jednym jajku. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać, a następnie dokładnie zmiksować.Całość przełożyć do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozsmarować ( ciasto jest dość gęste).Ułożyć jabłka na wierzchu lekko je wciskając w ciasto.Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 60 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeżeli wierzch(...)się zrumieni zanim ciasto będzie upieczone, najlepiej przykryć go folią aluminiowa.Upieczone ciasto posypać po wierzchu cukrem pudrem i cynamonem
Mix smakutakowe się wybierają, może przydać się ten smaczny przepis. Serowe paluchy to idealna i chrupiąca przekąska, którą wykonamy w ekspresowym tempie. Wystarczy, że posiadamy w lodówce gotowe ciasto francuskie, trochę żółtego sera i dowolne przyprawy oraz zioła. Idealnie pasują do piwa i czerwonego wina. Zapewniam, że każdy, kto lubi słone przekąski, będzie zachwycony. :) Składniki (na około(...)paluchów):2 arkusze ciasta francuskiego (po 350-400 g każdy)250 g żółtego sera, np. cheddara1 roztrzepane jajko do posmarowaniaprzyprawy: słodka i ostra papryka, tymianek, oregano, bazylia, sól (świetnie się sprawdzi również kminek)Przygotowanie:Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć, posmarować jajkiem, a następnie posypać połową sera i ulubionymi przyprawami. Przykryć drugim arkuszem ciasta i czynność powtórzyć. Całość lekko przycisnąć
Food SquareLepszego makowca nigdzie nie jadłam niż u Babci. Kocham ten przepis! Ja w makowcu mogłabym praktycznie nie mieć ciasta, a dla mnie mógłby być sam mak :-) Tak prawie jest tutaj. Ciasto służy temu, żeby kawałki ciasta się nie rozpadły. Mak jest bardzo intensywny, migdałowy z mnóstwem bakalii... mmm pycha.Zapraszam do wypróbowania przepisu :-)Składniki:Ciasto drożdżowe:1/2 kg mąki1/2 szklanki cukru1/4(...)masła1 białkoorzechy włoskie 5-7 dagmigdały całe 5-7 dagrodzynki 5-7 dagskórka pomarańczowa 5-7 dag2 buteleczki olejku migdałowegoWykonanie:Najpierw zajmujemy się makiem:Dnia wcześniejszego kiedy chcesz piec ciasto namocz w wodzie mak wieczorem. Rano na drugi dzień przecedź go na sitku i dwa razy zmiel maszynką na najdrobniejszych oczkach.Cukier, miód i masło rozpuść w dużym garnku. Jak się
Anielska Kuchnia AniJest to przepis na ciasto, które zawsze się udaje. Przekazywane z rąk do rąk wielu gospodyń domowych :) i w końcu dotarło do mnie :)Składniki:10 dag drożdży świeżych1 szklanka cukru1 cukier waniliowy3 jajka1 szklanka oleju3/4 szklanki mleka4 szklanki mąkiszczypta soli. Składniki na kruszonkę:1/2 kostki masła1/2 szklanki cukru1 szklanka mąkiponadto:1 litr borówek albo innych owoców sezonowychDo miski(...)dajemy: drożdże, cukry, roztrzepane jajka, olej, mleko, przesianą mąkę i sól. Odstawiamy miskę ze składnikami ułożonymi warstwowo pod ściereczką na 3 H! Po 3 h miksujemy mikserem i wylewamy ciasto na blachę wyłożonym papierem. Borówki obtaczamy w mące (żeby nie opadły na dno ciasta) i kładziemy na wierzch ciasta. Później wykonujemy kruszonkę: masło mieszamy z cukrem i mąką i krusząc
Bon Appetit MałgorzatyJeśli ktoś jeszcze zastanawia się jakie ciasto na weekend upiec? polecam to. Ciasto jest mega słodkie i zamulające - taka inna wersja "krówki" :) Składniki biszkopt:5 jajek¾ szklanki cukru1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejSkładniki na krem:700 ml mleka2 budynie śmietankowe z cukrem20 dag masła2 puszki masy(...)krówkowej. Gotowy krem wysmarować spód biszkoptu a następnie przykryć go drugim płatem biszkoptu. Polewa: drugą puszkę masy krówkowej miksujemy z 2-3 łyżkami masła i taką masą smarujemy wierzch ciasta. Następnie roztapiamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i na wierzch ciasta wylewamy czekoladę w formie kleksów / krókowych łat :). Ciasto wstawiamy do lodówki na parę godzin a potem zajadamy się nim.ciasto
