Przepis na te pączki mam od kuzynki. Konsystencja tych pączków jest inna jak te zwykłe drożdżowe. Pączki te są bardziej wilgotne, chyba dzięki ziemniakom które są w cieście. Ja zrobiłam z połowy porcji i wyszło mi 25 pączków. Nawet na drugi i trzeci dzień smakują tak samo. Przygotowanie ziemniaków – ziemniaki oskrobać i ugotować w odrobinie osolonej wodzie. Ziemniaki muszą(...)przykryć, odstawić na godzinę Smażenie – olej wlać do miski, dodać kostkę smalcu i rozgrzać bardzo mocno. Nabrać ciasto na łyżkę lekko zanurzyć w oleju. Jak słychać że się pączek smaży i tworzą się bąbelki naokoło to znak że można już smażyć pączki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Jak już olej jest bardzo gorący, lekko zmniejszyć ogień
Kuchnia PokoleńZbliżający się Tłusty Czwartek, zobowiązuje nas do przepisu na pączki. W tym roku postanowiłam postawić na coś oryginalnego. I tak na nasz stół wjechały pączki z ziemniakami, z bloga Ani szczypta-slodyczy.blog.pl . Do tej pory z ziemniakami robiłam chleb, ale żeby ładować je do pączków? To musiało albo okazać się klapą, albo czymś doskonałym Jak smakują pączki ziemniaczane? Zapraszam do wpisu(...)Jeśli robiliście kiedyś pączki, to wiecie jakie są z nimi problemy. Zwykle każda gospodyni opracowuje jeden idealny przepis i jedzie na nim przez całe życie Bo po co eksperymentować, skoro mam już złoty przepis. Ze mną nie ma tak prosto Wróćmy do standardowych pączkowych problemów. Oprócz standardowego, czy wrośnie nam ciasto, są inne np. kwestia odpowiedniego nadziania pączków. Jeśli decydujemy
Mieszam w Garnkuuderzył wielki dzwon, Objął w świecie pączek tron. Król przez wszystkich ukochany, Piękny, pulchny i rumiany, W brzuszku wprawdzie miał on dziurę, Lecz w tej dziurze konfiturę. Okazale i wspaniale siadł król Pączek na krysztale: A wokoło jego dworki, wysmukłe, kruche faworki…” J. Mączyński, Losy Króla Pączka(...)książki Hanny Szymanderskiej „Polskie Tradycje Świąteczne” Dzisiaj tłusty czwartek , który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś dzisiaj nie zje ani jednego pączka, w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. Tak więc pączek zjedzony – tłusty czwartek zaliczony! Drugi raz w życiu smażyłam pączki z przepisu z Kwestii
To co kochamPączki to temat rzeka. Wysmażane są na różne smaki, różne kształty. Okrągłe, kwadratowe, z dziurką, kładzione na tłuszcz wprost z łyżki.... i można tak wymieniać. Ja sama wysmażyłam też kilka rodzajów i wszystkie są smaczne. Najlepiej mieć na tacy po jednym z każdego rodzaju. I wtedy można porównać, które bardziej smakują. Dzisiaj zapraszam na pączki luksusowe, które zrobione(...)mąki zaparzanej wrzącym mlekiem. Są luksusowe, bo ciasto jest miękkie, puszyste i na drugi dzień pączki nie tracą na swoim smaku. Składniki: 850 g przesianej mąki pszennej (luksusowa typ 550) 80 g świeżych drożdży 0,5 l mleka 200 g cukru pudru 150 g masła 5 żółtek 2 jajka 1 łyżka cukru waniliowego ¼ łyżeczki
Kuchnia u Krysimojprzepisna.pl | Pączki z zimieniakami Z okazji zbliżającego się święta dla łasuchów z przyjaciółmi zorganizowaliśmy sobie Tłusty czwartek w niedzielę. Każdy przyniósł coś od siebie, więc były pączki z dżemem wiśniowo-truskawkowym, pączki z kremem adwokatowym, oponki serowe, faworki i sałatka owocowa, dla tych co na diecie ;-). Same pyszności. Dziś podam Wam przepis na pączki, a w kolejnych dniach postaram się(...)podać przepisy na pozostałe smakołyki, niestety nie mogę obiecać, że wyrobię się przed tłustym czwartkiem ze wszystkimi przepisami tłustoczwartkowymi. Przepis na pączki i krem pochodzą z mojego ulubionego blogu Moje wypieki. Nie są to zwyczajne pączki, a pączki zrobione z udziałem ziemniaków. Dzięki temu dłużej zachowują świeżość, są mięciutkie, puszyste i wręcz rozpływają się w ustach. Wszystkim bardzo smakowały. Krem
