Mega orzeźwiające ciasto, przyrządzone na bazie ulubionego soku, ja użyłam soku z limonki z nutą mięty, do tego bita śmietana pachnąca cytryną i galaretka morelową. Ciasto kuś swymi barwami oraz zapachem, najbardziej do gustu przypada maluchom. SKŁADNIKI (forma 25x30) Biszkopt Składniki: 5 jajka 5 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa 3 budynie waniliowe(...)wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Ostudzony biszkopt przeciąć na 2 części Masa budyniowa 500 ml soku zagotować, budynie wymieszać w pozostałym
RAROSSAobtoczenia krewetek 3/4 szklanki schłodzonego jasnego piwa 4 białka jajek 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu olej do głębokiego smażenia np. rzepakowy cytryna do podania WYKONANIE Ciasto: mieszamy mąkę z piwem, 2 białkami, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto zwiększy objętość. Krewetki myjemy i obieramy z pancerzyków zostawiając ogony(...)Osuszamy. Ubijamy 2 białka na sztywną pianę i stopniowo dodajemy ją do ciasta, które odstawiliśmy na godzinę. Delikatnie mieszamy. Mamy teraz puszyste ciasto. Krewetki obtaczamy w mące. Następnie każdą otrząsamy z nadmiaru mąki i maczamy dokładnie w cieście. Smażymy partiami na rumiano z każdej strony, w sumie po 2-3 minuty. Zdejmujemy krewetki na ręcznik papierowy aby odsączyć
OstryKęswielbicieli czekolady (ale nie tylko) - ciasto, które jest spełnieniem ich czekoladowych marzeń. Ciasto baaardzo czekoladowe, z minimalną ilością mąki. Swego czasu bywało u nas dość często, gdyż moja Rodzinka wprost je uwielbia, smakowało też zawsze naszym znajomym. Ja dodaję do niego dodatkowo owoce (przeważnie są to wiśnie, tutaj akurat w wersji z malinami- mmm...pychota...), które idealnie komponują się(...)jest wówczas jakby jeszcze troszkę pulchniejsze, choć i bez niego jest lekkie jak mgiełka- to za sprawą mocno ubitych białek). Proponuję wypróbować obydwie wersje. Jest to bardzo popularne francuskie ciasto domowe. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki " Wyśmienita kuchnia francuska". Idealnie smakuje z bitą śmietaną, kulką loda waniliowego lub po prostu posypane tylko mielonym ksylitolem (lub cukrem pudrem). Przepis
Smaczne Zdrowesobie takie przepisy i nie specjalnie mam zawsze chęć je zmieniać czy udoskonalać, bo właściwie w dużej mierze są same w sobie doskonałe. :) Na blogu hitem jest przepis na ciasto pizzę, za co Wam bardzo dziękuję, bo liczniki odwiedzin szybują w kosmos. :) Zaś dzisiejszy przepis na pleśniaka został bardzo ciepło przyjęty w serwisie Instagram, gdzie parę dni temu ukazało się(...)jego zdjęcie. Dostałam od Was mnóstwo wiadomości z zapytaniem, co to za ciasto, z prośbą o przepis. Większość z Was pomyliła go z sernikiem królewskim. :) Dla tego ciasta to spory "awans" i jednocześnie wielki komplement dla samego przepisu, bo oznacza to, że pleśniak wygląda i wychodzi "po królewsku." Na Wasze prośby przepis umieszczam zatem na blogu. :) Zanim przejdziemy
Garniec Magalieorzechami , płatkami owsianymi , żurawinką , jabłkami i innymi smakołykami do chrupania, sypnę też garstkę znanych wszystkim czekoladowych kuleczek Nesquik! Podczas takiego porannego zajadania przyszedł mi kolejny pomysł na fantastyczne ciasto ! Mięciutkie czekoladowe ciasto przypominające murzynka pokryte warstwą słodkiego kremu , oblane czekoladą i obsypane dużą ilością chrupiących kuleczek – niebo w gębie! Takie ciasto / tort jest fantastycznym pomysłem zarówno dla dzieci(...)dorosłych! Z całą pewnością zrobi furorę np. na urodzinowym przyjęciu! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica 20 cm ) CIASTO : * mąka pszenna – 90 g * masło – 80 g * cukier – 150 g * kakao – 40 g * jajko – 2 szt * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki KREM ŚMIETANKOWY: * mascarpone – 300 g * śmietana 36% – 150 ml * biała czekolada – 120 g POLEWA: * mleko – 3 łyżki * kakao