Bon Appetit Małgorzatypublikować nowe receptury :) Jestem na L4 i mam nadzieję że oprócz papierów, które zabrałam ze sobą z biura do łóżka, nadrobię także blogowe życie :) Zaczynam od ciasta. Z początku miał to być tradycyjny jabłecznik, który znam dzięki kochanej Mamie. Ale uszlachetniłam go gruszkami z działkami oraz suszonymi morelami. A do biszkoptu dodałam kakao i przyprawę(...)szarlotki. Wypróbujcie ten przepis. Nie tylko w Lidlu czuć święta ... Jedząc to ciasto też ;) Składniki na biszkopt:5 jajek¾ szklanki cukru1 łyżeczka octu + 1 łyżeczka sody oczyszczonej4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej1 opakowanie gotowej przyprawy do szarlotki albo do piernika1 łyżka kakaoSkładniki na masę owocową:05, kg jabłek0,5 kg gruszek1 garść suszonych moreli
Bon Appetit MałgorzatyPonieważ dostałam mrożone czerwone porzeczki, a trzeba opróżnić zamrażalkę, to zrobiłam ciasto według przepisu Agi. Rabarbar zamieniłam na czerwone porzeczki i dorzuciłam jeszcze kruszonkę. Polecam! Ciasto robiłam jak muffinki, czyli osobno mieszałam mokre i osobno suche składniki, połączyłam mieszając łyżką. Ciasto w sam raz dla tych, co nie posiadają miksera.Składniki:4 szklanki mąki pszennej1,5 szklanki maślanki3/4 szklanki cukru1(...)naczyniu mieszamy mokre składniki, czyli jajka, maślankę i olej.3. Mokre wlewamy do suchych i mieszamy krótko łyżką do momentu, aż składniki się połączą. W osobnym naczyniu rozcieramy składniki kruszonki.4. Ciasto wylewamy na blaszkę (u mnie ok. 25 x 30 cm), rozkładamy owoce i posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez ok 45-50 minut.Smacznego!!!Źródło: Kulinarne spotkania
Kuchnia domowa AniUwielbiam ciasta z morelami. Składniki (u mnie blaszka 25 x 30 cm):Ciasto kruche:2,5 szklanki mąkipół szklanki cukru1 kostka margaryny4 żółtka2 łyżeczki proszku do pieczeniaaromat waniliowy2 łyżki kwaśnej śmietanyPiana:4 białkapół szklanki cukru (w oryginale 1 szklanka)1 łyżka mąki ziemniaczanejOwoce:500 g wydrylowanych świeżych moreliSposób przygotowania:1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie(...)zamrażarki na 30 minut.2. Z cukru i białek ubić sztywną pianę, dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować na gładko.3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć większe kruche ciasto. Na cieście rozłożyć morele, a na owoce ubitą pianę. Na pianę zetrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożone ciasto.4. Całość piec przez 50-60 minut
Kuchnia domowa AniPrzepis odkopany z bardzo starego zeszytu, polecam. Akurat mamy sezon śliwkowy. Składniki:Ciasto:500 g mąki1 łyżka proszku do pieczenia200 g masła100 g cukru2 żółtka1 jajko2-3 łyżki kwaśnej śmietany1 łyżka kakao szczypta solitłuszcz do formyPrzełożenie:2 budynie waniliowe3 szklanki mleka3 łyżki masła2 żółtka (można pominąć)500 g śliwek, najlepiej węgierekSposób przyrządzenia:1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać(...)stolnicę. Dodać masło, cukier, żółtka, jajko, śmietanę i sól. Energicznie zagnieść ciasto, podzielić na pół, a jedną połówkę jeszcze raz na pół. Do 1 małej części dodać kakao i zagnieść. schłodzić w lodówce przez 30 minut.2. Budynie ugotować w 3-ch szklankach mleka. Do gorącego budyniu dodać masło, wymieszać, lekko przestudzić i wbić żółtka. Wymieszać.3. Śliwki podzielić na połówki
Kuchnia domowa AniPrześwietne ciasto według receptury mojej mamy. Zapraszam!Składniki:Ciasto:50 dag mąki1 kostka margaryny1 całe jajko3 żółtka2 łyżeczki proszku do pieczenia1 cukier waniliowy3/4 szklanki cukru2 łyżki śmietanyBeza:3 białkaniecałe pół szklanki cukruszczypta soli1 łyżka mąki ziemniaczanej Kruszonka:50 g margaryny100 g mąki50 g cukruDodatkowo:75 dag śliwekcukiercynamonSposób przygotowania:1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy mąki(...)śmietany. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - moja blaszka ma wymiary 25x30cm.2. na cieście układamy wypestkowane śliwki skórką do dołu. Śliwki oprószamy cynamonem i ewentualnie cukrem.3. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier, a na koniec mąkę. Miksujemy.4. Pianę wykładamy na śliwki.5. Składniki na kruszonkę mieszamy i rozkruszamy w palcach. Posypujemy bezę kruszonką.6. Ciasto wstawiamy do piekarnika
