przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:46/934)

Waniliowe ciasto z białą czekoladą 82

Dziś przygotowałam dla Was idealne ciasto do popołudniowej herbaty. Konkretne, proste i bardzo smaczne, z chrupiącą skórką i wilgotnym wnętrzem, z kawałkami czekolady. Całość wieńczy pudrowa posypka. Nazwałabym je ciastem prababci, bo kojarzy mi się ze smakiem dzieciństwa, ale pozostanę przy nazwie Waniliowe ciasto z białą czekoladą. Przygotowanie trwa kilka minut, więc może się skusicie?"Składniki:45 g białej czekolady3/4(...)objętości. Następnie wlewamy ostudzone mleko i dalej mieszamyW drugiej misce łączymy mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dosypujemy do masy jajecznej. Białą czekoladę kroimy na drobno, dodajemy do ciasta, mieszamy.Masę przelewamy do podłużnej formy - keksówki i pieczemy w 180`C przez około 45 minut.Studzimy w formie.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasto czekoladowe z bakaliami 107

macie jakieś dobre, sprawdzone? Całe życie gotowałam na gazowej, będzie mi ciężko przestawić się na indukcyjną. Ale już się nie mogę doczekać! Będę w końcu mogła w spokoju robić ciasto parzone, rozpuszczać czekoladę czy gotować mleko. Oj będzie, będzie się działo! :) Choć w sumie teraz również się dzieje. Dziś przygotowałam dla Was ciasto, ale nie takie zwykłe, bo czekoladowe(...)pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką pszenną. Wstawiamy do rozgrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około 55-60 minut - do suchego patyczka ( pamiętajmy o tym, że ciasto jest z kawałkami czekolady, które zastygną dopiero po całkowitym ostudzeniu).Upieczone ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą, posypujemy cukrem pudrem lub pozostawiamy bez dodatków.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasto ze sliwkami 157

podzielić na dwie części, każdą osobno zawinąć w folię spożywczą, jedną część włożyć na godzinę do lodówki, a drugą do zamrażalnika.Formę do pieczenie (24/30 cm) nasmarować margaryną, wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować nieco ponad wielkość formy i wyłożyć nim dno i boki.Na ciasto wyłożyć śliwki, skórką do dołu.Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, aż się(...)cukier rozpuści, a białka będą błyszczące, dodać kisiel i jeszcze chwilę ubijać do połączenia.Ubite białka wyłożyć na śliwki i równomiernie rozsmarować.Wyjąć zamrożony kawałek ciasta i zetrzeć na tarce na wyłożoną pianę.Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 180 stopni

Mix smaku
Ciasto poduszkowiec 340

dodać olej, wodę i razem utrzeć do połączenia. Następnie dodać białka, delikatnie wymieszać, a na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao i również delikatnie wymieszać.Ciasto przelać do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ser przełożyć do worka foliowego na mrożonki, odciąć róg i wyciskać ser na ciasto po skosie tak aby utworzyć wzór(...)postaci kratki.Wstawić do nagrzanego piekarnika. piec w temp. 180 stopni, ok. 35 min, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto upieczone.Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem

Mix smaku
Ciasto z sokiem marchwiowym i z delicjami 146

Przepis dostałam od mamy.Składniki:Ciasto:1 szklanka mąki pszennej1 szklanka cukru10 jajekpółtorej łyżeczki proszku do pieczeniaMasa budyniowa:700 ml soku marchwiowego2 opakowania budyniu śmietankowegoMasa śmietankowa:250 g śmietany 36 %1 op. galaretki pomarańczowejDodatkowo:2 paczki delicjiwiórki kokosowe do dekoracji.  Wykonanie:Ciasto:jajka zmiksować z cukrem. Dodawać stopniowo mąkę z proszkiem. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę(...)min.Masa budyniowa: Ugotować budyń wg wskazówek z opakowania na soku z marchewki.Masa śmietankowa:Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do wystudzenia. Śmietanę ubić, połączyć z wystudzoną galaretką.Ciasto finał:Zaraz po przyrządzeniu masę budyniową wylać na wystudzony biszkopt. Na ostudzonej masie ułożyć delicje. Wystudzoną  masę śmietankową wyłożyć na delicje. Udekorować wiórkami kokosowymi.Ciasto z sokiem z marchewki

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto z obłędnym kiwi 358

Przepis mam od mamy, te ciasto robi furorę u nas w rodzinie.Ciasto z kiwiSkładniki biszkopt:5 jajek¾ szklanki cukru1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejSkładniki masa:100 g masła2 op. kisielu cytrynowego1 opakowanie galaretki agrestowejSkładniki pianka:100 g śmietany 30 %2 op. galaretki agrestowejponadto: kiwiBiszkopt:białka ubić(...)kisiele ugotować w 3 szklankach wody.Do gorącego kisielu wsypać galaretkę, dodać masło, wymieszać mikserem i wystudzić.Pianka:galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Śmietankę ubić. Dodać tężejącą galaretkę.Ciasto z kiwi:Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta posmarować masą. Ułożyć plasterki kiwi. Przykryć drugim biszkoptem. Wyłożyć piankę, udekorować plasterkami kiwi i schłodzić w lodówce. ciasto kiwi

Bon Appetit Małgorzaty
Proste ciasto z gruszkami i z cynamonem 148

prościutkie ciasto z gruszkami. Nie jestem specjalistką pieczenia ciast, więc jak jakieś mi się cudem uda to od razu uznaję przepis za łatwy :) i godny polecenia :)składniki:2 szklanki przesianej mąki tortowej1,5 szklanki cukru1/2 kostki margaryny5 jajek4-5 łyżek kakao (dobrej jakości)1,5 łyżeczki proszku do pieczenia4 gruszki1 opakowanie cukru waniliowego1/5 szklanki olejułyżka bułki tartej1(...)wystygnięcia. Następnie ciągle mieszając dodajemy żółtka, cukier waniliowy, oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite białka i mieszamy drewniana łyżka. Ciasto wylewamy do tortownicy (natłuszczonej i obsypanej bułka tartą) Na wierzchu układamy kawałki gruszek i posypujemy cynamonem. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni C. ok 1 h. wystudzone ciacho

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto z sokiem marchwiowym i delicjami 171

Mieszamy a następnie czekamy około 5 min aż pojawi się piana. Potem żółtka dodajemy do białek i mieszamy mikserem. Następnie dodajemy przesiane mąki i mieszamy całość drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma o wymiarach: 25x40. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach C. Po upieczeniu biszkopt studzimy.Masa budyniowa: Gotujemy budyń(...)wystudzoną galaretką. Finał: Zaraz po przygotowaniu masy marchwiowej wylewamy ją na wystudzony biszkopt i na ostudzonej masie układamy delicje a następnie wylewamy masę śmietanową. Dekorujemy wg uznannia, ja ciasto posypałam czarnym sezamem. Ciasto przed spożyciem należy schłodzić w lodówce do pełnego stężenia. ciasto marchwiowe z delicjami

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto wiewiórka 3458

Skąd ta nazwa? Nie mam zielonego pojęcia. Ale myślę, że żadna wiewiórka nie pogardziłaby ciastem z orzechami, jabłkami i rodzynkami :) No i w końcu od wiórków do "wiewiórków" nie daleka droga ;) Do zrobienia tego ciasta zainspirowały mnie bakalie bez konserwantów, lecz z dużą zawartością pokarmowego błonnika marki HELIO  - polecam! :) Takie bakalie idealne są do wieczornego podjadania przy(...)ubijamy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon, olej, mleko oraz orzechy, jabłka i rodzynki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy do formy (keksówki) wysmarowanej margaryną i bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40-50 minut (do suchego patyczka). Polewa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto Bounty 2958

Ciasto dla miłośników kokosów i nie tylko :) Akurat nie jestem amatorką kokosu, ale ciasto bardzo mi smakowało.Składniki: (Ciasto robiłam w blaszce 24x36 cm)Biszkopt:6 jajek1 szklanka cukru3/4 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki mąki mąki ziemniaczanej2 łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa kokosowa: 450 ml mleka220 g wiórków kokosowych200 g masła2 łyżeczki cukru waniliowego100 g białej czekolady4 łyżki(...)mieszamy aż się rozpuści i masę studzimy i wkładamy do na 1 godzinę, by stężała.4. Zimną masą przekładamy biszkopt.5. Robimy polewę: wszystkie składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy ciasto i schładzamy całość.6. Bounty najlepiej smakuje na drugi dzień.Smacznego!!!Źródło: Kuchnia szeroko otwarta