Ostra na Słodkorzeczy względne i bezwzględne. Nie bawmy się w definicje. CIASTO PIETRUSZKOWE Z MASĄ JABŁKOWĄ /inspiracja: Magazyn Kuchnia ;/ 400g obranej i startej na dużych oczkach pietruszki 4 jajka 3/4 szklanki oleju 2/3 szklanki brązowego cukru 2 niepełne szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia po 1 łyżeczce: cynamonu, przyprawy do piernika, imbiru 1/4 łyżeczki soli masa jabłkowa(...)miksuję jajka, cukier i olej, aż staną się puszyste. Porcjami dodaję suche składniki, na samym końcu łącząc z pietruszką. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach przez 40-50 minut, do tzw. "suchego patyczka". Studzę i przekrawam na dwa blaty. Agar- agar zalewam zimną wodą, pozostawiam
W kuchni Karmel-itkiszparagów zaczął się też czas na rabarbar. Co prawda najlepszy, najbardziej kwaśny i najcudowniejszy w smaku rabarbar jest w okolicach sierpnia, to nie mogłam sobie odmówić przyjemności zrobienia kruchego ciasta z rabarbarem jak tylko zobaczyłam te piękne czerwono-zielone łodygi na bazarku niedaleko domu. Moja koleżanka z biurka obok w pracy, Iwona, cały czas wspomina rabarbarowe crumble , które robiłyśmy(...)zeszłym roku - ja je planuję powtórzyć ;) Zdjęcia kruchego ciasta wyszły bardzo żółte - podejrzewam, że wynika to ze światła i pomogły temu chmury za oknami. W rzeczywistości ciasto ma "zdrowszy" kolor :) Składniki: Ciasto: 150 gram mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru 1 jajko 150 gram masła Rabarbarowe nadzienie: 700 - 800 g rabarbaru 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!która mieści się przy ulicy Chłodnej 15 w Warszawie. Krótką recenzję restauracji znajdziecie tutaj (klik) , a już wkrótce moja relacja z tego wydarzenia :) Ale, ale - dziś przepis na kruche ciasto pachnące cynamonem, śliwkami, z rozpływającą się w ustach kruszonką... Czego można chcieć więcej w takie mroźne dni, jakie nam zapanowały? Składniki: Ciasto: 120 gram masła 5 żółtek 2 szklanki mąki(...)cukru waniliowego sok z 1/2 cytryny Kruszonka: 100 g rozpuszczonego masła 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki Dodatkowo: ok. 400 gram śliwek, wypestkowanych, pokrojonych w połówki cynamon brązowy cukier Ciasto: Masło siekamy z żółtkami, mąką, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Zagniatamy gładkie ciasto, owijamy je folią spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Zdrowe, a pyszne. Słodziutkie, a bez cukru. Uwielbiam takie łakocie. Ciasto miodowo – orzechowe upieczone z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem miodu i mielonych orzechów laskowych, otulone kremem z gorzkiej czekolady, który świetnie się komponuje ze słodkim ciastem. Do tego uprażone, chrupiące orzechy laskowe… Gdy nachodzi nas ochota na coś słodkiego, lepiej sięgnijmy właśnie po takie zdrowe przekąski, które oprócz(...)zaspokojenia naszego podniebienia, dostarczą nam witamin i minerałów. Pamiętajmy tylko – jeden kawałek, nie więcej :) Polecam wszystkim łasuchom. Składniki ciasta: 250 g masła 220 g miodu (płynnego) 4 jaja 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g zmielonych orzechów laskowych Składniki polewy: 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (70 % kakao) 1 łyżeczki masła
Moja Delicjacukier, twaróg śmietankowy mikserem utrzeć z 2 minuty na dużych obrotach do masy wsypać mąkę z proszkiem i krótko zmiksować, wlać stopione, wystudzone masło i krótko zmiksować na gęste ciasto tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować, do blaszki przełożyć ciasto i położyć mrożone śliwki piec w 200C około 45 minut, ciasto wyjąć z blaszki wystudzone(...)ciasto przed podaniem posypać pudrem cukrem, ciasto jest łatwe, bardzo smaczne i można je upiec z różnymi mrożonymi lub świeżymi owocami..............SMACZNEGO!!! ciasto jest inspiracją z przepisu MniamMniam.pl
