przepis na tort - 2500 przepisów (strona:122/167)

Rolada bezowa z mandarynkami 372

lubię bezowe wypieki to już chyba wiecie. Tort pawłowej piekłam już nie raz. Tym razem pokusiłam się na roladę bezową. Jest również pyszna, delikatna, lekka i rozpływa się ustach. Jednak najtrudniejszy krok to zwinięcie rolady. Ale nie rezygnujcie mimo wszystko warto zrobić. Składniki: 4 białka 1 szk cukru drobnego 1 łyżeczka octu winnego Jamar 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Ala piecze i gotuje
Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym 345

truskawek,  kto nie lubi bezy? Wszak truskawki i beza to idealne połączenie. To ciasto z truskawkami musi być pyszne! Polecam również przepisy na: Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką Tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) Ciasto z truskawkami jest słodkie, pyszne i nie wiadomo kiedy znika Przygotowywałam ciasto podobnie jak ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szukamy alternatywy dla mąki pszennej! 199

uczących się również w celu zwiększenia ogólnej wydolności energetycznej, wytrzymałości i kondycji. Mąka migdałowa (click)-stanowi idealną alternatywę dla tradycyjnej mąki w słodkich wypiekach. Nada się idealnie do stworzenia tortów, ciast, ciasteczek. Może posłużyć jako dekoracja deserów i posypka sałatek. Perfekcyjna do zup i sosów. Mąkę migdałową można zastosować jako dodatek do naleśników i panierkę. Może również być wykorzystana

Mia Cucina Sofieta
Rurki-świeczki z kremem budyniowym i karmelem 208

nadzieniem jest budyń (crema pasticcera). Oczywiscie nadzienie może być inne: bita śmietana z serkiem marcarpone, ganache,  krem chantilly (crema pasticcera z bitą śmietaną), czy Wasz ulubiony krem do tortów. Szyku całosci dodają sympatyczne karmelowe płomyki. Jak dla mnie, wprost wymażony deser na romantyczną kolację we dwoje) Pomysł, troszkę zmieniony z miesięcznika Cucina Moderna/12/2013. Rurki-świeczki z kremem budyniowym

Mia Cucina Sofieta
Czarny ryż Venere z łososiem i słodkim groszkiem 245

miekkości mrożony groszek. Odcedzamy. Odcedzamy ugotowany ryż,  aromatyzujemy go na patelni, na której wcześniej smażyliśmy łososia. Przy pomocy okrągłej foremki na risotto, formujemy coś na kształt małego tortu. Na dno kładziemy czarny ryż, następnie kawałeczki łososia i zielony groszek. Dekorujemy pietruszką.   Przepis bierze udział w konkursie “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent

Mia Cucina Sofieta
10. Marshmallow na kruchym, orzechowym spodzie, czyli panna Tarta z piankami pod cytrynkami! 163

ciut wytrawna, ponieważ przy dość słodkim spodzie i kremie nadaje lekką kwaskowatość – która jest fajnie wyczuwalna przy każdym połykanym kęsie.  Ten krem na pewno wypróbuję kiedyś również do tortu lub innego ciasta przekładanego. Wam również gorąco polecam – zarówno sporządzenie takiej tarty jak i tego samego kremu, szczególnie w takie zimne dni, które niestety długo jeszcze z nami zostaną. Brrr

Symfonia Smaków
21. Słodkie niedzielne popołudnie, czyli bardzo kruche babeczki 204

studzimy. Następnie wlewamy ją do miski z serkiem mascarpone i dokładnie mieszamy. Ewentualnie dodajemy kakao i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Krem w smaku wychodzi podobny jak w naszym torcie, jest  jedynie mniej delikatny, bo bez dodatku bitej śmietany. Bita śmietana330 ml śmietanki 30% (jedno opakowanie)1/2 szklanki cukru pudruopakowanie śmietan- fixu (użyłam tego, aby utrzymać konsystencje śmietany

Symfonia Smaków
49. Wiosennie i pulchnie: czyli drożdżowe buchty cynamonowe z jabłkami i szafranem! 361

przelewamy do miski, a cynamon rozsypujemy na głęboki talerz. Każdą kulkę obtaczamy w maśle, a kolejno w cynamonie. Dno kwadrarowego lub owalnego naczynia żaroodpornego albo okrągłą formę do małych tortów nasmarowujemy zimnym masłem i oprószamy mąką.  W tak przygotowanej formie lub naczyniu umieszczamy drożdżowe buchty - jedną obok drugiej tak, aby bokami stykały się ze sobą i każdą lekko spłaszczamy

Symfonia Smaków
54. W kuchni zapach fiołków, czyli galaretka i fiołki w cukrze. 226

wstawić (jak u nas) do nagrzanego lekko piekarnika. Pozostawić otwarte drzwiczki i pół godziny/ godzinie wyjąć je. Będą twarde. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Idealne jako ozdoby do tortów, ciast, lodów, deserów. Składniki na galaretkę: Płatki fiołków (u mnie tylko kilka gramów) Ok. szklanka cukru Sok wyciśnięty z cytryny Szklanka wody ok. 1 łyżka środka żelującego

Symfonia Smaków
60. Na straganie w dzień targowy: czyli przepyszny krem z buraków w towarzystwie truskawek! 216

Witajcie w środowe popołudnie! To już nasz 60ty wpis! Okrągłą liczbę witamy nie tortem, lecz przepysznym kremem z buraków, który na pewno przypadnie Wam do gustu. Tak szczerze to nie znamy wielu osób, które nie preferują tego przepysznego, barwnego warzywka. Na przykład pieczone buraki! Kto ich nie ubóstwia? Nasza dzisiejsza propozycja na wiosenny obiad  to krem delikatny

Symfonia Smaków
Mus czekoladowy 358

jakiego oczekiwałam. Resztę masy zamknęłam w pojemniczku i wykorzystałam później. Jest to bardzo wygodna opcja;)  Dekorator okazał się bardzo przydatny i wygodny, następnym razem wypróbuję go podczas dekorowania tortu

Z miłości do słodkości
Przepisy na ciasta z truskawkami 385

białą czekoladą i truskawkami  Ciasto Leśne smaki  Serniczki z truskawkami        Wyznanie miłosne Drożdżowe z czekoladą i owocami      Tort Pavlova      Tartaletki z truskawkami i mascarpone      Miętowe tarteletki z musem czekoladowym i truskawkami     Ucierane z truskawkami i bezą

Z miłości do słodkości
Czekoladowa panna cotta, gruszki i kasztany 151

nasze czerwone wiadereczko zapelnia sie po brzegi. Po powrocie do domu Viki zaniesie je do swojej kuchni i przez caly kolejny rok bedzie nas raczyc herbatka z kasztanow albo tortem kasztanowym. Bedziemy sie nimi "zajadac" cala zime, wiosne i lato az do kolejnych zbiorow :)Czekoladowa panna cotta i gruszki w winiepanna cotta - skladniki200ml smietanki100ml mleka40g cukru75g gorzkiej czekolady30ml esensji waniliowej2

Przysmaki Karolki
Brzydkie kaczatko wsrod sernikow 167

tortownice wylozona papierem do pieczenia.Pieczemy przez 1 godzine w piekarniku nagrzanym wczesniej do 180°C.Po upieczeniu sernik ozdabiamy polewa. Ja uzylam polewy, na ktora przepis podawalam tu przy okazji tortu makowego.Smacznego!Uwagi: Ten sernik bardzo duzo urosnie w czasie pieczenia, ale niestety potem opadnie dosc mocno.Przed podaniem nalezy umiescic go w lodowce, bo taki smakuje najlepiej. Ja radze chlodzic

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania