Sezonowe ciasto z pysznymi truskawkami do dzisiejszej kawki jak również na każdą okazję, polecam bo naprawdę pyszne.Ciasto kakaowe z truskawkami SKŁADNIKI:jajka - 8 sztmąka - 3 szklproszek do pieczenia -2,5 łyżeczkicukier kryształ - 2 szklolej - 1 szkltruskawki - 70 dagkakao - 2 łyżkitłuszcz do blachyPRZYGOTOWANIE:Truskawki obrać z szypułek, umyć , osączyć na sicie. Jajka o temperaturze pokojowej wybić do plastikowej miski, zmiksować mikserem(...)Następnie dodać cukier, dobrze utrzeć. Do utartych jajek dodać olej, dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao, wymieszać. Blachę o wymiarach (23 x40) wysmarować tłuszczem, wylać białe ciasto, a następnie ciasto z kakao. Na cieście ułożyć owoce. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i piec
Kuchnia DanusiProste i szybkie ciasto z malinami. Moja rodzinka wręcz przepada za tym ciastem jest wilgotne i pyszneCiasto z malinami SKŁADNIKI:jajka -7 sztcukier -1 szklmąka -2 i 1/2 szklcukier waniliowy -1 opakmasło - 200 gmąka ziemniaczana -1 łyżkasólproszek do pieczenia - 2 łyżeczkitłuszczmalinyPRZYGOTOWANIE:Maliny przebrać, opłukać, osuszyć. Do miski przełożyć masło, dodać cukier waniliowy, zmiksować. Następnie oddzielić białka od żółtek, żółtka(...)dodać do masła, utrzeć. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, wymieszać. Białka ubić z cukrem na pianę, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy.. Na cieście ułożyć maliny. Wstawić ciasto do piekarnika, piec 30 minut w 175 stop
Kuchnia DanusiCiasto z truskawkami. Chyba ostatnie, na pożegnanie sezonu truskawkowego. Upiekłam go na podstawie przepisu na szarlotkę. Jabłka zastąpiłam truskawkami, a kisiel cytrynowy kisielem truskawkowym. Przygotowanie tego ciasta nie wymaga wielkiego nakładu pracy. Składniki ciasta: 5 jajek1 szklanka cukru1 ½ szklanki mąki pszennej½ szklanki mąki ziemniaczanej1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia25 dag margaryny1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo:ok. 70 dag truskawek1 opakowanie kisielu(...)truskawkowego4-5 łyżek cukrucukier puder do posypaniaJajka zmiksować z cukrem na puszysty krem. Zmniejszyć obroty miksera, dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać gorącą margarynę. Połowę ciasta wylać do formy (23x34) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Truskawki pokroić na połówki, wymieszać z cukrem i sypkim kisielem
Praktyczna plPrzepyszne makowe paluchy z ciasta francuskiego - szybkie, proste i pyszne :) SKŁADNIKI 2 prostokątne płaty ciasta francuskiego250g gotowej masy makowej z bakaliamibiałko jajkacukier do posypania PRZYGOTOWANIERozwijamy płaty ciasta francuskiego . Jeden z nich smarujemy częścią roztrzepanego białka.Na drugim rozprowadzamy równomiernie masę makową. Przykrywamy ciasto z makiem drugim ciastem - wysmarowaną częścią w dól. Dociskami(...)siebie ciasta.Kroimy ciasto wzdłuż krótszego boku na paski grubości 1,5-2 cm. Każdy pasek chwytamyz dwóch stron i zwijamy w spiralę (obkręcając w przeciwne strony) Układamy nasze świderki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy pozostałym białkiem i posypujemy cukrem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.15-20 min.w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem
Moje Kuchenne RewelacjeBardzo łatwe wykonaniu, puszyste ciasto z owocami i chyba nareszcie mam przepis na ciasto w którym nie opadają owoce na dno. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy maliny cukier puder do posypania Wykonanie: Ubić sztywną pianę z białek. Do piany dodawać(...)stopniowo cukier, żółtka cały czas ucierając, oraz śmietanę. Do masy dodajemy po jednej łyżce przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę delikatnie miksując. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem formy, a następnie układamy owoce. Pieczemy 45 minut. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem rrarossa@gmail.com
