przepis na sernik - 8000 przepisów (strona:64/534)

MENU WIELKANOCNE 211

jajka pod różnymi postaciami, szynki oraz inne specjały. By łatwiej było odszukać potrawy, które nas interesują, polecam kilka propozycji, które mogą ułatwić skomponowanie naszego świątecznego menu. Uwielbiane przez nas serniki: delikatny sernik na kruchym czekoladowym spodzie sernik rewelacja sernik toskański z konfiturą morelową sernik na kruchym pełnoziarnistym spodzie sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami(...)sernik zebra (czekoladowy) sernik z brzoskwiniami na kruchym, orkiszowym spodzie, z kruszonką śmietanowiec na kruchym cieście z malinami sernik na kruchym spodzie świąteczny sernik alzacki Baby świąteczne: babka gotowana na mące orkiszowej, bez cukru babka maślana waniliowo-czekoladowa wielkanocna babka piaskowa, na mące orkiszowej, bez cukru babka migdałowa na oleju i mące orkiszowej babka na oleju

Smaczne Zdrowe
Serniki – Wielkanocny przegląd 160

się zdecydować, oto kilka moich propozycji. Przepisy dostępne są po kliknięciu w nazwę lub zdjęcie . Po przepisy na Wielkanocne Babki zapraszam tutaj :) Polecam również przygotowanie domowego Advocata :) 1. Tradycyjny Sernik Wiedeński 2. Delikatny truskawkowo- śmietankowy sernik na zimno, na kakaowy spodzie 3. Klasyczny sernik z kaszą manną (grysikiem) 4. Łatek, czyli sernik z czekoladowo - bananową nutką(...)Sernik na kruchym spodzie z rodzynkami 6. Zakręcony małpowy sernik, czyli sernik z nutą czekolady na kruchym kakaowym spodzie 7. Waniliowy sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką 8. Sernik na biszkoptach pod puszystą bezową pierzynką, czyli "rosą" 9. Radiowy sernik bez sera, bo z jogurtów naturalnych, na kruchym spodzie

Smakowy Raj
Sernik Bounty 2254

Sernik, którego powstanie zainspirował  bajecznie kokosowy batonik Bounty. Sernik z moim ulubionym dodatkiem - mlekiem kokosowym. Smak kokosa w masie serowej jest wyczuwalny, ale nie narzucający się. Po raz pierwszy dodałam też wiórki kokosowe, by konsystencję sernika upodobnić do batonika Bounty, jednak w ilości dość umiarkowanej, nie przypominajacej ilości z orginału. Sernik upieczony został na smacznym spodzie(...)kakaowo-kokosowym, a wykończony grubą warstwą czekolady, podobnie jak w batoniku. Spełnia wszystkie wymagania smakoszy serników i kokosa. Całość jest przepyszna, zapraszam zatem do przepisu. Składniki na spód sernika: 6 sucharków pełnoziarnistych a 10 g 2 łyżki masła 1,5 łyżki kakao 1 łyżka ksylitolu lub cukru 35 g wiórków kokosowych Składniki na masę serową: 500 g sera

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Marta, Tomek i Babcia Petronela. A na deser sernik. 193

kolejna dokładka nie będzie przesadą... Ale czemu nie? Nikt mnie przecież nie będzie z tego rozliczał, bo kto może znać odpowiedź na takie pytanie:   Anna-Maria upiekła sernik. Najpierw zjadła jeden kawałek. Potem sięgnęła po kolejny. Ile porcji sernika zjadła Anna-Maria?   Od razu uprzedzam, że do wyniku się nie przyznam;) Zajmijmy się sernikiem.  Na czekoladowym(...)KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI I KAJMAKIEM /tortownica o średnicy 24 cm/ Na spód: 350 g herbatników czekoladowych 120 g masła Na masę serową: 1 kg kremowego sera / użyłam President do serników/ ok. 200 g cukru pudru (karmelizowane gruszki są słodkie, więc dosypujcie stopniowo, do smaku) 4 jajka 2-3 gruszki ekstrakt waniliowy 2-3 łyżki gęstej śmietany 2-3 łyżki soku

KUCHARNIA
Sernik czekoladowy z wiśniami 256

Przepisu szukać nie musiałam, wystarczyło odwiedzić bloga Pauliny – Czekoladą utkane. To właśnie tam w marcu znalazłam pyszny sernik czekoladowy z wiśniami. Wtedy, z braku składników, wybrałam jednak sernik zebra. Ale obiecałam sobie, że na specjalną okazję będzie właśnie ten – sernik czekoladowy z wiśniami. Okazja się nadarzyła, była nią pierwsza rocznica mojego bloga.   Składniki na spód (tortownica(...)oraz 2 szklanki wiśni bez pestek odsączonych z  syropu  (dałam 3 puszki po 425g – jak na zdjęciu)Składniki na polewę:- 150g gorzkiej czekolady- ½ szklanki śmietany 30% Wszystkie składniki do sernika muszą być w temperaturze pokojowej (to ważne). Ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, tortownicę trzeba zabezpieczyć. Podczas pieczenia sernika zebra  wpadłam na pomysł i użyłam worka do pieczenia

mojewypiekiinietylko
Moja książka „Serniki słodkie i wytrawne”w Waszych domach 149

sernikach zakochalam się jako mała dziewczynka. Miłością do sernika zapałałam dzięki Babci Zosi, która dała mojej z nim przygodzie początek. Dziś moja Babcia, gdyby żyła, skończyłaby 87 lat. W dzień jej urodzin myślę o niej niezwykle ciepło, gdyz zawdzięczam jej coś niezwykle osobistego! Przygoda zaowocowała książką. W czasie pięciu wiosenno – letnich miesięcy upiekłam 40 różnych smakowo serników(...)momencie gdy książka trafiła w ręce moich Czytelników, świat jakby bardziej zapachniał sernikiem! I stało się! Zaczęło się rodzinne pieczenie serników. Każdy z Was wybierał smak według swoich lub domowników upodobań. Przysyłaliście mi maile, wiadomości tekstowe, zdjęcia z Waszymi wypiekami! Z każdego z Was byłam dumna i przy tym cieszyłam się jak dziecko, gdy na Waszych zdjęciach widziałam wytwór Waszych

Raj dla Podniebienia
Sernik z brzoskwiniami i mascarpone 213

Pyszny i łatwy do przygotowania sernik z brzoskwiniami i serkiem mascarpone. Sernik na spodzie z herbatników z migdałami dodatkowo jest polany galaretką z mascarpone. Sernik ma lekko kremową i wilgotną konsystencję, którą uzyskałam poprzez pieczenie go w piekarniku z wstawionym naczyniem z wodą. Takie pieczenie sprawia również, że sernik ma równą i niepopękaną powierzchnię. Sernik nie jest mocno słodki, jeśli więc lubimy bardzo słodkie, to należy dodać do masy serowej więcej cukru. Składniki: (forma o średnicy 28 cm) Spód do sernika: 250 g kakaowych herbatników 100 g masła 100 g migdałów 2 - 3 łyżki cukru pudru (opcjonalnie, jeśli herbatniki są mało słodkie) Masa serowa: 1 kg dobrego sera twarogowego 1 szklanka cukru 3 jajka

Kuchcik gotuje
Kwiecień - plecień i sernik z musem pistacjowym 262

Doroty ; od dawna w szufladzie czekał słoiczek kremu pistacjowego; niedawno przygotowałam creme brulee i musiałam zużyć resztę, zanim stanie się z nią coś niedobrego. Przygotowałam więc idealnie kremowy, waniliowy sernik z pistacjowym musem.  Oczywiście, nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła bubla . Podpiekłam sernik, zmniejszyłam temperaturę i poszłam się kąpać. Już pod prysznicem miałam złe przeczucia; gdy tylko(...)nieco się ręcznikiem osuszyłam, pobiegłam do kuchni, znacząc drogę śladami mokrych stóp. Oczywiście, ustawiłam zegar na kolejne pięćdziesiąt minut, ale o zmniejszeniu temperatury tylko pomyślałam... Efekt był taki, że sernik wyrósł jak szalony, żeby później spektakularnie opaść. Złapał też nieco złoto-brązowego koloru, co w przypadku serników amerykańskich pożądane zdecydowanie nie jest. Nie miałam już czasu na przygotowanie nowego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik biały – kuchnia podkarpacka 251

Sernik biały - kuchnia podkarpacka Sernik biały to doskonały, leciutki sernik w delikatnym kruchym cieście. Jego nazwa wzięła się od tego, że do twarogu dodaje się jedynie białka. Potrzeba ich aż 18, ale właśnie dzięki nim sernik jest bardzo puszysty. Część żółtek wykorzystuje się do ciasta, pozostałe można zamrozić i wykorzystać przy pieczeniu innych ciast, na przykład(...)pasji tej powstał pyszny sernikowy blog, a w najbliższych dniach zostanie również wydana jej pierwsza książka kucharska „Serniki słodkie i pikantne”. Polecam ją wszystkim wielbicielom serników - Raj dla podniebienia ! :) Renata Czelny-Kawa "Serniki słodkie i wytrawne

Trzeci talerz
Sernik z ananasem na słonawym spodzie 271

kolejne pyszne ciasto. Sernik z ananasem na słonawym spodzie powstał spontanicznie i podbił serca mojej rodziny. Wszystkie składniki idealnie ze sobą współgrają. Kawałki ananasa sprawiają, że sernik wygląda bardzo ciekawie i aż kusi, żeby sięgnąć po następny kawałek. A słonawy spód z dobrej jakości krakersów wspaniale balansuje smak. Polecam Wam taki sernik z ananasem na słonawym spodzie(...)Spróbujcie. Składniki: (na tortownice 24 cm) Na słonawy spód: krakersy solone 150 g od Cukry Nyskie 150 g margaryny / masła Na sernik: 1/2 kg sera z wiaderka (dobrej jakości) 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Skworcu 125 g miękkiego masła 1 szklanka cukru 4 jajka (u mnie wiejskie) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 krążki ananasa z puszki Dodatkowo: cukier