W Mojej Kuchni LubięUwielbiam kwaskowaty smak rabarbaru w połączeniu z delikatnym kruchym ciastem. Przepis na ciasto jest dość prosty, a zarazem uniwersalny, bo zawsze można zamiast rabarbaru dodać inne owoce, na które aktualnie jest sezon. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 180g masła lub margaryny 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 - 600g rabarbaru Dodatkowo: Cukier(...)puder do posypania ciasta Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, do chwili, gdy cukier się rozpuści. Następnie dodajemy po trochu roztopiony, prawie zimny tłuszcz i stale miksujemy, po czym dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jeszcze chwilę ucieramy. Gotową masę przelewamy do średniej wielkości blaszki (ok. 23x34cm), wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarowujemy równomiernie. Na wierzch ciasta
Smakowy RajWspólne przygotowywanie wypieków to bardzo fajne zajęcie, do którego dzieci (przynajmniej moje) bardzo się palą. To bardzo sympatyczna zabawa niezalżnie od wieku. Np moja 3 latka z zapałem mieszała ciasto. Oczywiście jest fajnieo ile nie boicie się sprzątania. Bo jak świat światem przy takiej zabawie, dzieci jak to dzieci zawsze coś rozleją, rozsypią i porobi się nieziemski bałagan. Dlatego też(...)podwójne ilości każdego składnika. Bo nigdy nie wiadomo co się przydarzy. Ale to świetna okazja na testowanie nowych przepisów i opracowywanie swoich własnych unikalnych receptur. Dlatego dziś zaproponuję Wam ciasto cytrynowe. Ma dość mocny kwaskowaty smak, ale mi bardzo smakuje. Potrzebne nam będzie : 150 g cukru, 2 jajka, 125 g mąki, 3 łyżki oliwy z oliwek, sok z jednej
MODA NA BIOdnia i nocy. Tym razem, potrzebowałam jej NA TERAZ. Nie umiem Wam wytłumaczyć, dlaczego. Czasami tak po prostu mam (według Marcina cały czas). Jaki najlepszy na to sposób? Gotowe ciasto francuskie! Bardzo rzadko bawię się w mrożonki, ale tym razem sprawa była poważna. Naprawdę. Dlatego postanowiłam zrobić wyjątek i...ani trochę nie pożałowałam. Takie ciastko, które jest gotowe(...)wyglądają podobnie do moich, lub Wam też zdarza się CHCIEĆ NATYCHMIAST, lub po prostu jesteście wielkimi fanami szarlotek- ten przepis jest DLA WAS. Pyyyyszota! KARMELIZOWANE JABŁKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM Składniki: 4 podłużne kawałki ciasta francuskiego 2 duże jabłka 4 łyżki masła 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 1 jajo, rozbite cukier do posypania Przygotowanie: Blachę wyłożoną papierem
Gotowanie to kochanieDzień kobiet, szukałam więc pomysłu, aby osłodzić sobie ten dzień. Pogoda dzisiaj okropna, więc dodatkowo słodkość powinna być strasznie słodka. Tak właśnie trafiłam na ciasto snikers u Marty . Ciasto nam bardzo smakuje, dla mnie może odrobinę za słodkie, następnym razem do ciasta dodam mniej cukru. Ciasto jest kruche, więc najlepiej je zrobić dzień wcześniej, żeby trochę zmiękło, ale na wszelką(...)mąki tortowej - 250 g margaryny - 250 g cukru (trochę więcej niż cała szklanka) - 5 żółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 placki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć widelcem. Piec ok. 20 minut w temp. 170 C. Uwaga! Po upieczeniu blaty będą twarde
dom-agi.plczerwonych owoców Kawałek cynamonu 2 gwiazdki anyżku 250 ml mleka Opakowanie musu waniliowego (na 250 ml mleka) 1 łyżeczka cynamonu Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-ciasto-swiateczne,nId,1075797?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox Składniki ciasto: 1 tabliczka czekolady 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl kakao cynamon nadzienie: słoiczek wiśni kisiel wiśniowy 1 przyprawa do piernika 400 g śmietany(...)balchę piec w temp 180'C 10-15 minut do wiśni wsypać kisiel oraz przyprawę do piernika, podgrzać i dokładnie wymieszać kremówkę ubić na puszysty krem po upieczeniu przekroić ciasto na dwa, przełożyć wiśniami, wierzch posmarować bitą śmietaną posypać cynamonem Smacznego:) Czekoladę posiekać. Jajka rozdzielić. Białka ubić z 2 łyżkami gorącej wody, dosypując 70 g cukru. Wmieszać żółtka. Mąkę
Luźna Kuchnia