Pierniczków nie ma sensu przedstawiać - zdecydowanie jedna z najpopularniejszych przekąsek, chyba bez względu na rejon? Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale potrawy się różnią, pierniczki są zawsze. Te z lukrowanymi guziczkami, domki, których nikt nie chce zacząć, te na choinkę i... te dla tych, którzy chcieliby zjeść jedno więcej bez wyrzutów sumienia przy każdym kęsie. I te ostatnie chciałabym(...)dzisiaj przedstawić, bo takich pierniczków jeszcze nie jedliście! (uprzedzając wątpliwości - tak, ciągle mają ten charakterystyczny korzenny smak i aromat, tak, ciągle mogą przybierać dowolną postać i tak - na końcu można je polukrować - ale o lukrach i ich bogatej gamie może innym razem). Pierniczki (50 – 60 sztuk) 10g potrawy, czyli 1 mała sztuka: Energia – 34 kcal, Białko - 6,1g, Tłuszcz
Przepysznik - BLW i nie tylkoNigdy nie byłam dobra w dekorowaniu, w szczególności pierniczków :) No ale w święta można zrobić wyjątek i znaleźć w sobie choć troszeczkę cierpliwości i czasu, by nasze pierniczki wyglądały tak jak powinny. W przeciwieństwie do błyskawicznych pierniczków , te wymagają od Nas więcej zaangażowania. Przede wszystkim ciasto na te pierniczki leżakuję ok. 5 tygodni w lodówce i dopiero(...)czasie można je rozwałkowywać, wykrawać pierniczki i upiec. Po upieczeniu pierniczki są twardawe, więc wymagają kilku dni, a czasem nawet tygodni na zmięknięcie. Dlatego polecam upiec je na tydzień przed świętami i przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce. Składniki: 600 g mąki pszennej 3/4 szkl cukru 375-400 g miodu 125 g masła 2 małe jajka 1/4 szkl zimnego
Nastoletnie Wypiekanieświąt jeszcze dużo czasu, ale ponieważ przed samymi świętami nie będzie czasu na pieczenie pierniczków, a ciastka te z czasem stają się coraz smaczniejsze, postanowiłam upiec je już teraz. Pierniczki z tego przepisu piekę już od kilku lat i muszę przyznać, że jest on rewelacyjny. Ciasteczka zawsze mi wychodzą i są równie pyszne. Oczywiście wygląd pierniczków po upieczeniu zależy przede(...)wszystkim od składników użytych do ich wykonania bo czym lepsze i bardziej naturalne to pierniczki wyglądają ładniej. Ja staram się używać mąki prosto z młyna, miodu prawdziwego prosto z pasieki mojego dziadka i świeżych swojskich jajek. Oczywiście nie zawsze mam do dyspozycji tak wspaniałe składniki ale to nie szkodzi bo pierniczki zawsze i tak są pyszne. Dodam jeszcze tylko
Mama GotujeMiękkie pierniczki alpejskie Świąteczne pierniczki alpejskie to zdecydowanie mój ulubiony przepis na pierniczki na Boże Narodzenie . Piekę je od lat, bo wszyscy je uwielbiają :) Korzenne, miękkie i pulchniutkie pierniczki alpejskie są gotowe do jedzenia od razu, bez leżakowania - to naprawdę idealny wybór na święta. Zobaczcie, jak łatwo przygotować miękkie pierniczki alpejskie na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał(...)Youtube Alpejskie pierniczki z miodem przygotowuje się bardzo prosto, chociaż przygotowania zajmują dwa dni i wiążą się z kilkoma etapami. Jeśli chcecie, ciasto na pierniki możecie przygotować z dużym wyprzedzeniem, (nawet teraz) i zamrozić. Tuż przed świętami odmrozić przez noc lodówce, wałkować i piec - w takim wypadku będą to łatwe i szybkie pierniki na ostatnią chwilę. Zawsze to mniej pracy
Lekcje w kuchniPierniczki... tradycyjne ciasteczka bożonarodzeniowe, które są wyjątkowe za sprawą miodu oraz przyprawy korzennej. Ich zapach to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia, a ich pieczenie oraz dekorowanie to już rodzinna tradycja. Ale to nie tylko ciasteczka, które możemy wyłożyć na stół. Mogą one także pełnić funkcję ozdób choinkowych - pierniczki na choinkę udekorowane lukrem są piękną ozdobą świątecznego drzewka. I takie właśnie(...)ozdobne pierniczki postanowiłam przygotować... Pierniczki witrażyki to idealne pierniczki na choinkę. Wbrew pozorom są bardzo łatwe do przygotowania i z pewnością każdemu się udadzą. Witrażyk otrzymujemy dzięki pokruszonym landrynkom, które roztapiają się w piekarniku pod wpływem temperatury. Dlatego warto użyć landrynek różnego koloru, aby otrzymać kolorowe szkiełka, które ślicznie się mienią powieszone na choince. Pamiętajmy też o zrobieniu dziurki
