łyżki wodyDodatkowo:- dżem z czarnej porzeczki (dałam własną konfiturę wieloowocową z kawałkami owoców)- ulubione bakalie, ilość dowolna (ja dałam 70g suszonej żurawiny, 30g rodzynek, 130g włoskich orzechów)- krem do tortów o smaku ajerkoniakowym lub inny dowolny (dałam 1,5 opakowania na 300ml mleka każde, dr O'etkera)- ok.1/2 szklanki wody do nasączenia ciasta (można dodać łyżkę alkoholu)W misie miksera
Smaczne Zdroweblachę wyłożoną pergaminem.Pieczemy około 1 godziny.Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem.Ciasto jabłkoweCukrowy wzorek na cieście uzyskamy przez ułożenie na wierzchu ażurowej papierowej serwetki (często wykorzystywane jako ozdobna podkładka pod tort).Smacznego!ciastkożercy
CiastkozercyMasa cukrowa pozwala na wykonanie najbardziej wymyślnych i efektownych jadalnych ozdób na wypieki. Służy także do powlekania tortów w tzw. "stylu angielskim". Łatwo można wykorzystać ją także do pokrycia domowych babeczek. Efekt gwarantowany!Po wyciągnięciu z opakowania kulkę masy cukrowej ugniatamy chwilę w dłoniach, żeby stała się bardziej plastyczna. W naczyniu do fondue roztapiamy czekoladę (jeśli chcemy pokryć babeczkę białą
CiastkozercyOzdoby wykonane z masy cukrowej prezentują się równie dobrze na tortach jak i na babeczkach. Ich wielką zaletą jest fakt, iż są trwałe (znacznie łatwiej przetransportować babeczki z masą cukrową niż z kremem) i stosunkowo łatwe do wykonania. Dziś proponuję Wam cukrowe trio na Święta. Pierwszy z bohaterów: Pan Pingwin.Do przygotowania wszystkich trzech dekoracji będziecie potrzebować trzech okrągłych foremek
CiastkozercyKiedy za oknem białego puchu brak, na ciastkożercy.pl mamy go pod dostatkiem. Śnieżne dekoracje na babeczki, torty i inny słodkie wypieki możecie zrobić na wiele różnych sposobów wykorzystując najprostsze składniki, które z pewnością znajdą się w każdej kuchni, takie jak kokos, lukier czy cukier (także ten w grubych kryształkach). Możecie sięgnąć także po koraliki, perełki czy śnieżynki z opłatka
Ciastkozercydomu. Poniżej znajdziecie krótki filmik instruktażowy jak z kilku białych kulek cukrowej masy wyczarować polarnego misia. Cukrowe figurki możecie wykorzystać do dekoracji babeczek lub tortów, ich wielką zaletą jest również fakt, iż można przygotować je wcześniej i przykleić lukrem lub kremem na wypiekach przed samym podaniem. Misie polarne z masy cukrowejSmacznego!ciastkożercy
Ciastkozercywkładamy do sitka i wsypujemy po trochu do masy delikatnie mieszając. Przekładamy na blachę i rozprowadzamy szpatułką.*Jeśli chcemy po upieczeniu wyciągnąć biszkopt z blachy i wykorzystać np. na tort, trzeba koniecznie wyłożyć ją papierem do pieczenia lub pergaminem, jeśli natomiast nasze ciasto ma zostać na blaszce i np. będziemy dodawać do niego krem i galaretkę papier nie będzie potrzebny.Wk
CiastkozercyWalentynkowe Red Velvet Red Velvet to jedno z najbardziej rozpoznawalnych amerykańskich ciast. Masa świetnie nadaje się do wykonania efektownego tortu lub babeczek. Charakterystyczny czerwony kolor można uzyskać dodając do ciasta soku z buraków (barwa nie jest jednak wtedy tak intensywna) lub spożywczego barwnika. Do walentynek jeszcze sporo czasu, więc można się spokojnie zastanowić nad zrobieniem komuś słodkiego prezentu
Ciastkozercypomarańczową nie nadaje się do wyciskania przez bardzo mały dzióbek (tylkę) szprycy, małe kawałki pomarańczy mogą zatkać otwór i zrujnować dekorację, nie ma to znaczenia jeśli nakładamy kram na tort przy użyciu szpatułki. Smacznego!ciastkożercy
CiastkozercyCukrowe różyczki Cukrowe różyczki to efektowna i nietrudna dekoracja, która świetnie pasować będzie nie tylko do walentynkowych wypieków-prezentów, ale także do tortów i ciast, które po prostu powinny wyglądać elegancko i klasycznie. Przepis na proste babeczki czekoladowe znajdziecie tu. Do wykonania różyczek nie potrzeba, żadnych specjalnych akcesoriów przyda się jednak czysta foliowa koszulka do segregatora i nożyczki
CiastkozercyKrem cytrynowy Krem cytrynowy to rześka (i lżejsza) wersja kremu budyniowego. Świetnie nada się jako dodatek do cytrynowych babeczek (np. takich lub takich), a także do przekładania tortów, ciast czy tart. Składniki:1 budyń waniliowy1,5 szklanki mleka3 łyżki cukru1 kostka masłaskórka z połówki cytrynyaromat cytrynowyżółty barwnik spożywczy (opcjonalne) Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na mniejsze
Ciastkozercyzdjęć postanowiłam upiec coś specjalnie z okazji Dnia Kobiet.Drogie Panie, z okazji Waszego święta życzę Wam zawsze puszystych biszkoptów, idealnie wyrośniętych babeczek, kremu, który nigdy nie zjeżdża z tortu i wielu ciekawych kulinarnych inspiracji :)Nasza dzisiejsza propozycja to waniliowe babeczki z wiśniami i białą czekoladą z dodatkiem kremu budyniowego. Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki
CiastkozercyBabeczki Hello KittyJedną z prostszych dekoracji, jaką można sprawić przyjemność maluchom (cóż, podejrzewam, że dla chłopców raczej się nie nadaje...) jest cukrowy kotek Hello Kitty. Proste
Ciastkozercy