moj przepis naPączek kusiciel Nie mogłam wybrać gorszego momentu na robienie pączków. W poście i na wiosnę, kiedy przed latem dobrze byłoby zrzucić zbędne fałdki. Ale stało się i muszę przyznać z ciężkim sumieniem, że zaliczyłam o pączka za dużo- a może i o dwa... Na przepis trafiłam przez przypadek, czytając o wrocławskiej dzielnicy Nadodrze. Jako dziecko mieszkałam po sąsiedzku: w Śródmieściu(...)lokalne smaki tej właśnie dzielnicy i jednocześnie, w ramach projektu "Stallone i Szapołowska też zdmuchnęli 60 świeczek", aktywizuje zamieszkujących ją seniorów. Na przykład angażując starsze panie w pieczenie 600 pączków. I to pączków nie byle jakich. Podobno przed wojną to właśnie takie pączki królowały na wrocławskich stołach w Tłusty Czwartek. Receptura została odtworzona we współpracy z historykiem Grzegorzem Soblem (patrz
les mirabellesszklanka cukru pudru do posypania lub na lukier Wczoraj mieliśmy "tłusty czwartek". Rozpoczął się więc ostatni tydzień karnawału. Żeby uczcić to małe święto - konieczne było objadanie się pączkami :) Cudowny przepis na pączki znalazłam na blogu mojewypieki . Ciastka bardzo ładnie rosną i co najważniejsze nie chłoną tłuszczu. Mąkę przesiać. Jeżeli ciasto przygotowujemy z drożdży świeżych, to zrobić rozczyn(...)Jedną z nich rozwałkować (drugą przykryć ściereczką, żeby nie wysychała) na grubość około 1 cm, dosyć mocno podsypując mąką, by się nie kleiło, a następnie szklanką wykrawać pączki (fot.1) . Brać krążki pojedynczo na dłoń, wypełnić około 1/2 łyżeczki dżemu, zlepić (fot.2) i uformować kulkę. Ułożyć na blaszce lub stolnicy posypanej mąką, lekko spłaszczając. Postępować tak samo z resztą
Świat CiastaPączki hiszpańskie (zwane inaczej gniazdkami lub wiedeńskimi) to pyszne ciastka z ciasta parzonego smażone w głębokim tłuszczu. Są mięciutkie, lekko wilgotne w środku i polane cytrynowym lukrem są ucztą dla podniebienia. Niestety, ponieważ w trakcie wyciskania ciasta mój rękaw cukierniczy odmówił posłuszeństwa musiałam "posiłkować się" zwykłym workiem foliowym. Wyciskane kółeczka wyszły więc grubsze, potem jeszcze bardzo urosły podczas pieczenia(...)wyszły prawie-pączki! Jednak mimo tego, że nie zachowały książkowego wyglądu były baaardzo smaczne :) Składniki : 200g mąki 100g masła 1 szkl wody szczypta soli 4 jajka olej do smażenia Wykonanie: W garnku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli, jednym ruchem wrzucamy mąkę do wrzącego szybko, energicznie mieszamy łyżką, aż masa stanie się jednolita i zacznie odstawać od ścianek
Walijskie Pichceniewyrośnięcia wyrośnięte ciasto znowu wyrobić ale ze 2 minuty i wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką mniejszą połowę ciasta rozwałkować na 2 cm placek i wycinać kieliszkiem krążki na mini pączki z większej części ciasta wycinać szklanką krążki na duże pączki na gorącym smalcu smażyć pączki na rumiano, uważać, aby nie spiec ich za mocno wykładać na ręcznik papierowy szprycą(...)końcówką do nadziewania nadziać pączki marmoladą jaką lubisz ja użyłam swojej jabłkowo-śliwkowej - jest w moich przepisach posypać pudrem cukrem.......pączki są bardzo lekkie, puszyste i smaczne........SMACZNEGO!!! skórka cytrynowa posypka Royal Brand: produkt naturalny - zapach: charakteryzuje się intensywnym cytrynowym zapachem - zastosowanie: stosowana jako dodatek do ciast, herbat - przy intensywnym pieczeniu zużycie jest bardzo małe i wystarcza
