przepis na tort - 2500 przepisów (strona:126/167)

4 LATA Z WAMI. 155

docierały i nadal docierają. Bez Czytelników, czyli Was, blog i Karmel-itka nie obchodziły by tej wspaniałej rocznicy, mając nadzieję, że to nie ostatnia. Powinien być tu teraz wielki tort, smakowity i słodki, ale przygotowania do matury od Nowego Roku pochłaniają mnie do reszty i z ręką na sercu oraz wielkim bólem muszę się przyznać, że na gotowanie pozostaje

W kuchni Karmel-itki
RESTAURACJA "ZIELONE SŁONIE - FUZJA SMAKÓW", POZNAŃ. 157

ogórków. Lekki, orzeźwiający, wiosennie zielony. Wyczułam słodycz miodu, charakterystyczne połączenie, ostatnimi czasy uwielbiane przeze mnie. Przyjemny, delikatny smaczek.  Jak to przystało na prawdziwą kolację z klasą, wisienką na torcie tego spotkania musiał być deser, bezapelacyjnie! Sernik z mascarpone, puree z malin, z czekoladową kruszonką, skropione wszystko oliwą miętową. Właśnie ta oliwa to dla mnie fenomen. Bardzo aromatyczna i rzeczywiście

W kuchni Karmel-itki
Ciasto marchewkowe na pierwsze urodziny bloga 231

dzięki Wam robię to z co raz większą przyjemnością. Mam nadzieję, że każdemu smakują moje potrawy :) Dzisiaj obchodzę swoje małe święto, dlatego też upiekłam ciasto. Początkowo miał być to tort, ale uznałam, że ciasto marchewkowe bardziej wpasuje się w tematykę bloga. Zanim przejdę do przepisu, chciałam krótko podsumować ten pierwszy, wspaniały rok. W ciągu tego roku mój blog został oglądany

Zgrabne Gotowanie
Pączki 140

mocno podsypując mąką, by się nie kleiło. Szklanką wykrawać pączki, odłożyć na bok do wyrośnięcia. Nadziewałam pączki dopiero po usmażeniu, by konfitura nie wyciekała podczas smażenia (szprycą do dekoracji tortów, z długą końcówką). Można od razu na krążki wykładać konfiturę i zlepiać pączki. Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. Wyjąć, odsączyć na papierowych ręcznikach, posypać cukrem

Blondynka Gotuje
Biszkopt z 2 jajek 119

wierzchu odrobiną bułki tartej. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150-180 stopni ok 25-30 minut. Idealnie nadaje się na spody do serników na zimno, albo jako blaty do tortów. Smacznego

Blondynka Gotuje
Ekspresowy Deser z Resztek 167

Taki deser możemy wyczarować ze składników, które pozostały po wykonaniu Tortu Straciatella z Malinami. Lekki krem, starta czekolada, maliny i listki mięty. Pysznie wyszło! Na sam spód ułożyłam ścinki ciasta czekoladowego, potem krem, następnie posiekaną czekoladę, maliny, potem znowu krem, czekolada, maliny, listki mięty. Prawda, że łatwo

Blondynka Gotuje
Ciasto marmurkowe (piaskowe) 394

można również upiec to ciasto bez kakao). o tym, że ciasta proszkowe bywają kapryśne wie chyba każdy kto choć raz je piekł. Czasami mam wrażenie, że łatwiej jest upiec tort a i efekt "WOW" jest większy. ;-) wskazówek na to by uniknąć zakalca jest wiele m. in. by temperatura wszystkich składników była jednakowa (pokojowa), by dobrze ubić jajka z cukrem

coolinarnastrefa.blogspot.com
Rogaliki wodne 124

ciasto było całe zanurzone.Czekamy do czasu , kiedy kula wypłynie na powierzchnie. Kroimy kule na kawałki.Odrywamy częś ciasta i wałkiem rozwałkowałam na kształt koła i kroimy trójkaty tak jak tort :) Można przed wsadzeniem do pieca posmarowac białkiem i posypac kazdy rogalik cukrem kryształ. Piec w temp.150 do czasu jak rogaliki zrobia się smakowicie złociste :) SMACZNEGO !!! POLECAM

Słodkości i nie tylko
Torcik borówkowy bez pieczenia 206

wymieszaj , aby żelatyna się rozpuściła. Przygotuj galaretkę ( użyj trochę mniej wody niz na opakowaniu , to wtedy galaretka szybciej stężeje) Zmiksuj borówki, dodaj do nich serki waniliowe ( pamiętaj o dekoracji tortu , w takim razie zostaw kilka na wierzch) , śmietanę i rozpuszczoną żelatynę. Do masy wrzuc też kilka całych owoców. Spróbuj , ewentualnie , gdy masa będzie za mało słodka dosłódż cukrem pudrem

Słodkości i nie tylko
Kruche ciasto ze śliwką 243

Miałam wielką ochotę na coś słodkiego ze śliwką. Śliwek u nas co niemiara i znalazłam przepis na tzw. tort z Linzu. Przepis troszkę zmieniłam , ale jestem i tak pod wrażeniem tego ciasta. Torcik ten jest niezwykle kruchy , dodatek masła sprawia , że jest o smaku maślanym,użyłam do niego cukru brązowego , dzięki któremu ciasto dodatkowo zyskało lepszy smak i kolor.Tortownica : wymiary

Słodkości i nie tylko
Rogaliki z ziemniaków 116

lubi się niestety przyklejać do blatu, więc pamiętajmy o podsypywaniu mąką) Gotowe ciasto dzielimy sobie na części. Z każdej części rozwałkujemy koło po czym kroimy trójkąty (tak jak kroimy tort) i na każdy trójkąt nakładamy na całą powierzchnię dżem lub marmoladę i zwijamy od najszerszej części w rulonik i na końcu zwijamy w rogalik. Piekarnik rozgrzewamy do temp

Słodkości i nie tylko
Torcik makowy 380

śmietanką. Amaretto łączymy z 1/2 szkl. przegotowanej i schłodzonej wody. Ostudzony biszkopt przecinamy wzdłuz na 3 równe blaty i nasączamy ponczem. Przygotowanym kremem  przekładamy płaty biszkoptu.. Wierzch tortu polewamy polewą czekoladową i ozdabiamy płatkami migdałowymi i można jeszcze serduszkami czekoladowymi według uznania. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Sernik z mlekiem kokosowym i motylkami 131

Wczoraj urodziny miał mój Żarłoczek. Nie było jakiejś wielkiej imprezy, ale coś słodkiego musiało się pojawić na stole. Tym razem nie tort. Żeby zrobić mu przyjemność upiekłam pyszny, bardzo kremowy sernik o delikatnie kokosowym smaku i z owocowym przybraniem. Dziś wiem, że to był bardzo dobry pomysł :)  ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Tarta cytrynowa Bożeny Sikoń i warsztaty w Tortowni 340

branży cukierniczej, ale także dla zwykłych szaraczków, którzy chcą się czegoś nauczyć od podstaw. W pracowni cukierniczej Tortowni powstają wypieki i różne słodkie kreacje na specjalne zamówienia - można zamówić tort weselny albo słodkie cuda na przyjęcie.  ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania