przepis znalazłam na blogu Kuchnia pod wulkanem To przepis na pierożki brazylijskie, pyszne, bardzo podobne jadłam w Portugalii, ciasto pierożków było takie samo (rissois to nazwa portugalska) inne było nadzienie składniki: na ok 20 pierożkówciasto:120 g mąki200 ml wodyłyżka masłaszczypta solinadzienie - mozzarella pokrojona w kosteczkę + jajko i tarta bułka do panierowaniaolej do smażeniaprzygotowanieDo(...)garnka wlać wodę, dodać sól i masło. Kiedy woda się zagotuje , ciągle mieszając dodajemy mąkę. Całość gotujemy przez ok. 6 minut (cały czas mieszając), aż ciasto zacznie odstawać od ścianek i uformuje kulę . Dobrze zaparzona mąka nie przylepia się do ścian garnka i łyżki. Masę odkładamy do przestudzenia.Przestudzone ciasto lekko podsypujemy mąką i wałkujemy w miarę
Stare GaryBardzo lubię makowiec z tym ciastem. Ciasto robi się szybko , jest cienkie, a farszu czyli tego co najlepsze - dużo. Przepis z książki 'W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorzy Maria Lemnis i Henryk Vitry, wydanie z 1983 r. Z tej ilości ciasta robię zwykle 4 makowce. Lukier z przepisu na stronie Moje Wypiekiskładniki (4 makowce(...)tego przepisuprzygotowaniena stolnicy posiekać nożem, aby dobrze się złączyły mąkę, masło, drożdże wymieszane dokładnie w trzech łyżkach śmietany, ziarenka wanilii, cukier puder, jaja, żółtka i sól. Posiekane ciasto zagnieść rękami, powinno być niezbyt ścisłe i lśniące . Gotowe podzielić na 4 częsci. Każdą rozwałkować cienko w kształcie prostokąta na lekko omączonej stolnicy.Pokryć równomiernie farszem makowym (pozostawić wolny margines
Stare GaryMocno wilgotne, niskie i ciężkie ciasto z białej czekolady tzw. Blondie, czyli inaczej mówiąc jest to jasna wersja pysznego i wszystkim znanego brownie- które wkrótce pojawi się na blogu.Ciasto robiłam w dwóch wersjach- z owocami i bakaliami, obydwa pyszne, ale jednak słodycz ciasta przełamana soczystymi owocami smakuje lepiej- przynajmniej taki werdykt został ogłoszony w mojej rodzinie :)Jeżeli więc lubicie słodkie(...)zakalcowate i pełne owoców ciasta, to bardzo gorąco polecam!* biała czekolada- 200 g* masło- 120 g* mąka- 100 g* cukier- 80 g* jajka- 3 szt.* owoce- około 250 gPiekarnik nagrzać do 180 stopni.W garnuszku roztopić masło wraz z czekoladą, lekko przestudzić.Jajka wraz z cukrem utrzeć, dodać jeszcze ciepłą masę czekoladowo-maślaną, wymieszać.Wsypać mąkę i całość zmiksować na gładką
Kraina Miodem PłynącaPrzy pieczeniu chleba nie obyło się bez przygód. Pierwsza przygoda to woda. Moje mąki chciały więcej wody niż podano w recepturze. Szczerze mówiąc powinienem był dodać jeszcze więcej, bo ciasto było dość zwarte. Obawiałem się, że morele i rodzynki prędzej się rozgniotą, niż wrobią w ciasto. Tak więc warto mieć trochę więcej wody na podorędziu, aby kontrolować zwięzłość ciasta(...)Pâte fermentée:100 g mąki pszennej chlebowej50 g letniej wody2 g świeżych drożdży¼ łyżeczki soliRozpuść w wodzie drożdże i sól. Dodaj do przesianej mąki, wymieszaj składniki i zagnieć ciasto. Wyrabiaj około 6 minut. Przełóż ciasto do natłuszczonej miseczki, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą dobę. Owoce:150 g suszonych moreli80 g rodzynek40 g orzechów włoskich20 g orzeszków
Grahamka, weka i kajzerkaProste,szybkie ciasto dla wielbicieli truskawek i bananow.Spod z dodatkiem podprazonych mielonych orzechow laskowych swietnie komponuje sie z mascarpone i truskawkami.Dla tych co szukaja nowych wyzwan,nowy przepis do wyprobowania.Na drugi dzien ciasto jest jeszcze smaczniejsze niz w dniu przygotowania.Szczegolnie nadaja sie tu dojrzale, nie za twarde owoce.Truskawki prezentuja sie tu niezwykle urodziwie,polane delikatnie Tortengussem,a nie tradycyjnie zatopione(...)rozga doprowadzic do wrzenia.Czy ladnie zeluje ,sprawdzamy tak jak konfiture spuszczajac kropelke na spodeczek.Tortenguss bedzie jeszcze lepszy,gdy zamiast wody uzyjemy soku lub kompotu.Tortenguss nadaje sie idealnie do wszystkich ciast z owocami.To ostatni krok do wykonczenia wypieku.Nie tylko pieknie "wykancza" ciasto,ale tez zapobiega jego wysychaniu powodujac,ze pozostaje apetycznie wilgotne w srodku.Zycze smacznego!1 porcja to: 230 kcal