W Mojej Kuchni LubięNajlepsze są domowe pączki z lukrem Pączki oblane lukrem i czekoladą SKŁADNIKI: żółtka 5 szt drożdże 1 paczka ( 100 g) mleko 2 szkl olej 1/2 szkl margaryna 1/4 kostki cukier waniliowy 1 opak mąka 1 kg marmolada z róży sól tłuszcz do pieczenia LUKIER 15 łyżek cukier puder 1 łyżeczka woda 1/2 łyżeczki sok z cytryny POLEWA CZEKOLADOWA jajko(...)wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować ciasto na grubsze placki. Szklanką wykrawać okrągłe placuszki, na środku każdego placka nałożyć niewielką ilość marmolady, zlepiać okrągłe paczki. Zostawić aby pączki dobrze wyrosły. W głębokim garnczku rozgrzewamy tłuszcz, wyrośnięte pączki kładziemy na tłuszcz i pieczemy z obu stron na złoty kolor. Upieczone wyjmujemy na bibułę, by osączyły się z nadmiaru tłuszczu . LUKIER
Kuchnia DanusiPączki hiszpańskie zwane też wiedeńskimi lub gniazdkami :) Z przepisu wychodzi ok. 20 pączków Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka 60 g masła 200 ml wody Olej do smażenia Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki wrzątku Przepis: W garnku rozpuszczamy masło wraz z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy maksymalnie ogień(...)szprycy z końcówką w kształcie gwiazdy (im większa tym lepsza). Ciasto nakładamy na wycięte kwadraty z papieru do pieczenia (8cm x 8 cm) poprzednio posmarowane olejem. Następnie smażymy pączki (wkładając je papierem do góry),tak aby nie dotykały dna garnka, na złoto z każdej strony. Pączki po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy. Po usmażeniu, pączki lukrujemy
Emcia PichciJeśli jesteście na diecie i macie wielką ochotę na pączka to polecam ten przepis. Byłam naprawdę mile zaskoczona po skosztowaniu końcowego efektu. Pączki naprawdę przypominają oryginał, są mięciutkie i puszyste. Lukier również smakuje wspaniale, a o ile mniej kalorii… Przepis jest bardzo prosty i do jego wykonania potrzebujemy zaledwie 10 minut. Dietetyczne pączki z lukrem Składniki: 2 jajka(...)roztrzepujemy i ucieramy ze słodzikiem. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy na muffinki. Jak użyłam silikonowej. Pieczemy w temperaturze przez 15-20 minut. Przestudzone pączki nadziewamy marmoladą lub dżemem (ja użyłam truskawkowego dżemu light z Lidla). Przygotowujemy lukier. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Jeśli lukier będzie za gęsty można dodać odrobinę wody. Polewamy pączki lukrem
Mania GotowaniaDruga wersja dietetycznych pączków. Inspiracja pochodzi z bloga „Z kotem w kuchni”. Muszę przyznać, że pączki są bardzo smaczne, ale jednak wersja, którą zamieściłam na blogu nieco wcześniej bardziej przypadła mi do gustu.( http://mania-gotowania.blogspot.com/2013/06/dietetyczne-paczki-z-lukrem.html) Jest to moja subiektywna opinia, więc zachęcam do upieczenia obu wersji J . Dietetyczne pączki(...)masę z białkami. Ciasto przekładamy do formy na muffinki, którą wcześniej możemy wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładamy do wysokości 2/3 wysokości papilotek. Pieczemy w temperaturze przez około 30 minut. Przestudzone pączki nadziewamy marmoladą lub dżemem (ja użyłam truskawkowego dżemu light z Lidla). Przygotowujemy lukier. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Jeśli lukier będzie za gęsty można dodać odrobinę wody. Polewamy pączki lukrem