Kuchnia domowa AniCzyli takie czyszczenie zapasów - użyłam wisienek z zalewy i mrożonych borówek.Składniki:Ciasto kruche:250 g mąki250 g zimnego masła2 łyżeczki proszku do pieczenia5 żółtek3 łyżki cukru pudruPianka:5 białek1 niepełna szklanka cukru2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego (po 40g każdy)1 opakowanie cukru waniliowego1/2 szklanki oleju Owoce:1 szklanka wydrylowanych wiśni z zalewy, np. takich - klik1 szklanka mrożonych borówekSposób(...)przygotowania: 1. Z podanych składników na ciasto, zagniatamy kruche ciasto, dzielimy na dwie części wielkości 60% i 40 %. Ciasto mrozimy w zamrażalniku.2. Większą część ciasta ścieramy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko przyklepujemy i pieczemy na złoto w 180 st C przez 15 minut. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.3. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i cukier
Kuchnia domowa AniZapraszam Was dziś na ciasto w sam raz na jesienne wieczory. Przepis znalazłam w jednej z książek siostry Anastazji.Składniki:Ciasto na spód:2 szklanki mąki3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szklanka mleka1/2 kostki margaryny2 jajka+ 6 średnich jabłekCiasto z kokosem:10 dag wiórków kokosowych1/3 szklanki cukru3 białkaCiasto kakaowe:3 jajka3 łyżki mąki pszennej3 łyżki mąki ziemniaczanej1 czubata łyżeczka(...)wykonania:1. W gorącym mleku rozpuścić margarynę i cukier. Następnie dodać mąkę i energicznie wymieszać do połączenia się składników.Przestudzić, dodać jajka i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.2. Ciasto wylać na blaszkę (24x36cm), na wierzch wyłożyć obrane i pokrojone w plasterki jabłka.3. Zrobić ciasto z kokosem: białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubić i na końcu dodać kokos.4
Kuchnia domowa AniPARIS BREST - FRANCUSKI DESER Z KREMEM PRALINOWYMObłędny, zachwycający francuski deser, w którym zakochałam się bez pamięci! Ptysiowe ciasto wypełnione jednym z najpyszniejszych kremów jakie znam - kremem pralinowym i posypane płatkami migdałów. Genialny przepis zaczerpnęłam z blogu Moje Wypieki i nawet nie sądziłam, ze okaże się on tak prosty i łatwy w przygotowaniu:)Paris - Brest swoją premierę miał(...)Święta Bożego Narodzenia. Możecie podać go na pięknej paterze i ułożyć dookoła kilka świątecznych gałązek i ozdób. Gwarantuję Wam, ze zachwycicie tym wypiekiem całą rodzinę! Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA CIASTO PARZONE:125 ml wody40 g masła65 g mąki pszennej2 duże jajkapłatki migdałów do posypania (świeże, nie prażone)SKŁADNIKI NA Crème pâtissière:75 g cukru3 zółtka45 g mąki pszennej375
Słodko-Słony Świat Ilonytrzeba wyczarować coś pysznego w krótkim czasie zawsze sięgam po ciasto francuskie. Jeszcze nie odważyłam się sama go przygotować i póki co sięgam po gotowe Kiedyś nadejdzie jednak ten dzień i będę bardzo zadowolona z siebie…Ciasto francuskie z pieczarkami – składniki:opakowanie ciasta francuskiegook. 400 g pieczarek1 cebulaok 150 g sera żółtegojajkoczarnuszka, mak lub sezam do posypania2(...)ścieram na tarce.Pokrojoną cebulę duszę na maśle lub oliwie,dodaję pokrojone pieczarki i całość duszę aż pieczarki zmiękną. Doprawiam solą, pieprzem i tymiankiem i odstawiam do wystygnięcia.Ciasto francuskie kroję na kwadraty (ponieważ kupiłam zrolowane ale jeśli jest w bloku to trzeba je najpierw rozwałkować) Na każdy kwadrat nakładam ok. łyżki pieczarek a na wierzch posypuję serem. Wszystkie rogi
UgotujmyTo.plPaszteciki ze szpinakiem, mozzarellą i serkiem brie w cieście francuskim to idealna przekąska zarówno na ciepło jak i zimno. Idealnie doprawiony szpinak w tym połączeniu smakuje wyjątkowo i być może przekona do siebie osoby, które dotychczas stroniły od tej zielonej rośliny. Paszteciki w Cieście Francuskim ze Szpinakiem - Składniki:opakowanie ciasta francuskiegoduża cebula350 g rozdrobnionego szpinaku 3 ząbki czosnkuok(...)masłasól, pieprz, gałka muszkatołowaok. 200g mozzarelliok. 120 g serka brie odrobina mleka Paszteciki w Cieście Francuskim ze Szpinakiem - Sposób przygotowania:Szpinak rozmrażamy (jeżeli używamy mrożonego). Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody.Doprawiamy solą, pieprzem
Słodka Strona