masła lub margaryny1 słoik miodu sztucznego (taki jak od dżemu)2,5 szklanki cukru4 op. przyprawy do pierników (po 2 dag)14 zmielonych goździków20 sztuk zmielonego ziela angielskiego1 paczka kakao (ilość według uznania)5 jaj1,5 szklanki mleka1,5 łyżeczki sody oczyszczonejZ jednej szklanki cukru robimy karmel. Kiedy będzie ciemny odstawiamy i wlewamy 0,5 szklanki ciepłej wody. Do tego
Salonik smakówłyżkiKetchup pikantny – 3 czubate łyżkiszczypiorek – 1 mały pęczek Sałatka z zupek chińskich z tuńczykiem – Wykonanie:Zupki chińskie pokruszyć drobno, wsypać do nich sypkie przyprawy z paczki (przyprawę curry + przyprawę złoty kurczak), zalać 100ml wrzątku i przykryć pokrywką na kilka minut, by makaron nieco napęczniał.Kukurydzę i tuńczyka odsączyć dokładnie z zalewy.Kapustę pekińską poszatkować dość drobno.Papryk
Kulinarne Przebojezmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy jeszcze ok 25 - 30 min, aż tarta wyrośnie i ładnie się przyrumieni.Tartę zrobiłam z połowy porcji. Gotowe ciasto już rozwałkowane (paczka 275 g) zużyłam całe czyli więcej niż w 1/2 z przepisu, nieco więcej też dałam śmetany natomiast pozostałych składników połowę . Wyszła porcja dla 2-3 osób
Stare Garyszarlotka z tego przepisu powstała. I tak już zostało. Zawsze się udaje.składniki ciasto500 g mąki150 g masła2 jaja150 g cukru pudru5 - 6 łyżek kwaśnej śmietany lub kefiru1 paczka ( 15 g ) proszku do pieczeniamasło do posmarowania formynadzienie z jabłek1 kg kwaskowatych jabłekcynamonwanilia lub cukier waniliowyok 100 g cukru - lub więcej jak lubimy słodkierodzynki (opcjonalnie)lub gotowy mus z jabłek
Stare Garyponury, bo za oknem zimowo. Trzeba go było szybko osłodzić. Takie ślimaczki robi się błyskawicznie, zrobiłam z cukrem i cynamonem, ale myślę, że wytrawna wersja też się uda.składniki:paczka gotowego francuskiego ciasta, rozwałkowanegobrązowy cukiercynamonprzygotowanie :ciasto rozwinąć, posypać równomiernie cukrem i cynamonem - kto lubi słodsze - sypie więcej. Zwinąć w ruloniki dwa długie boki ku sobie ( powstanie coś na kształt lornetki
Stare GaryDanie powstało trochę z przypadku, trochę z zachłanności zakupowej . Po raz kolejny, na rynku kupiłam długie czerwone papryki - zupełnie bez pomysłu co z nimi zrobić
Stare Garytemperaturze pokojowej2 duże jaja, w temperaturze pokojowej2 łyżeczki rumu1/8 łyżeczka ekstraktu z migdałów450g gotowego ciasta francuskiego, podzielone na dwie części, schłodzone(użyłam gotowego, świeżego ciasta francuskiego w rulonie, paczka xxl, 375g)Glazura1 żółtkomleko 1 łyżeczkaprzygotowanieW średniej misce, lub w misie miksera, połączyć mielone migdały, cukier, sól i skórkę pomarańczową. Dodać masło i mieszać aż się całkowicie połączy . Dodać po jednym
Stare GaryTo miała być frittata z cieciorką , ale nieuważna kucharka otworzyła nie tę puszkę co trzeba. I tak powstała frittata z soczewicą, pieczona w piekarniku. Smaczna i
Stare GaryKupiłam w Lidlu paczkę jagnięcych kotlecików - 4 malutkie sztuki. Zrobiłam je w sposób najprostszy z możliwych, czyli na grillowej patelni. Kotleciki wyszły bardzo dobre, jedyne zastrzeżenie to fakt, że dużą część stanowił tłuszcz, który niestety nie do końca przy takiej obróbce się wytapia. Tak więc jagnięcina z kością tym sposobem tak, ale jednak bardzo trzeba uważać na jakość kupowanego
Stare Garywyjdzie, a wyszło bardzo pyszne danie, które na dodatek można przygotować wcześniej, a przed podaniem podgrzać w piekarniku. Zamiast pęczaku możecie użyć każdej kaszy, którą lubicie. Polecam!składniki1/2 paczki jarmużu150 g chorizo300 g ugotowanej kaszy ( u mnie pęczak)kilka ząbków czosnku, ile kto lubiser do posypaniazioła do przybraniaoliwa z oliwekprzygotowanieUgotować kaszę. Przygotować jarmuż. Wrzucić opłukane liście jarmużu
Stare Garysuszonych pomidorów z oleju, posiekanych2 łyżki oleju z pomidorów1 całe jajko, rozmieszane1 łyżka cukru (dałam 1 łyżeczkę)1 łyżeczka soli3 szklanki mąki pszennej chlebowej 7g (paczka) suchych drożdży przygotowanieWszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia chleba zgodnie z zaleceniami producenta - najpierw mokre, potem suche, sól i cukier wsypuję w 2 narożniki, na środku mąki robię
Stare GaryDostałam smaczną paczkę od Blomedia. A w niej, między innymi, włoski makaron i pomidorowe passaty. Wszystkie produkty to upominki firmy North Coast - dystrybutora produktów marki Cirio. Nie pozostało nic innego jak ugotować coś makaronowego. A ponieważ w domu pałętał się jeden spory słodki ziemniak, postanowiłam i jego wykorzystać. I tak powstało szybkie danie makaronowe, z sosem pomidorowym
Stare Garytakiej formie, jednak dotychczas lenistwo ograniczało mnie znacznie w ich przygotowaniu - długie gotowanie kapusty, moczenie grzybów i tak dalej. Do czasu aż z pomocą przyszła mi Nasza Chata, w paczce od nich dostałam m.in. zamkniętą w słoiku kapustę z grzybami i od razu zobaczyłam w niej idealny farsz do pasztecików. :-) Kapusty z grzybami nie trzeba już gotować, jedynie przepłukać
Szefowa kuchnidanie. Ja przygotowuję od razu w dwóch wersjach na jednej blaszce (każda na oddzielnym papierze tak, by się ze sobą nie mieszały)Składniki:- ziarna suchej ciecierzycy (u mnie cala paczka 400g)- 3 łyżki oleju z pestek dyni (może być inny, ale ten daje niepowtarzalny orzechowy posmak)- czosnek granulowany lub mielony z młynka- sól himalajska lub morskaDodatkowo dla wersji pikantnej:- chili
Smaczne Zdrowektóre - jak w tym przypadku - mam sto pomysłów. ;-) Przedwczoraj dostałam produkty od firmy Nasza Chata. Firma jest mi dobrze znana, ich produkty nie raz gościły na moim stole. W paczce znalazłam móstwo grzybów i owoców leśnych w różnej postaci. To, co od razu rzuca się w oczy to dobry skład: bez konserwantów, bez wszechobecnych "E". Przepisy już wkrótce na blogu
Szefowa kuchni