Mania GotowaniaPyszne kokosowe nadzienie to doskonały zamiennik tradycyjnej marmolady. Takie pączki to coś co ja lubię. Nadzienie jest dosyć słodkie ale nam to nie przeszkadza raz w roku poszaleć z kaloriami można. Składniki: 450 g mąki pszennej 50 g kokosu 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 120 g cukru 100 g masła 1/2 kieliszka spirytusu 5 żółtek 1 łyżeczka(...)długo, aż ciasto będzie miało jednolitą i gładką konsystencje-około 20 min. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Odrywając po kawałku uformować z ciasta pączek o średnicy około 5 cm. Układać na stolnicy posypanej mąką do ponownego podrośnięcia. Smażyć w gorącym oleju z dwóch stron. Pączki wyjąć i odsączyć na ręczniku papierowym. Krem kokosowy
Ala piecze i gotujeMałe i puszyste z chrupiącą skórką. Idealne do kawki nie tylko w karnawale. Pączki w trakcie smażenia same się obracają i równomiernie się smażą. Gdy je zobaczyłam na blogu Blake&Taste to od razu wiedziałam, że muszę je zrobić. Pączki warte polecenia, wychodzą takie puszyste i okrąglutkie jak widać i z bardzo małym nakładem pracy. Składniki(...)zmielić w maszynce do mięsa. Do twarogu dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto będzie lepiące ale takie ma być. Dłonie maczać w zimnej wodzie i formować malutkie kuleczki (pączki rosną w czasie smażenia). Za pomocą łyżeczki twarogowe kuleczki wkładać do gorącego oleju i smażyć na złoto. W trakcie smażenia pączki w zasadzie same się obracają. Usmażone pączki za pomocą
Ala piecze i gotujeCześć! Tak, tak, już za pasem Tłusty Czwartek, a wiem na pewno, że wolelibyście zjeść pyszne domowe pączki, najlepiej samodzielnie zrobione, przecież gotowanie to taka wielka frajda :) Tłusty Czwartek jest świętem rozpoczynającym ostatni tydzień karnawału. Jego data zależy ściśle od tego kiedy jest w danym roku Wielkanoc, zatem jest świętem ruchomym. Tradycja mówi, że w tym dniu jemy pączki, faworki(...)inne "tłuste" desery. Kiedyś wybornym specjałem były pączki nadziewane mięsem, boczkiem i słoniną. A jak poznać, że pączek jest taki jak powinien być? Po jasnej obręczy :) A oto przysłowia dotyczące tego dnia. "Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła." "Gdy w tłusty czwartek człek w jedzeniu pofolguje, łaskawy Pan Bóg
Pora coś zjeśćPączki ziemniaczane smakują tak samo jak zwykłe pączki, w smaku nie wyczuwa się wogóle ziemniaków. Są puszyste i wilgotne, więc pewnie długo zachowują świeżość, ja nie jestem w stanie powiedzieć bo znikają migiem i nie ma szans na dłuższe przechowywanie. To moje drugie w życiu własnoręcznie zrobione pączki. Troszkę się z nimi napracowałam bo nie mam jeszcze szprycy do nadziewania(...)dłoniach i nadziać marmoladą. Ponownie uformować kulki i odłożyć na 10 minut do podrośnięcia. Aby ciasto nie kleiło sie do rąk można je natłuścić olejem lub maczać w mące. Pączki można zrobić bez nadzienia jak również nadziać marmoladą po usmażeniu. Smażyć na ciemny kolor z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Osączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Monia miesza i gotujeTłusty czwartek to jedyny taki dzień w roku, na który z utęsknieniem czekają wszyscy miłośnicy pączków! Utożsamiany