szklanki mąki- 2 szklanki 25 dkg margaryny- cała kostka 2 jajka cukier do smaku- około pół szklanki 1.)Margarynę posiekać z żółtkami i cukrem, dosypać mąkę. Szybko zagnieść ciasto. 2.)Piec około 15 minut w temp. 200"C. Do momentu, aż ciasto stanie się złote. P.S Ciasto może byś spodem szarlotki, tarty makowej, czy służyć jako baza do kruchych babeczek
Luźna Kuchniaczas rodzinny, wspólne przygotowania, nawet jeśli czasem zdarzą się drobne sprzeczki, zresztą to one są najfajniejszym elementem tych wszystkich przygotowań. Jak wiecie nie bardzo lubię piec ciasta raczej wole mięsa, sałatki i takie tam... Ale jest dla mnie ważne, żeby moi domownicy cieszyli się nimi ze mną. Dlatego ciągle poszukuję ciast, którymi zachwycę... Znalazłam mazurek makowy, dziś próbuję(...)wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie herbatnikami, Masę wylać na herbatniki i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika na 1 h. Może być odrobinkę dłużej, sprawdzić ciasto patykiem, ma być odrobinkę wilgotny, ciasto powinno zrobić się dosyć ciemne, wyjąć, wystudzić, polukrować i udekorować skórką cytrynową i smacznego
Kuchnia BeatyWitam, mimo że jak pamiętacie pieczenie ciast nie jest moim ulubionym zajęciem- zdecydowanie wolę gotować! Jednak chcę Wam polecić delikatne ciasto na puchowym biszkopcie. Biszkopt wyszedł mi dziś trochę za wysoki, więc mamy dwa ciasta: BRZDĄCA I PTASIE MLECZKO Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ. Choć następnym razem wykorzystam ten biszkopt tylko do brzdąca: przekroję i przełożę tym śmietanowym kremem dodatkowo zapewne(...)pierwszą część spodu, i na masę położyć drugą część biszkoptu wylać resztę masy na wierzch, ozdobić falami widelcem i smacznego! Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu ciasto nabrało jeszcze lepszego smaku podzielcie się tym ze mną proszę. Umieszczę Wasz udoskonalony przepis na moim blogu - z Waszym autorstwem oczywiście
Kuchnia BeatyGruszki z marcepanem, to dlaczego nie ciasto drożdżowe z tym smacznym dodatkiem. Postanowiłam dziś spróbować tego połączenia. Przepis na ciasto drożdżowe , które zawsze się udaje i oczywiście kruszonkę podałam wcześniej- teraz reszta! SKŁADNIKI: 4 gruszki "konferencja" 4 jabłka 10 dag. masy marcepanowej WYKONANIE: ciasto drożdżowe rozkładamy na blachę, posypujemy startą na dużych oczkach masę marcepanową, gruszki(...)jabłka kroimy na ósemki i układamy na przemian, przygotowujemy kruszonkę(pamiętajcie jeśli chcemy, aby była miękka, to bierzemy krupczatkę, bądź mieszamy mąki pół na pół), posypujemy ciasto i pieczemy 45-50 min. w temp. 180 stopni
Kuchnia Beatymiałabym założyć coś na długi rękaw np. w pracy robi mi się słabo i gorąco.. Żeby poprawić sobie zły nastrój upiekłam coś czekoladowego. Wybór padł na ciasto czekoladowo bananowe, gdyż wcześniej nigdy nie jadłam połączenia tych dwóch smaków. Nawet nie przypuszczałam że to ciasto będzie strasznie wciągające.. Wilgotne i mocno kakaowe a jednocześnie połączenie bananów(...)kakao dało nowy wspaniały posmak ciasta. Przepis wzięłam z TEJ strony z pewnymi modyfikacjami schemat wykonania podobny jak przy muffinkach Składniki : 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki sody 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 5 łyżek kakao 50 ml oleju roślinnego 50 ml szklanki ciepłej wody 100 ml mleka 2 zmiksowane