Kuchnia domowa Ani
Ciasto kakaowe ze śliwkami 189

Cały tydzień chodziło za mną ciasto ze śliwkami. Zrobiłam dziś. Przepis kombinowany z dwóch innych ucieranych ciast - ale bardzo udany :) Polecam!Składniki (blaszka 25x30cm):6 jajek1 i 1/4 szklanki cukru3 szklanki mąki3 łyżeczki kakao1 łyżeczka sody oczyszczonejodrobina olejku śmietanowego1 szklanka oleju1 łyżka octu ok.70 dag śliwek - u mnie węgierkiSposób przygotowania:1. Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki(...)ubijamy z cukrem i octem. Jak masa zacznie bieleć, dodajemy partiami mąkę wymieszaną z sodą i kakao. Na koniec wlewamy olejek i olej, dokładnie miksujemy.4. Pokrojone śliwki wsypujemy do ciasta i całość mieszamy.5. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem. Całość pieczemy przez 45-50 minut (najlepiej do suchego patyczka) w 180 st. C.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ciasto makowe z kremem 731

Pyszne klasyczne ciasto z makiem i kremem budyniowym. Krem zrobiłam ze swojego sprawdzonego przepisu. Polecam nie tylko na Święta!Składniki:Ciasto:200 g margaryny5 jajek (białka i żółtka osobno)300 g cukru1 szklanka mleka250 g suchego maku250 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniaolejek arakowy lub rumowy Krem:2,5 szklanki mleka2 budynie waniliowe / śmietankowe3 łyżki cukru1 kostka masłaSposób przygotowania(...)żółtkami na puch. Dodajemy mak z mlekiem.3. Dodajemy olejek z aromatem, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy.4. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie całość mieszamy.5. Ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy w 180 st. C przez ok 40 minut lub do suchego patyczka.6. Robimy krem. Na mleku z cukrem gotujemy budyń. Studzimy.7. Zimny budyń ucieramy z masłem

Kuchnia domowa Ani
Parówki w cieście francuskim 206

szybka i pyszna propozycja na ciepłą kolację :)Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego4 parówki hot-dogowekilka plasterków żółtego sera1 jajkoSposób przygotowania:1. Ciasto rozkładamy, kroimy na 4prostokąty (ilość będzie zależała od wielkości parówek).2. Na ciasto rozkładamy ser żółty, a na to parówkę. Zwijamy i układamy na blaszce.3. Każdą parówkę w cieście nacinamy, a następnie smarujemy rozmieszanym jajkiem.4. Pieczemy

Kuchnia domowa Ani
Kruche ciasto z serem, truskawkami i rabarbarem 198

Zapraszam Was dziś na świetne kruche ciasto z serem i owocami. Zrobiłam go według przepisu Aniki. Jest bardzo szybkie do przygotowania. Wszystkim bardzo posmakowało. Można nazwać je sezonowym, bo każde owoce będą tu pasować :)Składniki:Ciasto kruche:350 g mąki pszennej3 żółtka1/2 kostki masła1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szklanki cukru pudru2 łyżki kwaśnej śmietanyszczypta soli1/2 opakowania cukru waniliowegoSer(...)sera białego gotowego do serników3 jajka1/3 szklanki cukru1 łyżka cukru waniliowegoolejek waniliowyDodatki:1 duża łodyga rabarbaru1 szklanka truskawekKruszonka:1 łyżka masła1 łyżka cukru2 łyżki mąkiSposób przygotowania:1. Zagniatamy ciasto kruche. Wykładamy nim tortownicę (26cm) podwijając brzegi do góry.2. Składniki na masę serową mieszamy na gładko - można to zrobić łyżką. Wykładamy na kruche ciasto.3. Truskawki i obrany i pokrojony rabarbar

Kuchnia domowa Ani
Sernik gotowany na miodowym cieście 373

Święta zbliżają się wielkimi krokami i pewnie sporo osób przegląda blogi w poszukiwaniu czegoś fajnego na świąteczny stół. Moja propozycja to ciasto miodowe przełożone gotowaną masą serową. Składniki:Ciasto (blaszka 24x36cm):3 i 1/2 szklanki mąki + 2-3 łyżki jeśli się klei podczas wyrabiania2 łyżeczki sody oczyszczonej1 i 1/2 szklanki cukru pudru3 jajka3-4 łyżki miodu1/2 kostki margarynyMasa serowa(...)masła (rozpuścić)1 cukier waniliowy4 jajka1 budyń waniliowy1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej1/2 szklanki mlekaNa wierzch: polewa kakaowa z żelatyną ( KLIK) i dowolna posypkaSposób wykonania:1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części , wykładamy jedną część na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy 10-15 minut w 180 st.C. Wyjmujemy i studzimy. Podobnie pieczemy pozostałe dwa placki.2. Robimy masę

Kuchnia domowa Ani