Sernik przekładany 285Ciasto:3 szklanki mąki pszennej22 dag margaryny15 dag cukru3 jajka2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowyZ podanych składników zagnieść kruche ciasto. podzielić na 3 części, upiec oddzielnie
Praktyczna pl
Sernik 413Składniki: (waga ciasta ok. 2 kg) Ciasto:250 g (2 szklanki) mąki pszennej100 g masła100 g (3/4 szklanki, 10 łyżek) cukru pudru1/2 łyżki smalcu1 żółtko2 łyżki
Malowane smakiem
Jeżynowy sernik na zimno 329Gdy dodawałam przepis na jeżynowe babeczki wspominałam, że tworzę serniczek. I oto on - pyszny serniczek z jeżynkami o ślicznym kolorku, bez pieczenia.składniki:800
Monia miesza i gotuje
Sernik na zimno z mandarynkami 219Składniki - herbatniki lub okrągłe biszkopty - 3 naturalne serki homogenizowane ( 135g każdy ) - 400 g śmietany kremówki - 4 galaretki pomarańczowe - 5 mandarynek Wykonanie Herbatniki ułożyć
Świat Smaku
Brzoskwiniowy sernik na zimno 338Składniki - opakowanie podłużnych herbatników (ok. 20 dag) - puszka brzoskwiń - 1 galaretka owocowa (np. gruszkowa) - 2 serki homogenizowane (po 25 dag) - 2 żółtka - 3 łyżki cukru pudru
Świat Smaku
Lody domowej roboty - sernik z maliną i miętą 274Uwielbiam lody o każdej porze roku. Z kupnymi różnie bywa, a myślicie, że domowe to skomplikowana sprawa?? Nic podobnego :) W dość szybki sposób możecie stworzyć swoje
Farmażony
Sernik na zimno z truskawkami 222Polecam, iście letni placuszek - serniczek na zimno ! Do przygotowania potrzeba ( na tortownicę śr. 28 cm. )Składniki:1 kg twarożku śmietankowego - w wiadereczku, np z Biedronki1 szkl
kolorowotorcikowo
Sernik II 189Ciasto: http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/04/polkruche-ciasto.html Masa serowa: 250 g serka mascarpone 500g sera bialego do sernikow 2 zoltka 70 g cukru pudru 50
Klaudynkowa kuchnia
Sernik z figami 201składniki:1 kg sera dwukrotnie zmielonego5 jajek125 g margaryny lub masła1 niepełna szklanka cukru4 łyżki cukru waniliowego1 budyń waniliowy8 fig2 garście płatków migdałowych Krestodo wyłożenia formy
Monia miesza i gotuje
Sernik na zimno 1124Każdy z nas zapewne zna jakiś przepis na to ciasto. W końcu jest to polska klasyka, bez której nie wyobrażamy sobie różnych okazji, od urodzin po
Fabryka pomysłów
Sernik daktylowiec z nutą tropikalną i whisky 162kiedy to po zakupach siedziałyśmy z mamą w jednej z rzeszowskich kawiarni i zastanawiałyśmy się, co upieczemy na święta…To, że na naszym świątecznym stole pojawi się mój sernik, to pewne. Tylko jaki? Z pewnością jakiś świąteczny, bogaty w bakalie…Bakalie…bakalie…Bakalie! Ależ tak! Posłodzę go bakaliami! A najlepiej aromatyzowanymi w soku z pomarańczy(...)domu mojej mamy wpadłam jak burza. W mojej głowie już kroił się pomysł na nowy smak sernika. Rozebrałam z płaszczyka moją zaczerwienioną na buźce córuchnę, przekazałam babci pod chwilową opiekę, a sama na jednej nodze skoczyłam po potrzebne produkty. Wróciłam z pachnącymi pomarańczami, orzechami, marakują i daktylami. Czułam, że już, ale to już! muszę upiec ten sernik! Akurat
Raj dla Podniebienia