RAROSSAkakao i czekolady. Nie jest to (niestety!) powszechnie znany produkt, tak więc udostępnimy Wam sporo informacji na jego temat od samego producenta, ale najpierw coś słodkiego i przepis na ciasto z wyżej wspomnianym karobem i bananami! Zapraszamy! Składniki3 łyżki karobu w proszku2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczenia,2 łyżki brązowego cukru1 duży dojrzały banan(...)mleko, ponownie dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy dżem. Łączymy składniki suche z mokrymi, wsypujemy pokrojone orzechy i po wymieszaniu wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 minut - do suchego patyczka. Smacznego :) Ciasto po upieczeniu jest naprawdę mięciutkie i wilgotne, ale nie gliniaste. Można je udekorować polewą
Symfonia SmakówUwielbiam to ciasto- jest proste w wykonaniu I zawsze wychodzi . Dzisiaj druga odsłona tego ciasta , które wcześniej robiłam z jabłkami. Zapraszam I polecam, przepyszne do kawy I nie tylko :)Zaczynamy: Składniki:2 i 1/3 szkl mąki1.5 szkl cukru6 jaj4.5 łyżeczki proszku do pieczenia0.5 szkl wody0.5 szkl oleju3-4 łyżki kakao puszka brzoskwiń Wykonanie:Wszystkie składniki miksujemy razem(...)około 5 mimut :)Ciasto nalewamy do formy. Brzoskwinie kroimy na cząstki. Dodajemy do ciasta. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C na 45-55 min lub do suchego patyczka.Po upieczeniu, ciasto możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego
Smaki Edytyrabarbar! - król ciast i deserów, monarcha panujący w kuchni w sezonie od późnej wiosny do wczesnego lata. Cierpki, mocno kwaskowaty smak rabarbaru świetnie komponuje się z wszelkimi słodkościami i jest pożądanym orzeźwieniem, zwłaszcza na gorące, czerwcowe dni. Choć ceni się go za wartości odżywcze - witaminy A, C, E oraz kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez(...)szarlotki z jabłkami dodaję rodzynki, tak tu postanowiłam dołożyć analogicznie żurawinę. Nieskromnie stwierdzam - całkiem udany eksperyment! :)Składniki na dużą blachę - u mnie 2 mniejsze kwadratowe: CIASTO: 600g mąki pszennej - używam tortowej 1 masło roślinne lub margaryna - twarda i schłodzona 25g smalcu - twardy i schłodzony 1 mały proszek do pieczenia (15g) 1 mały cukier wanilinowy (16g) 125g cukru 4 żółtka
Grunt to przepis!podczas transportu produktów z farmy na ryneczek. Jajka, ser oraz śmietana w jej koszyku pomieszały się na skutek upadku, a w desperacji kobieta pobiegła do znajomej, która akurat przyrządzała ciasto na chleb. Pomieszane składniki połączono z ciastem i zapieczono. Belgijskie i francuskie wersje flamiche nieco różnią się od siebie, w przepisach znajdziemy różne rodzaje ciasta (od ciasta drożdżowego, przez ciasto(...)farszu (najczęściej są żółtka, creme fraiche, ser, pory, i boczek). We Francji tradycyjnym nadzieniem są właśnie pory i śmietana, a wierzch potrawy często nakrywany jest drugą porcją ciasta. Z kolei w grze flamiche przedstawione jest bez wierzchniej warstwy ciasta i wygląda bardziej jak „biała pizza”. Z powodu tych różnic długo zastanawialiśmy się, w którym kierunku pójść, ale zdecydowaliśmy się
Nerds KitchenDzisiaj wydanie z figami tylko dlatego, że wpadły mi w oko jak byłam na zakupach. Następnym razem zrobię bardziej tradycyjną wersję tej włoskiej klasyki. Z podanej ilości składników na ciasto wychodzą mi dwie pizze, tylko i wyłącznie dlatego, że ja bardzo lubię cienkie ciasto, powiedziałabym nawet supercienkie. Najważniejsze na pizzy są dla mnie składniki! W moim przypadku również ciasto jest(...)different that usual, it is a mix of wheat flour and whole wheat flour. In my opinion this version is not only healthier, but more important, more delicious! Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka mąki pszennej razowej 1 łyżka oliwy 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki ciepłej wody lub mleka Sos: 200 g jogurtu greckiego
