ubiegły weekend były chrzciny mojej bratanicy. Z tej okazji musiałam upiec ciasto. Szukałam czegoś szybkiego i nieskomplikowanego i natrafiłam na Meduzę siostry Anastazji. Ciasto jest po prostu rewelacyjne! Smakuje fantastycznie, nie sądziłam, że połączenie jabłek, orzechów i ananasa oraz orzeźwiającej galaretki będzie takie udane. Z pewnością upiekę to ciasto jeszcze nie raz!Składniki:Ciasto:2 szklanki mąki6 jabłek1(...)zamieszać i gotować do zgęstnienia. Ostudzić całkowicie. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć, dodawać stopniowo zimny budyń.4. Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzątku. Ostudzić do lekkiego stężenia.5. Na ciasto wyłożyć krem budyniowy, na krem wyłożyć ananasy, w środek ananasów włożyć kandyzowane czereśnie / drylowane wiśnie / truskawkę. Całość zalać tężącą galaretką.6. Odstawić ciasto w chłodne miejsce, by galaretka stężała.Smacznego
Kuchnia domowa Aniciasto to absolutny hit. Jest pyszne, banalnie proste i imponująco wygląda. Od razu podkreślam, że przepis, jest przepisem Olgi z bloga Początkująca pani domu. Olga pisała, żeby robić podwójną ilość ciasto, ponieważ w jej formie wyszedł z niego cienki placek. Moje doświadczenia są diametralnie inne. Użyłam normalnej okrągłej formy, a ciasto wyrosło ogromne :)Składniki:40g świeżych drożdży 225g cukru3(...)Olgi na minimum 4 godziny. Ja odstawiłam na jeszcze trochę mniej, pewnie ok 3,5h. Po tym czasie dodajemy mąkę i mieszamy. Mieszałam mikserem, choć finalnie ciasto jest dość ciągnące się i ciężkie. Przelewamy do formy wysmarowanej dobrze masłem i łyżką równomiernie rozprowadzamy. Na wierzch wysypujemy owoce. Kruszonkę zagniatamy rękami, aż z każdego kawałka ciasta można utworzyć zwarty
W kuchni wieczoremJadąc na działkę do przyjaciółki na małe ploty, przygotowałam nam małe co nieco, do popołudniowej herbatki i wieczornego alkoholu. Poprosiła mnie o jakieś mokre ciasto z owocami. Też lubię takie ciacho, więc wybór był prosty. Ciasto wychodzi puszyste, trochę mokre i idealnie słodkie. Pomysł na ciasto przechwyciłam z bloga Słodkie Fantazje. To ciasto będę robiła jeszcze nie jeden(...)połączonymi składnikami. Miksujemy tylko do połączenia się składników.Na formę o wymiarach 23 x 25 wysmarowaną masłem i obsypaną mąką/bułką tartą , albo wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto, a następnie wysypujemy równomiernie wydrążone wiśnie.Pieczemy około 40 minut, pod koniec sprawdzając patyczkiem czy jest już gotowe - patyczek powinien być po wyjęciu suchy ( pomijając sok z wiśni ).Ja ostudzone
Słodkie Przyjemnościorzechy, które o tej porze roku dostaję od swojego chłopaka. Chcąc przygotować deser, nadający się do spakowania ' w kieszeń' na drugie śniadanie, postanowiłam, że tym razem przyrządzę ciasto. Bo najlepiej będzie oddawało smak tych produktów. Podczas przygotowywania, nie użyłam miksera, tylko trzepaczki. Najwięcej zajęło mi obieranie jabłek i łuskanie orzechów, reszta trwała dosłownie chwilę. Zainspirowałam się tym przepisem. Zapraszam(...)Ciasto Orzechowo-Jabłkowe ."Składniki:200 g mąki pszennej 100 g cukru (ponad połowa szklanki)łyżka cukru z prawdziwą wanilią2 łyżeczki proszku do pieczeniapół kostki margaryny100 ml mleka2 duże jajka5 małych jabłekszklanka wyłuskanych orzechów włoskichprzyprawa do deserów (cynamon, mięta, imbir)łyżka cukru z prawdziwą waniliąSposób przygotowania:Do dużej miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki. W drugiej przelewamy rozpuszczone i ostudzone
Słodkie PrzyjemnościSoczyste czereśnie, słodziutkie maliny i bardzo aromatyczną lawendę. A! Smak jest tak cudowny, że zjadłam od razu kilka kawałków. Mam nadzieję, że przekona Was to do przygotowania tego pysznego ciasta. Zapraszam na Lawendowe ciasto z czereśnią i malinami." Składniki:4 żółtka200 g cukru200 g masła śmietankowegoszklanka mleka4 łyżeczki cukru lawendowego200 g jogurtu naturalnego400 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniaszklanka(...)drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia - którą następnie dosypujemy do masy maślanej na przemian z mlekiem.Ostatnim krokiem jest ubicie z białek sztywnej piany, którą dodajemy do ciasta partiami - najpierw 1/3 - mieszamy, następnie resztę, lekko łącząc z ciastem za pomocą łyżki albo łopatki.Do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciasto, na które wysypujemy umyte i wydrążone
