Zupa czosnkowa to jedna z naszych ulubionych. Jest ona niezwykle aromatyczna i mimo zawartości sporej ilości czosnku, nie jest ostra (moc czosnku słabnie wraz w trakcie
Nerds KitchenJakiś czas temu wypuściliśmy się z Madzią "na miasto". Dla nas to nie byle jakie wydarzenie, bo zwykle nie wyściubiamy nosa z naszego zadupowia. Ale akurat
Marder&Marder ManufactureDrodzy, jedziemy na Podlasie. Zrobimy pyszną, aromatyczną i bardzo prostą w wykonaniu zupę grzybową. Podparłam się orginalnym przepisem z książki Magdy Gessler „Smaczna Polska”. Zupa zaskakuje smakiem, jest przepełniona aromatem i każdy kto spróbuje jej choć raz, będzie za nią ciągle tęsknił. Każdy dodatek , każdy szczegół ma tu kolosalne znaczenie. Składniki dla 6 osób 200 g suszonych grzybów 1 rosołowa(...)pieprzem. Ja mieliłam prosto z młynka pieprz kolorowy. Wykladamy na talerze.Posypujemy koperkiem. Dodajemy ser koryciński Czesławy Zarzeckiej z czarnuszką pokrojony w kostkę. Możemy podawać z grzankami lub chlebem typu włoskiego z chrupiącą skórką. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniKolejne danie typu „Mało roboty, wielkie WOW”. Uwielbiam takie dania, nie wymagające dużo pracy. Piracka ryba, czyli Łosoś pod pierzynką to kolejna propozycja z
Moja DelicjaTen smalec to prawdziwe odkrycie. Dowód na to, że to wygląd sprawia iż coś wydaje nam się tym czym tak naprawdę wcale być nie
Smaczne ZdroweNajnowszy i ostatni dodatek do Wiedźmina 3: Dzikiego Gonu zatytułowany Krew i Wino to po prostu majstersztyk. Już od pierwszych chwil można poczuć się jak na
Nerds Kitchentradycji kulinarnej, jako napój ale również dodatek aromatyczny do dań ulubione składniki to pomidory, karczochy, czosnek, kapary, anchois, bazylia i orzeszki piniowe ze zbóż jedzone są makarony, ryż oraz chleb Kuchnia północnoafrykańska: obejmuje: Maroko, Algierię, Tunezję oraz Libię najważniejsze cechy: najbardziej aromatyczna spośród kuchni śródziemnomorskich, chętnie używane są: kumin, kolendra, szafran, cynamon, goździki i chilli, a także pikantne pasty harissa(...)koniec chciałam dodać, że wspólnym mianownikiem różnych wariantów kuchni śródziemnomorskiej jest gościnność oraz zamiłowanie do gotowania wszystkich mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Ten cudowny brak pośpiechu i docenianie piękna prostego życia, prostych składników, które dała nam ziemia oraz pysznych potraw z nich przygotowanych. Mam nadzieję, że poczujecie choć trochę ten klimat, czytając przepisy na moim blogu. Tak więc zapraszam
Chilli Czosnek i OliwaŚpików po kolana, kolan w strupach,gatków z łatką na łacie... Kiedy byłam mała i jezdziłam na wieś do babci, a mama robiła pierogi bądz po prostu makaron lub chleb, podkradaliśmy kawałki ciasta ...i kładliśmy na blasze pieca chlebowego, u babci w kuchni. Powstawał tzw. podpłomyk,wychopień,wychopieniek. Jakież to było dobre . Prymitywny wypiek tak zapadł mi w pamięć(...)skarbnicę witamin – B, E, C, oraz składników mineralnych takich jak potas, wapń, magnez, żelazo i kwas foliowy. Zawiera też sporą ilość białka oraz błonnik. I voila! Kurpiowska , wegetariańska , prosta jak drut przekąska gotowa. Chrupiąca, pełna aromatu i wspomnień. Teraz już wiem, co zrobię z kuleczką ciasta pierogowego, które mi zostanie następnym razem! Prościej być nie może! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniSkładniki : 0,5kg schabu bez kości 2 jajka mąka bułka sól, pieprz Tradycyjny schabowy jest pyszny sam w sobie ale warto mięso potrzymać przez
