencji waniliowejPrzygotowanie:Zacznij od zrobienia kruszonki: wymieszaj mąkę, cukier
Gotowanie to kochanieCiasto jest proste w wykonaniu i sądzę, że nawet najmniej wprawionej w boje kucharce/kucharzowi nie może nie wyjść :)Składniki:3 szklanki maki4 jajka1 szklanka cukru3/4 szklanki oleju3/4 szklanki mleka2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka olejku o aromacie wanilii albo śmietankowego1 czubata łyżka kakaookoło 10 mandarynek1 tabliczka gorzkiej czekoladyłyżka mleka mleka lu śmietanki mięta do dekoracji(...)ubijamy mikserem na puszysta masę. dodajemy stopniowo przesianą mąkę, oraz mleko, a następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz olej. Blachę o wymiarach 30x40 wykładamy papierem do pieczenia. wlewamy połowę ciasta. Do drugiej połowy dodajemy kakao i miksujemy. Następnie wylewamy na jasne ciasto. Układamy obrane mandarynki (można obtoczyć w mące by nie opadły na dno ciasta)(można dodać
Bon Appetit MałgorzatyRobiłam kiedyś podobne ciasto, ale z jabłkami. Tym razem dodałam sezonowy rabarbar. Ciasto jest bardzo smaczne. Zabieram go dziś na Dzień Matki.Składniki:Ciasto:3 szklanki zwykłej mąki pszennej lub krupczatki (u mnie krupczatka)2 jajka1 kostka margaryny (250g)3/4 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki śmietany (opcjonalnie)1 cukier waniliowy (nie miałam więc dałam odrobinę olejku śmietankowego)Budyń(...)szklanki mleka2 budynie wanilioweok 1/2 szklanki cukru1/2 kg rabarbaruSposób przygotowania:1. Z podanych składników zagniatamy ciasto (jeśli jest kleiste, należy dodać więcej mąki), zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.2. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki.3. Połowę ciasta wałkujemy i wykładamy na blaszkę (u mnie 20x36cm). Na ciasto wykładamy rabarbar.4. Robimy budyń ze składników i gorący wylewamy
Kuchnia domowa Anipierwsze ciasto na słodko z warzywami jakie zrobiłam. Smakuje zachwycająco dobrze! Ma korzenny smak za sprawą cynamonu i jest wilgotne. Dodatkowo kolorami przypomina, że nieuchronnie zbliża się jesień...Przepis znalazłam u Kasi.Składniki:Ciasto:4 jajka2 szklanki mąki1 szklanka cukru1 szklanka oleju rzepakowego2 szklanki tartej na drobnych oczkach marchewki2 łyżeczki sody2 łyżeczki cynamonuKrem biały:250 g serka mascarpone300 ml śmietanki(...)Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem na przemian z olejem. Na koniec dodajemy tartą marchewkę i miksujemy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę 24x28cm i pieczemy ok 40 minut w 180 st. C (do suchego patyczka). Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na dwa blaty.2. Śmietankę ubijamy, dodajemy mascarpone, a na koniec
Kuchnia domowa Aniformynadzienie z jabłek1 kg kwaskowatych jabłekcynamonwanilia lub cukier waniliowyok 100 g cukru - lub więcej jak lubimy słodkierodzynki (opcjonalnie)lub gotowy mus z jabłek ( słoik 1 l)przygotowanie:Wszystkie składniki ciasta wrzucić do malaksera i mieszać dopóki nie połączą się w kulę Można ciasto zagnieść ręcznie : Mąkę przesiać , dodać masło, posiekać szerokim nożem, wymieszać z przesianym cukrem i proszkiem do pieczenia(...)Zrobić dołek, wbić jajka, dodać śmietanę, wyrobić. Ciasto jest trochę klejące. Mus jabłkowy, o ile tego wymaga, doprawić ( mój był domowy więc doprawiony tak jak chciałam) Jeżeli używamy świeżych jabłek, należy je umyć, obrać, pokroić na małe kawałki wyrzucając ogryzki. Włożyć pokrojone jabłka do miski i wymieszać z cukrem i cynamonem ewentualnie dodać rodzynki.Formę posmarować masłem. Ciasto
Stare Garysię nie zakochać w poligamicznym związku łososia, szpinaku, pleśniowego sera, oliwek i mieszanki ziół i ziaren? Jak tu przejść obojętnie i nie dać się uwieść, gdy błyszcząca powierzchnia francuskiego ciasta zalotnie puszcza nam oczko i kusi swym zapachem. I gdy taki skażony przymusową, bezglutenową dietą romantyk znajdzie się pod wieżą Eiffela (tą prawdziwą lub wyimaginowaną) to wcale nie musi spuszczać(...)czosnkowy:- 5-6 główek czosnku - 2 łyżki serka mascarpone - 2 łyżki majonezu (najlepiej domowego),- przyprawa warzywna do smaku /Nie jest to post sponsorowany przez Hortex! WYKONANIE:/Ciasto:WYKONANIE CIASTA:1. Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę, dorzucamy masło (pokrojone w kostkę) i sól.2. Składniki łączymy rozcierając.3. Powoli dolewamy lodowatą wodę i zagniatamy (krótko i szybko - do połączenia składników