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kochani dzisiaj w klimacie nadchodzących Świąt, proponuje Wam przygotowanie pyszny i bardzo prosty w wykonaniu strudel z ciasta filo, z jabłkami, rodzynkami, syropem różanym, żurawiną, posiekanymi migdałami, kardamonem, cynamonem i miodem! Cóż tu dużej gadać!Pychota!SKŁADNIKI:- 3 arkusze ciasta filo- 4 jabłka - kardamon, cynamon- 2 łyżki miodu- żurawina suszona- syrop różany około 1,5 łyżki- rodzynki - migdały(...)posiekane - 3 łyżki- 2 jajkaJabłka obieramy, kroimy w kosteczkę i mieszamy z pozostałymi składnikami. Arkusz ciasta filo smarujemy roztrzepanym jajkiem, układamy nadzienie. Rolujemy z strudel. Układamy na blaszce. Wierzch smarujemy jajkiem. Formujemy trzy sztuki. Pieczemy 35 minut!.Smacznego!Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni
SMYKWKUCHNICiasto jest szybkie, proste i smaczne, więc czego chcieć więcej. Nawet przepis jest na tyle banalny, że pamięta się go od pierwszego razu ;)10 łyżek mąki tortowej Lubella,10 łyżek cukru,10 łyżek oleju, 4 całe jaja,szczypta soli,płaska łyżeczka proszku do pieczenia.Wszystkie składniki miksujemy. Niewielką brytfankę lub tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszką manną. Wlewamy do niej(...)ciasto. Na wierzch nakładamy pokrojone w kawałki sezonowe owoce. Pasują np. porzeczki, gruszki, śliwki, jabłka itd itp.Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka.Jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem z cukru pudru, cynamonu i soku z cytryny.Smacznego
Z butelką mleczka w tleCiasto marmurkowe, puszyste i smakowicie jabłkowe. Nic dodać nic ująć :)Składniki:Ciasto:2 szklanki mąki3/4 szklanki cukrupół kostki margaryny4 jajkaczubata łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowyłyżka kakaoNadzienie:2 jabłkasok z połowy cytryny szczypta cynamonuDodatkowo:puder do posypaniamigdały w płatkach do posypaniapółka tarta i trochę masła do wysmarowania blachyWykonanie:Masło rozpuścić i wymieszać z cukrem.Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem(...)cukrem waniliowy. Dodać do masła i wymieszać.Następnie dodawać kolejno jajka, cały czas mieszając. Ciasto będzie miało gęstą konsystencję.Jabłka obrać usunąć gniazda i pokroić w cieniutkie plasterki, skropić sokiem, zmieszać z cynamonem.Piekarnik nastawić na 180 stopni.Formę wysmarować masłem i obsypać bułką.Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. (Na tą górną).Pierwszą wyłożyć na dno foremki
Moje pyszne gotowanieJeśli w czasie Świąt chcecie zaskoczyć gości wykwintną przystawką, jest to przepis dla was. Pyszne babeczki z kruchego ciasta wypełnione aromatycznym boczkiem i porem, a całość w śmietanowo jajecznej masie. Eleganckie i wyjątkowo smaczne! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera glutenIlość porcji: 12Czas przygotowania: 50 minut ( w tym 25 minut pieczenia)Składniki:Ciasto:260g mąki pszennej125g masła1 żółtkoOk. 40ml(...)sera1 łyżka musztardyPrzyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowaNa blacie kuchennym umieszczamy mąkę, dodajemy posiekane masło oraz żółtko i zimną wodę. Doprawiamy delikatnie solą i siekamy nożem. Następnie wyrabiamy ciasto. Kiedy otrzymamy jednolitą masę to formujemy ją w kulę i zawijamy w folie spożywczą. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.Rozgrzewamy patelnie. Boczek kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy
Kolizje Smakówtego ciasta wykorzystujemy małe jabłka z syropu lub surowe (ok. 30 szt. małych jabłuszek).Na ciasto:-niepełne dwie szklanki mąki-szklanka cukru pudru-6 jajek-6 łyżek oleju-łyżeczka proszku do pieczenia-1 łyżka kakao-aromat śmietankowy Surowe jabłka wydrążamy lub wykorzystujemy jabłka z syropu. Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier puder, miksujemy.Dodajemy żółtka.Następnie wlewamy(...)olej i aromat a na końcu wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.Mieszamy masę, 2/3 wlewamy na blaszkę z papierem do pieczenia a do reszty ciastadodajemy łyżkę kakao.Wylewamy ciemne ciasto na jasne, tworząc nieregularną kompozycję. Układamy poziomo jabłka, lekko je dociskając do dna blaszki i wstawiamy do piekarnikana 40 minut w temp.160 st. C. Ciasto jet gotowe
Maminek kulinarnyProponujemy ciasto o bardzo ciekawym smaku.Przepis może wydawać się skomplikowany, ale wykonanie jest proste.Składniki:-0,25 kg biszkoptów-0,5 szklanki suchego maku-8 jajek-1,5 kostki margaryny-1,5 szklanki cukru-2,5 szklanki mąki i dodatkowo 3 łyżki-2 łyżki kakao-2 łyżeczki proszku do pieczenia-aromat rumowy-słoiczek kwaśnego dżemu Oddzielamy żółtka(...)cukrem. Dodajemy żółtka i miksujemy.Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kilka kropli aromatu.Miksujemy a następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką. Ciasto dzielimy na 3 części.Do jednej dodajemy mak, do drugiej kakao a do trzeciej 3 łyżki mąki. Otrzymaliśmy 3 różne masy ciasta. Blaszkę o wymiarach
Maminek kulinarnyPomysł na ciasto drożdżowe z szarlotkowymi jabłkami i serem.Składniki:-na ciasto drożdżowe: ok. 5 szklanek mąki szklanka ciepłego mleka(...)trzema szklankami mąki.Odstawiamy do wyrośnięcia. Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy jajko i cukier i dokładnie mieszamy.Dodajemy mąki, aromat i stopione masło.Wszystko mieszamy. Do ciasta wlewamy pozostałe mleko, dodajemy jajka, sól i aromat.Wstępnie zagniatamy.Dosypujemy stopniowo mąkę i wyrabiamy ciasto.Wlewamy roztopione masło i wyrabiamy do czasu, aż się wchłonie.Odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto
Maminek kulinarnySkładniki na kruchy spód:-1,5 szklanki mąki-0,5 szklanki cukru pudru-10 dkg margaryny-1 jajko-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromatZ podanych składników zagniatamy ciasto. Składniki na biszkopt:-3 jajka-3 łyżki cukru-2 łyżki mąki ziemniaczanej-2 łyżki mąki pszennej-2 łyżki oleju-aromatDo tego oczywiście kilka pędów rabarbaru. Rabarbar obieramy(...)minuty do wrzącego syropu ugotowanego z jednego litra wody,jednej szklanki cukru i pół łyżeczki kwasku cytrynowego. Rabarbar wyjmujemy z syropu i odsączamy. Kruche ciasto rozwałkowujemyi wykładamy nim formę.Na spód możemy wyłożyć cienką warstwę dżemu. Oddzielamy żółtka od białek.Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy cukier i miksujemy.Dodajemy żółtka
Maminek kulinarnyCiasto filo samo w sobie nie ma właściwie smaku. Jest neutralne i dlatego nadaje się zarówno do słodkich jak i wytrawnych potraw. Można w nim zapiekać farsze mięsne, warzywne czy owocowe albo serowe. Można zrobić jedną dużą zapiekankę albo małe przekąski tak jak ja to właśnie zrobiłam.Trzeba pamiętać, że to ciasto jest cieniutkie więc szybko wysycha. Dlatego przygotowując(...)opakowania powinniśmy zużyć je od razu a nawet podczas pracy z pozostałymi składnikami arkusze zabezpieczyć przykrywając wilgotną ściereczką. Po upieczeniu filo jest niezwykle kruche i chrupiące.W przeciwieństwie do ciasta francuskiego filo nie rośnie i nie rozwarstwia się więc żeby uzyskać kilka warstw trzeba po prostu użyć kilku płatów nałożonych na siebie, najpierw przesmarowanych tłuszczem. Zobacz przepis na przekąski
Smaczna Pyzasernik dyniowy, który starczył nam na kilka dni, bo był sporych rozmiarów. A C. tak nie do końca sernikolubny... Nie pogardzi, ma już nawet swój ulubiony, jednak ciągle inne ciasta znikają zdecydowanie szybciej. Kiedy jednak Maggie rzuciła, że będzie piekła karmelowe cudo od Liski - nie mogłam pozostać obojętna. Na zdjęciach sernik wygląda po prostu wspaniale: wysoki(...)karmelowej polewy i prażonymi migdałami. Sami powiedzcie - czy można się nie zakochać...? Ja uległam jego czarowi, i w sobotę przystąpiłam do działania.Zasadniczo plan był taki - najpierw drzemka, potem ciasto. W nocy spałam zaledwie dwie godziny, więc kiedy wróciłam do domu, niewiele myśląc, udałam się do łóżka. Po bezproduktywnym przewracaniu się z boku na bok przez godzinę stwierdziłam
Pożeraczka, czyli raz adobrze