prawdziwe jedzenieponieważ jest ono praktycznie bezwartościowe. Mięso to tylko i wyłącznie pierś z kurczaka, filet z indyka i szynki właśnie z drobiu. Po odpowiednim przygotowaniu jest na prawdę pyszne. A chleb zwykły zamieniłem na razowy z ziarnami słonecznika. Tak więc idzie przeżyć!A jak często jem?Podstawą jest 5 posiłków dziennie.ŚNIADANIE (najlepiej zaraz po przebudzeniu, bo później coraz ciężej(...)Dalej to już ok. 1kilograma na tydzień. Efekty są świetne. Jednak jak każda dieta, jakiś ruch fizyczny by się przydał. Spokojnie, wcale nie musi być ciężko! Proste ćwiczenia też dają efekty. Ale o tym w następnym poście
All My Fit LifeZakończyliśmy rok szkolny i zdecydowaliśmy się na prawie spontaniczny wyjazd do Chaty. Słońce spłatało nam figla i było cały czas z nami, podroż minęła bez problemu
Dzieje kuchennej Wiewiórysię pomocy, która nie do końca jest niezbędna, dla mnie zwyczajnie wyłudza coś od innych. Pieniądze, uwagę, dobro, współczucie... Widzisz kobietę z gromadką dzieci, która nie ma na chleb. Co robisz? Dajesz pieniądze? robisz jej zakupy? odwracasz głowę? Najprościej odwrócić głowę, udawać, że się nie widzi, że "coś" nie istnieje. Można dać pieniądze, ale skąd wiadomo, jeśli(...)walki o lepsze jutro. Ja też nie odwracam się, kiedy widzę kogoś w potrzebie. Wiem, że niektórzy nazywają mnie frajerką, naiwniaczką, ale mam to gdzieś. Dla mnie to jest proste: jeśli ty nie pomożesz komuś, to nie oczekuj, ze kiedyś ktoś pomoże tobie . Zasada prosta od wieków. Jak pewnie większość z Was wie, zaangażowałam się w pomoc dla pewnej
Codzienna kuchnia niecodziennazwiązku z nadchodzącą zimą, Jest to bardzo sycąca, rozgrzewająca zupa chrzanowa, która gości na naszym stole od kilku lat. Przepis pochodzi z programu Roberta Makłowicza. Zupa jest tak prosta, że nawet nowicjuszowi w kuchni powinna się udać, a jak twierdzi moja chrześnica, karmiąca nią już także swoją kilkuletnią córeczkę, nie jest dobra, jest pyszna! Tym samym można powiedzieć(...)się odrobiną zupy śmietanę oraz majeranek. Gotujemy 2 minuty, chodzi tylko o przegotowanie zupy, aby mąka straciła swój surowy smak. Można doprawić solą i pieprzem. Gotowe! Podajemy z chlebem. Najlepiej na zakwasie :). Zupa jest w smaku podobna nieco do żurku, jej ostrość zależy od siły użytego chrzanu, ale trzeba pamiętać, że każde przedłużone gotowanie, grzanie zmniejsza intensywność chrzanowego smaku
I tu będę miała takie teDzień dobry,Czy mieliście kiedyś taki produkt, który miesiącami bezskutecznie staraliście się spróbować, a potem baliście się, że Wasze oczekiwania przerosną rzeczywistość?Dla mnie i mojego
Chilli Czosnek i OliwaJajka po wiedeńsku..." Niby takie proste, a jednak namęczyć się trzeba. Pamiętam, że za pierwszym razem, zanim wyszło mi prawidłowe jajko, to zmarnowałam ich chyba z 10 sztuk. Ile to człowiek musiał się nakombinować zanim coś zrobił. Jest dużo różnych sposobów na zrobienie takiego jajka. Mogą być na przykład gotowane w szklankach lub miseczkach z dodatkiem masła i przypraw, gotowane(...)Powoli wlewamy jajko i łyżka zakładamy białko na żółtko tak aby całe białko obkleiło nam żółtko. Gotujemy 2-3 minuty. Teraz robimy grzanki. Kromki chleba smarujemy masłem i posypujemy ziołami prowansalskimi, następnie opiekamy je na suchej, teflonowej patelni, z obu stron. Gdy mamy już wszystko gotowe, to układamy jajka na warzywach posypujemy pieprzem i solą
Zainspiruj się kuchnią