Słodkie PrzyjemnościZapraszam Was na pierwszy przepis w 2015 roku :) Zaczynamy na słodko!Kakaowe ciasto przykryte delikatną masą śmietankową z bananami, do tego pyszna polewa. Ktoś się skusi?:)ciasto:300 g mąki tortowej240 g cukru pudru10 łyżek oleju10 łyżek zimnej wody5 jajek1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody3 łyżki kakaodo nasączenia:100 ml mocnej kawymasa:500 ml schłodzonej śmietanki(...)mascarponełyżka cukru pudrułyżka konfitury pomarańczowej3 banany2 łyżki soku z cytrynypolewa:120 g masła2 łyżki mleka2 łyżki kakaołyżka cukru pudruNa początek przygotowujemy ciasto.Żółtka ucieramy z cukrem i do tego na przemian dodajemy po łyżce oleju, wody i mąki wymieszanej z kakao, proszkiem i sodą. Czynność powtarzamy do wyczerpania tych składników.Następnie ubijamy białka jajek i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy.Mas
Mienta blogProsta w przygotowaniu, bardzo smaczna, pożywna, ostra i jednocześnie słodka. A co najważniejsze, roz-grze-wa-jąca. Zupa z kukurydzy z paluszkami serowymi z ciasta francuskiego. Czego trzeba więcej? Chyba tylko składników… i brać się do roboty. Składniki : - ok. 3l rosołu drobiowego lub warzywnego- warzywa z rosołu (3 marchewki, kawałek selera, pietruszka)- 3 puszki kukurydzy- 2 łyżki masła- 3 cebule(...)łyżeczki świeżo startego imbiru- ziemniaki- puszka mleka kokosowego- chilli w płatkach- sól- biały pieprz- pieprz cayenne- świeży koper- olej arachidowy- kilka plasterków salami Składniki na paluszki: - 1 opakowania ciasta francuskiego- ok. 15 dag sera żółtego- 1 małe jajko (do sera)- dodatkowo 1 jajko do smarowania ciasta i paluszków Odsączoną z zalewy kukurydzę wrzuciłam do garnka z rozgrzanym olejem arachidowym
mojewypiekiinietylkoBardzo kontrowersyjne ciasto… jogurtowe. Z tego powodu, że bywa kapryśne. Jednym się udaje innym nie – „częstując” zakalcem. Zainspirowana zdjęciami Pauliny postanowiłam jednak zmierzyć się z tym „potworem”. Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i kokosem. Poniższe składniki, w moim wypieku, zwiększyłam o połowę i lekko zmodyfikowałam przepis. Składniki: - 4 jajka- 1 szkl. jogurtu naturalnego (grecki)- 2/3 szkl. oleju (z pestek winogron(...)aromat. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką, tylko do chwili aż się połączą (nie będzie grudek). Blaszkę (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy na blaszkę, równamy powierzchnię, posypujemy wiórkami kokosowymi. Układamy przygotowane brzoskwinie i posypujemy kokosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C i pieczemy 50 minut. Po wyjęciu, gdy lekko
mojewypiekiinietylkoPrzepis znalazłam w gazetce "ciasta domowe" nr 197 str 26.Składniki:1 i 1/2szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru1/2 szklanki oleju 1000 g truskawek6 jajek2 łyżeczki proszku do pieczeniatłuszcz do smarowania blachyJajka ubijamy z cukrem. Wsypujemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia - mieszamy. Wlewamy olej i ucieramy. Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę o wymiarach 25x40. Na cieście układamy truskawki(...)Ciasto wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika i po 5 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 190 stopni C. Piec ok. 40 minut. Ja udekorowałam bitą śmietaną, truskawkami i roztopioną gorzką czekoladą oraz kwiatem rumianku :) ale możemy także zrobić lukier albo posypać cukrem pudrem. Do podania ciasto wyciełam szklanką.Ucierane ciasto z truskawkami
Bon Appetit Małgorzatyhiszpańskiej, szwedzkiej, litewskiej, tureckiej, meksykańskiej, francuskiej i żydowskiej (za którą ja odpowiadam) :) kuchnię świata będziemy przeplatać z lokalnymi smakami Opolszczyzny.Ja przygotuję dla Was z kuchni żydowskiej:- Lekach - miodowe ciasto z orzechami (przepis poniżej)- Sałatkę Izraelską ( z warzywami dojrzewającymi w opolskim Słońcu)- Kawior żydowski czyli siekaną wątróbkę z jajkami oraz jabłkami podawaną na macy- Cebularze z serem lub pieczarkamiWażne(...)porcję tych smakołyków nie zapłacicie pieniędzmi. Walutą będzie... Wasz przepis. Trzeba więc przynieść ze sobą na kartce recepturę ulubionych dań, ciast, deserów - wydrukowaną lub spisaną odręcznie i podpisaną własnymi danymi. Najlepiej taką przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Wyglądać to będzie tak: podchodząc do stoiska zostawiasz swój przepis – otrzymujesz wybraną potrawę. Na podobnych zasadach funkcjonować będzie stoisko Miejskiej Biblioteki
Bon Appetit MałgorzatyJakiś czas temu dostałam od koleżanki zakwas i recepturę do przygotowania tego chlebka. Przygotowanie go trwa cały tydzień, ale nie jest w ogóle pracochłonny. Jest to ciasto - łańcuszek, więc takim zakwasem należy podzielić się z innymi. Chlebek wychodzi bardzo dobry - wilgotny, puszysty :) Jeśli ktoś nie dostał nigdy takiego zakwasu, a chciałby zrobić to łańcuszkowe ciasto, to podaję przepis znaleziony(...)internecie. UWAGA! Chlebek nie lubi metalu - ciasto mieszamy plastikową lub drewnianą łyżką, przechowujemy w temperaturze pokojowej i trzymamy pod ściereczką. Bardzo dziękuję Uli za zakwas na chlebek :)Poniedziałek: otrzymany zakwas wlać do większej miski, dodać 225 g cukru, nie mieszać, przykryć;Wtorek: wlać 250 ml mleka - nie mieszać;Środa: dodać 250 g mąki - nie mieszać;Czwartek: mieszać ciasto rano
Kuchnia domowa AniZapraszam dziś na pyszne ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami. Użyłam brzoskwiń i jabłek. Ciasto drożdżowe jest w sam raz na taką pogodę jak dziś...Składniki:1/2 kg mąki 40 g świeżych drożdży1 szklanka letniego mlekaniecałe 2/3 szklanki cukru1 cukier waniliowy1/2 kostki masła roztopionego1 jajkoszczypta soli2 jabłka2 brzoskwinieKruszonka:2 duże łyżki mąki1 łyżka cukru1 łyżka masłaSposób przygotowania:1. Drożdże wymieszać(...)Odstawić do wyrośnięcia.2. Resztę mleka wymieszać z masłem.3. Mąkę, cukier i cukier waniliowy, sól i jajko wymieszać w misce. Dodać mleko z masłem, a potem wyrośnięty rozczyn. Ciasto najpierw zamieszać drewnianą łyżką, a potem wyrobić ręcznie. Jeśli się bardzo klei można podsypać mąką, byle nie za dużo. Ciasto może się lekko kleić, ale ma odchodzić od ręki
Kuchnia domowa AniBardzo lubimy ciasta z kremem:) A z takim kremem w szczególności... Delikatny biszkopt przełożony kremem z dodatkiem czekoladowych cukierków trufli oraz chrupiących orzechów włoskich to po prostu idealne połączenie. Ciasto wydaje się dość pracochłonne, jednak wcale nie jest takie trudne w wykonaniu. foremka 25x36cmBiszkopt: 6 jajek, szklanka mąki tortowej, szklanka cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Do osobnej miseczki przesiać mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodawać na przemian żółtka i przesianą mąkę. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części.Krem: 2 szklanki mleka, 2 żółtka, 250g
Z miłości do słodkościostatni weekend zrobiłam proste do przygotowania i nieprzyzwoicie słodkie ciasto 3 bit. Jest tak słodkie, że można zwariować, ale nie można sobie odmówić kawałka ;)! Na szczęście nie przygotowuję go często. Raz na jakiś czas zupełnie wystarczy;)! 3 bit to ciasto bez pieczenia a więc zawsze wychodzi. Dużo pracy przy nim nie ma a pięknie wygląda i można oczarować zarówno domowników(...)rzeczy jednocześnie… Do śmietany nie dodawałam też żadnych śmietan-fixów bo tutejsza śmietana (double cream) ubita nie opada i trzyma się kilka dni. Zapraszam więc na rozkosznie słodkie ciasto 3 bit:)!Ciasto 3 bit – składniki:3 op. herbatników petit beurre (po 250 g)2 puszki masy krówkowej (po 397 g)3 budynie waniliowe(każdy na 500 ml mleka
UgotujmyTo.plrazem wpadło mi w oko ciasto z gruszkami na jogurcie z bloga apparecchiamo.Kilka rzeczy zmieniłam: dałam więcej gruszek i wymieszałam je z ciastem zamiast położyć je na wierzchu. Upiekłam ciasto w tortownicy (dużej). Zamiast stopionego masła użyłam oleju. Ciasto przed pieczeniem posypałam garścią płatków migdałowych.Poniższy przepis zawiera moje modyfikacje.Składniki:3 szklanki mąki3 duże gruszki3 jajka1/2 szklanki oleju3/4 szklanki(...)przez około 45 min. Studzić w uchylonym piekarniku.Do rondelka włożyć połamaną czekoladę, dodać jedną łyżkę jogurtu, rozpuścić w kąpieli wodnej lub bezpośrednio na malutkim ogniu. Płynną czekoladą polać ciasto
Z butelką mleczka w tle