Sernik z karmelem, owocami leśnymi i sosem jeżynowym 180Dziś prezentuję Wam hitowy sernik mijającego lata. Zrobił w mojej rodzinie prawdziwa furrorę. Kremowy, waniliowy, ze startą skórką cytrynową, karmelem na wierzchu i sosem jeżynowym. Esencja lata. Sernik i owoce leśne. Przy jego pieczeniu czułam się jak mag, który z tak prostych produktów czaruje niezwykły wypiek. I choć jest to zwykły sernik, w smaku odbiega od zwykłości(...)piec przez 50-60minut. Upieczony sernik studzić w uchylonym piekarniku. wierzch: masę kajmakową umieścić w rondelku, podgrzać ze śmietanką. Ciepłym kajmakiem udekorować wierzch sernika. Po wystygnięciu masy karmelowej sernik schłodzic w lodówce. sos jeżynowy : jeżyny i maliny umieścić w małym rondelku, zasypać cukrem i gotować kilka minut na małym ogniu do czasu, aż z owocowej masy powstanie
Raj dla Podniebienia
O tym, jak powstawały „Serniki słodkie i wytrawne” 193wiele przepisów na te wypieki, więc dlaczego by nie stworzyć książki z przepisami na te wdzięczne ciasta? Do pracy przystąpiłam od razu. Jednocześnie zaczęłam pisać wstęp, tworzyć nowe rodzaje serników, których z tygodnia na tydzien przybywało, a także szukać wydawcy. Wszystko to, było przyjemne, lecz czasochłonne. Pracując na co dzień zawodowo, tylko jakiś wycinek czasu mogłam poświęcić swojemu zajęciu, jednak(...)także mój wydawca i przesympatyczna pani redaktor nadzorująca prace nad moją książką, która stwierdziła, że temat mojej książki jest raczej niszowy, mało kto wydał książkę tylko z przepisami na serniki. Dlaczego więc nie mam to być ja? Na potrzeby książki upiekłam przeróżne rodzaje serników. Słodkie i słone. Pieczone i na zimno. W różnorodnych smakach, z oryginalnymi dodatkami. Wymyślałam, piekłam
Raj dla Podniebienia
Bardzo puszysty sernik z otwartego piekarnika 250jest niesamowicie puszysty! Upiekłam go już kilka razy i zawsze wychodził idealnie. Po rozcięciu ciasta widać wręcz prześwity od pęcherzyków powietrza. Pieczenie wymaga nieco uwagi i dbałości, ale delikatność sernika całkowicie rekompensuje włożoną pracę. Na zdjęciach sernik, który upiekłam z połowy porcji. Blaszka 30x25 Składniki: 1kg twarogu trzykrotnie zmielonego 400g (2 opakowania) serka homogenizowanego waniliowego 12 żółtek 150g cukru(...)foremki wykładamy papierem do pieczenia (boki zostają bez papieru), wlewamy ciasto i delikatnie uderzamy foremką w blat, by masa równo się ułożyła. Piekarnik nagrzewamy do 220*C, wstawiamy sernik i pieczemy równo 5 minut. Otwieramy piekarnik, lekko wysuwamy blaszkę i ostrym nożem odcinamy sernik od boków formy - szybko, z każdej strony i wbijamy nóż do samego
Gotowanie i blogowanie
Puszysty sernik z aromatycznym akcentem piernika, pomarańczy i powideł śliwkowych... 182Idealny sernik na święta Bożego Narodzenia. Dwa lata temu upiekłam ten sernik. Zrobiłam jeszcze końcowe zdjęcie na paterze z piękną błyszczącą glazurą i chciałam wstawić do lodówki. Kiedy go wkładałam, sernik ześlizgnął się z patery i cała jego zawartość znalazła się dokładnie między otwartymi drzwiami lodówki a podłogą.... Nawet się nie zdenerwowałam. Byłam raczej zdziwiona(...)Może zszokowana? W końcu miałam pełne ręce roboty ze sprzątaniem. Długo to trwało, bo sernik ogromny i wysoki. No cóż. Każdemu może się przytrafić. A Wy, mieliście jakieś przygody albo nieplanowane niespodzianki w kuchni? Dzisiaj postanowiłam zmierzyć się z nim ponownie. Ale tym razem zrobiłam w dwóch tortownicach, bo tak chciałam. Zdjęcia też zrobiłam nowe. Skoro piszę
Kuchnia u Krysi