przede wszystkim z tym drożdżowym przysmakiem dzień ma jednak oblicze, o którym niewielu z nas myśli. Kiedy wypada tłusty czwartek? Tłusty czwartek to święto, którego korzeni należy upatrywać w kalendarzu chrześcijańskim – jego data uzależniona jest od Wielkanocy – jest więc świętem ruchomym . Tłusty czwartek(...)roku . Tłusty czwartek był dniem, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Jadano więc w ten dzień bardzo tłusto i obficie. Dzisiaj zjadamy w tłusty czwartek głównie pączki czy faworki – choć jeszcze nie tak dawno była to słonina, boczek, tłuste mięsiwa. W Małopolsce do niedawna obchodzono tłusty czwartek w bardzo specyficzny sposób – nazywano go combrowym czwartkiem. W związku
Mostek w kuchniPączki jogurtowe przygotowałam lekko modyfikując zeszłoroczny przepis na karnawałowe kwiatki puchatki. Tłusty czwartek w tym roku przypada 23 lutego, czyli jutro, a zgodnie z polską tradycją można się w tym dniu opychać smażonymi, czy też pieczonymi słodkościami bez umiaru. Na blogu jest dużo karnawałowych propozycji i możecie sobie przebierać pośród sprawdzonych, naszych przepisy. Teraz zapraszam na błyskawiczne pączki jogurtowe. Ciasto(...)pączki jest krojone, więc robi się je błyskawicznie, praktycznie bez brudzenia rąk 😉 Pączki jogurtowe puchną podczas smażenia, są więc puszyste i mięciutkie. Polecam szczególnie: ekspresowe pączki serowe faworki mini pączki pomarańczowe pączki angielskie pączki z powidłami serowe pączki z frużeliną churros pomarańczowe Jak przygotować błyskawiczne pączki jogurtowe na Karnawał i Tłusty Czwartek? Składniki: 2 szklanki mąki pszennej*, szczypta soli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPączki produkcji J mojej mamy, są przepyszne puszyste długo zachowują świeżości. Natomiast przepis zaczerpnięty z książki „Domowe ciasta i ciasteczka” SKŁADNIKI 50 dag mąki 5 dag (3 łyżki) cukru 6 dag margaryny 2 całe jaja i 3 żółtka szklanka mleka 5 dag drożdży 1/2 słoika powideł lub dżemu 1 łyżka octu lub spirytusu szczypta soli 50 dag tłuszczu(...)brzegi i ułożyć na stolnicy posypanej mąką. Pozostawić do podrośnięcia. Tłuszcz podgrzać do właściwej temperatury tzn. takiej, w której wrzucony do rozgrzanego tłuszczu mały kawałek ciasta natychmiast wypływa. Wyrośnięte pączki wkładać do gorącego tłuszczu spodnią stroną do góry. Naczynie przykryć pokrywą. Gdy pączki zrumienią się przewrócić je na drugą stronę i dosmażyć bez przykrycia. Co jakiś czas wrzucać do rozgrzanego
RAROSSAczas więc na porzucenie diety i tłuste smakołyki. Ja nie przepadam za tradycyjnymi wypiekami serwowanymi w tym okresie, staram się je odtłuścić jak to tylko możliwie. Tym razem proponuję pączki pieczone zamiast smażonych. W smaku nie różnią się nie czym a o ile więcej zaoszczędzonych kalorii. Ja sobie trochę pofolgowałam i wypełniłam je karmelem i polałam je czekoladą. W zeszłym(...)roku zrobiłam wersje bardziej odchudzoną, jeśli kogoś interesowałaby taka wersja znajdzie ją pod tym adresem: http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.no/2013/02/paczki-ekstra-light.html Składniki na 15 pączków: 50 g drożdży szklanka mleka 3 łyżki cukru 3 jajka szczypta soli 500 g mąki 4 łyżki oleju puszka masy karmelowej czekolada deserowa Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy do niego cukier oraz resztę składników
