Wpadłam w szał ciasteczkowy ... Dziś upiekłam pierniczki , zrobienie których chodziło już za mną od dłuższego czasu ... I w końcu są pierniczki nadziewane powidłami śliwkowymi , oblane mleczną czekoladą . Zwane alpejskimi . Efekt końcowy bardzo miło mnie zaskoczył. Ciasteczka są miękkie , dzięki powidłom wilgotne ... pełne smaku ... i nie sposób się im oprzeć :) Składniki : 1/2 szklanki miodu(...)średnicy , po upieczeniu zwiększyły się o ok 1 cm ), Zlepiać po dwa , dając w środek powidła , formować w kulki . Piec ok 10 min w 180'C Wystudzone pierniczki maczać w roztopionej czekoladzie . Chociaż w wersji bez czekolady są równie pyszne Smacznego :) Polecam
Malinowa KawiarenkaDzień dobry!Jak zapewne zauważyliście, niedawno byłam na warsztatach z Kingą Paruzel :-).A na warsztatach piekliśmy pierniczki i w ten oto sposób mogę się z Wami podzielić przepisem, który spełni oczekiwania każdego z Was!Nie ma świąt bez pierniczków prawda? :D Pierniczki z tego przepisu są aromatyczne, szybko miękną, a dekorowanie to sama przyjemność i chwila na odstresowanie :-).Przepis
Pora coś zjeśćsię spodobała praca nad pierniczkami , że nie mogę się od nich uwolnić ;) Znowu mam przepis na pierniczki, tym razem będą to pulchniutkie, mięciutkie poduszeczki :) Można je również nadziać ulubioną marmoladką , ja zrobiłam bez nadzienia . ale i tak jest się czym zachwycać :)Temp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : 15 minut Składniki: 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru pudru(...)spłaszczamy . Jeśli chcemy nadziać konfiturą to zagrzewamy 2 szklanki marmolady np. morelowej , dolewamy do niej 3 łyżki rumu i za pomocą szprycy do nadziewania pączków, wbijamy końcówkę w upieczone pierniczki ( ja niestety takiej szprycy jeszcze nie posiadam , więc upiekłam bez nadzienia) Pieczemy w temp. 180 C 15 minut
Słodkości i nie tylkoMiękkie PIERNICZKI nadziewane powidłami śliwkowymi – Zapraszam na nowe, pyszne pierniczki. Wspaniale smakują, są aromatyczne, miękkie, troszkę wilgotne od powideł i są proste w przygotowaniu. Podczas pieczenia cudownie pachnie w domu. Pięknie wyglądają, bardzo polecam! Jedne z moich ulubionych pierniczków:) Z przepisu uzyskamy około 22 pierniki. Troszkę zmodyfikowany przepis z książki „Dekoracyjne ciasteczka do jedzenia, na ozdoby i prezent” Buchmann. Proszę(...)pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Miękkie PIERNICZKI nadziewane powidłami śliwkowymi Składniki na około 22 pierniczki: Ciasto: 50g masła 220g miodu (użyłam naturalnego) 100g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 64%) 1 jajko 300-340g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 opakowanie przyprawy
Mała Cukierenkapierniczki miałam straszną ochotę, ale problem był w tym, że strasznie się bałam je robić. Odwlekałam ich pieczenie ile się dało. Może wyda Wam się to śmieszne, ale bałam się robić karmel, a następnie zalać go wodą, Dorota Świątkowska napisała, że karmel po zalaniu go wodą gwałtownie zareaguje. Wciąż myślałam, gwałtownie, ale jak? Zadzwoniłam do taty i zapytałam go czego(...)temperaturze 180 stopni. Piekąc podglądałam je, gdyż z piernikami jest tak, że minuta za długo i pierniki można wyciągnąć przypalone, nie tylko te, ale każde, więc sprawdzajmy nasze pierniczki podczas pieczenia Kochani!Lukrowałam Lukrem Królewskim, a przepis macie w linku, wystarczy kliknąć w czerwoną nazwę lukru :) Kiedy lukrowałam? Jak znalazłam czas i ochotę, czyli po kilku dniach, bo chciałam dopiec