Kuchnia MagdaLenyPierniczki... tradycyjne ciasteczka bożonarodzeniowe, które są wyjątkowe za sprawą miodu oraz przyprawy korzennej. Ich zapach to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia, a ich pieczenie oraz dekorowanie to już rodzinna tradycja. Ale to nie tylko ciasteczka, które możemy wyłożyć na stół. Mogą one także pełnić funkcję ozdób choinkowych - pierniczki na choinkę udekorowane lukrem są piękną ozdobą świątecznego drzewka. I takie właśnie(...)ozdobne pierniczki postanowiłam przygotować... Pierniczki witrażyki to idealne pierniczki na choinkę. Wbrew pozorom są bardzo łatwe do przygotowania i z pewnością każdemu się udadzą. Witrażyk otrzymujemy dzięki pokruszonym landrynkom, które roztapiają się w piekarniku pod wpływem temperatury. Dlatego warto użyć landrynek różnego koloru, aby otrzymać kolorowe szkiełka, które ślicznie się mienią powieszone na choince. Pamiętajmy też o zrobieniu dziurki
Kuchnia MagdaLenyDrożdżowe pierniczki (miękkie) I o tym gdzie tanio kupić prezenty? Święta już tuż tuż. Wydawałoby się, że mamy jeszcze tyle czasu, ale wiem z doświadczenia, że biegnie on jak szalony (zwłaszcza przy małych dzieciach). I to właśnie z myślą o nich wolę zaplanować wszystko wcześniej. Nie tylko świąteczne wypieki, które naprawdę warto przećwiczyć wcześniej (ja zawsze wymyślam jakiś nowy przepis(...)filiżanki na muffinki, wałek do ciasta i najróżniejsze blaszki. W końcu wypieków będzie naprawdę sporo. A jeśli chodzi o wypieki, to… czas na przepis na pyszne drożdżowe pierniczki. Przepis na drożdżowe pierniczki (miękkie) *zdjęcie przykładowe, zostanie podmienione po upieczeniu nowej partii pierniczków (znikają zbyt szybko by zrobić im zdjęcie ;)) Pierniczki wychodzą puszyste, miękkie. Składniki: 220g mąki pszennej + około
Słodkie okruszkijuż po "piernikowaniu" w tym roku ;). Na tegorocznych święta nie będzie u mnie tradycyjnych pierniczków na miodzie, będą pierniczki na melasie trzcinowej. Swój kolor uzyskują bez dodatku kakao- melasa daje intensywną barwę oraz całkowicie inny smak. Pierniczki po upieczeniu są mięciutkie, gdy wystygną twardnieją i wymagają kilkudniowego leżakowania w zamkniętej puszce lub pojemniku. Po kilku dniach (u mnie po trzech(...)choć z każdym kolejnym dniem były jeszcze lepsze) są przyjemnie mięciutkie i nadają się do dekoracji. Postawiłam w tym roku na lekki róż, zdjęcia udekorowanych pierniczków znajdziecie pod przepisem na dole wpisu. Polecam osobom, które szukają ciekawych pierniczkowych wariacji. Składniki: (na 2 blaszki pierniczków, ok. 40-45 sztuk) 110 g masła 100 g melasy trzcinowej 100 g cukru 1 duże
Nastoletnie Wypiekaniezeszły weekend rozpoczął się Adwent i wielkie świętowanie. U mnie w pracy co i rusz ktoś przynosi świąteczne wypieki do posmakowania. W tym tygodniu nastawiłam się na pieczenie pierniczków. Pierniczki piekę do jedzenia ale również jako dekoracje na choinkę. Bardzo lubię dekorować pierniki , więc poszukuję co i rusz nowych inspiracji. Nie ma znaczenia ile ma się lat. Świąteczny wyrób pierniczków(...)wyjątku. Dzieci i rodzice zasiadają do wspólnego “ pierniczkowania “. Jest to prawdziwie świąteczna atmosfera. Zbliża się druga niedziela Adwentu, więc chcę się z Wami podzielić tym jak ozdobić pierniczki. Odkurzcie z kurzu piernikowe foremki i do dzieła! Najpiękniejsze są pierniczki zdobione lukrem na bazie białek. Ale jeśli ktoś woli wersję wegańską to jest na to rada, wegański lukier
codojedzeniaPierniczki z tego przepisu są na prawdę szybkie, i to potrójnie: ciasto szybko się robi, jest elastyczne i przyjemne w obróbce (nada się świetnie dla dzieci), po drugie - nie trzeba czekać, aż zmiękną bo są gotowe od razu do jedzenia, a po trzecie - znikają w za skakująco szybkim t em pie :) SKŁADNIKI: (na ok 40-50 pierników) 2 duże(...)mąki (to zależy m.in. od gęstości miodu), ale nie za dużo, żeby nie wyszło twarde. 3 . Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm, podsypując je odrobiną mąki. Wycinać kształty pierniczków, układać je na papierze do pieczenia i piec ok 8-10 minut w 180*C. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Dowolnie udekorować. CHOINKI Z PIERNICZKÓW: Na jedną choinkę potrzebujemy
Kto ugości moich gości?Kiedy podawałam Wam przepis na pyszne Lebkuchen , obiecałam, że dodam również recepturę na tradycyjne, najpyszniejsze pierniczki, które piekę od lat na Święta. Za ich produkcję biorę się przeważnie na początku grudnia, ponieważ wychodzi ich mnóstwo, a ja robię je z podwójnej lub nawet potrójnej porcji :) W tym roku jednak, jakby to ładnie ująć, lekko zagięła mi się czasoprzestrzeń(...)spieszę do Was z przepisem! Pierniczki dekoruję co roku razem z moimi Dziećmi - szykujemy lukier, biały i kolorowy oraz mnóstwo przeróżnych posypek. I choć kuchnia wygląda jak pobojowisko, radość jest ogromna i wprost uwielbiam ten czas :) A wracając do przepisu, pierniczki po upieczeniu twardnieją, ale potrzebują zaledwie
Słodko-Słony Świat IlonyBoże Narodzenie w kol orze różu? Czemu nie? Pierniczki zdobione różowymi barwa mi nabierają dziewczę cości i jeszcze większego uroku. Ciasto na pierniczki przygotowane zostało z przepisu na pierniczki z czekoladą, gdzie ciast o przygotowujemy ok. 2-3 dni przed pieczeniem , jednak oczywiście możemy użyć innego , ulubionego przepisu na pierniki. Różowe Pierniczki z Lukrem i Posypkami - Składniki: Pierniczki(...)piernika 5 g sody oczyszczonej Lukier : 1 białko jaja 1,5 szklanki cukru pudru barwniki w proszku w odcieniach r óżu Dekoracja: dowolne różowe posypki cukrowe Różowe Pierniczki z Lukrem i Posypkami - Sposób przygotowania: Pierniczki: Miód i masło podgrzewamy w kąpieli wodnej do rozpuszczenia składników. S tudzimy. Mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oraz cukier trzc inowy przekładamy
Słodka Stronamagię świąt, nie tak samo jak byliśmy dziećmi, ale również cudownie. Poprzez ubranie choinki, puszczenie "Last Christmas" George'a Maichaela, przygotowanie potraw wigilijnych, pieczenie słodkości i nie tylko ... Pierniczki Świąteczne są pyszne, aromatyczne. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Możemy upiec je wcześniej i przechować do świąt lub w ostatniej chwili. Za każdym razem świetnie smakują. Pierniczki(...)tortowej 2 łyżki kakao 2 łyżki miodu wielokwiatowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 34 g cukru waniliowego 0,5 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka (jedno jajko roztrzepujemy - będzie do posmarowania pierniczków) 150 g masła 1,4 szklanki mleka laska wanilii skórka z pomarańczy kilka kropli aromatu waniliowego i pomarańczowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka zmielonych goździków
Projekty ze smakiembliskiej mi osobie, która z przyczyn zdrowotnych musiała zrezygnować z jedzenia jajek, zbóż i ziemniaków, zdecydowanej większości orzechów, miodu i nabiału. Przy tak długiej liście produktów zakazanych stworzenie zadowalających pierniczków okazało się wyzwaniem – ale też nie zadaniem niewykonalnym. Kilka zamienników, właściwe proporcje, sowita porcja korzennych przypraw i voilà! – pierniczki jak się patrzy. Nie jest to może wypiek najbardziej urodziwy(...)przypadku nie strona wizualna jest najważniejsza. Pierniczki są miękkie w środku, delikatne, ale nie kruszące się nadmiernie, słodkie i jednocześnie cudownie aromatyczne od przypraw. Zadowalają i wymagające podniebienia, i wpisują się w wymagające diety. Słowem – pierniczki dla wymagających Składniki na około 15 średnich pierniczków: 125 g mąki kasztanowej, 50 g mąki z tapioki, 1 łyżka karobu, 1 łyżka cukru kokosowego
Even Better Food