Martyna Cooksznikają z koszyczka (szczególnie te na zakwasie). I coraz częściej decydują się na samodzielny wypiek. A gotowy zakwas dostają ode mnie :) Zakwas dla znajomych jest niczym innym jak częścią ciasta, które przygotowujemy, by upiec chleb u siebie. Musimy tylko pamiętać, że z tego ciasta mamy odłożyć trochę dla siebie i trochę dla znajomego. Cały kłopot zatem tylko(...)dosypać więcej mąki . I najlepiej użyć do tego mąki razowej , bo nie wiadomo, kiedy znajomy zdecyduje się na wypiek. A bakterie w cieście muszą mieć pożywkę :) Warto pamiętać, że ciasto , którym chcemy obdarować znajomych nie powinno zawierać dodatków w postaci ziaren, płatków i bakalii . Swój chleb możemy posypać ziarnami na wierzchu. Niżej podaję przepis na dodatkowe 2 zakwasy dla znajomych
Weekendy w domu i ogrodzieDzisiaj wydanie z figami tylko dlatego, że wpadły mi w oko jak byłam na zakupach. Następnym razem zrobię bardziej tradycyjną wersję tej włoskiej klasyki. Z podanej ilości składników na ciasto wychodzą mi dwie pizze, tylko i wyłącznie dlatego, że ja bardzo lubię cienkie ciasto, powiedziałabym nawet supercienkie. Najważniejsze na pizzy są dla mnie składniki! W moim przypadku również ciasto jest(...)different that usual, it is a mix of wheat flour and whole wheat flour. In my opinion this version is not only healthier, but more important, more delicious! Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka mąki pszennej razowej 1 łyżka oliwy 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki ciepłej wody lub mleka Sos: 200 g jogurtu greckiego
Martyna Cooksistnieje idealne ciasto? Tak jest! Dlaczego jest takie perfekcyjne? Pyszne, zdrowe i niskokaloryczne! Czy trzeba czegoś więcej? Chęci, by je zrobić! Mam nadzieję, że wam ich nie brakuje :* SKŁADNIKI NA CIASTO: - puszka BIAŁEJ FASOLI (240g) (możecie zastąpić inną) - jogurt TUTTI jabłko-cynamon 0% (140g) (dostępny w Biedronce, możecie zastąpić innym) -2 jajka - miód 30g SKŁADNIKI NA MASĘ JABŁKOWĄ(...)opakowaniu, ale ZALEWAMY JĄ 300ml wody! (nie 500ml) WYKONANIE JABŁKA: 1) Obieramy. 2) Trzemy na tarce. 3) Przyprawiamy cynamonem. 4) ODSTAWIAMY ją w sitku, by sok spłynął. WYKONANIE CIASTO: Rozgrzewamy piekarnik do 180* 1) Fasolę płuczemy pod bieżącą wodą. 2) Oddzielamy białka od żółtek. 3) Opłukaną fasolę dodajemy do jogurtu, miodu, żółtek. BLENDUJEMY NA GŁADKĄ MASĘ. 4) Białka ubijamy
fitolarun.blogspot.comdojrzałych moreli. Nie dziw, że te małe słodkości pojawiły się właśnie w tych lokacjach – nie tylko dobrze się prezentują, ale i zaskakują wybornym smakiem oraz różnorodnością tekstur: od chrupiącego ciasta, przez kremowe nadzienie, do soczystych, pieczonych owoców. Zgłodnieli? Corvo zaprasza do kuchni! Zobacz, jak tartaletki wyglądają w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 239 kcal(...)białka | 25 g węglowodanów | 14 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. CIASTO (5 min) Jeśli mamy migdały w całości, trzeba zmielić je na drobno w mikserze. Następnie przesypujemy otrzymany migdałowy proszek do miski, dodajemy mąki, cukru oraz soli i wrzucamy zimne masło. Wszystko siekamy nożem, a następnie szybko rozcieramy grudki w palcach (zbyt długie wyrabianie ciasta rękoma ogrzeje je i ciasto straci
Nerds KitchenCiasto, które od ładnych paru lat, nie pojawiło się na naszym stole. Tak się właśnie zastanawiam, dlaczego. Pamiętam, że kiedyś moja mama dość często piekła pleśniaka ale od pewnego czasu nie. A szkoda. Szczerze, to już zapomniałam jak ono smakuje, do wczoraj. Pracy przy tym cieście za dużo nie ma, a smak jest obłędny. Fajnie wrócić do smaków z przeszłości(...)pleśniak' Składniki (na standardową blachę do ciasta 21x32 cm): - 2 op masła - 8 jajek - 4 szklanki mąki - 3/4-1 szklanka cukru - 1 dżem/konfitura (ja użyłam konfitury śliwkowej, najlepiej użyć dżemu/konfitury z kwaskowych owoców) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 łyżki kakao Masło posiekać z mąką i proszkiem. Dodać żółtka, 3 łyżki cukru i szybko ugnieść kruche ciasto. Podzielić
CookYourself