Polecam, iście letni placuszek - serniczek na zimno ! Do przygotowania potrzeba ( na tortownicę śr. 28 cm. )Składniki:1 kg twarożku śmietankowego - w wiadereczku, np z Biedronki1 szkl
kolorowotorcikowoCiasto: http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/04/polkruche-ciasto.html Masa serowa: 250 g serka mascarpone 500g sera bialego do sernikow 2 zoltka 70 g cukru pudru 50
Klaudynkowa kuchniaskładniki:1 kg sera dwukrotnie zmielonego5 jajek125 g margaryny lub masła1 niepełna szklanka cukru4 łyżki cukru waniliowego1 budyń waniliowy8 fig2 garście płatków migdałowych Krestodo wyłożenia formy
Monia miesza i gotujeKażdy z nas zapewne zna jakiś przepis na to ciasto. W końcu jest to polska klasyka, bez której nie wyobrażamy sobie różnych okazji, od urodzin po
Fabryka pomysłówkiedy to po zakupach siedziałyśmy z mamą w jednej z rzeszowskich kawiarni i zastanawiałyśmy się, co upieczemy na święta…To, że na naszym świątecznym stole pojawi się mój sernik, to pewne. Tylko jaki? Z pewnością jakiś świąteczny, bogaty w bakalie…Bakalie…bakalie…Bakalie! Ależ tak! Posłodzę go bakaliami! A najlepiej aromatyzowanymi w soku z pomarańczy(...)domu mojej mamy wpadłam jak burza. W mojej głowie już kroił się pomysł na nowy smak sernika. Rozebrałam z płaszczyka moją zaczerwienioną na buźce córuchnę, przekazałam babci pod chwilową opiekę, a sama na jednej nodze skoczyłam po potrzebne produkty. Wróciłam z pachnącymi pomarańczami, orzechami, marakują i daktylami. Czułam, że już, ale to już! muszę upiec ten sernik! Akurat
Raj dla PodniebieniaDziś prezentuję Wam hitowy sernik mijającego lata. Zrobił w mojej rodzinie prawdziwa furrorę. Kremowy, waniliowy, ze startą skórką cytrynową, karmelem na wierzchu i sosem jeżynowym. Esencja lata. Sernik i owoce leśne. Przy jego pieczeniu czułam się jak mag, który z tak prostych produktów czaruje niezwykły wypiek. I choć jest to zwykły sernik, w smaku odbiega od zwykłości(...)piec przez 50-60minut. Upieczony sernik studzić w uchylonym piekarniku. wierzch: masę kajmakową umieścić w rondelku, podgrzać ze śmietanką. Ciepłym kajmakiem udekorować wierzch sernika. Po wystygnięciu masy karmelowej sernik schłodzic w lodówce. sos jeżynowy : jeżyny i maliny umieścić w małym rondelku, zasypać cukrem i gotować kilka minut na małym ogniu do czasu, aż z owocowej masy powstanie
Raj dla Podniebieniawiele przepisów na te wypieki, więc dlaczego by nie stworzyć książki z przepisami na te wdzięczne ciasta? Do pracy przystąpiłam od razu. Jednocześnie zaczęłam pisać wstęp, tworzyć nowe rodzaje serników, których z tygodnia na tydzien przybywało, a także szukać wydawcy. Wszystko to, było przyjemne, lecz czasochłonne. Pracując na co dzień zawodowo, tylko jakiś wycinek czasu mogłam poświęcić swojemu zajęciu, jednak(...)także mój wydawca i przesympatyczna pani redaktor nadzorująca prace nad moją książką, która stwierdziła, że temat mojej książki jest raczej niszowy, mało kto wydał książkę tylko z przepisami na serniki. Dlaczego więc nie mam to być ja? Na potrzeby książki upiekłam przeróżne rodzaje serników. Słodkie i słone. Pieczone i na zimno. W różnorodnych smakach, z oryginalnymi dodatkami. Wymyślałam, piekłam
Raj dla Podniebieniajest niesamowicie puszysty! Upiekłam go już kilka razy i zawsze wychodził idealnie. Po rozcięciu ciasta widać wręcz prześwity od pęcherzyków powietrza. Pieczenie wymaga nieco uwagi i dbałości, ale delikatność sernika całkowicie rekompensuje włożoną pracę. Na zdjęciach sernik, który upiekłam z połowy porcji. Blaszka 30x25 Składniki: 1kg twarogu trzykrotnie zmielonego 400g (2 opakowania) serka homogenizowanego waniliowego 12 żółtek 150g cukru(...)foremki wykładamy papierem do pieczenia (boki zostają bez papieru), wlewamy ciasto i delikatnie uderzamy foremką w blat, by masa równo się ułożyła. Piekarnik nagrzewamy do 220*C, wstawiamy sernik i pieczemy równo 5 minut. Otwieramy piekarnik, lekko wysuwamy blaszkę i ostrym nożem odcinamy sernik od boków formy - szybko, z każdej strony i wbijamy nóż do samego
Gotowanie i blogowanieIdealny sernik na święta Bożego Narodzenia. Dwa lata temu upiekłam ten sernik. Zrobiłam jeszcze końcowe zdjęcie na paterze z piękną błyszczącą glazurą i chciałam wstawić do lodówki. Kiedy go wkładałam, sernik ześlizgnął się z patery i cała jego zawartość znalazła się dokładnie między otwartymi drzwiami lodówki a podłogą.... Nawet się nie zdenerwowałam. Byłam raczej zdziwiona(...)Może zszokowana? W końcu miałam pełne ręce roboty ze sprzątaniem. Długo to trwało, bo sernik ogromny i wysoki. No cóż. Każdemu może się przytrafić. A Wy, mieliście jakieś przygody albo nieplanowane niespodzianki w kuchni? Dzisiaj postanowiłam zmierzyć się z nim ponownie. Ale tym razem zrobiłam w dwóch tortownicach, bo tak chciałam. Zdjęcia też zrobiłam nowe. Skoro piszę
Kuchnia u KrysiOstatnio było dość gorąco, więc mimo prośby o sernik nie miałam okazji, by go upiec najbliższym. Jednak dzisiaj pod wieczór postanowiłam wziąć mikser i upiec pyszny cytrynowy sernik z malinowo-czekoladowym zwieńczeniem. Córeczka była zachwycona nie tylko smakiem ciasta, ale też i jego dekoracją (, w której troszkę pomagała). Mój pyszny sernik dedykuję Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie(...)dodajemy ubitą pianę z białej i delikatnie ją mieszamy z masą serową łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach (krótko). Masę wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną tortownicę. Sernik wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na środkowy poziom. Sernik pieczemy około 40-45 minut. Boki sernika powinny odchodzić od formy. Po tym czasie zostawiamy sernik
Słodkie okruszkiwrzątku. Piekarnik nagrzać do 160 st. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, zmiksować tylko do połączenia. Masę serową przelać do formy, wyrównać. Piec 30 min, do momentu aż wierzch sernika będzie ścięty. W między czasie przygotować masę porzeczkową. Masa porzeczkowa: 500 g sera twarogowego (u mnie z wiaderka President) 300 g konfitury/dżemu porzeczkowej zblendowanej na gładką masę 1 łyżka(...)wyjąć z piekarnika, na niego delikatnie i równomiernie wylać masę porzeczkową, pomagając sobie łyżką. Wstawić do piekarnika. Piec około 30 min w temperaturze 160 st. Do momentu, aż środek sernika się zetnie. Po upieczeniu sernik pozostawić w formie i całkowicie wystudzić na kratce. Gdy sernik będzie zimny przygotować mus żurawinowy. Mus żurawinowy: 400 g jogurtu greckiego (schłodzonego
moj przepis naSernik jest to jednoznacznie moje ulubione danie w kuchni! Dziś prezentuję Wam przepis na pyszny sernik(...)musem śliwkowym! Sernik jest bardzo smaczny, może trochę bardziej zbity niż inne moje serniki, ale jak mówiłem smakuje pysznie. Przygotowanie takiego sernika jest trochę trudne, ale jestem pewien, że jeżeli lubicie serniki tak jak ja, to nie poszkodujecie czasu i upieczecie sobie takie cudeńko! Składniki: Spód: 250 g ciasteczek maślanych 70 g masła Masa serowa
Kuchnia ŁukaszaDziś coś na miłośników czekolady. Obłędny sernik, mocno czekoladowy, przekładany ptasim mleczkiem. Polecam również: Sernik cytrynowy Sernik z jabłkami Pomarańczowy sernik z kokosową pianką Sernik z twarogu homogenizowanego Sernik bez pieczenia z mrożonymi owocami Sernik na zimno z truskawkami Sernik z ziemniakami Sernik z mleka z porzeczkami Sernik bez sera(...)Sernik z gruszkami Składniki: 80 dag zmielonego sera 3 jaja 2 łyżki masła 2 czekolady gorzkie 2 czekolady białe ¾ szklanki cukru 5 dag orzechów włoskich 20 dag herbatników 1 opakowanie ptasiego mleczka tłuszcz do formy Wykonanie: Tortownicę wysmarować tłuszczem. Orzechy zmielić z herbatnikami , rozetrzeć z masłem i rozłożyć w tortownicy. Ser zmiksować z jajami i cukrem- podzielić na pół
Tradycyjna Kuchniaciągle brak czasu i natłok zajęć. Wczoraj postanowiłam zrobić przyjemność P. i upiekłam sernik. Ciągle szukam takiego idealnego pasującego w nasze smaki i za poradą koleżanki postanowiłam spróbować sernik nowojorski. Wyszedł lekki, mokry, delikatny, pyszny. Myślę, że każdy znajdzie w nim swój smak. Jedyna uwaga, że dla mnie chyba za mocno śmietanowy. Ale dla osób które lubią takie(...)średnicy 28 cm i dociskamy. Tortownicę wkładamy do lodówki na ok pół godziny. Po przygotowaniu spodu z ciasteczek piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i pod kratkę na którą postawimy sernik wstawiamy płaskie naczynie w gorącą wodą. Sernik piekąc się w towarzystwie pary będzie jeszcze bardziej delikatny i nie wyschnie. Następnie przygotowujemy masę serową. Ser łączymy w misce
dom-agi.plzarazem niesamowity komplement – „Dawno nie jadłam tak dobrego sernika. Jest pyszny i delikatny (…)” Tak skomentowała mój sernik moja mama. Jeszcze nie raz ta wersja sernika zagości na moim stole Składniki: (tortownica 24 cm) 500 g sera sernikowego z wiaderka 4 duże jajka (najlepiej wiejskie) szczypta soli 100 g miękkiego masła 11/2 łyżki budyniu waniliowego(...)lodówki. Dowolnie wkładamy obie masy. Raz serową, raz kakaową. Sernik wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 45 minut (czas uzależniony od piekarnika, sernik jest dobrze upieczony, gdy odchodzi od boków formy). Potem zostawiamy sernik jeszcze parę minut w uchylonym piekarniku. Sernik zawsze delikatnie opada. Gdy sernik przestygnie wyciągamy ściągamy
Słodkie okruszki