Ciasto na pierogi powinno być elastyczne, nie powinno być zbyt twarde, ale nie może także być zbyt wolne, ponieważ nasze pierogi wtedy będą się sklejać ze sobą. Pamiętajmy o tym, że im dłużej będziemy wyrabiać ciasto, tym pierogi lepiej nam wyrosną podczas gotowania. Gotowe ciasto należy odstawić na około 30 minut, pod przykryciem, aby nam nie obsychało. Wtedy to mąka(...)spęcznieje i pierogi będą o wiele smaczniejsze. Z przygotowanego ciasta najlepiej jest odkroić kawałek, rozwałkować go, a resztę ciasta zostawić pod przykryciem ( np. przykryć go ściereczką ), aby nam nie wysychało. Gdy rozwałkowane ciasto nam zbyt obeschnie, trudniej jest wtedy dobrze zlepić brzegi. A gdy brzegi ciasta są niedokładnie zlepione ze sobą , pierogi podczas gotowania będą nam się rozklejać
Przepisy i porady kulinarnericotta. Brokuł był zielony, więc dodałem inne składniki w tym samym kolorze - awokado, cukinię, szczypior i rukolę. Żeby zaostrzyć smak, dodałem też gorgonzolę. Tym razem do zrobienia tarty użyłem ciasta francuskiego (gotowego, bo chyba nikt o zdrowych zmysłach nie robi go sam w domu), ale na kruchym cieście będzie równie dobra. Składniki (na tartę średnicy 30 cm): 1 opakowanie ciasta(...)pęczek brokuła gałązkowego 1 średniej wielkości cukinia 1 dymka ze szczypiorem 1 ząbek czosnku garść rukoli pieprz i sól Sposób przygotowania: Formę na tartę nasmarować masłem i wyłożyć ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza (ciasto należy obciążyć, żeby pozostało płaskie). Piec ok. 15 minut, po czym wyjąć i ostudzić. Z brokuła gałązkowego oderwać największe, dolne liście
W SMAKskoro karnawał to i ciasto z procentami! Piwny bambo to poważna sprawa :) Prawie pół ciemnego piwa, pieczałowicie starta gorzka czekolada, cukier trzcinowy i dużo kakao. Jest to trzecia moja propozycja w akcji firmy Bielmar. Muszę napomnieć, że owa firma to 100% polski kapitał, smutno przyznać, ale już się często to nie zdarza. Z tego też powodu(...)święta nikomu nie zaszkodzi jak to mawiają :). Solidna porcja czekolady w zimne i chłodne dni to tak czy inaczej rzecz, bez której trudno czasem sobie poradzić. W tym cieście zasmakujecie czekolady w pysznej puszystej konsystencji, którą nadaje dodatek piwa . Ciasto jest jak puszyste brownie z lekkim posmakiem ciemnego słodu z piwa. Nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić
Kuchnia PROzdrowotnaPałeczki z wołowiną z ciasta filo to danie typu finger food, które świetnie nadaje się na imprezy, mecze, parapetówki czy sylwestra. Ciasto filo jest bardzo chrupiące, dzięki czemu stanowi świetną przekąskę np. do wina lub piwa. Można je przygotować także na kolację. Idealne do maczania w sosie – najlepiej podać je ze słodkim sosem chili, ale jeśli go nie lubicie(...)pewno sprawdzi się zwykły sos czosnkowy na jogurcie.Pałeczki z wołowiną z ciasta filo:1 opakowanie ciasta filo (7 płatów)500 g mielonej wołowiny2 ząbki czosnku1 cebula1 łyżka mielonych ziaren kolendry1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)1-2 łyżeczki tartego, świeżego imbiru125 g tartej mozzarelli125 g ricotty1 jajko + 1 rozmącone do posmarowaniapęczek pietruszkiok. 100 g masła (do smarowania)słodki sos chili
Poezja smakuzobaczyłam to ciasto na innych blogach wiedziałam, że i ja muszę koniecznie je wypróbować! Nadarzyła się okazja więc postanowiłam je upiec. Ciasto co prawda nie jest niskokaloryczne, jednak nie jest zbyt czasochłonne w przygotowaniu. Wilgotny biszkopt, czekoladowy krem, herbatniki z konfiturą i lekka śmietanka, połączenie idealne...foremka 23 x 33cmBiszkopt: 4 jajka, 130g mąki pszennej, 70g cukru(...)proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do jajek, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia Piec około 30-35 minut w temp. 170st. Ostudzić. Poncz: 1/2 szklanki kawy, 3 łyżki rumu.Rum wymieszać z przestudzoną kawą, nasączyć
Z miłości do słodkościJest to pomysł na efektowne danie. Nie jest trudne do wykonania a robi wrażenie wśród gości.składniki na 2 porcje:gotowe ciasto francuskie,2 piersi z kurczaka,2 plastry żółtego sera2 plastry szynki lub szybki parmeńskiej albo salami2 duże pieczarkinatka pietruszkibiałko z jajkaSól, pieprz, mielona paprykaoliwa do smażeniaNa oliwie podsmażamy plastry pieczarek z dodatkiem soli i pieprzu. Gotowe ciasto(...)francuskie dzielimy na 2 części. Po bokach ciasto przecinamy w paseczki o szerokości około 2– 3 cm i około 6 cm długości. Rozbijamy pierś z kurczaka, posypujemy z obu stron solą i pieprzem oraz mieloną papryką. Pierś kładziemy na ciasto następnie plaster szynki, plaster sera, paseczki suszonych pomidorów oraz plastry pieczarek. Na całość układamy natkę pietruszki. Zaplatamy
Bon Appetit MałgorzatyPyszne kruche ciasto z beza.Nadaja sie do niego praktycznie kazde owoce,lecz beza w towarzystwie kwasnych owocow jest szczegolnie smaczna.Takze rabarbar,czerwona porzeczka,agrest czy jezyny sa tu polaczeniem idealnym.Bardzo lubie wszelkie slodkosci,nie wyobrazam sobie niedzieli bez kawalka domowego ciasta do kawy.Nie przepadam jednak za skomplikowanymi przepisami,ktore wymagaja duzo czasu i wielu etapow przygotowania by upiec cos smacznego.Ten(...)spod:3 zoltka100 g cukru pudru (lub sypkiej stewii)100 g masla150 g maki pszennej pelnoziarnistej (lub zwyklej bialej)50 g maki ziemniaczanej1,5 lyzeczki proszku do pieczeniaWierzch ciasta:2 lyzki platkow migdalowych120 g cukru3 bialka Nalozenie owocowe:1 kg owocow1 budyn waniliowy (lub 2 lyzki m. ziemniaczanej+cukier waniliowy)2-4 lyzki cukrudodatkowo:2 lyzki mielonych migdalow lub bulki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Cienkie jak pergamin,neutralne w smaku,daje wiele możliwości,bo można go używać do przygotowania słodkich deserów,ale i do dań wytrawnych - ciasto filo.Wywodzi się z greckiej tradycji kulinarnej.Filo w języku greckim-philo oznacza liść.Bardziej wyrafinowane i delikatniejsze niż ciasto francuskie,na pewno też mniej kaloryczne,ale tak samo błyskawicznie można z jego udziałem wyczarować pyszne dania i desery.To(...)pokroić w kostkę.Miąższ dojrzałego mango odzielić od pestki i pokroić w kostkęrozpuścić 100 g masłarozłożyć na blacie kuchennym ściereczkę do naczyń.Na środku położyć 1-szy arkusz ciasta filo.Wysmarować go masłem.Rozłożyć 4 nastepne blaty ciasta dookoła,tak by środek stanowiły dwie warstwy ciasta .Blaty wysmarować masłem.Na środku rozsmarowac połowę twarożku i rozłożyć połowę owoców.Boki ciasta
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wybierać Zastanawiam się często czy osoby które odwiedzają mojego bloga podzielają moje kulinarne fascynacje… ale na razie sama podejmuję decyzję co przygotować następnym razem… Na dzisiaj polecam ciasto limonkowe, którego przepis znalazłam w książce Leviego Rootsa „Sweet”. Proste do przygotowania i nie spotykane na co dzień. Po prostu inne.Składniki na ciasto:250 g masła (niesolonego(...)Ubijam chwilę masło z cukrem mikserem na wolnych obrotach tylko do połączenia. Dodaję mąkę i sól.Odstawiam mikser i dalej chwilę wyrabiam ręką aż składniki się połączą.Wykładam ciasto na zwykłą dużą blachę wysmarowaną masłem.Wstawiam takie ciasto do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie piekę w nagrzanym piekarniku ok. 20 min w temperaturze 190 stopni na złoty
UgotujmyTo.plwielu lat jestem niepodważalną fanką batoników Maxi King :) Więc jak znalazłam przepis na ciasto o tej samej nazwie musiałam koniecznie go wypróbować. I zdecydowanie potwierdzam, że się opłacało :)Składniki na blachę 23 x 37 cm: ok. 400 g herbatników1 puszka mleka skondenso- wanego słodzonego (gotowanego przez 3 godziny) lub gotowej masy krówkowejMasa mleczna:1,5 kostki masła1 szklanka mleka3/4 szklanki(...)średnio na masę krówkową rozprowadzić resztę masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Czekoladę roztopić w rondelku razem z mlekiem. Kiedy się rozpuści, dodać orzeszki i polać nią wierzch ciasta (fot.4). Całość schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.Źródło: stylowi.pl
Świat CiastaWiem Wiem … nie mogliście się doczekać tego przepisu! ;) Powiedziałam , że to najmniej kaloryczne ciasto na świecie i już wzbudziłam Waszą ciekawość! ;) Czy najmniej na świecie to nie wiem , ale sami zobaczcie , że kalorii to tu niewiele! Ciasto jest niezwykle lekkie … delikatne … wręcz jak puch! A smakuje obłędnie!Śmiało można pokusic się o dokładkę!Ciasto szyfonowe polane ulubioną(...)cukier puder – 40 g– mąka – 35 g– proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka– sól – 1 szczypta– olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mieszamy mleko i olej. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Ubitą
Ostra na SłodkoDziś mam dla Was kolejny przepis na niesamowicie smaczne ciasto.Jest troszkę bardziej pracochłonne , ale gwarantuję , że na efekt końcowy warto czekać! Delikatne kruche ciasto pokryte truskawkową marmoladą i dwoma rodzajami kremu – cytrynowym i czekoladowym z nutellą , przełożone puszystym biszkoptem tworzy niezwykłą całość!Smaki idealnie ze sobą współgrają sprawiając , że po każdym kęsie mamy ochotę na więcej.Niebo w gębie(...)SKŁADNIKI:BLACHA 23 X 28BISZKOPT : * jajka – 3 szt * cukier – 6 łyżek * mąka pszenna – 3 łyżki * mąka ziemniaczana – 3 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaKRUCHE CIASTO : *margaryna – 100 g * mąka – 170 g * cukier – 80 g * śmietana kwaśna – 1 łyżka * żółtko – 1 sztKREM CYTRYNOWY : * budyń śmietankowy – 2 łyżki * mleko
Ostra na SłodkoWielokrotnie przekonałam się , że takie nietypowe połączenie sprawdzają się znakomicie i robią furorę wśród tych , którzy wielbicielami nietypowych smaków wcale nie są. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe – mokre , wilgotne , słodkie i niesamowicie mięciutkie przełożone budyniowym kremem krakersowym i oblane słonym karmelem.Już po pierwszym kęsie mamy ochotę na więcej!A potem więcej!I więcej(...)więcej!Koniecznie musicie spróbować! :D SKŁADNIKI :CIASTO:* mąka – 2 szkl * olej rzepakowy – 125 ml* jajko – 2 szt* cukier – 1 szkl* mleko – 1 szkl* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* kakao – 2 łyżkiKREM :* mleko – 400 ml* olej rzepakowy – 125 ml* jajko – 2 szt* mąka pszenna – 2 czubate łyżki* mąka ziemniaczana – 3 czubate łyżki* cukier
Ostra na SłodkoSkładniki (z 1 opakowania XXL ciasta wyszło nam 6 drożdżówek):ciasto francuskie – kwadraty ok. 6×6 cmNadzienie 1:ok. 400ml mleka2 łyżki cukru2 żółtka,2 łyżki skrobi ziemniaczanejwaniliagarść rodzynekNadzienie 2:2 szklanki mrożonych lub świeżych truskawek4 łyżki cukrułyżka masłaBudyń waniliowy: Odlewamy 1/2 szkl. mleka, resztę zagotowujemy. Do odłożonej części dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, wanilię, żółtka – wymieszać dokładnie(...)powstały grudki – pamiętajcie by zmniejszyć ogień pod garnkiem bo budyń bardzo łatwo przypalić. Po zdjęciu z ognia dodajemy trochę rodzynek.Tak przygotowany budyń wkładamy na środek kwadratu z ciasta francuskiego, który składamy na pół.Pozostało jeszcze zrobić truskawkowy dżemik na wierzch ciastka – będzie nieco kwaskowy dzięki czemu ciasto z budyniem nie będzie mdłe.Dżemik truskawkowy: Na łyżce masła podsmażamy
kuchcikowniawykorzystanie wytłoków z sokowirówki, których zawsze szkoda mi wyrzucać. Można zasypać je lekko cukrem lub polać miodem, do tego naturalny jogurt i gotowy deserek. Można też upiec ciasto , tak jak ja to zrobiłam tym razem. Sok robiłam nie tylko z marchewki, ale również z selera, jabłka i pomarańczy. I te wszystkie składniki wrzuciłam do ciasta potem. Dla dodania(...)sodą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać.Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone dobrze. Patyczek powinien być lekko wilgotny, ale bez drobinek lepkiego ciasta.Przed pokrojeniem ciasto powinno wystygnąć, żeby nie było efektu lekkiego zakalca ;)Do dekoracji:1/2 czekolady,3 łyżki słodkiej
Codzienna kuchnia niecodzienna