Wypisz WymalujFantastyczne ciasto marchewkowe, na które przepis znalazłam tutaj. Jest jednym z moich ulubionych ciast i nie będę nigdy szukała przepisu na inne, bo żadne nie może być lepsze niż to..:) Jest idealne! Wszyscy je uwielbiają i zwykle robię z podwójnej porcji, a i tak znika błyskawicznie… Serdecznie zapraszam na ucztę, mam nadzieję, że będzie smakowało… (Zobacz też inne(...)przepisy na ciasta)Składniki na ciasto marchewkowe:1 1/2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki soli1 szklanka cukru brązowego (może być biały)2/3 szklanki oleju3 jaja1 szklanka marchewki startej1/2 szklanki soku ananasowego (ja dodaję sok z rozdrobnionym ananasem)1 łyżeczka wanilii lub opakowanie cukru waniliowegoposiekane orzechy, rodzynkii na polewę/przełożenie:2 łyżki masła3/4
UgotujmyTo.pllada moment, a Wy nie macie pomysłu na poczęstunek do kawy? A może najzwyczajniej nie wyrobiliście się z czasem i deser poszedł w odstawkę? Nic straconego - palmiers, czyli karmelizowane ciasto francuskie przyrządzicie szybko i bez wysiłku. Wystarczy 20 minut w kuchni, by cieszyć się cudownym karmelowym zapachem tych kruchych i słodkich ciastek. Potrzebne nam:- opakowanie ciasta francuskiego- drobny cukier(...)cynamonPrzygotowanie: Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Ciasto posypać z obu stron cynamonem i położyć na wysypanej cukrem stolnicy. Delikatnie wałkować, tak by cukier przyczepił się do ciasta. Obrócić na drugą stronę i znów wałkować, tak by ciasto było dokładnie oblepione cukrem. Ciasto zawijać z obu stron do środka, tak by obok siebie powstały dwa ruloniki. Ciasto pokroić
W poszukiwaniu inspiracjiMarysieńka" to popularne i wyjątkowe ciasto o kakaowym biszkopcie, warstwie z orzechów włoskich i nieziemskiej budyniowej masie. Całość idealnie się ze sobą komponuje tworząc niezwykły wypiek, którym nie powstydzi się żadna Pani (ani Pan) domu. Polecam.Marysieńka - Czekoladowe Ciasto z Warstwą Orzechową i Aksamitną Masą Budyniową - Składniki:Biszkopt::3 duże jajka (lub 4 średnie)1/2 szklanki cukrucukier waniliowy(...)szklanki cukruok. 125 g masłaPolewa Czekoladowa:80 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną)80 ml śmietanki kremówki 30%łyżeczka alkoholu (np. wódki, rumu) Marysieńka - Czekoladowe Ciasto z Warstwą Orzechową i Aksamitną Masą Budyniową - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.Biszkopt:Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy.Białka ubijamy na sztywno na wysokich obrotach miksera
Słodka StronaCiasto w 5 minut? Myślicie, że to niemożliwe? Też byłam sceptyczna dopóki nie spróbowałam tego deseru ze strony internetowej www.dompełenpomysłów.pl Kiedy przyjdą do Was niespodziewani goście, a nie macie w domu nic słodkiego, za to macie wszystkie poniższe składniki, to wykonajcie ten pyszny deser, który wygląda bardzo efektownie.Składniki:8 łyżek mąki pszennej4 łyżki oleju6 łyżek(...)puszki, bo akurat miałam w domu lub można dodać też mus jabłkowy)1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kakao2 jajkaSposób przyrządzenia:Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy, a następnie ciasto umieszczamy w małych filiżankach do 3/4 wysokości, bo ciasto z pewnością urośnie. Wkładamy do mikrofalówki na najwyższą moc na 3 minuty. Najlepiej obserwować przez szybkę mikrofalówki czy ciasto już urosło
upichcicMiałam w domu banany. Wszyscy wiedzą, że dojrzałe, już takie lekko sczerniałe banany to idealny pretekst do upieczenia ciasta. Można zrobić bananowy chlebek na przykład. I, muszę przyznać, to była moja pierwsza myśl. Chlebki są super: idealne na śniadanie w biegu, nawet o piątej rano. Proste i szybkie w przygotowaniu, nie nastręczają problemów i nie robią psikusów. Ideał(...)nic.W poszukiwaniu jakiegoś nowego (bo piekłam już ich całkiem sporo) przeglądałam internet i książki, aż zupełnie przypadkiem natrafiłam na odwracane ciasto z bananami. Hmm... Tego jeszcze u mnie nie było! Chlebek chlebkiem, ale horyzonty trzeba poszerzać, zdecydowałam się więc na dopiero co odkryte w Cakes, biscuits and slices The Australian women's weekly ciacho. Muszę przyznać, że oczekiwałam czegoś zupełnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzecieście Erica strasznie spodobało mi się połączenie cytryny z tymiankiem na słodko. Bardzo lubię cytrynowego kurczaka z tymiankiem, ale nie przypominam sobie, żebym tego miksu próbowała na słodko. Ogólnie zioła wszelakie wspaniałe pasują do ciast, trzeba tylko wiedzieć, jak je uwydatnić i ich smakiem podkreślić charakter konkretnego wypieku. Akurat przeglądałam The hummingbird bakery: kagedage Tarka Maloufa w poszukiwaniu tortowej(...)inspiracji (ta książka jest pełna wspaniałych zdjęć, uwielbiam do niej zaglądać tylko po to, żeby popatrzeć na te cuda), kiedy natrafiłam na cytrynowe ciasto z tymiankiem. Ponieważ był dopiero piątek, stwierdziłam, że przyda się coś słodkiego na teraz. Ciacho bowiem jest wyjątkowo nieskomplikowane, dość szybkie w wykonaniu, a jednak ciekawe ze względu na takie a nie inne połączenie smaków, oraz
Pożeraczka, czyli raz adobrze