Tłusty Czwartek wcale nie musi być taki "tłusty":) Wystarczy, że zamienicie tradycyjnie smażone pączki na pieczone. Ja w tym roku robiłam je po raz pierwszy i okazały się równie smaczne jak te tradycyjne, ale o wiele mniej kaloryczne. Nadziałam je nasza ulubioną konfiturą różaną, ale Wy możecie użyć dowolnego nadzienia:) Składniki: 7 szklanek mąki tortowej, 2 szklanki mleka(...)czasie ciasta już nie zagniatać!! Całość rozwałkować na grubość około 2cm, wycinać szklanką kółka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach. Odstawić jeszcze na 30 minut. Pączki piec około 10-13minut w temp. 180st. Ostudzić. Następnie przy pomocy szprycy z długą końcówką nadziać pączki ulubioną marmoladą. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polukrować
Z miłości do słodkościTrwa karnawał a jak karnawał to czas na wszelakie pączki, faworki, oponki serowe, róże karnawałowe... same pyszne słodkości... bo bez nich karnawał byłby nieudany. Dlatego postanowiłam zrobić p ą czki, ale zamiast tradycyjnych pączków przygotować małe pączusie z rodzynkami polane pysznym słodko-gorzkim lukrem z grapefruita, a nie jak zwykle cytrynowym. Świetnie się słodkie pączki połączyły z tym smakiem. Sezon
Bernika - moj kulinarny pamietnikprawda to nie jest pora na pączki, ale czy zawsze musi być odpowiednia pora, a może warto spełniać zachcianki swoje i swoich bliskich bez odpowiedniej pory. Tak tez było tym razem, kupiłam pyszne truskawki i postanowiłam zamiast ciasta greckie pączki z musem truskawkowym. Nazywają się papanasi, są z sera i składają się z pączka z dziurką, śmietany i czapeczki
Bernika - moj kulinarny pamietnikPamiętam jak jeszcze mieszkałam w Warszawie i na ul. Górczewskiej stał stragan z takim napisem „Pączki hop do rączki” Jutro mamy taki dzień, kiedy to tłuściutkie pączki, będą same wskakiwać do rączki. I dobrze;) Zamiast klasycznych pączków, na jakie receptury przeczytacie na innych blogach, ja mam dla Was pączki włoskie. Są zupełnie inne w smaku niż klasyczne pączki(...)polskie. Te włoskie, nie są na drożdżach, a więc jeśli boicie się ciast drożdżowych, to przepis idealny dla Was. W środku pączków jest również miła niespodziewajka. To nadzienie, tak inne od nadzień w klasycznych pączkach. Tutaj znajdziemy przepyszny, orzeźwiający krem zamiast ciężkich nadzień marmoladowych, czekoladowych lub ajerkoniakowych. Fakt, dla mnie istnieją tylko pączki z różaną marmoladą i każde inne nadzienie
Mieszam w GarnkuJeszcze tylko dwa dni i nadejdzie wielki dzień obżarstwa i istnej rozpusty! :D Dzień, kiedy bezkarnie można pochłonąć tuzin pączków, talerz faworków , zagryźć wszystko kilkoma eklerkami i dopełnić całość porządnymi ptysiami ;-P Kto by się tam martwił zdrowiem, kto by liczył kalorie?! Jednak tego dnia niekwestionowanym królem stołu są paczki!!! Zachęcam Was więc do samodzielnego usmażenia tych cudnych(...)smaku, mięciutkich i delikatnych drożdżowych kulek, bo to naprawdę łatwe, a pączki z cukierni nigdy nie dorównają tym domowym :) Ja od lat smażę pączki razem z Dorotką i przepis nigdy mnie nie zawiódł - pączki udają się zawsze i są przepyszne. Swoje pączki nadziewam zawsze po usmażeniu, ale w przepisie opisałam również sposób