Słodkie okruszki
Sernik czekoladowy z marcepanowymi różyczkami 175

czekoladowa:   1/2 szklanki śmietany 30%, 2 łyżki ciemnego kakao, 100 g ciemnej gorzkiej czekolady Potrzebna będzie: tortownica o średnicy minimum 26 cm Przygotowanie: Wszystkie składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki aby się ociepliły. Spód:   Ciasteczka pokruszyć (np. w melakserze lub tłuczkiem w misce). Kakao mieszać z roztopionym masłem aż nie będzie grudek, dodać(...)ciasteczek, wyrównać powierzchnię. Tortownicę postawić na środkowej kratce piekarnika, pomiędzy kratkę a tortownicę włożyć arkusz papieru do pieczenia, który zabezpieczy piekarnik przed ewentualnym wypłynięciem masy z sernika. Sernik piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze przez

Państwo Wojtczuk gotują
Czarno-biały sernik (z markizami) 247

wykonane w pośpiechu (bo rodzina już chciała jeść ) nie oddają w pełni uroku ciasta. Ale uwierzcie mi… wygląda pięknie i co najważniejsze rozpływa się w ustach Czarno-biały sernik (z markizami) idealnie sprawdzi się w ramach weekendowej słodkości dla Was i bliskich, jak i na różne uroczystości – w tym na zbliżające się Walentynki. Zwłaszcza jak ukochana osoba(...)resztę łamiemy/kroimy na 4 części. Połamane markizy przekładamy do serowej masy, lekko mieszamy drewnianą łyżką. Tak przygotowaną masę serowo-markizową przelewamy na zimny spód (formę wyciągamy z lodówki). Sernik pieczemy na środkowym poziomie w nagrzanym do 210 stopni piekarniku (u mnie gazowy) przez około 45 minut (sernik powinien odejść od boków formy). Po tym czasie zostawiamy

Słodkie okruszki
SERNIK REWELACJA, SUPER PUSZYSTY, NA KRUCHYM SPODZIE, W NOWEJ ODSŁONIE 257

dodatek skórek, ten sernik zawiera także rodzynki i to nie byle jakie. Nasze ulubione rodzynki jumbo gold, które smakują jak landrynki, można je zajadać same, takie są pyszne. Sernik z ich dodatkiem jest wręcz bajeczny. Piekłam go na wizytę znajomych, tak mnie naszło popołudniu by przygotować coś wyjątkowego. Tak więc nie zdążył nawet wystygnąć (trochę późno(...)się zapomnieć. Cudowny, kruchy, lekko chrupiący spód i mega puszysta masa serowa, z dodatkiem landrynkowych rodzynek, całość przełamana dodatkiem skórek z cytryny i pomarańczy... = bajeczny smak. To nasz najlepszy sernik. Polecam bardzo gorąco. Już kiedyś wspominałam, że lubię piec ciasta w tortownicy, z jednego bardzo istotnego powodu, moi domownicy nie kapryszą, że nie chcą kromek... Każdy kawałek ma kromkę

Smaczne Zdrowe
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #7 Sernik straciatella z malinami 54845

szybkie łatwe – serniczek. I to nie byle jaki, bo z kawałkami czekolady oraz malinami, a całość na kruchym spodzie z ciasteczek. Mówię wam: pyszności!!! A do tego jeszcze sernik bardzo szybki w przygotowaniu. A jeżeli znajdziecie trochę czasu i przygotujecie spód dzień wcześniej, to samo ciasto będzie już ekspresowe. No dobrze, jedyne co zabiera nam przy nim czas(...)pieczenie, ponieważ jest to jednak 80 minut. Sernik smakuje znakomicie i jakby się tak uprzeć, to nie potrzeba do niego nawet miksera. Zanim przejdę do przepisu pokażę wam jak wyglądało nasze eksperymentalne poletko z malinami ekologicznymi pod koniec sierpnia, o którym już wam pisałam (wpis znajdziecie tutaj ). Brat wraz z rodzicami nazbierali na raz pełne 3 miski i byli

Relaxtime
Sernik z borówkami i musem borówkowym 192

lubię serniki. Potrafię je piec bez powodu. Po prostu dlatego, że właśnie mam na sernik ochotę. Tak było i tym razem. W sumie zrobiłam już bardzo dużo serników. Nie wszystkie udało mi się opublikować. Dlatego dzisiaj stoi przed Wami sernik nr 21. To „oczko”.... magiczna liczba. Może i Wam zasmakuje?     (tortownica(...)ricottę, cukier i śmietanę. Jajka ubiłam na puch i dodałam skórkę pomarańczową. Wymieszałam i przelałam do przygotowanej tortownicy. Wstawiłam do piekarnika na około 40-45 minut.   Sernik pięknie się upiekł na złoty kolor. Pozostawiłam go w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Po godzinie wyjęłam i pozwoliłam mu wystygnąć.   Do rondla wsypałam 300 g borówek, dodałam

Kuchnia u Krysi