Skladniki Ciasto: 600 g mąki pszennej 60 g masła 400 ml gorącej wody szczypta soli Farsz: porcja kaczki , z rosołu 2 skrzydla indycze 1 marchewka, z rosołu 1/2 średniej pietruszki, z rosołu(...)rozgrzanym maśle. Dodać do mięsa i wymieszać. Do tak przygotowane masy dodać , porządną szczyptę pieprzu, soli do smaku, a także posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Ciasto...Do dużej miski wsypać mąkę i sól. Masło dodać do gorącej wody i mieszać, aż się roztopi, a następnie wlać powstałą emulsję do mąki. Teraz musimy mieszać masę dużą łyżką
w mojej kuchniupieczenia tego ciasta zainspirowała mnie znajoma. Zapytała czy nie upiekę jej ciasta bez nabiału, masła, jajek, mleka. Zanim powiedziałam tak, musiałam sama przetestować przepis, gdyż przyznaje, iż z racji braku jakichkolwiek nietolerancji pokarmowych nigdy wcześniej nie popełniłam takiego ciasta. I już żałuje Przede wszystkim ciasto jest bardzo proste i zaskakująco dobre. Jest wilgotne, sycące, ala murzynek, przełożone dżemem porzeczkowym(...)polane czekoladą smakuje obłędnie. I choć mogłoby się wydawać , że ciasta bez nabiału, ciasta dietetyczne smakują nieco inaczej, nie tak dobrze jak te klasyczne, tak to ciasto jest tego zaprzeczeniem. Jest genialne. Ja go powtórzę nie raz, nie dwa a Wam polecam je upiec. Warto! Przy okazji, super ciasto do zrobienia z dzieckiem. Wszystkie składniki się miesza (można nawet
Made By Mom And SonCzas przygotowania: 80 min. Składniki na formę do tart o średnicy 24 cm Koszt przygotowania: 25,00 zł SKŁADNIKI na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła + 1 łyżka do wysmarowania formy 1/2 łyżeczki soli 2 żółtka 50 ml wody Dodatkowo: *fasola "Jaś" do obciążenia ciasta przy pieczeniu *folia spożywcza *folia aluminiowa SKŁADNIKI na masę do tarty(...)parzonego 200 g sera ricotta 200 g sera mozzarella (wiórki) 3 jajka 3 łyżki śmietany 18% 1 cebula dymka 1 ząbek czosnku szczypiorek natka pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE kruchego ciasta: Mąkę i sól przesypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki
kulinarnyJaNajlepsze ciasto marchewkowe jakie jadłam. Próbowałam wiele przepisów i w każdym czegoś brakowało. Ale to było idealne (było, bo zniknęło w mgnieniu oka ;)). Wilgotne w środku, z orzechami i rodzynkami. Do tego kremowy lekko słonawy mascarpone. Niebo w gębie. 'ciasto marchewkowe' Składniki (na tortownice o sr.20cm (chociaż ja piekłam w 22cm)): - 1 szklanka startej na drobnych oczkach marchewki, dobrze ubitej(...)rodzynki i orzechy. Dokładnie wymieszać łyżką. Masę przelać do tortownicy wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (termoobieg) przez 45-50 minut, do tzw. "suchego patyczka". Ciasto po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić. Przekroić na dwie części. Mascarpone i śmietanę kremówkę delikatnie zmiksować, dodać sól, cukier i sok z cytryny. Zmiksować na sztywno. Podzielić
CookYourselfproste jak drut ciasto z tego konkretnego przepisu, CIACHO TUTAJ Zamieniłam truskawki na jabłka, bo te akurat miałam pod ręką. Jako, że ciasta nigdy nie jadam..na sucho, skorzystałam ze wspaniałości jaką oferuje rodzinna firma ETERNO , która z pasją stwarza wyjątkowe receptury- pomysłowe, orginalne, pyszne. Kawałek, zresztą niejeden, mojego ciasta zjadłam delektując się niepowtarzalnością smakową ,jaką daje Żurawina Kresowa(...)Gruszką od ETERNO Połączenie miękkiego ciasta z jabłkami, z tą przekąską od Eterno..woła o...kawę! I to kawę nie byle jaką. Jako, że dzisiaj popiłam troszkę za dużo mojego ukochanego espresso...zrobiłam sobie kawę rozpuszczalną, zbożową Nadzwyczajną z melisą i głogiem od GALCA , którą za niecałe 2 zł możecie kupić W TYM SKLEPIE Idealne połączenie na popołudniowe