Słodko-Słony Świat Ilonymojprzepisna.pl | Pieczone pączki z ziemniakami A już myślałam, że Tłusty czwartek mam zaliczony w ubiegłą niedzielę … ale nieee mój kochany mąż poprosił mnie abym przygotowała mu parę pączków do pracy, (w zasadzie powiedział że on sobie kupi, a we mnie się troszkę zagotowało, coooo kupi… przecież nie pozwolę mu jeść jakiegoś „syfu” bez urazy do cukierni(...)zrobić również do swojej pracy, a skoro tak, to czemu by nie zrobić więcej, żeby też w domu kilka zostało i tak wczorajszy wieczór spędziłam na przygotowywaniu pączków… Wyszło mi 52 małych sztuk Pączki smażone już robiłam w tym roku … i to nawet 3 razy więc podjęłam wyzwanie i zrobiłam pączki pieczone. Wiem, powiecie to nie to samo
moj przepis naZdecydowałam się na pączki "mniejsze zło" ponieważ nie są smażone w głębokim tłuszczu tylko pieczone w piekarniku. Uważam, że w cale nie są gorsze. Wg mnie nawet lepsze, bo nie ociekają tłuszczem, są pulchniutkie i aromatyczne (pachną drożdżami) i smakują jak.....pączki! :) składniki: 50 dag mąki tortowej + 3 łyżki(...)studzę i lukruję a potem ozdabiam skórką pomarańczy i ulubionymi czekoladkami. Lukier: sok z grejpfruta mieszamy z cukrem pudrem oraz dżemem. Energicznie mieszamy aż będzie gładka masa. pączki się pieką
Bon Appetit Małgorzatyblogach coraz więcej propozycji na typowe dla Polski słodkości. W gazetce Przyślij przepis (2/2014 - nr 75), która w sumie dopiero co się pojawiła, znalazłam przepis na serowe małe pączki. Zrobiłam wczoraj - są super :) Składniki: 50 dag sera białego 4 jajka 2 szklanki mąki 4 łyżki śmietany 18% 6 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka wódki (użyłam spirytusu) 1 płaska(...)Wyjmujemy, odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!!! P.S. A oponki lubicie? Jeśli tak to już zapraszam do przepisu - wystarczy kliknąć na poniższe zdjęcie :) A może rogate pączki? Są to pyszne ekspresowe pączki na serku homogenizowanym. Znów klikamy na zdjęcie
Kuchnia domowa AniPrzyszła kolej na następne karnawałowe słodkości. Pączki hiszpańskie to nic innego jak ptysiowe gniazdka. Składniki (na ok 25 gniazdek): 100 g margaryny 1 i 1/3 szklanki mąki 1 szklanka wody szczypta soli 4 jajka Lukier: niepełna szklanka cukru pudru sok z cytryny 2-3 łyżki gorącej wody + olej lub smalec do smażenia Sposób przygotowania: 1. W garnku gotujemy wodę, margarynę(...)Ciasto przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na kwadraty wyciskamy kółka o średnicy 6-7 cm. 5. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, partiami wkładamy pączki papierem do góry i smażymy na rumiano po obu stronach. Papierka nie wyrzucamy, można użyć go ponownie. 6. Ubieramy lukier i smarujemy lekko ciepłe pączki. Smacznego!!! Źródło: Moje wypieki
Kuchnia domowa AniMimo, że tłusty czwartek już dawno był, postanowiłam zabrać się za pączki. Wiem, wiem... Zaczął się sezon szczególnego dbania o linię i pewnie wiele dziewczyn stwierdzi, że upadłam na głowę. Może i tak, ale czy jest coś lepszego od własnoręcznie zrobionych słodkości? W końcu latem wcale nie jemy tak wiele i te kilka kalorii więcej nam nie zaszkodzi(...)Przygotowanie: Podgrzewamy mleko z cukrem i margaryną. Drożdże łączymy z olejem i żółtkami. Wszystkie składniki mieszamy razem i przykrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie formujemy w dłoniach pączki i odkładamy do ponownego wyrośnięcia. W garnku rozgrzewamy 2-3 litry oleju. Wrzucamy delikatnie pączki i smażymy na rumiano z obu stron. Gotowe układamy na papierowych ręczniczkach żeby odsączyć nadmiar
W poszukiwaniu inspiracjiciasta. Pączusie pozostawiamy po ściereczką jeszcze na ok. 15 minut. Po tym czasie rozpuszczamy smalec w garnuszku (lub rozgrzewamy olej) i smażymy pączusie na złoto z każdej strony. Usmażone pączki odkładamy na ręcznik papierowy. Po usmażeniu i ostygnięciu pączków, caukier puder rozcieramy z wrzącą wodą i maczamy w nim pączki. Odstawiamy na kratce do momentu zastygnięcia lukru
Emcia PichciJako ze jestesmy przy tlustym czwartku....Oto przepis na rewelacyjne pączki , które sa mieciutkie i nie chłoną tłuszczu jak gąbka ...Podaj ę s kładniki na około 40 sztuk: 1 kg mąki pszennej 100 g drożdży świeżych 100 - 150 g cukru 500 ml mleka 6 żółtek 1 całe jajko 5 - 6 łyżek oliwy lub 100 g masła male opakowanie cukru(...)miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie krótko wyrobić. Porcje ciasta nabierać łyżką, uformować w ręku małe krążki, nałożyć pół łyżeczki marmolady JAMAR , zlepić, formować pączki, odłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Nakryć serwetką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na bibule, posypać cukrem
Z Kuchni Do KuchniJeśli dotychczas zrobienie pączków było czarną magią lub kompletną klapą to ten przepis wszystko odmieni. Dla początkujących polecam pączki upiec w piekarniku i poprostu posypać cukrem pudrem a im większą mamy wprawę próbujemy pączki smażyć i lukrować. A więc zaczynamy. Składniki : 600 g mąki (typ 480 -650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka 5 żółtek
w kuchni i w ogrodzieKlasyka smaku na Tłusty Czwartek. I już wiem, że pączki z cukierni na moim stole nie zagoszczą! Polecam ten sprawdzony przepis. Składniki : * pół kg mąki pszennej * 1/5 kostki świeżych drożdży * 3 żółtka * szklanka ciepłego mleka * 1/4 kostki masła * 4 łyżki cukru * łyżka cukru waniliowego * łyżka spirytusu * szczypta soli * tłuszcz do smażenia - u mnie tradycyjnie smalec * marmolada(...)ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat wysmarowany olejem. Zagnieść ciasto i rozwałkować na cienki placek. Wycinać kółka, przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Na małym gazie rozgrzać tłuszcz, smażyć pączki na złoty kolor. Odłożyć na papierowy ręcznik do wyrośnięcia. Pączki nadziewać za pomocą szprycy, marmoladą różaną. Ja nie miałam niestety dobrej szprycy i na jedno kółko układałam marmoladę a drugim zlepiałam
Magiczne Życie Martyprzygotujecie na pożegnanie karnawału. Na blogu znajdziecie na razie 4 przepisy na Tłusty Czwartek , ale postaram się, aby było ich więcej. W końcu jest tyle wariacji na temat pączków i faworków :-). Dzisiaj prezentuję Wam amerykańskie doughnuts (donaty) czyli pączki z dziurką. Zapewne widzieliście je w wielu amerykańskich filmach. Ja je najbardziej pamiętam z Miasteczka Twin Peaks, gdzie zajadał się nimi(...)stanowić bardzo fajny prezent dla kogoś bliskiego (zamiast dziurek w środku można wyciąć serduszka :-) ). Mam nadzieję, że zaserwujecie je swoim gościom. Z przepisu wychodzi około 50 sztuk tych małych pączków. Wzorowałam się na przepisie z Moich Wypieków. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść