delicja !Drożdżowe racuchy wybornie łączą się z owocami. Ja uwielbiam takie z jabłkiem i bananem, oprószone cukrem pudrem. Do tego kubek mleka i nie muszę mieć puszystych serników, wielowarstwowych tortów czekoladowych czy wspaniale nadzianych kruchych tart - choć też nimi nie pogardzę ;) Składniki:300 g mąki pszennej30g drożdży2 łyżki cukru1 jajko1 szkl. mlekadodatkowo:jabłkobanancukier puderolej rzepakowy do smażeniaWykonanie:Mleko lekko podgrzać
kolorowotorcikowowiadomo ;)Ja dekoruję jeszcze przy tzw. okazjach. Na pewno niedługo będę dekorowała ciasteczkowe pisanki, kurczaczki i baranki. Tymczasem jednak, przyszła pora na wiosenne motyle.Motylki posłużą mi także jako dekoracja tortu. Składniki:160 g masła125 g cukru1 całe jajko300 g mąkiszczypta soli1 płaska łyżeczka proszku do pieczenie ( nie konieczne, jeśli nie nabijacie ciastek na patyczki )ponadto:cienkie patyczki do szaszłyków lukier
kolorowotorcikowomojej mamy, bo śliwek mamy bardzo dużo, a ciasto ze śliwkami wszyscy zawsze lubią. No i kruszonka. Zawsze wolałam takie ciastka na urodziny niż te ciężkie i pełne masy torty. Upieczone przez siostrę - domowego cukiernika, ale ja też dołożyłam swoją cegiełkę. Kwaśne i pyszne. ["Życie na gorąco", nr 34/2012, s. 24] Składniki:Ciasto: 300 g mąki 1/4 proszku
Pasja SmakuNiebo w gębie to inaczej tort orzechowo-jabłkowy czyli ciastko, którego już jakiś czas u mnie się nie robiło. Po przewertowaniu maminego zeszytu wybór padł jednak właśnie na nie. Przyjemne, świąteczne, zwłaszcza ze względu na składniki. Składniki: Kruche ciasto: kostka margaryny 3 żółtka jajko 1 szklanka cukru proszek do pieczenia mąki tyle, ile zabiorą składniki Wykonanie:Z podanych
Pasja SmakuLatem nadmiar żółtek pozostałych po pieczeniu tortów bezowych wykorzystuję jako naturalny nawóz do malin w ogrodzie ( tak na marginesie to bardzo polecam - nasze maliny w tym roku jeszcze na początku listopada miały owoce, ba nawet zaczęły jeszcze kwitnąć, niestety pogoda już nie ta...) , niekiedy robię też super budyń na żółtkach, tym razem chodziła za mną jednak babka. Kojarzyłam , że kiedyś
Smaczne Zdrowekrążek wyrównać lekko łyżką i uformować coś na kształt koła.By uzyskać małe beziki najlepiej nałożyć masę do woreczka z wyciętym narożnikiem i przełożoną przez niego końcówką do dekoracji tortów.Z takiej "szprycki" tworzyć małe kleksiki. Blaszki pieczemy w piekarniku (na dwóch poziomach równocześnie) nagrzanym do 180*C przez 5 minut (termoobieg), następnie temperaturę zmniejszamy do 140*C i dosuszamy
Smaczne Zdrowekubki smakowe do granic możliwości :) Tytułem małego podsumowania chcielibyśmy przypomnieć wszystkie nasze dotychczasowe propozycje, w których głównymi bohaterami są lub występują w nich Truskawki: Koktajl truskawkowo-poziomkowy Konfitura truskawkowa Tort truskawkowy Koktajl truskawkowo-bananowy Pyszny deser lub śniadanie z domową granolą Truskawki na patyku Sałatka ze szpinakiem i lekkim sosem truskawkowym Sezonu jeszcze nie zamykamy, bo mamy w zanadrzu
Delicious TitbitsSymfonia smaków 5. Kuchnia pachnąca wanilią 6. Tartinki 365 7. Najlepsza kuchnia w mieście 8. Kuchnia - pasja Marysi 9. Moje kulinarne wyprawy 10. Skwierczące pomysły z szalonej patelni11. Torty Nidzica Milena Samsel
Sajkofanka smakulubię bezowe wypieki to już chyba wiecie. Tort pawłowej piekłam już nie raz. Tym razem pokusiłam się na roladę bezową. Jest również pyszna, delikatna, lekka i rozpływa się ustach. Jednak najtrudniejszy krok to zwinięcie rolady. Ale nie rezygnujcie mimo wszystko warto zrobić. Składniki: 4 białka 1 szk cukru drobnego 1 łyżeczka octu winnego Jamar 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Ala piecze i gotujetruskawek, kto nie lubi bezy? Wszak truskawki i beza to idealne połączenie. To ciasto z truskawkami musi być pyszne! Polecam również przepisy na: Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką Tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) Ciasto z truskawkami jest słodkie, pyszne i nie wiadomo kiedy znika Przygotowywałam ciasto podobnie jak ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięuczących się również w celu zwiększenia ogólnej wydolności energetycznej, wytrzymałości i kondycji. Mąka migdałowa (click)-stanowi idealną alternatywę dla tradycyjnej mąki w słodkich wypiekach. Nada się idealnie do stworzenia tortów, ciast, ciasteczek. Może posłużyć jako dekoracja deserów i posypka sałatek. Perfekcyjna do zup i sosów. Mąkę migdałową można zastosować jako dodatek do naleśników i panierkę. Może również być wykorzystana
Mia Cucina Sofietanadzieniem jest budyń (crema pasticcera). Oczywiscie nadzienie może być inne: bita śmietana z serkiem marcarpone, ganache, krem chantilly (crema pasticcera z bitą śmietaną), czy Wasz ulubiony krem do tortów. Szyku całosci dodają sympatyczne karmelowe płomyki. Jak dla mnie, wprost wymażony deser na romantyczną kolację we dwoje) Pomysł, troszkę zmieniony z miesięcznika Cucina Moderna/12/2013. Rurki-świeczki z kremem budyniowym
Mia Cucina Sofietamiekkości mrożony groszek. Odcedzamy. Odcedzamy ugotowany ryż, aromatyzujemy go na patelni, na której wcześniej smażyliśmy łososia. Przy pomocy okrągłej foremki na risotto, formujemy coś na kształt małego tortu. Na dno kładziemy czarny ryż, następnie kawałeczki łososia i zielony groszek. Dekorujemy pietruszką. Przepis bierze udział w konkursie “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent
Mia Cucina Sofietaciut wytrawna, ponieważ przy dość słodkim spodzie i kremie nadaje lekką kwaskowatość – która jest fajnie wyczuwalna przy każdym połykanym kęsie. Ten krem na pewno wypróbuję kiedyś również do tortu lub innego ciasta przekładanego. Wam również gorąco polecam – zarówno sporządzenie takiej tarty jak i tego samego kremu, szczególnie w takie zimne dni, które niestety długo jeszcze z nami zostaną. Brrr
Symfonia Smaków