Na słodko lub wytrawniepierwsze babeczki.Wybrałam bananowe.Nie pamiętam dziś dokładnego przepisu na nie, ba! w ogóle go nie pamiętam. Za to doskonale pamiętam, że ta kulinarna porażka wyleczyła mnie na lata z ciast pieczonych z dodatkiem bananów.Do czasu :) Do czasu, kiedy Mela z bloga Pierwsze primopoprosiła mnie o upieczenie tortu dla swojej córeczki na roczek.Był tylko jeden warunek - tort miał być(...)białek.I jak tu upiec biszkopt bez białek??? Jakie ciasto wymyślić?Doświadczenia z alergiami pokarmowymi nie mam żadnego, poprosiłam więc o radę Patyskę, autorkę Smakołyków Alergika. A ona poleciła mi właśnie ciasto bananowe...I od tej pory ja z tym ciastem się nie rozstaję!Ono pachnie, smakuje i robi się samo! W dodatku przekrawa się na krążki o wiele łatwiej
bistro mamaDziś proste ciasto, które wielu z nas pamięta z dziecięcych lat. Często będące jednym z pierwszych wypieków przygotowywanych w podstawówce na dzień mamy lub inne święto. W XXI wieku już nie tak popularne, wyparte przez brownie i jeszcze ta niepoprawna politycznie nazwa. Jednak, choć my o nim zapomnieliśmy, ciasto ma się świetnie. Wciąż pysznie smakuje i uroczo brudzi buzie wszystkim(...)sypkie składniki: kakao, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Na koniec śmietanę. Wymieszać na gładką masę.Formę do pieczenia posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niego ciasto i piec 45 minut w 180 stopniach. Poczekać aż wystygnie.W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem. Dodać mleko pozostałe składniki polewy, wymieszać. Poczekać aż troszkę ostygnie i posmarować polewą ciasto
W kuchni wieczoremDziś przygotowałam dla Was idealne ciasto do popołudniowej herbaty. Konkretne, proste i bardzo smaczne, z chrupiącą skórką i wilgotnym wnętrzem, z kawałkami czekolady. Całość wieńczy pudrowa posypka. Nazwałabym je ciastem prababci, bo kojarzy mi się ze smakiem dzieciństwa, ale pozostanę przy nazwie Waniliowe ciasto z białą czekoladą. Przygotowanie trwa kilka minut, więc może się skusicie?"Składniki:45 g białej czekolady3/4(...)objętości. Następnie wlewamy ostudzone mleko i dalej mieszamyW drugiej misce łączymy mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dosypujemy do masy jajecznej. Białą czekoladę kroimy na drobno, dodajemy do ciasta, mieszamy.Masę przelewamy do podłużnej formy - keksówki i pieczemy w 180`C przez około 45 minut.Studzimy w formie.Smacznego
Słodkie Przyjemnościmacie jakieś dobre, sprawdzone? Całe życie gotowałam na gazowej, będzie mi ciężko przestawić się na indukcyjną. Ale już się nie mogę doczekać! Będę w końcu mogła w spokoju robić ciasto parzone, rozpuszczać czekoladę czy gotować mleko. Oj będzie, będzie się działo! :) Choć w sumie teraz również się dzieje. Dziś przygotowałam dla Was ciasto, ale nie takie zwykłe, bo czekoladowe(...)pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką pszenną. Wstawiamy do rozgrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około 55-60 minut - do suchego patyczka ( pamiętajmy o tym, że ciasto jest z kawałkami czekolady, które zastygną dopiero po całkowitym ostudzeniu).Upieczone ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą, posypujemy cukrem pudrem lub pozostawiamy bez dodatków.Smacznego
Słodkie Przyjemnościpodzielić na dwie części, każdą osobno zawinąć w folię spożywczą, jedną część włożyć na godzinę do lodówki, a drugą do zamrażalnika.Formę do pieczenie (24/30 cm) nasmarować margaryną, wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować nieco ponad wielkość formy i wyłożyć nim dno i boki.Na ciasto wyłożyć śliwki, skórką do dołu.Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, aż się(...)cukier rozpuści, a białka będą błyszczące, dodać kisiel i jeszcze chwilę ubijać do połączenia.Ubite białka wyłożyć na śliwki i równomiernie rozsmarować.Wyjąć zamrożony kawałek ciasta i zetrzeć na tarce na wyłożoną pianę.Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 180 stopni
Mix smakudodać olej, wodę i razem utrzeć do połączenia. Następnie dodać białka, delikatnie wymieszać, a na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao i również delikatnie wymieszać.Ciasto przelać do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ser przełożyć do worka foliowego na mrożonki, odciąć róg i wyciskać ser na ciasto po skosie tak aby utworzyć wzór(...)postaci kratki.Wstawić do nagrzanego piekarnika. piec w temp. 180 stopni, ok. 35 min, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto upieczone.Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem
Mix smakuPrzepis dostałam od mamy.Składniki:Ciasto:1 szklanka mąki pszennej1 szklanka cukru10 jajekpółtorej łyżeczki proszku do pieczeniaMasa budyniowa:700 ml soku marchwiowego2 opakowania budyniu śmietankowegoMasa śmietankowa:250 g śmietany 36 %1 op. galaretki pomarańczowejDodatkowo:2 paczki delicjiwiórki kokosowe do dekoracji. Wykonanie:Ciasto:jajka zmiksować z cukrem. Dodawać stopniowo mąkę z proszkiem. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę(...)min.Masa budyniowa: Ugotować budyń wg wskazówek z opakowania na soku z marchewki.Masa śmietankowa:Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do wystudzenia. Śmietanę ubić, połączyć z wystudzoną galaretką.Ciasto finał:Zaraz po przyrządzeniu masę budyniową wylać na wystudzony biszkopt. Na ostudzonej masie ułożyć delicje. Wystudzoną masę śmietankową wyłożyć na delicje. Udekorować wiórkami kokosowymi.Ciasto z sokiem z marchewki
Bon Appetit MałgorzatyPrzepis mam od mamy, te ciasto robi furorę u nas w rodzinie.Ciasto z kiwiSkładniki biszkopt:5 jajek¾ szklanki cukru1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejSkładniki masa:100 g masła2 op. kisielu cytrynowego1 opakowanie galaretki agrestowejSkładniki pianka:100 g śmietany 30 %2 op. galaretki agrestowejponadto: kiwiBiszkopt:białka ubić(...)kisiele ugotować w 3 szklankach wody.Do gorącego kisielu wsypać galaretkę, dodać masło, wymieszać mikserem i wystudzić.Pianka:galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Śmietankę ubić. Dodać tężejącą galaretkę.Ciasto z kiwi:Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta posmarować masą. Ułożyć plasterki kiwi. Przykryć drugim biszkoptem. Wyłożyć piankę, udekorować plasterkami kiwi i schłodzić w lodówce. ciasto kiwi
Bon Appetit Małgorzatyprościutkie ciasto z gruszkami. Nie jestem specjalistką pieczenia ciast, więc jak jakieś mi się cudem uda to od razu uznaję przepis za łatwy :) i godny polecenia :)składniki:2 szklanki przesianej mąki tortowej1,5 szklanki cukru1/2 kostki margaryny5 jajek4-5 łyżek kakao (dobrej jakości)1,5 łyżeczki proszku do pieczenia4 gruszki1 opakowanie cukru waniliowego1/5 szklanki olejułyżka bułki tartej1(...)wystygnięcia. Następnie ciągle mieszając dodajemy żółtka, cukier waniliowy, oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite białka i mieszamy drewniana łyżka. Ciasto wylewamy do tortownicy (natłuszczonej i obsypanej bułka tartą) Na wierzchu układamy kawałki gruszek i posypujemy cynamonem. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni C. ok 1 h. wystudzone ciacho
Bon Appetit MałgorzatyMieszamy a następnie czekamy około 5 min aż pojawi się piana. Potem żółtka dodajemy do białek i mieszamy mikserem. Następnie dodajemy przesiane mąki i mieszamy całość drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma o wymiarach: 25x40. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach C. Po upieczeniu biszkopt studzimy.Masa budyniowa: Gotujemy budyń(...)wystudzoną galaretką. Finał: Zaraz po przygotowaniu masy marchwiowej wylewamy ją na wystudzony biszkopt i na ostudzonej masie układamy delicje a następnie wylewamy masę śmietanową. Dekorujemy wg uznannia, ja ciasto posypałam czarnym sezamem. Ciasto przed spożyciem należy schłodzić w lodówce do pełnego stężenia. ciasto marchwiowe z delicjami
Bon Appetit Małgorzaty