Blondynka GotujeLebkuchen, tradycyjne niemiecki pierniczki. Każdy się nimi zachwyca, a ja? Ja nawet nie wiedziałam jak smakują, więc podwinęłam rękawy i zrobiłam te słynne Lebkuchen. Szczerze, to ja jednak wolę alpejskie, katarzynki i czekoladowe, choć i te Lebkuchen są całkiem smaczne ;) W tym roku w moim świątecznym pieczeniu swój wkład chciała mieć firma HELIO, do tego przepisu wykorzystałam skórkę kandyzowaną(...)piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Lebkuchen po wyciągnięciu z piekarnika są bardzo miękkie, więc zanim zdejmiemy je z blaszki odczekajmy kilka minut. Pierniczki twardnieją, ale po pokryciu ich na drugi dzień lukrem kruszeją, ja lukrowałam po tygodniowym leżakowaniu w szczelnej metalowej puszce. Lukrowałam Lukrem Królewskim <---- w nazwie macie link do przepisu ;)SMACZNEGO
Blondynka GotujeKolejny rok zmagań pierniczkowych za mną. Niezmiennie korzystam z tego samego przepisu. Znajdziecie go na moim blogu - TUTAJLukier do pierniczków jest niezwykle prosty w wykonaniu. Biały lukier możecie dowolnie barwić, dodając spożywcze barwniki lub barwniki naturalne, np. sok z buraka lub kurkumę.LUKIER - przepis:* 1 białko* około 250 g cukru pudru* sok z cytryny* wodaBiałko lekko podbić, miksując na wysokich(...)kropli soku z cytryny i ucierać. Lukier należy ucierać dość długo, dzięki temu będzie lśniący. Wymagany czas ucierania to około 15 minut.Lukier powinien być gęsty. Gęstym lukrem robimy na pierniczkach kontury i wszelkie małe szczegóły. Do wypełniania większych powierzchni należy użyć lukru rozcieńczonego odrobiną wody. Lekko płynnym lukrem łatwiej i precyzyjniej polukrujecie całe ciastka
kolorowotorcikowojestem rasistką, więc wśród moich pierniczków znalazł się Mikołaj - murzyn. ;-) Pierniczki z tego przepisu nie są słodkie, więc idealnie nadają się do lukrowania. Pięknie pachną, wchłaniają wodę z lukru, więc na drugi dzień praktycznie są gotowe do jedzenia. A ten czekoladowo-pomarańczowy aromat... Polecam! :-) Przepis pochodzi z niezawodnego bloga i kopalni przepisów Moje Wypieki. (składniki na kilka blaszek, ja zrobiłam
Szefowa kuchniPierniczki (źródło: almamarket.pl)Składniki:1/5 kg mąki20 dag cukru pudrumiódmasło lub margaryna (15 dag)1 jajołyżeczka sody oczyszczanej2 łyżki przyprawy do piernikaSposób przygotowania:Z wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto.Rozwałkować i wykrawać ciasteczka.Piec przez około 10 minut w średnio nagrzanym piekarniku do zbrązowienia.Pierniczki można dekorować lukrem lub polewą z posypką.Źródło: http://www.almamarket.pl/akademia-smaku/przepis/10242
WojnaNaSmaki.plPierniczki z przepisu, który mam "od zawsze". Z ciastem dobrze się pracuje, można dozować ilość cukru w zależności od tego czy chcemy je lukrować czy nie. W przypadku bałwanków znacznie pomniejszyłam ilość ciasta, bo mam w planie jeszcze kilka innych piernikowych wypieków, ale podaję przepis na całość. Polecam, bo cieszą oko. :-)3 szklanki mąki20 dag miodu1/2 szklanki cukru pudru(...)misce, dodajemy wystudzony miód z masłem i zagniatamy na gładkie ciasto.3. Za pomocą szklanek/kieliszków o 3 różnych wielkościach wykrawamy kółka. Pieczemy 7-10 minut w temperaturze 180 stopni. Pierniczki należy obserwować, czas pieczenia zależy od grubości ciasta - możliwe, że upieką się szybciej.4. Gotowe kółka lukrujemy, nakładamy na siebie (największy na dole, najmniejszy na górze, średni w środku). Ozdabiamy
Szefowa kuchniczas wspólnego gotowania, spędzania czasu z rodziną i rozpieszczania się prezentami. Pewnie nie raz słyszeliśmy, że prezent zrobiony własnoręcznie, cieszy najbardziej. Moją propozycją na taki podarunek są właśnie pierniczki - zrobione miesiąc wcześniej, aby nabrały smaku i aromatu, dekorowane bezpośrednio przed świętami lukrem w kolorach tęczy. Jeśli macie w domu małe dzieci, zaproście je do pomocy. Milusińscy chętnie wykroją foremkami ciastka(...)szczelnego słoja lub pudełka i odstawić do leżakowania na minimum 2-3 tygodnie. Polukrować bezpośrednio przed świętami za pomocą lukrowych pisaków bądź lukrem królewskim. Dobrym pomysłem jest też ozdobienie pierniczków płynną czekoladą. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracjimiękkie (po kilku dniach w puszce). Z lukrem wyglądają zachwycająco - jeśli ktoś ma chęci, można je jakoś ładniej udekorować. Ja postawiłam na prostotę.I tak, celowo nie nazwałam ich pierniczkami, tylko dosłownie przetłumaczyłam nazwę z książki Småkager: kræs for slikmunde. Bo przecież początek lutego to nie czas na pierniczki... Ale stwierdziłam, że lepiej teraz niż na Wielkanoc. Więc są pyszne
Pożeraczka, czyli raz adobrzetylko zrobiłam ciasto! wykrawanie – wałkowanie i zdobienia to robota dzieci, zajęły się na dobre 2-3 godziny. Jeśli chcecie aby pierniczki zdobiły choinkę trzeba pamiętać i wykrojeniu małej dziurki na każdym ciasteczku, aby potem przewlec przez nią ozdobny sznureczek ……a oto nasze efekty Składniki; 80 dag mąki pszennej 25 dag cukru kryształu 4 jaja 12 dag masła lub margaryny(...)przyprawa do piernika ½ łyżeczki cynamonu Posypki, polewy i inne zdobienia jakie tylko chcemy Wykonanie ;Z podanych składników zagnieść ciasto. Zostawić w lodówce na 1 dzień. Jeszcze raz wyrobić.Wycinać pierniczki, przed pieczeniem można posmarować żółtkiem.Piec z tem 180C przez ok. 15 minut. Po upieczeniu ozdabiamy…. źródło ,,ciasta Anastazji
Apetyczna babeczkaTrochę się napracowałam z tymi pierniczkami. Ale w końcowym efekcie stwierdziłam, że było warto. W smaku bardzo przypominają " domino z marcepanem". Smak przełamany przyprawą do pierników i marcepan to idealne połączenie. Ja marcepan wprost uwielbiam. Składniki: 100 g mąki pszennej 1 łyżka kakao Emix 70 g zmielonych migdałów 60 g cukru pudru Emix 1 łyżka cukru waniliowego Emix(...)podsypanej mąką stolnicy rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wykroić foremką serduszka, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st około 12 min. Ostudzić.Zimne pierniczki posmarować dżemem brzoskwiniowym i odłożyć w zimne miejsce. Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem i rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cieniutki placek. Tą samą foremką wykroić serduszka
Ala piecze i gotujePierniczki „Słodkie Chatki” – W Małej Cukierence kolejny przepis na pyszne pierniczki, tym razem z melasą. Bardzo aromatyczne i smaczne. Ciasteczka przy brzegach się przypieką i będą chrupiące, a w środku będą miękkie. Pierniczki są proste w przygotowaniu. Z przepisu uzyskamy około 10 dużych pierniczków (dużych jak moje gwiazdki i domki) lub 20 mniejszych. Pierniczki udekorowałam lukrem(...)cukierkami, żelkami, posypkami cukrowymi. Przepis na lukier tutaj: „ Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier”klik ) . Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierniczki „Słodkie Chatki” Składniki na 10 dużych pierniczków: 120g masła lub margaryny 120g cukru pudru po 1 i 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu, imbiru po 1/2 łyżeczki zmielonych goździków, gałki
Mała Cukierenka