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: Ciasto: 1 szklanka mąki, 1 łyżka proszku do pieczenia, 80 g masła, 2 łyżki cukru, 1 jajko Nadzienie: 500g twarogu, 1/2 szklanki cukru, 3 żółtka, 1 łyżka kaszy manny, 100 g śmietany, cukier waniliowy Suflet: 3 białka, 5 łyżek cukru pudru lub po prostu cukru Przygotowanie: Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z ochłodzonym masłem. Dodać cukier(...)jajko.Zagnieść ciasto.Gotowe ciasto włożyć do natłuszczonej formy. (grubości 0,5 – 1 cm). Zrobić brzeg na 3-4 cm wysokości. Włożyć na parę minut do lodówki. Potem wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10 min. Wyjąć. Twaróg, cukier, żółtka, mannę, śmietanę i cukier waniliowy razem dokładnie wymieszać na jednolitą masę.Wylać na ciasto. Piec w temp.180°C ok.30 min. Wyjąć. Białka
kulinarnajamka.blogspot.comciasto pokochają amatorzy kawki , pokochają matki i dadzą swoim dzieciom, gdyż ciasto ... nie sypie się na dywan! Ciasto dla ludzi , którzy „jedzą na stojąco”- bo to ciasto jest w sam raz „do ręki”. Aromatyczne , kawowe, serniczkowe. Składniki -1 kg sera białego zmielonego 3 razyw maszynce, ale może być również ser z wiaderka -5 jajek -ok. 100 ml śmietany
Z Kuchni Do KuchniJedno z moich ulubionych ciast, które ma bardzo ciekawy smak i konsystencję. Nie powiem żeby w zrobieniu było ekspresowe, ale warto poświęcić na niego czas. Polecam :) Biszkopt*: 4 jajka 1 szklanki cukru 1 szklanki mąki 1 łyżeczki proszku do pieczenia *biszkopt można zastąpić podłużnymi biszkoptami Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Jeszcze chwilę ubijamy. Po czym(...)dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C około 20 minuty. Masa budyniowo- bananowa: 6 żółtek ½ szklanki cukru 2 budynie waniliowe 750 mleka 200g masła 82% (bez dodatku oleju) 3 banany 1/3 szklanki spirytusu lub wódki Odlewamy 1/2 szklanki mleka, a resztę zagotowujemy. Do mleka dajemy żółtka
Smakowy RajOstatnio spodobało mi się robienie tortów na cieście innym niż biszkoptowe. Nie mówię, że biszkopty są złe, bo są pyszne, ale szukałam alternatywy. Ciasta, które przede wszystkim można zrobić łatwo, szybko i takiego, które utrzymywałoby długo świeżość. W tym miesiącu mój Teść obchodził 60 urodziny, dlatego musiałam mu zrobić torty i całą resztę cateringu. Czasu było mało, ale dzięki dobremu(...)rozplanowaniu prac wszystko wyszło pomyślnie. Ciasto na torty upiekłam 2 dni przed urodzinami, dzień później je przełożyłam kremem, a około godziny przed samą imprezą robiłam dopiero dekorację. Oczywiście lepiej mieć na to trochę więcej czasu, bo im go mniej, tym gorzej dekoracja wychodzi – nerwówka robi swoje. No, ale ważne, że tort wyszedł dobry w smaku. Co prawda nie dałam
Smakowy RajDietetyczna wersja słodkiego co nieco Kolejny wypiek w ramach akcji Ciasta na Niedzielę pt. Słodki Dzień Kobiet . Podpatrzone, z lekkimi modyfikacjami, na blogu Smacznie Zdrowo Tanio . Ciasto wychodzi nie za słodkie, pełne zdrowych składników, o uroczym kolorze :) Coś dla dbających o linię słodyczoholików, a w szczególności tej piękniejszej (podobno) płci :) Zamiast wgryzać się w tabliczkę czekolady, lepiej zaserwować sobie(...)Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę. Piec w 180C ok 60min. Sprawdzać stan upieczenia testem "suchego patyczka" - u mnie 60min okazało się niewystarczające i trzymałam ciasto w piekarniku jeszcze dodatkowe 10min. Kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu - inaczej może się rozpadać. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Kulinarne Szaleństwa Maniusi Ciasteczkowy potwór Cafe Amaretto Mia cucina Smaczne przepisy
