słodkości przygotowałam właśnie na ten dzień. Niestety coś się stało z moim laptopem i nie mogłam nic dodać na bloga, także wytrwale czekałam na dostęp do normalnego komputera :) Oprócz pączków były jeszcze faworki, ale ten przepis, znajduje się już na moim blogu we wcześniejszych wpisach. Pączki hiszpańskie mają wiele nazw, ostatnio czytałam na forum jak można je jeszcze nazwać
charlotte gotujesię połączą dodajemy rozpuszczone masło i ponownie wyrabiamy ciasto, pozostawiamy w cieple pod przykryciem, aż do wyrośnięcia Wyrośnięte ciasto nabieramy łyżką, rozpłaszczamy na omączonej dłoni, nakładamy nadzienie i zlepiamy pączka by nadzienie nie wypłynęło podczas smażenia (lepiej wkładać niewiele by pączek się mógł przesmażyć) Układać na posypanej mąką stolnicy, poczekać, aż ponownie wyrosną Smażyć na gorącym smalcu z obydwu stron
Proste Potrawymojej rodzinie królową pączków jest Babcia Felicja. Jej pączki zachwycają każdego, kto ich spróbuje. Babcia najczęściej przygotowywała je z domowymi powidłami śliwkowymi lub dżemem różanym. Polecam ten przepis :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ
Przepisy AleksandryNiedawno otrzymałam paczkę z produktami marki Winiary do przetestowania. Przyznam, że ich ilość przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Wśród nich znalazło się wiele nowości (dla mnie), których jeszcze nie miałam okazji wypróbować. Zawartość paczki wyglądała tak: Od razu wpadły mi w oko rosołki, bo zawsze jest na nie w mojej kuchni zapotrzebowanie. Podobnie było z sosami i majonezem, który od razu
Pasja SmakuJest kilka nazw tych pysznych i delikatnych pączków. Możemy się spotkać z nazwą pączki wiedeńskie, hiszpańskie lub gniazda. Robi się je z ciasta parzonego. Cała słodycz zawarta jest w dużej ilości lukru. Najlepsze są bezpośrednio po usmażeniu. Składniki: 250 ml wody 130 g masła 250 g mąki pszennej 4 jajka sól szczypta lukier 150 cukru pudru około 3 łyżki soku
Ala piecze i gotujeTradycyjnie w okresie "tłustego czwartku" pojawiają sie na naszych stołach większe ilości słodkich wypieków . A już szczególnie trudno nam się oprzeć tego dnia pączkom. .. Ja polecam przepis już niejednokrotnie przeze mnie wypróbowany. Składniki : 1 kg mąki 6 łyżek cukru 2 szklanki ciepłego mleka 10 dkg drożdży 6 żółtek 2 całe jajka 15 dkg margaryny rozpuszczonej(...)ciasto w misce i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Formować z ciasta kulki wielkości mandarynki i układać na wysypanym mąką blacie , lekko spłaszczyć. W garnku rozgrzać smalec , wrzucać pączki , smażyć po kilka minut z każdej strony. Wyjmować na papierowy ręcznik . Za pomocą szprycy nadziać marmoladą . Posypać cukrem pudrem lub polukrować. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkawidzicie w tytule te smakowite ciastka mają kilka nazw. Ja znam je od lat jako pączki wiedeńskie i jako takie kupowałam w znakomitej warszawskiej cukierni. Pamiętam, że trzeba było stać po nie w długiej kolejce a sprzedawano wszystkie zanim jeszcze ostygły. Były pyszne i cukiernia nie nadążała z ich smażeniem, szczególnie w karnawale. Słyszałam też, że w Poznaniu to gniazdka(...)poznańskie a w Szczecinie krachnale. A może u Was mówi się na nie jeszcze inaczej ? Dzisiaj podam Wam przepis właśnie na takie domowe pączki z ciasta ptysiowego bo bardzo łatwo je samemu zrobić. Są puszyste, bardzo lekkie i mięciutkie - rozpływają się w ustach więc ostrzegam, że na jednym nie poprzestaniecie ! Przepis pochodzi z Kolekcji Dobrej Kuchni, z której chętnie korzystam
Smaczna Pyzamnie ciąg dalszy pokusy na Tłusty Czwartek. Jeśli jeszcze nie wiecie jakie pączki wysmażyć to odsyłam Was do mojego MENU: TŁUSTY CZWARTEK . A dzisiaj proponuję pączki inne, delikatniejsze i lekkie jak puch. Rozpływają się w ustach. Są to pączki hiszpańskie, nazywane również wiedeńskimi. Są zrobione z ciasta zaparzanego, takiego jak na ptysie. Zrobiłam w dwóch wersjach: wypasione z bitą śmietaną(...)niej, ale wszystkie obsypałam orzeszkami arachidowymi. Które pączki wybierzecie? Przyznam się, że wybór trudny. Ale to Wy musicie cię przekonać i zdecydować. Składniki (na 11 sztuk): 100 g masła 250 ml wody s zczypta soli 150 g mąki pszennej 4 jajka Lukier mleczny cytrynowy : 1,5 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki mleka 1 łyżka soku z cytryny
Kuchnia u KrysiMini pączki szybkie do zrobienie Pączki, pączusie lubimy, ale ja zdecydowanie wolę mniejsze niż wielkie i takie postanowiłam zrobić. Mini pączki zagościły u nas w domu i już była prośba o powtórkę. Pączki muszą mieć sprężyste ciasto, być chrupiące i po prostu pyszne. Takie uwielbiam i takie zrobiłam dla mojej rodziny, w pewne sobotnie popołudnie. Tydzień wcześniej zrobiłam inne bardziej(...)powstały takie na szybko robione. Poczytałam też różne inne przepisy i do tych dodałam odrobinę alkoholu, żeby tak ciasto nie wchłaniało tłuszczu i szczerze alkoholu ( smaku ) nie czuć, a pączki są naprawdę mniej tłuste. Mini pączki ( wyszło około 30 sztuk ) 3 szklanki mąki 1 i 1/2 torebki drożdży suszonych 1 jajko 200 ml mleka letniego 0,5 szklanki cukru
Kuchnia na wzgórzuTłusty czwartek już w przyszłym tygodniu. Zapewne będziecie chcieli sami w domu usmażyć pączki, bo te, które można kupić w sklepach czy cukierniach rzadko są smaczne. Najczęściej to twarde, zbite ciasto, nie mające nic wspólnego z lekkim i puszystym pączkiem wypełnionym pysznym nadzieniem. Przyznam się Wam, że kiedy widzę te hałdy pączków w marketach, to czuję niesmak. Zdarzyło mi się(...)przypływie nieodpartej chęci sięgnąć po takiego pączka raz czy dwa. To coś nie miało zbyt dużo wspólnego z prawdziwym pączkiem. Dla mnie jest to zwyczajne oszustwo. Jak można sprzedawać takie gnioty i brać za nie niemałe pieniądze?? No cóż, może z drugiej strony nie dla każdego jakość ma znaczenie. Gdyby nie było zbytu, to takie buble nie pojawiałyby się
Codzienna kuchnia niecodziennaPóki co, trwa karnawał. Za trzy tygodnie tłusty czwartek, więc znów będziemy się zajadać pysznymi pączkami i chrupiącym chrustem. Mam nadzieję że i tym razem wysmażycie swoje własne, domowe, najlepsze pączki. Kilka propozycji Wam podałam, a dzisiaj szykuję kolejne. Pamiętacie pączki z dziurką, czyli donaty z kolorową posypką? Znajdziecie je tutaj A dzisiaj(...)przepis na kolejne amerykańskie pączki, tym razem z prażonymi migdałami. Są podobne, a jednak smakują inaczej Składniki na około 26 sztuk: 500 g przesianej mąki (luksusowa typ 550) 40 g świeżych drożdży 125 ml ciepłego mleka 80 g cukru 50 g masła 3 jajka ½ łyżeczki soli 1 l oleju do smażenia pączków Składniki na lukier
Kuchnia u KrysiDzisiaj zapraszam na pączki pieczone w piekarniku. Już po pierwszym razie wiedziałam, że pączki z piekarnika zagoszczą na stałe w moim domu :) Są mniej kaloryczne i dużo lżejsze. Może je zjeść nawet osoba na diecie, po wycięciu woreczka żółciowego. Jeśli spotka Was kiedyś taka przykrość, a kalendarz pokaże Tłusty Czwartek, to pamiętajcie, że możecie zjeść pączka z piekarnika :) Składniki(...)pączków = 1 blacha): 250 g mąki pszennej (typ 550) 25 g drożdży 125 ml ciepłego mleka 60 g cukru 3 żółtka 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 60 g rozpuszczonego masła 250 g twardej marmolady różanej cukier puder do posypania pączków Wykonanie: Drożdże rozkruszamy. Dodajemy 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki, ciepłe mleko. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy
Smak mojego domuDzisiaj Tłusty Czwartek i jak co roku pewnie każdy z nas, choć na jednego pączka się skusi :) Najczęściej je kupujemy, ale jeśli macie kulinarne ambicje i chcecie przygotować Domowe Pączki , to polecam Wam przepis na „ Domowe Pączki z różą „. Przepisów na pączki jest mnóstwo i wiele z nich wypróbowałam, ale jeśli chcecie upiec swoje PIERWSZE pączki , to polecam(...)sukcesem. Jest to przepis, taki pomiędzy staroświeckimi recepturami z dużą ilością jaj, tłustą śmietaną i sporą ilością masła, a wersjami dietetycznymi. A jeśli szukacie przepisu na pączki, które będą również idealne na drugi dzień (co jest rzadkością wśród pączków) i nie stwardnieją nawet na 3 dzień, to polecam przepis na delikatne, maślane, mięciutkie i rozpływające się w ustach „ Domowe
Moja DelicjaTłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami! Tak, tak, wiem, że nie możecie się go doczekać! Już pewnie oblizujecie się na samą myśl o gorących pączkach i chrupiących faworkach . Ja dziś mam dla Was przepis na pyszne ( najlepsze! ) pączki! Środek wypełniony marmoladką a całość oblana pyszną, mleczną czekoladą i obsypana chrupiącymi orzechami. Wprost bajka! Koniecznie wypróbujcie, bo to najlepsze pączki(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1-1,5 godz. Ciasto które podwoiło swoją objętość wyciągamy na stolnicę, jeszcze chwilę wyrabiamy i wałkujemy na ok. 1,5 cm. Szklanką wycinamy pączki i układamy na podsypanej mąką stolnicy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 40 minut – w tym czasie ciasto musi mocno wyrosnąć! W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz ( ja smażę na oleju
Ostra na Słodko