ciastkarnia na kruchym spodziebrzegów naczynia. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Z ciasta wycinamy szklanką i kieliszkiem pączki. Gotowe wkładamy an rozgrzany tłuszcz, musi być o na tyle dużo aby pączki sobie swobodnie pływały. Upieczone i ostudzone pączki polewamy lukrem i cukierkami lub cukrem pudrem. Ja pączki
ciastkarnia na kruchym spodziePączki...o rany jak dawno ich nie robiłam...i już od kilku dni "chodziły " za mną...ale albo czasu brak, albo jajek brak..albo coś innego stało na przeszkodzie...aż w końcu ..zrobiłam...pączki...ale jakie? no właśnie..mam już sporo sprawdzonych przepisów ..ale dalej szukam....no i wynalazłam przepis na pączki bez jajek ..i na dodatek z wodą(...)gazowaną...[ z piwem kiedyś robiłam , ale z wodą gazowaną jeszcze nie]no i cóż...musiałam wypróbować...i nie żałuję...pączki są pyszne, mięciutkie...córka zapowiedziała , że mam zapisać ten przepis i robić tylko takie...[ ale ja mam już zapisanych kilka innych przepisów do wypróbowania i dalej będę szukać..] 5 dag drożdży 1/3 szkl. cukru 1,5 szkl.gazowanej wody
Moje domowe kucharzenieOstatnio wszystko co słodkie znika tak szybko, jak szybko się pojawi...Z racji tego, że rodzinka ciągle domaga się różnych pyszności, postanowiłam zrobić im pączki, na które przepis znalazłam tutaj . Składniki: -0,5 kg ziemniaków -0,5 kg mąki orkiszowej(może być pszenna) -5 dag drożdży - około 2/5 szklanki ksylitolu (może być cukier) -1 łyżeczka cukru brązowego trzcinowego(...)lepkie, ale nie takie jak drożdżowe). Ciasto nabierać łyżką, rozpłaszczyć na dłoni placuszek, na środek kłaść marmoladę lub powidła i zlepiać. Układać na stolnicy posypanej mąką. Po zrobieniu wszystkich pączków rozgrzać tłuszcz z łyżką spirytusu i smażyć z obu stron jak typowe pączki, tylko trochę dłużej(sprawdzać patyczkiem). Po usmażeniu posypać cukrem pudrem lub zmielonym ksylitolem. Z porcji wychodzi około
Smaczne Zdrowewyglądałby tłusty czwartek bez pączków?! Z tej okazji podaje Wam sprawdzony przepis autorstwa mojej ciotki. Pączki są bardzo konkretne, a przede wszystkim pyszne i długo pozostają świeże! Składniki: -8 żółtek -1 jajko -1,3 łyżeczki soli -100g ksylitolu(lub cukru) -250g masła(roztopionego) -1,5 szklanki mleka(ciepłego) -0,5kg krupczatki(trochę do podsypywania) -0,5kg mąki wrocławskiej(...)kilka minut z każdej strony. Ja do smażenia używam oleju kokosowego(jest rewelacyjny, nie pozostawia żadnego posmaku tak jak oliwa lub smalec). Ewentualnie smażyć na Plancie. Po usmażeniu pączki odsączać na ręczniku papierowym i jeszcze najlepiej ciepłe polukrować ,ewentualnie zimne obsypać pudrem. Lukier: Przygotowujemy standardowo cukier puder, kilka kropli olejku migdałowego(można użyć innego) oraz kremówka. Wszystkie składniki
Smaczne ZdroweMoje pierwsze w życiu pączki. Zabierałam się do nich jak pies do jeża. Ponad tydzień chodziłam obok przepisu,aż w końcu zrobiłam. Wyszły naprawdę pyszne! Mięciutkie ....mmmm. Mój syn dał bardzo wysoką notę - a Jemu trudno dogodzić...więc...:) Źródło:MojeWypieki SKŁADNIKI na ok 27 sztuk: 500 g mąki pszennej 5 dag drożdży świeżych lub 25 g suchych(...)wyrośnięcia w ciepłym miejscu ok 10-15 minut,gdy zacznie rosnąć, wyrobić. Rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm, mocno podsypując mąką, by się nie kleiło. Szklanką wykrawać pączki, odłożyć na bok do wyrośnięcia. Nadziewałam pączki dopiero po usmażeniu, by konfitura nie wyciekała podczas smażenia (szprycą do dekoracji tortów, z długą końcówką). Można od razu na krążki wykładać konfiturę
Blondynka Gotuje