Grunt to przepis!Ciasto drożdżowe nie jest trudne w przygotowaniu. Wymaga tylko więcej czasu (głównie na podwojenie swojej objętości). Trzeba jeszcze pamiętać, że wszystkie składniki MUSZĄ MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ (najlepiej wyjąć je ok. pół godziny przed pieczeniem). Przepis na ciasto z puszki (zmieniony). Składniki: - 10 g świeżych drożdży - 100-125 ml ulubionego mleka - 250 g mąki pszennej (1,5 szklanki) - 2,5 łyżki(...)łyżki mleka roślinnego) - 1 szczypta soli - 20-30 węgierek. Rozmieszaj drożdże w odrobinie ciepłego mleka, mąki i cukru. Odstaw na 15 minut. Dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj ciasto przez 5-10 minut. Odstaw do wyrośnięcia na co najmniej pół godziny. Nagrzej piekarnik do 180°C. Rozwałkuj ciasto i przełóż je na wytłuszczoną blachę z piekarnika. Ułóż na nim połówki
Qlinarnie i QlinarnieCiasto drożdżowe będzie bardziej pulchne po upieczeniu, gdy pod koniec wyrabiania ciasta dodamy do niego łyżkę miękkiego smalcu lub białego twarogu. Pamiętajmy także o tym, aby wszystkie składniki przeznaczone do ciasta miały temperaturę pokojową. Wtedy nasze ciasto ładnie nam wyrośnie i będzie puszyste
Przepisy i porady kulinarneCiasto, które dzisiaj przedstawię, nazwałam żartobliwie pier BATATnik, ponieważ dzięki przyprawie do piernika tak właśnie smakuje. Przygotowałam je – jak sama nazwa wskazuje - m.in. z batatów. Batat to inaczej patat, wilec ziemniaczany, słodki ziemniak. Z batatów można przygotowywać praktycznie to samo, co ze zwykłych ziemniaków – frytki, puree, kopytka. Możemy dostać odmiany o miąższu koloru żółto-brązowego, białego lub bladoczerwonego. Ja użyłam(...)wielu nowotworom. Ponadto mają mnóstwo witamin z grupy B, witaminy E, potasu, magnezu, fosforu, sodu oraz wapnia. A tak oto wyglądają bataty (nie jest to odmiana, której użyłam do ciasta): Ciasto jak widać na zdjęciu jest dość zbite, dzięki czemu najemy się małym kawałkiem. Polecam do porannej kawy. Składniki (ok.9 porcji) 1 batat (ok. 600 g) 1 szklanka kakao
Powiedz dietom nieDziś mam dla Was niesamowicie i łatwy przepis na ciasto jogurtowe. Ale nie takie zwykłe jogurtowe ucierane , tylko takie jogurtowe z mąki kukurydzianej. Dzięki temu , że przyrządzone jest z mąki kukurydzianej śmiało mogą przygotować je osoby będące na diecie bezglutenowej. Robi się je niezwykle łatwo i niesamowicie szybko znika! Jest nie bardzo słodkie , więc mogą się na nie skusić również(...)osoby liczące kalorie ;) Dodatek cytrynki sprawia, że ciasto wspaniale orzeźwia i jest świetnym dodatkiem do popołudniowej kawki. SKŁADNIKI: ( keksówka ) * mąka kukurydziana – 4 łyżki * jajka – 3 szt * jogurt naturalny – 180 g * cukier lub ksylitol – 3/4 szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * skórka cytrynowa – 1 łyżka * osoby będące na diecie bezglutenowej wybierają oczywiście proszek do pieczenia
Ostra na Słodkodrobnej tarce, po czym dodajemy do masy jajecznej. Mąkę z proszkiem i sodą przesiewamy prosto do naszej masy, delikatnie mieszamy. Wylewamy do wyłożonej papierem okrągłej lub kwadratowej foremki. do ciasta możemy dorzucić kilka rodzynek, orzechy lub migdały. Pieczemy w temp. 180'C ok. 30 minut. P.S. Ciasto można przełożyć kremem lub dżemem, albo oblać polewą czekoladową, czy też lukrem. Smacznego
Luźna Kuchnia